URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iulie 2020, 12:45

Scandal cu efect: Primăria a prelungit termenul de depunere a proiectelor de reabilitare a Pieței Independenței

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul declanșat între Ordinul Arhitecților din România și Primăria Oradea pe marginea calității precare a concursului organizat de municipalitate pentru alegerea proiectului de reabilitare a Pieței Independenței duce la modificarea unor detalii ale selecţiei, în favoarea participanţilor.

"Se prelungeşte..."

Primăria a anunţat miercuri prelungirea cu două săptămâni a termenului de predare a proiectelor anunţat pentru 10 iulie. Anunţul a fost făcut printr-un comunicat de presă în care reprezentanţii municipalităţii au invocat "consultări" cu concurenţii.

"În urma consultării concurenţilor înscrişi la concursul de soluţii CIS2020 - Context - Identitate – Simbol, organizatorii au hotărât să prelungească termenul final de predare a proiectelor până la data de 24 iulie 2020 ora 15", se menţionează în comunicat.

Aceasta nu este însă singura modificare făcută în cadrul concursului. Prin comparaţie cu calendarul iniţial, municipalitatea a introdus pentru weekendul 25 – 26 iulie o etapă intermediară pentru analiza proiectelor.

Vor delibera mai mult

La fel, termenul pentru jurizarea online a propunerilor primite a fost triplat de la o singură zi, cum a fost stabilit iniţial, la trei zile. Astfel, jurizarea din 24 iulie este însoţită în comunicat de menţiunea "cu extindere pe 28 – 29 iunie".

Ulterior, municipalitatea va anunţa câştigătorii concursului pe 30 iulie şi va organiza o expoziţie cu proiectele depuse pe 31 iulie. Candidaţii vor putea depune contestaţii până pe data de 10 august.

Concurs cu scandal

Concursul Context - Identitate – Simbol organizat de municipalitatea orădeană pentru reamenajarea spaţiului de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei, inclusiv cu identificarea unui element simbolic, s-a lăsat cu scandal între Ordinul Arhitecţilor din România şi Primărie.

OAR Bihor a ieşit dintre organizatorii concursului după ce conducerea organizaţiei naţionale a acuzat că selecţia încalcă standardele profesionale şi Legea achiziţiilor publice.

Printre altele, arhitecţii au reproşat multiple neconcordanţe între documentele achiziţiei, lipsa descrierii unei proceduri de anonimizare şi predare a proiectelor, absenţa unui preţ estimat al lucrării şi termenul scurt de jurizare, de numai o zi, în care este dificil ca proiectele primite să fie analizate cu seriozitatea necesară.

 Viceprimarul Mircea Mălan a respins într-o conferinţă de presă toate acuzaţiile OAR şi a afirmat că atacul la adresa municipalităţii are la bază faptul că Primăria a refuzat să plătească organizaţiei aproape 28.000 euro pentru organizarea concursului.

În urma scandalului, preşedintele OAR Bihor, Adrian Hagiu şi-a dat demisia din funcţie, iar postul a fost ocupat provizoriu de Aurel Ioan Cobe până la organizarea unor alegeri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON