URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2023, 16:21

E oficial: noul spital de Infecțioase și Pneumologie din Oradea va fi construit cu fonduri europene din PNRR (FOTO)

E oficial: noul spital de Infecțioase și Pneumologie din Oradea va fi construit cu fonduri europene din PNRR (FOTO) sursa foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de doi ani de la lansarea proiectului de construire în Oradea a unui nou spital de boli infecțioase și pneumologie, pe amplasamentul unor foste unități militare din zona străzii Vlădeasa, decizia oficială a fost luată.

Investiția va fi finanțată, așa cum voiau inițiatorii, din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Anunț al ministrului Sănătății

Ministerul Sănătății a prezentat miercuri lista finală a celor 27 de spitale din România care vor beneficia de finanțare în cadrul PNRR. Cele 27 de obiective au fost selectate dintr-o listă mai extinsă, de 42 de proiecte.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, proiectul de hotărâre pentru aprobarea celor 27 obiective care vor beneficia de finanțare se va afla, pentru două săptămâni, în transparență decizională, după care urmează să fie aprobat.

Semnarea contractelor de finanțare ar urma să aibă loc la finalul lunii ianuarie - începutul lunii februarie.

Proiect depus pe final de an

Proiectul noului spital, investiţie în valoare totală de 137 milioane de euro, a fost depus de Primăria Oradea în ultimele zile ale anului trecut.

Din această sumă, 114 milioane euro vor proveni din PNRR, iar 7 milioane euro va fi contribuția municipalității orădene.

Municipalitatea orădeană a lansat licitaţia pentru proiectarea şi construirea spitalului încă din luna august, cu data limită pentru depunerea ofertelor de 12 octombrie. Termenul limită a fost amânat în mod repetat până pe 23 ianuarie 2023.

De secolul XXI

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, noul spital urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare în strada Vlădeasa care a aparţinut Poliţiei de Frontieră. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, acesta a fost gândit astfel încât „să corespundă tuturor cerinţelor secolului XXI”.

Construcţia se va ridica pe patru etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă, capacitate care va putea fi suplimentată la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi.

La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 paturi şi maximum 326 paturi.

Pe lângă zona pentru spitalizarea continuă, cea pentru spitalizarea de zi şi ambulatoriu (policlinică), noua facilitate, care va face parte din Spitalul Judeţean Oradea, va avea şi un dispensar TBC, o zonă de servicii de diagnosticare şi un bloc operator.

Cu de toate

Totodată, spitalul va avea şi un compartiment pentru Urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite (boli infecţioase, pneumoftiziologie), cabinet pentru vaccinare şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale, adică sală de conferinţe, săli pentru studiu, camere pentru rezidenţi etc.

Ambulatoriul va fi de tip integrat, cu cabinete şi săli de tratamente pentru fiecare specialitate, precum şi o cameră hiperbarică. Policlinica va avea acces atât din exterior, cât şi din holul spitalului.

Ideea construirii noului spital de boli infecţioase şi pneumologie a fost lansată în toamna anului 2020 de Ilie Bolojan, pe atunci primar al Oradiei, împreună cu Florin Birta, viceprimar, și cu managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp.

Oficialii locali au anunţat încă de atunci că proiectul urma să fie depus spre finanţare prin PNRR - Componenta 12 Sănătate, în momentul deschiderii acestei axe de finanţare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O tâmpenie marca Bolojan&Birta.
Boli infecțioase în centrul extins al unei aglomerări urbane ... nimeni nu a reușit să-i execute așa de eficient pe locuitorii orașului. O să fie gata finalizat spitalul ăsta, cu personal calificat și cu primii pacienți la triaj, atunci când o să dea boala peste toți liberalii care s-au aliniat după bufoni și măscărici precum Iohannis, Ciucă, Câțu, Orban și alți "viruși" ca ei, de nu vom mai auzi în veci de neamul lor.
Postat 11 Ianuarie 2023, 23:18 de KP
plantati urgent copaci in zona
exceptional. bine gandit proiectul, necesar spitalul nou. de partea de amenajare exterioara / natura din jurul spitalului cine se va ocupa? copacii ar trebui plantati inca de acum.
Postat 11 Ianuarie 2023, 18:33 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON