Guvernul va înființa structuri județene ale Antifraudei, similare fostelor Gărzi Financiare desființate în 2013 din cauza problemelor de integritate, anunță economedia.ro.
Proiectul a fost adoptat joi de Guvern, cu argumentul că inspectorii, în prezent cu activitate regională, pierd prea mult timp pe drumurile dintr-un județ în altul, riscă să fie implicați în accidente rutiere și cresc cheltuielile de funcționare a instituției.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus că Antifrauda va avea un cod de integritate și că înființarea structurilor județene va combate evaziunea fiscală.
„Antifrauda nu se reînființează pentru a relua vechile obiceiuri ale Gărzii Financiare. De altfel, în acest context, ministerul elaborează un cod de integritate pentru inspectorii fiscali și cei vamali. Vor fi aspru sancționați cei care au incidente de integritate în activitatea pe care o desfășoară. Structurile teritoriale județene ale inspecției antifraudă au un singur scop: de a face mai puternic ANAF în combaterea evaziunii fiscale și în lupta cu activitățile economice ilicite. Nu putem combate activitatea economică ilicită din birouri”, a declarat ministrul.
Boloș a precizat că structurile județene vor fi organizate ca servicii conduse de un inspector șef antifraudă, care va fi numit de președintele ANAF în urma organizării unui concurs. Direcția regională va coordona activitatea structurilor județene.
Structurile județene vor fi funcționale din 1 ianuarie 2025, a mai spus Marcel Boloș.
Fost șef al ANAF din vremea când Garda Financiară a fost desființată, Gelu Diaconu a declarat că reorganizarea va însemna „baronizarea Antifraudei, care „este deja puternic infiltrată politic”.
„În general, măsurile privind combaterea evaziunii clamate propagandistic (digitalizare cu e-factura/e-transport/sigilii inteligente, case de marcat conectate s.a) au efecte nesemnificative în combaterea evaziunii în pofida resurselor uriașe deja cheltuite precum și a poverii administrative insuportabile pusă în sarcina agenților economici. Deprofesionalizarea și politizarea sunt cauze atât de profunde ale lipsei de eficiență a structurilor de control încât baronizarea Antifraudei este doar un alt pas în aceeași direcție”, a declarat el, pentru economedia.ro.
În prezent, în România sunt 8 Direcții regionale antifraudă fiscală, una cu sediul la Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.