URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2023, 15:15

Primarul Florin Birta: „Primăria Oradea are în implementare un portofoliu de proiecte de peste un miliard de euro”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea are în portofoliul investiţii europene de peste un miliard de euro.

"O sumă enormă"

Primarul Florin Birta a anunțat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, că valoarea totală a proiectelor europene vizate de municipalitate este una enormă.

"DMPFI are un portofoliu de proiecte, atât cele implementate cât şi cele în pregătire, de peste 1,1 miliarde de euro. Este o sumă enormă pentru municipiul Oradea, dar este o sumă care se vede în proiectele implementate, care schimbă faţa oraşului nostru", a spus Birta.

Concret, municipalitatea orădeană a derulat în perioada de finanţare europeană 2008 – 2015 proiecte în valoare de 250 milioane euro, iar în perioada 2016 – 2022, cu termen final la sfârşitul anului 2023, investiţii de alte 154 milioane euro.

La acestea se adaugă alte proiecte: aflate în implementare - în valoare de 286 milioane euro, în evaluare - 285 milioane euro şi în pregătire pentru următoarele etape de finanţare - 197 milioane euro. În total, 1,172 miliarde de euro.

Cea mai mare investiţie orădeană!

Pentru municipalitatea orădeană, anul 2022 a însemnat noi proiecte angajate.

"Anul 2022 a fost unul cu foarte multe provocări. Pe lângă proiectele pe care le avem în finanţare, a mai apărut o axă nouă, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care a necesitat un mod suplimentar de a lucra pentru a depune şi acolo o serie de proiecte şi a atrage bani", a spus Florin Birta.

Lista celor 47 de proiecte depuse prin PNRR este deschisă de proiectul viitorului spital de boli infecţioase din strada Vlădeasa, investiţie de 137 milioane euro.

"Am primit recent vestea că munca pentru Spitalul de infecţioase, care este cel mai mare proiect al municipiul, nu a fost a fost în zadar, proiectul a fost aprobat, iar achiziţia este în derulare", a declarat directorul DMPFI, Marius Moş.

Potrivit directorului, derularea proiectului constituie o provocare. Angajaţii municipalităţii vor trebui să înveţe din mers pentru că "sunt foarte puţini în ţară care au experienţa construirii unor spitale".

Portofoliul finanţat prin PNRR mai cuprinde, printre altele, proiecte privind: achiziţia a 25 de autobuze, reabilitarea termică a 59 de blocuri şi creşterea eficienţei energetice a 27 de unităţi de învăţământ

Pe listă mai figurează reabilitarea bastionului Căişorul al Cetăţii Oradea, renovarea bazinului acoperit Crişul şi amenajarea unei centrale electrice fotovoltaice în parcarea de la sala polivalentă din strada Traian Blajovici.

De terminat până în decembrie!

În ceea ce priveşte proiectele în derulare, municipalitatea orădeană are de închis până la sfârşitul anului toate lucrările finanţate prin actualul ciclu de finanţare europeană 2014 – 2020.

Lucrările rămase de executat sau de decontat după 31 decembrie vor trebui acoperite de la bugetul local, din banii orădenilor.

"Provocarea anului 2023 este cea privind închiderea proiectelor în implementare, proiecte cu o valoare mare, dar marea majoritatea au, deja, un grad de realizare destul de mare, de peste 80%", a spus Marius Moş.

Printre altele, construcţia pasajului subteran din Piaţa Cetăţii este realizată în proporţie de 65%, iar cea a pasajelor subterane din Piaţa Emanuil Gojdu, derulată prin Direcţia Tehnică a Primăriei, în proporţie de 25%.

Un grad mult mai mare de realizare îl au proiecte precum: amenajarea centrelor de cartier din Rogerius (90%), Nufărul (70%) şi Ioşia (60%), creşterea eficienţei energetice a clădirilor spitalelor Judeţean (85%) şi Municipal (40%), reabilitarea Liceului Ortodox Roman Ciorogariu (95%) şi a Centrului de zi Gutenberg (98%).

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ha, ha, ha!
Birtasule, tu fara sa numeri pe degete habar n-ai cate zerouri are un miliard!
Postat 15 Ianuarie 2023, 13:28 de pinonel
S-a închis, la 31 decembrie 2022, extensia ciclului bugetar 2014-2020 care ca avut 3 ani încă de finalizare a proiectelor deja în curs.
Asta înseamnă că orice proiect nefinalizat și finanțat până acum, va avea nevoie de o altă schemă financiară de susținere bugetară. Adică luate ca noi proiecte, dacă se pot separa concret pe teren și ca resurse ...sau cu continuare din veniturile proprii ale orașului, ceea ce înseamnă strict din taxele și impozitele contribuabililor. Ei bine, e clar că șantierele în curs vor fi amânate ani și ani, ca să poată fi terminate la un moment dat? Pe pariu că acest oraș își găsește sfârșitul promis până la finele acestui an? Va fi o rezolvare însă, dacă se va copia modelul tribunului ucrainean Zelensky ... prin vânzarea către reprezentanții vreunui grup financiar internațional a bunurilor publice și private ce aparțin orașului, terenuri și clădiri. Când v-am spus că tot ce se face de o vreme încoace în oraș nu-i pentru cine se pregătește, nu mulți au cresut ... iată că a venit momentul adevărului, care ne va arăta că tot clanul lui Bolojan și a celor care l-au susținut, se va prăbuși printr-o executare silită de proporții. Va fi modelul bihorean al științei guvernării locale ... caz național de viitor pentru "cum nu trebuie să se facă".
Postat 15 Ianuarie 2023, 10:53 de KP
Aceeași sumă era prevăzută și în portofoliul de proiecte enunțate în 2007, ante-Bolojan.
De atunci încoace nu au reușit să bifeze niciunul? Sau le-au tot înlocuit, prin modificări repetate, ca să dea impresia că orice trăznaie e nouă și edulii ar avea capacitatea să gândească cu capul lor? Ăștia sunt loviți de un val de prostie fără margini, punând pe lista de proiecte orice tâmpenie le trece prin cap ... în contextul în care jumătate din oraș este străbătut de străzi și drumuri neîntreținute, murdare și fără infrastructuri adaptate acestui mileniu III.
Postat 15 Ianuarie 2023, 10:37 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON