URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2020, 09:27

Primăria Oradea a lansat concursul internaţional pentru reamenajarea spaţiului de deasupra parcării subterane din strada Independenţei (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a lansat joi concursul internaţional pentru desemnarea celui mai bun proiect de reamenajare a spaţiului de deasupra parcării subterane din strada Independenţei.

Un loc de întâlnire

Concursul internaţional de soluţii este organizat de Instituţia Arhitectului Şef şi filiala Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, competiţia are ca scop "selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spaţiu urban marcat de un volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenţei şi malul Crișului Repede".

Amplasametul vizat a fost redefinit în urma amenajării parcării subterane, lucrare în curs de finalizare.

Printre altele, municipalitatea îşi doreşte un proiect care să dea amplasamentului o funcţie catalizatoare de pol urban, care să atragă atât orădenii cât şi vizitatorii oraşului.

După cum a anunţat săptămâna trecută viceprimarul Mircea Mălan, zona pietonală de aici va trebui amenajată nu doar ca spaţiu de deplasare, ci şi de întâlnire, relaxare şi socializare.

Aceasta va trebui să redefinească traseele pietonale de legătură între Podul Sfântul Ladislau şi Pasajul Vulturul Negru, respectiv între sinagoga Zion şi malul Crişului Repede.

Cu jurizare online

Arhitecţii, birourile de arhitectură ori asocierile de birouri care doresc să se înscrie la concurs o vor putea face începând din data de 2 iunie accesând fereastra "Context identity symbol" care va fi activată pe portalul municipalităţii www.oradea.ro.

Concurenţii se vor putea înscrie până pe data de 6 iunie.

Potrivit unui anunţ făcut vineri de primarul Ilie Bolojan pe propria pagină de Facebook depunerea proiectelor va trebui făcută până pe 10 iulie.

Lucrările transmise vor fi jurizate a doua zi în regim online de specialişti în arhitectură.

Din juriu vor face parte, printre alţii, viceprimarul Mircea Mălan şi arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş în calitate de reprezentanţi ai oraşului precum şi specialişti ca şi rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti, Marian Moiceanu, profesorul de tehnică de planificare urbană şi regională, Paola Rizzi (Italia) şi câştigătorul unor concursul internaţionale de arhitectură Lorenzo Cotti (Elveţia).

Proiectul câştigător va fi implementat...

Câştigătorul va fi anunţat pe 12 iulie, dată după care concurenţii vor putea depune eventuale contestaţii.

"În data de 15 iulie vom organiza o conferinţă şi o expoziţie în care vor prezenta atât proiectele primite cât şi proiectul câştigător", a scris primarul.

Câştigătorul competiţiei îşi va vedea proiectul materializat şi va fi răsplătit cu contra-valoarea contractului de proiectare.

Ocupantul locului secund va câştiga echivalentul a 4.500 euro, iar cel de pe locul trei va primi echivalentul sumei de 2.500 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
Comentarii facebook
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON