URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Ianuarie 2023, 16:21

E oficial: noul spital de Infecțioase și Pneumologie din Oradea va fi construit cu fonduri europene din PNRR (FOTO)

E oficial: noul spital de Infecțioase și Pneumologie din Oradea va fi construit cu fonduri europene din PNRR (FOTO) sursa foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de doi ani de la lansarea proiectului de construire în Oradea a unui nou spital de boli infecțioase și pneumologie, pe amplasamentul unor foste unități militare din zona străzii Vlădeasa, decizia oficială a fost luată.

Investiția va fi finanțată, așa cum voiau inițiatorii, din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Anunț al ministrului Sănătății

Ministerul Sănătății a prezentat miercuri lista finală a celor 27 de spitale din România care vor beneficia de finanțare în cadrul PNRR. Cele 27 de obiective au fost selectate dintr-o listă mai extinsă, de 42 de proiecte.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, proiectul de hotărâre pentru aprobarea celor 27 obiective care vor beneficia de finanțare se va afla, pentru două săptămâni, în transparență decizională, după care urmează să fie aprobat.

Semnarea contractelor de finanțare ar urma să aibă loc la finalul lunii ianuarie - începutul lunii februarie.

Proiect depus pe final de an

Proiectul noului spital, investiţie în valoare totală de 137 milioane de euro, a fost depus de Primăria Oradea în ultimele zile ale anului trecut.

Din această sumă, 114 milioane euro vor proveni din PNRR, iar 7 milioane euro va fi contribuția municipalității orădene.

Municipalitatea orădeană a lansat licitaţia pentru proiectarea şi construirea spitalului încă din luna august, cu data limită pentru depunerea ofertelor de 12 octombrie. Termenul limită a fost amânat în mod repetat până pe 23 ianuarie 2023.

De secolul XXI

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, noul spital urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare în strada Vlădeasa care a aparţinut Poliţiei de Frontieră. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, acesta a fost gândit astfel încât „să corespundă tuturor cerinţelor secolului XXI”.

Construcţia se va ridica pe patru etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă, capacitate care va putea fi suplimentată la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi.

La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 paturi şi maximum 326 paturi.

Pe lângă zona pentru spitalizarea continuă, cea pentru spitalizarea de zi şi ambulatoriu (policlinică), noua facilitate, care va face parte din Spitalul Judeţean Oradea, va avea şi un dispensar TBC, o zonă de servicii de diagnosticare şi un bloc operator.

Cu de toate

Totodată, spitalul va avea şi un compartiment pentru Urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite (boli infecţioase, pneumoftiziologie), cabinet pentru vaccinare şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale, adică sală de conferinţe, săli pentru studiu, camere pentru rezidenţi etc.

Ambulatoriul va fi de tip integrat, cu cabinete şi săli de tratamente pentru fiecare specialitate, precum şi o cameră hiperbarică. Policlinica va avea acces atât din exterior, cât şi din holul spitalului.

Ideea construirii noului spital de boli infecţioase şi pneumologie a fost lansată în toamna anului 2020 de Ilie Bolojan, pe atunci primar al Oradiei, împreună cu Florin Birta, viceprimar, și cu managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp.

Oficialii locali au anunţat încă de atunci că proiectul urma să fie depus spre finanţare prin PNRR - Componenta 12 Sănătate, în momentul deschiderii acestei axe de finanţare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O tâmpenie marca Bolojan&Birta.
Boli infecțioase în centrul extins al unei aglomerări urbane ... nimeni nu a reușit să-i execute așa de eficient pe locuitorii orașului. O să fie gata finalizat spitalul ăsta, cu personal calificat și cu primii pacienți la triaj, atunci când o să dea boala peste toți liberalii care s-au aliniat după bufoni și măscărici precum Iohannis, Ciucă, Câțu, Orban și alți "viruși" ca ei, de nu vom mai auzi în veci de neamul lor.
Postat 11 Ianuarie 2023, 23:18 de KP
plantati urgent copaci in zona
exceptional. bine gandit proiectul, necesar spitalul nou. de partea de amenajare exterioara / natura din jurul spitalului cine se va ocupa? copacii ar trebui plantati inca de acum.
Postat 11 Ianuarie 2023, 18:33 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON