URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2020, 15:56

Orădenii au decis! Vezi cum va fi amenajată piaţeta Independenţei (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat, luni, într-o intervenţie pe Facebook, care este proiectul preferat de orădeni pentru amenajarea piaţetei de deasupra parcării noi de pe strada Indpendenţei.

Cele mai multe voturi le-a primit propunerea făcută de Muun Concept A.B. Acesta a adunat 3.553 de voturi

Răsturnare de situaţie

Sondajul de opinie organizat pe pagina oficială a Primăriei în perioada 2 - 22 noiembrie a atras 9.401 de votanţi. "Câştigător al votului online este proiectul Muun Concept, care a adunat 3.553 de voturi", a declarat Florin Birta.

În ordinea preferinţelor publicului, al doilea în clasament este proiectul Atelier Schmidt (3.138 voturi), urmat la mare distanţă de Mladin Workshop For Arhitecture (1.544 voturi) şi Sinestezia Conceptual Studio (609 voturi). 

Proiectul preferat de juriul internaţional la finalul lunii iulie în cadrul concursului internaţional organizat de municipalitate şi semnat de arhitectul Dragoş Ştefan Dragnea a ocupat locul cinci cu doar 393 de voturi, de nouă ori mai puţine decât primul clasat.

Cele mai puţine voturi, doar 164, a strâns proiectul firmei Heim Kuntscher Architekten.

"Proiectul Muun Concept va fi implementat"

Primarul Florin Birta a declarat că, dat fiind votul orădenilor, Primăria va pune în operă proiectul votat de orădeni. "În urma acestor rezultate proiectul care a câştigat votul orădenilor, cel al firmei Muun Concept va fi implementat ca fiind viitoarea piaţetă Independenţei", a spus Birta.

Potrivit primarului, pentru a putea fi pus în operă proiectul câştigător, la care au lucrat mai mulţi specialişti orădeni printre care şi arhitectul Ernest Pafka, va trebui să obţină în prealabil avizul Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi cel al Comisie pentru Cultură.

"În aceste consultări la cele două comisii, proiectul s-a putea să sufere anumite îmbunătăţiri pentru a fi implementat, dar important este că se va păstra acest concept", a declarat primarul.

De altfel, Edilul a confirmat pentru BIHOREANUL că nu exclude preluarea în noul proiect a unor elemente din următorul clasat aparţinând firmei Atelier Schmidt, votat şi el de peste 3.000 de orădeni. Acesta propunea amenajarea unui punct de belvedere cu ieşire deasupra Crişului Repede, care să valorifice vecinătatea râului. "La momentul oportun vor fi luate în discuţie toate propunerile valoroase pentru a ne asigura că implementăm cel mai bun proiect", a spus primarul.

O discuţie prealabilă...

Florin Birta a declarat că a discutat deja cu arhitectul declarat câştigător de juriul format din specialişti, Dragoş Ştefan Dragnea, despre posibilitatea ca municipalitatea să nu implementeze proiectul său.

"Premiul pentru primul loc era acest contract care trebuia încheiat pentru amenajarea piaţetei. Având în vedere că orădenii au votat pentru implementarea proiectului firmei Muun Concept, acest proiect va fi implementat. Am avut o discuţie prealabilă cu domnul arhitect Dragnea. Urmează să găsim o formulă amiabilă ca să nu încheiem contractul pentru proiectul domniei sale", a declarat Birta.

În loc de ţepe, galerie de artă

Municipalitatea orădeană a organizat un sondaj online pentru amenajarea piaţetei Independenţei după ce proiectul declarat câştigător de juriul format din specialişti a declanşat valuri de nemulţumire din partea orădenilor.

Arhitectul Dragoş Dragnea a propus amenajarea în piaţeta Independenţei a unei matrice modulare formată din stâlpi pe care se pot agăţa diferite materiale şi agregate pe care orădenii au catalogat-o ca fiind o pădure de ţepe.

În schimb, proiectul firmei Muun Concept - cel care va fi pus până la urmă în practică - propune amenajarea deasupra intrării în parcare a unei structuri vitrate care să găzduiască o galerie de artă. Cupola de sticlă ar urma să fie montată pe o structură metalică decorată în stilul Art Nouveau care dă specificul oraşului.

Pe două niveluri

Proiectul câştigător cuprinde două paliere complementare care încearcă să reflecte stilurile arhitecturale dominante ale oraşului.

Astfel, nivelul deja construit care constituie intrarea în parcarea subterană va fi anvelopat cu granit auriu format din module decorate cu simboluri florare stilizate în manieră Secession. Deasupra clădirii existente ar urma să fie proiectată o cupolă de sticlă transparentă pe structură metalică decorată în stil Art Nouveau cu elemente florare, inimi, boabe de fasole, dar şi elemente geometrice de tip Secession.

Structura din sticlă este menită să facă legătura într-o manieră modernă cu pasajul şi cupola Palatului Vulturul Negru din imediata vecinătate.

Cupola este uşor retrasă faţă de soclul din piatră, spaţiul eliberat fiind mobilat cu un bazin cu apă menit să genereze o reflexie pe cele trei laturi care să facă pereţii din sticlă imperceptibili.

Pe timp de zi, suprafaţa vitrată şi bazinul de apă vor reflecta ca o oglindă elementele din jur şi vor asigura integrarea construcţiei în centrul istoric.

La rândul său, platoul de deasupra parcării urmează să fie transformat în zonă verde cu gazon şi arbuşti cu păstrarea arborilor dinspre statuia lui Mihai Eminescu care vor avea rol de umbrire.


 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona,
Ce va retire sa nu comentati la acest articol ?? Hai sa va aud ca voi sunteti specialistii de care are nevoie Oradea , scuze am vrut sa spun boschetarii orasului. La alte articole cu acelas subiect erati specialisti
Postat 24 Noiembrie 2020, 13:15 de Sandu2100
@kid
Pai s-a rezolvat deja dpdv financiar: se vor mari taxele, impozitele, birurile! Unele se vor "re-mari", ca s-a lucrat si in pandemie (sa traiesti, birtinezule!)
Postat 24 Noiembrie 2020, 06:18 de ili3
E ok proiectul
Dar un belvedere peste cris ar superb
Postat 23 Noiembrie 2020, 21:10 de Sandu2100
Tineti cont de noi pt ca oradenii aleg ceea ce trebuie
Felicitari primariei pt faptul ca a dat posibilitatea oamenilor oradenilor carora le pasa de acest oras si de ceea ce s a facut bine, sa acorde votul unui proiect care nu este intr o contradictie totala cu acea zona frumoasa a orasului..
Postat 23 Noiembrie 2020, 17:15 de EuOradeanul
Felicitari
Felicitari lui Birta, a aratat ca are cojones! Imi retrag comentariul facut la deschiderea votului in care ziceam ca tot tepele vor fi castigatoare! Ma gandeam la Birta ca nu o sa vrea un razboi cu Curtea de conturi in dauna buzunarului personal (plati duble de premii, jurizari, rezilieri de contracte etc.). Ramane sa vedem cum va fi solutionata problema dpdv financiar.
Postat 23 Noiembrie 2020, 16:49 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON