URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Octombrie 2022, 16:41

Peste 2 milioane euro din fonduri europene, pentru o nouă etapă de reabilitare a Cetății Oradea. Vezi pe ce vor fi folosiți banii! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Florin Birta, și ministrul bihorean al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, au semnat vineri, în Cetate, contractul de finanțare pentru cea de-a patra etapă de reabilitare a fortificației.

Se reabilitează (și) bastionul Crăișorul...

Potrivit edilului, finanțarea, în valoare de peste 2 milioane euro, asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, va ridica la 23 de milioane euro investițiile europene făcute în ultimii 15 ani în cel mai important monument istoric din Oradea.

„Din 2008 până în prezent, în Cetatea Oradea s-au făcut investiții de 105 milioane lei, echivalentul a 21 milioane euro”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, suma de 12,6 milioane lei, echivalentul a peste 2 milioane euro, prin care se va finanța cea de-a patra etapă de reabilitare a Cetății, va fi folosită pentru reabilitarea bastionului Crăișorul, pentru care nu s-a găsit până acum finanțare.

„Sunt cinci bastioane. Două au fost deja reabilitate (n.r. - Ciunt și Bethlen), iar acum se va reabilita bastionul Crăișor. Astăzi se semnează contractul de finanțare, se va face achiziția lucrării până în martie 2023, execuția lucrărilor va începe undeva în august 2023, iar în iulie 2025 acestea vor trebui să fie finalizate”, a declarat primarul Florin Birta.

... Urmează bastioanele Aurit și Roșu

Primarul de Oradea a mai spus că reabilitarea bastioanelor Aurit și Roșu și a celor două curtine (n.r. ziduri de apărare situate între două bastioane) aferente ar urma să se facă ulterior.

„Lucrăm la depunerea proiectului prin Planul Operațional Regional, astfel încât până în anul 2027 Cetatea să fie reabilitată în întregime”, a spus Birta.

Ministrul Boloș, unul dintre inițiatorii proiectului de reabilitare a Cetății, în perioada în care era director în Primăria Oradea, a declarat că investițiile făcute în ultimii 15 ani în fortificație încep să dea rezultate.

„Când ne plimbam pe bastionul deja reabilitat (n.r. - înaintea conferinței de semnare a contractului de finanțare), parcă nu eram la Oradea, ci în altă țară. Este o atmosferă foarte nobilă (n.r. - în Cetatea Oradea)”, a spus Boloș.

În paralel cu lucrările de reabilitare a fortificației, conducerea municipalității caută soluții pentru punerea în valoare a monumentului.

„Lucrăm la o strategie împreună cu Direcția Patrimoniu Imobiliar din Primărie și APTOR (Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune - n.r.) pentru popularea spațiilor din Cetate și creșterea activității”, a spus Birta.

Reabilitare pe tronsoane

Folosită de comuniști, pe rând, ca lagăr de tranzit, unitate militară, sediu al Poliţiei Rutiere şi al Arhivelor Naţionale, Cetatea Oradea, aflată în anii '90 într-o avansată stare de degradare, a fost renovată pe tronsoane.

Prima etapă de reabilitare, demarată după 2010 cu fonduri europene, a urmărit refacerea a 8 corpuri de clădire în care s-a amenajat muzeul Cetăţii şi lapidarium-ul cu artefacte descoperite aici, muzeul Pâinii, un restaurant şi strada Breslelor, cu artizani de epocă.

A doua etapă, din 2013, a vizat 4 corpuri de clădire, cu Casa Căsătoriilor, galeria de artă şi "Asylum Artorum", un hotel pentru artiştii şi specialiştii care susţin spectacole ori prelegeri.

Etapa a treia, încheiată în primăvara acestui an, a avut ca scop reabilitarea bastioanelor Ciunt şi Bethlen, a curtinelor şi drumurilor de rond care le deservesc.

Vezi mai jos imagini din timpul vizitei în Cetatea Oradea. Sursa: Primăria Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitari lui Bolos, a facut multe ptr Oradea: de la echipa de fonduri europene, la investitii in aeroport, din posturi locale in primarie, regionale la Cluj in POR sau nationale la ministerul Transporturi or FonduriEuropene
Dar mi-e rusine de liberali, dupa ce l-au alungat pe Ludovic Orban, si USR, ca sa faca alianta cu PSD, au trebuit sa renunte de dragul coalitiei cu dr*q, la promisiunea cu eliminarea pensiilor speciale, iar acum Bolos e cap de afis in declaratii ca pensiile speciale nu pleaca :(
Postat 23 Octombrie 2022, 03:42 de unu
Omul din tandem!
Felicitări domnule Bolos! Ceea ce ați inițiat pe când erați director in primărie finalizați acum ca ministru. Domnul care tot apare alături de dumneavoastră in “chip” trebuie sa fie, musai, actualul și viitorul primar?! Este el omul din tandem sau omul tandem? Campion la dublu!
Postat 21 Octombrie 2022, 18:44 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON