URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Ianuarie 2023, 15:15

Primarul Florin Birta: „Primăria Oradea are în implementare un portofoliu de proiecte de peste un miliard de euro”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea are în portofoliul investiţii europene de peste un miliard de euro.

"O sumă enormă"

Primarul Florin Birta a anunțat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, că valoarea totală a proiectelor europene vizate de municipalitate este una enormă.

"DMPFI are un portofoliu de proiecte, atât cele implementate cât şi cele în pregătire, de peste 1,1 miliarde de euro. Este o sumă enormă pentru municipiul Oradea, dar este o sumă care se vede în proiectele implementate, care schimbă faţa oraşului nostru", a spus Birta.

Concret, municipalitatea orădeană a derulat în perioada de finanţare europeană 2008 – 2015 proiecte în valoare de 250 milioane euro, iar în perioada 2016 – 2022, cu termen final la sfârşitul anului 2023, investiţii de alte 154 milioane euro.

La acestea se adaugă alte proiecte: aflate în implementare - în valoare de 286 milioane euro, în evaluare - 285 milioane euro şi în pregătire pentru următoarele etape de finanţare - 197 milioane euro. În total, 1,172 miliarde de euro.

Cea mai mare investiţie orădeană!

Pentru municipalitatea orădeană, anul 2022 a însemnat noi proiecte angajate.

"Anul 2022 a fost unul cu foarte multe provocări. Pe lângă proiectele pe care le avem în finanţare, a mai apărut o axă nouă, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care a necesitat un mod suplimentar de a lucra pentru a depune şi acolo o serie de proiecte şi a atrage bani", a spus Florin Birta.

Lista celor 47 de proiecte depuse prin PNRR este deschisă de proiectul viitorului spital de boli infecţioase din strada Vlădeasa, investiţie de 137 milioane euro.

"Am primit recent vestea că munca pentru Spitalul de infecţioase, care este cel mai mare proiect al municipiul, nu a fost a fost în zadar, proiectul a fost aprobat, iar achiziţia este în derulare", a declarat directorul DMPFI, Marius Moş.

Potrivit directorului, derularea proiectului constituie o provocare. Angajaţii municipalităţii vor trebui să înveţe din mers pentru că "sunt foarte puţini în ţară care au experienţa construirii unor spitale".

Portofoliul finanţat prin PNRR mai cuprinde, printre altele, proiecte privind: achiziţia a 25 de autobuze, reabilitarea termică a 59 de blocuri şi creşterea eficienţei energetice a 27 de unităţi de învăţământ

Pe listă mai figurează reabilitarea bastionului Căişorul al Cetăţii Oradea, renovarea bazinului acoperit Crişul şi amenajarea unei centrale electrice fotovoltaice în parcarea de la sala polivalentă din strada Traian Blajovici.

De terminat până în decembrie!

În ceea ce priveşte proiectele în derulare, municipalitatea orădeană are de închis până la sfârşitul anului toate lucrările finanţate prin actualul ciclu de finanţare europeană 2014 – 2020.

Lucrările rămase de executat sau de decontat după 31 decembrie vor trebui acoperite de la bugetul local, din banii orădenilor.

"Provocarea anului 2023 este cea privind închiderea proiectelor în implementare, proiecte cu o valoare mare, dar marea majoritatea au, deja, un grad de realizare destul de mare, de peste 80%", a spus Marius Moş.

Printre altele, construcţia pasajului subteran din Piaţa Cetăţii este realizată în proporţie de 65%, iar cea a pasajelor subterane din Piaţa Emanuil Gojdu, derulată prin Direcţia Tehnică a Primăriei, în proporţie de 25%.

Un grad mult mai mare de realizare îl au proiecte precum: amenajarea centrelor de cartier din Rogerius (90%), Nufărul (70%) şi Ioşia (60%), creşterea eficienţei energetice a clădirilor spitalelor Judeţean (85%) şi Municipal (40%), reabilitarea Liceului Ortodox Roman Ciorogariu (95%) şi a Centrului de zi Gutenberg (98%).

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ha, ha, ha!
Birtasule, tu fara sa numeri pe degete habar n-ai cate zerouri are un miliard!
Postat 15 Ianuarie 2023, 13:28 de pinonel
S-a închis, la 31 decembrie 2022, extensia ciclului bugetar 2014-2020 care ca avut 3 ani încă de finalizare a proiectelor deja în curs.
Asta înseamnă că orice proiect nefinalizat și finanțat până acum, va avea nevoie de o altă schemă financiară de susținere bugetară. Adică luate ca noi proiecte, dacă se pot separa concret pe teren și ca resurse ...sau cu continuare din veniturile proprii ale orașului, ceea ce înseamnă strict din taxele și impozitele contribuabililor. Ei bine, e clar că șantierele în curs vor fi amânate ani și ani, ca să poată fi terminate la un moment dat? Pe pariu că acest oraș își găsește sfârșitul promis până la finele acestui an? Va fi o rezolvare însă, dacă se va copia modelul tribunului ucrainean Zelensky ... prin vânzarea către reprezentanții vreunui grup financiar internațional a bunurilor publice și private ce aparțin orașului, terenuri și clădiri. Când v-am spus că tot ce se face de o vreme încoace în oraș nu-i pentru cine se pregătește, nu mulți au cresut ... iată că a venit momentul adevărului, care ne va arăta că tot clanul lui Bolojan și a celor care l-au susținut, se va prăbuși printr-o executare silită de proporții. Va fi modelul bihorean al științei guvernării locale ... caz național de viitor pentru "cum nu trebuie să se facă".
Postat 15 Ianuarie 2023, 10:53 de KP
Aceeași sumă era prevăzută și în portofoliul de proiecte enunțate în 2007, ante-Bolojan.
De atunci încoace nu au reușit să bifeze niciunul? Sau le-au tot înlocuit, prin modificări repetate, ca să dea impresia că orice trăznaie e nouă și edulii ar avea capacitatea să gândească cu capul lor? Ăștia sunt loviți de un val de prostie fără margini, punând pe lista de proiecte orice tâmpenie le trece prin cap ... în contextul în care jumătate din oraș este străbătut de străzi și drumuri neîntreținute, murdare și fără infrastructuri adaptate acestui mileniu III.
Postat 15 Ianuarie 2023, 10:37 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON