URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 OCTOMBRIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum un deceniu, proaspătul primar Ilie Bolojan, care încă nu renunţase la pantalonii traşi până la subsuoară, stabilea un program drastic localurilor din oraş. Cu toate că îşi propunea de pe atunci să dezvolte latura turistică a municipiului, voia să închidă cârciumile la ora 22, de trebuia, ca să poţi bea alcool noaptea, să mergi la farmacii pentru o frecţie galenică. Nu-i mai puţin adevărat că era o nebunie totală atunci: reguli nu, zgomot cât cuprinde şi, mai ales, mizerie la greu! Florin Birta a scos, acum, în dezbatere noul regulament privind organizarea activităţilor în zonele publice...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Din 2018 încoace, BIHOREANUL a tot scris despre faptele de arme ale prim-gospodinei din Brusturi, Livia Bârlău, o fostă PD-istă trecută la PSD şi făcută întâi directoare a şcolii comunale, iar apoi primăriţă. Cum de îşi permite? Simplu! "Oamenii legii" n-au deranjat-o niciodată, până săptămâna trecută, când anchetatori trimişi din Oradea au ridicat acte privind lucrări de zeci de milioane de lei cu puternic damf de fraudă. În rest, însă, nici poliţiştii, nici procurorii din zonă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre felul în care funcționează școlile în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
De o bună bucată de vreme, spaţiul public este invadat de ştirile referitoare la falimentul companiei de asigurări City Insurance, cel mai mare asigurător RCA local, care, conform informaţiilor din presă, ar deţine aproximativ 45% din piaţa poliţelor de răspundere civilă auto comercializate în România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
16 Septembrie 2021, 08:01

Cetate pentru toţi: Cum îşi propune municipalitatea să reînvie Cetatea Oradea, reabilitată cu 25 milioane euro (FOTO / VIDEO)

Cetate pentru toţi: Cum îşi propune municipalitatea să reînvie Cetatea Oradea, reabilitată cu 25 milioane euro (FOTO / VIDEO) ÎN CETATE, ADUNAREA! Cel mai important monument istoric al oraşului va fi readus la viaţă. "Vom păstra lucrurile bune, cum este strada Breslelor, cu atelierele artiştilor, şi vom lansa altele noi. Vrem să atragem firme care să organizeze degustări de vinuri sau seri gourmet, să punem la dispoziţie spaţii pentru cafenele şi un pub, şi să organizăm evenimente", promite directorul APTOR, Alina Toie (foto: Ovi D Pop)

Molozul din dărâmături a fost demult evacuat, tranşeele acoperite, aleile pietruite, iar arcadele intrărilor principale străjuite cu armuri de cavaleri proptiţi în sabie. După 10 ani de lucrări, fortificaţia orădeană se pregăteşte acum de o altă invazie, a vizitatorilor.

"Cetatea trebuie să devină un magnet pentru turiştii care vizitează Oradea şi o atracţie pentru orădeni", spune noul director al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Alina Toie.

Ieşirea din ruină 

Folosită de comunişti, pe rând, ca lagăr de tranzit, unitate militară, sediu al Poliţiei Rutiere şi al Arhivelor Naţionale, Cetatea Oradea a fost renovată pe tronsoane. Prima etapă de reabilitare, demarată după 2010 cu fonduri europene, a urmărit refacerea a 8 corpuri de clădire în care s-a amenajat muzeul Cetăţii şi lapidarium-ul cu artefacte descoperite aici, muzeul Pâinii, un restaurant şi strada Breslelor, cu artizani de epocă.

A doua etapă, din 2013, a vizat 4 corpuri de clădire, cu Casa Căsătoriilor, galeria de artă şi "Asylum Artorum", un hotel pentru artiştii şi specialiştii care susţin spectacole ori prelegeri.

Etapa a treia, încă în derulare, are ca scop reabilitarea bastioanelor Ciunt şi Bethlen, a curtinelor şi drumurilor de rond care le deservesc. "Lucrările se vor termina anul acesta. Apoi vom mai avea de refăcut bastioanele Aurit, Roşu şi Crăişorul, curtinele dintre ele, contraescarpa, şanţul Cetăţii şi parcul dinspre strada Griviţei", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto). Dar ce era mai importat s-a cam făcut...

50.000 de vizitatori pe an... 

Nimeni nu ştie, în prezent, câţi vizitatori intră anual în Cetate. Singura cifră certă este cea a vizitatorilor Muzeului Cetăţii şi Oraşului, azi secţie a Muzeului Ţării Crişurilor, care începând din 2018 a administrat întreaga fortificaţie. "Înainte de declanşarea pandemiei aveam cam 50.000 de plătitori de bilete pe an", spune şeful secţiei, Ionuţ Ciorba (foto).

Potrivit acestuia, majoritatea vizitatorilor sunt elevi, studenţi şi turişti din ţară. Cei mai mulţi străini vin din Ungaria, dată fiind simbolistica fortificaţiei, care a adăpostit mormintele a 7 regi şi regine ale regatului ungar, începând cu fondatorul oraşului, Sfântul Ladislau I. Dar vin şi curioşi din Franţa, Italia sau Germania. 

Vârful intrărilor se înregistrează în perioada iulie - august, iar cea mai aglomerată zi este sâmbăta. Dincolo de istoria şi legendele locului, vizitatorii caută ineditul. "Pentru ca muzeul să fie atractiv, trebuie să aibă cât mai multe expoziţii interactive, unde vizitatorul să fie în mijlocul istoriei, să audă sunetele epocii şi să poată atinge piesele expuse. Nu vine nimeni să citească o etichetă sub un exponat", spune Ciorba.

Istoria de lângă noi

Dincolo de turul "obligatoriu" al fortificaţiei, în care vizitatorii pot vedea rămăşiţele primei catedrale ori Sala cu grifoni decorată cu fiinţe mitice, animale şi plante exotice, prin care principii îşi etalau puterea şi bogăţia, atracţia principală o constituie expoziţiile interactive. Conducerea muzeului a amenajat, de pildă, în beciul palatului princiar, o expoziţie a invenţiilor lui Leonardo da Vinci, ce prezintă modul în care oamenii Renaşterii foloseau energia dată de apă, aer şi foc.

"Exponatele, dotate cu senzori de prezenţă, pornesc când se apropie cineva", zice şeful secţiei. Dacă uruitul făcut de ridicarea unei porţi de cetate ori clipocitul apei care învârte o roată de moară sunt relaxante, un vizitator nepregătit poate fi luat prin surprindere de tunetul unei şarje de artilerie ori de bubuitul metalic provocat de un cavaler care salută lovindu-şi sabia de armură. "O tânără care stătea cu spatele la un exponat a şi ţipat", povesteşte Ciorba. 

Expoziţii instagramabile 

Şi surprizele continuă. La expoziţia dedicată regelui Matia Corvin, vizitatorii veniţi la curte îşi pot face poze în ipostaze de cavaleri sau de luptători cu arbaleta, aşezaţi pe scaunul de tortură cu pat de cuie, sau pot juca "moară" urcaţi într-o şa.

Expoziţia permanentă dedicată generalului Traian Moşoiu, care a eliberat Oradea de sub comuniştii lui Béla Kun, este şi ea apreciată de vizitatori. Secţiunea dedicată primului război mondial e deschisă de reprezentarea unui adăpost de prim-ajutor. După ce banda audio cu canonada şi vaierul răniţilor s-a stricat, înregistrarea a fost înlocuită cu zgomotele dintr-o popotă alimentată dintr-o bucătărie de campanie. 

Anii comunismului sunt, şi ei, la fel de atractivi precum cei ai războiului. "Foarte mulţi sunt atraşi de expoziţia despre discotecile comuniste, cu muzică la magnetofon şi suc", spune istoricul.

De altfel, aceasta este şi direcţia în care va merge muzeul. Dincolo de expoziţiile riguros ştiinţifice, care vor acoperi toate perioadele, de la preistoria oraşului până la epoca modernă, cu exponate dezgropate din Cetate şi din oraş, muzeografii pregătesc inclusiv o expoziţie cu... fiori. "Suntem în discuţii pentru o expoziţie despre teroarea în Evul Mediu, care să prezinte scaune de judecată şi metode de tortură", spune directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa (foto). Iar exponatele vor putea fi atinse!

Artizanat, localuri, concerte... 

Cetatea este însă mai mult decât un muzeu, fie şi interactiv. "Având în vedere că la sfârşitul anului trecut s-a încheiat perioada de monitorizare post-investiţii cu fonduri europene, în care în Cetate nu puteau avea loc activităţi aducătoare de venituri, vrem să aducem aici agenţi economici care să atragă publicul larg", spune noua şefă a APTOR, Alina Toie (foto).

Fost director de vânzări la două hoteluri din lanţului Hilton, aceasta a preluat conducerea asociaţiei pe 1 septembrie. La fel ca fostul primar Ilie Bolojan, în mandatul căruia a început reabilitarea Cetăţii, directoarea crede că fortificaţia trebuie să genereze venituri, ca să se susţină financiar: "Cetatea trebuie să aducă şi mai multă plusvaloare oraşului, să găzduiască activităţi economice care să te atragă şi să te ţină aici. Ne dorim mai multe cafenele şi restaurante, mai mult artizanat şi manufactură locală şi regională, mai multe evenimente".

"Vreţi să vă mutaţi în Cetate?"

Concret, dacă în Cetate funcţionează acum doar localurile Corsarul şi Meridianul Zero, pe viitor se vor deschide încă un restaurant, mai multe cafenele şi, neapărat, un pub cu bere. Spre exemplu, în fostul Muzeu al Pâinii, unde a fost reabilitat inclusiv cuptorul original, va funcţiona localul Piaţa Nouă, iar cele 17 camere ale fostului hotel pentru artişti vor deveni hotel-şcoală pentru elevii şcolii orădene de ospitalitate OHMA, deschisă în 2020 sub licenţa celebrei École hôtelière de Lausanne. 

Deocamdată, noii chiriaşi sunt în faza autorizării activităţii. "Majoritatea spaţiilor din incinta Cetăţii vor fi scoase la licitaţie la preţuri apropiate de cele ale pieţei, pentru activităţi care să atragă orădenii şi turiştii", zice noul director.

Conducerea APTOR va închiria spaţii şi pentru firme IT, o sală de conferinţe cu 70 de locuri, va pune la dispoziţia artiştilor un al doilea amfiteatru, situat între hub-ul IT şi Casa Căsătoriilor, şi va căuta să valorifice toate funcţiunile disponibile. Totul, pentru a transforma Cetatea dintr-un muzeu într-un centru plin de viaţă...


PROGRAM
Weekendul şi evenimentul

Odată încheiată reabilitarea, Cetatea Oradea va fi transformată într-un loc de întâlnire. "Vrem ca în fiecare weekend de vară să organizăm un eveniment, iar după răcirea vremii să avem cât mai multe posibil", spune directorul APTOR, Alina Toie.

Pentru anul acesta, în Cetate au fost programate o parte din proiecţiile TIFF (17 - 19 septembrie), Oradea Festifall (7 - 10 octombrie) şi Târgul de Crăciun (26 noiembrie - 26 decembrie). Organizarea de evenimente depinde însă de restricţiile ce vor fi impuse pentru limitarea pandemiei de Covid-19. "Cetatea va avea foarte curând locaţii şi evenimente care să te atragă şi să te reţină aici. Comanzi o cafea, participi la un concert, după care rămâi să bei o bere sau să mănânci ceva", spune Toie.

Vezi mai jos video-reportaj în Cetatea Oradea! Video: Paul Lelea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Trebue Relaxare in Oras
Am Uitat sa Zic ca Parcurile Trebue Amenajate ca Omul sa Aibe unde sa Mearga se se Relaxeze dupa o Zi de Lucru si Muzeele trebue Amenajate Trebue si Biblioteca in Orasul Oradea ca Omul sa Aibe unde sa Mearga sa Citeasca sa Devina mai Cultural
Postat 18 Septembrie 2021, 19:39 de Senzual
Comunisti invie in Orasul Oradea
Dece sa se Construiasca Hotel cand deja Exista Hoteluri in Tot Orasul Oradea si nici Acelea nu sau umplut ce in Orasul Oradea Trebue Pista de Biciclisti ca sa nu apara Obezi Si Ar Trebui Verificate Toate Tevile de Incalzire ca Vine Iarna si Toate Tevile de Apa trebue Verificate
Postat 18 Septembrie 2021, 19:29 de Senzual
faceti loc si copiilor in cetate!
frumos video, dle Lelea, felicitari! ca idee, incercati sa faceti cetatea deschisa si pentru copii (festivaluri, expozitii, concursuri, etc), nu doar pentru domnii care ies la restaurante si la beri! so apropo de grad mai mare de turisti in cetate... ati verificat toaletele, cat sunt de abordabile si de ingrijite? nu de alta, dar ne-am putea trezi cu ziduri udate si de altceva in afara de ploaie, mai ales dupa multe halbe.
Postat 16 Septembrie 2021, 14:40 de roger
La câți EURO "mănâncă" cetatea asta, putea fi al doilea Windsor ca venituri.
8 milioane absorbiți în primul trimestru al anului 2008 și consumați anapoda până prin 2012. 6 milioane până în 2018. Încă 2 milioane până anul trecut. Acum, cu ăștia 25 milioane vor fi în total, cu contribuțiile locale și naționale, peste 41 milioane. La banii ăștia putea construi, de la zero, vreo două cetăți.
Postat 16 Septembrie 2021, 09:57 de KP
Vreau sa adaug...
...faptul ca artistii plastici oradeni au dus renumele urbei lor de bastina pe toate continentele!! Cine dintre vajnicii nostri oradeni au mai facut-o??!!
Postat 16 Septembrie 2021, 09:51 de AnaConda
Galeria de arta
Toate bune si frumoase dar de ce i s-a pus gand rau Galeriei de Arta ''Reperaj'' unde artistii plastici oradeni au posibilitatea sa-si prezinte lucrarile si sa invite artisti valorosi din tara si strainatate!! E o galerie care, inca de la infiintarea ei, a gazduit, cu regularitate, expozitii personale si de grup de inalt nivel artistic!! Oare nu stiti stimati domni refractari la cultura, faptul ca pictorii si sculptorii oradeni au posibilitati absolut limitate de a-si expune lucrarile in alte locuri/galerii din alte orase sau tari??!! Inseamna ca vreti, cu buna stiinta, sa le blocati posibilitatile de exprimare si de prezentare a originalitatii creative!! Si asta cu atat mai mult cu cat in Oradea exista o Facultate de Arte Vizuale al carei prestigiu creste de la an la an si pentru ai carei studenti galeria era ''mana cereasca''!! Mergeti, ne-stimati domni, si vedeti doar in Arad cele trei galerii de arta din plin centru!! Apoi, mai dati fuguta si prin alte orase!! Sau veti sa izolati Oradea de fenomenul cultural romanesc care inca ar mai merge acceptabil de bine in comparatie cu TOT CE MERGE PROST in Romania post-decembrista??!!
Postat 16 Septembrie 2021, 09:23 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2444 RON
  • 1 EUR = 4.949 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON