URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2022, 16:41

Peste 2 milioane euro din fonduri europene, pentru o nouă etapă de reabilitare a Cetății Oradea. Vezi pe ce vor fi folosiți banii! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Florin Birta, și ministrul bihorean al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, au semnat vineri, în Cetate, contractul de finanțare pentru cea de-a patra etapă de reabilitare a fortificației.

Se reabilitează (și) bastionul Crăișorul...

Potrivit edilului, finanțarea, în valoare de peste 2 milioane euro, asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, va ridica la 23 de milioane euro investițiile europene făcute în ultimii 15 ani în cel mai important monument istoric din Oradea.

„Din 2008 până în prezent, în Cetatea Oradea s-au făcut investiții de 105 milioane lei, echivalentul a 21 milioane euro”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, suma de 12,6 milioane lei, echivalentul a peste 2 milioane euro, prin care se va finanța cea de-a patra etapă de reabilitare a Cetății, va fi folosită pentru reabilitarea bastionului Crăișorul, pentru care nu s-a găsit până acum finanțare.

„Sunt cinci bastioane. Două au fost deja reabilitate (n.r. - Ciunt și Bethlen), iar acum se va reabilita bastionul Crăișor. Astăzi se semnează contractul de finanțare, se va face achiziția lucrării până în martie 2023, execuția lucrărilor va începe undeva în august 2023, iar în iulie 2025 acestea vor trebui să fie finalizate”, a declarat primarul Florin Birta.

... Urmează bastioanele Aurit și Roșu

Primarul de Oradea a mai spus că reabilitarea bastioanelor Aurit și Roșu și a celor două curtine (n.r. ziduri de apărare situate între două bastioane) aferente ar urma să se facă ulterior.

„Lucrăm la depunerea proiectului prin Planul Operațional Regional, astfel încât până în anul 2027 Cetatea să fie reabilitată în întregime”, a spus Birta.

Ministrul Boloș, unul dintre inițiatorii proiectului de reabilitare a Cetății, în perioada în care era director în Primăria Oradea, a declarat că investițiile făcute în ultimii 15 ani în fortificație încep să dea rezultate.

„Când ne plimbam pe bastionul deja reabilitat (n.r. - înaintea conferinței de semnare a contractului de finanțare), parcă nu eram la Oradea, ci în altă țară. Este o atmosferă foarte nobilă (n.r. - în Cetatea Oradea)”, a spus Boloș.

În paralel cu lucrările de reabilitare a fortificației, conducerea municipalității caută soluții pentru punerea în valoare a monumentului.

„Lucrăm la o strategie împreună cu Direcția Patrimoniu Imobiliar din Primărie și APTOR (Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune - n.r.) pentru popularea spațiilor din Cetate și creșterea activității”, a spus Birta.

Reabilitare pe tronsoane

Folosită de comuniști, pe rând, ca lagăr de tranzit, unitate militară, sediu al Poliţiei Rutiere şi al Arhivelor Naţionale, Cetatea Oradea, aflată în anii '90 într-o avansată stare de degradare, a fost renovată pe tronsoane.

Prima etapă de reabilitare, demarată după 2010 cu fonduri europene, a urmărit refacerea a 8 corpuri de clădire în care s-a amenajat muzeul Cetăţii şi lapidarium-ul cu artefacte descoperite aici, muzeul Pâinii, un restaurant şi strada Breslelor, cu artizani de epocă.

A doua etapă, din 2013, a vizat 4 corpuri de clădire, cu Casa Căsătoriilor, galeria de artă şi "Asylum Artorum", un hotel pentru artiştii şi specialiştii care susţin spectacole ori prelegeri.

Etapa a treia, încheiată în primăvara acestui an, a avut ca scop reabilitarea bastioanelor Ciunt şi Bethlen, a curtinelor şi drumurilor de rond care le deservesc.

Vezi mai jos imagini din timpul vizitei în Cetatea Oradea. Sursa: Primăria Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitari lui Bolos, a facut multe ptr Oradea: de la echipa de fonduri europene, la investitii in aeroport, din posturi locale in primarie, regionale la Cluj in POR sau nationale la ministerul Transporturi or FonduriEuropene
Dar mi-e rusine de liberali, dupa ce l-au alungat pe Ludovic Orban, si USR, ca sa faca alianta cu PSD, au trebuit sa renunte de dragul coalitiei cu dr*q, la promisiunea cu eliminarea pensiilor speciale, iar acum Bolos e cap de afis in declaratii ca pensiile speciale nu pleaca :(
Postat 23 Octombrie 2022, 03:42 de unu
Omul din tandem!
Felicitări domnule Bolos! Ceea ce ați inițiat pe când erați director in primărie finalizați acum ca ministru. Domnul care tot apare alături de dumneavoastră in “chip” trebuie sa fie, musai, actualul și viitorul primar?! Este el omul din tandem sau omul tandem? Campion la dublu!
Postat 21 Octombrie 2022, 18:44 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON