URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2021, 13:33

Flavia Groșan, audiată la Colegiul Medicilor Bihor. Peste 100 de susținători la fața locului (FOTO / LIVE-VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doctoriţa Flavia Groşan este audiată luni la Colegiul Medicilor Bihor, pentru a explica declaraţiile controversate făcute în ultimele zile în spaţiul public, pneumologul afirmând că infecţia cu Covid este o "pneumonie atipică" pentru care ar fi găsit un tratament secret şi ieftin şi susţinând că a vindecat peste 1.000 de oameni fără niciun rateu, în vreme ce medicii din spitale îşi omoară pacienţii.

"Nu-mi e ruşine"

"Mă uit în spate şi nu-mi e ruşine de ceea ce am făcut", a spus Groşan, în jurul orei 13.25, când a ajuns la Colegiu.

Ea a primit flori de la susţinători. "Voi fi aici, voi fi lângă dvs de fiecare dată", a mai spus ea, în aplauzele acestora.

Întrebată despre cum vede valul de susţinere, pneumologul s-a declarat copleşit. 

Încep să sosească susţinătorii

Primii susţinători au început să apară puţin după ora 13. Între aceştia se numără Horia Balint, cel care a spus că în Spitalul Municipal din Oradea se omoară pacienţi cu "pastile roz", un bărbat trecut de 60 de ani şi o femeie din Baia Mare, care se recomandă Ramona Irina Tarţa, "fost jurnalist în presa economică pe cinci continente".

"N-am venit să protestez, am venit să-i transmit doamnei doctor Groşan susţinerea mea", a spus femeia, considerând că aşa-zisul caz Groşan "mie mi se pare un exerciţiu de imagine, un exerciţiu de PR". "Cum a apărut acest caz?", a întrebat ea, declarându-se nedumerită de amploarea mediatică acordată acestui caz, în condiţiile în care spitalele sunt suprasolicitate.

"Nu ceda"

În momentul în care Flavia Groşan şi-a făcut apariţia la bordul unei limuzine Mercedes şofată de un bărbat şi în care mai erau două femei, persoanele prezente, circa 30 la număr, au început să aplaude şi i-au transmis: "Nu vă lăsaţi", în timp ce fosta jurnalistă din Baia Mare i-a spus "Flavia, suntem cu tine. Nu ceda".

Doctoriţa Groşan nu a făcut declaraţii jurnaliştilor prezenţi şi ei în număr mare, ci doar i-a salutat pe susţinători şi le-a mulţumit pentru sprijin, după care a intrat în sediul Colegiului Medicilor Bihor.

După acest moment, un bărbat în vârstă de circa 60 de ani, având o pipă în gură, şi care sosise cu bicicleta, a explicat că vine din Austria, iar acolo oamenii sunt ţinuţi izolaţi doar 10 zile, în timp ce în România este vorba despre 14 zile. El a spus că nu înţelege de ce se vorbeşte despre "această boală care oficial nu există" şi a desfăşurat steagul Austriei, cerând, în limba germană, demisia cancelarului Sebastian Kurtz.

La faţa locului a sosit, în jurul orei 13.20 şi o autospecială a jandarmeriei Bihor, oamenii legii urmărind evenimentul de la distanţă.

Vezi mai jos imagini în direct de la eveniment!

UPDATE, ora 13.50: Creşte numărul susţinătorilor

Până la această oră s-au adunat în jur de 100 de susţinători, inclusiv obişnuiţii protestatari împotriva restricţiilor determinate de pandemie, unii dintre ei, ca de exemplu Horia Balint, afirmând că boala există, dar este "o simplă gripă sezonieră, nu o pandemie", alţii afirmând că această boală practic nu există ca atare şi este o pneumonie sau o gripă. 

O orădeancă prezentă a recunoscut că nu a fost tratată de dr. Flavia Groşan, dar s-a declarat impresionată de reuşitele acesteia şi vrea să o felicite. O alta, care a spus că ştie persoane tratate de Covid de către doctoriţa Groşan, a venit cu un buchet de trandafiri albi, pe care vrea să i-l dea la ieşirea de la audiere.

Între cei prezenţi se află şi Nelu Pop, profesorul de la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, sancţionat de conducerea şcolii după ce acesta s-a filmat în clasă, alături de elevi, fără mască de protecţie.

Nici la acest protest, Pop (foto jos) şi cei din grupul său nu poartă mască de protecţie.

UPDATE, ora 14: Scandări pentru Groşan

Prin faţa Colegiului Medicilor a trecut şi un bărbat care, văzând străduţa ocupată, a întrebat nedumerit ce se întâmplă. 

Mulţimea a început să scandeze numele doctoriţei: "Fla-via Gro-şan! Fla-via Gro-şan!", în timp ce aplauda.

O parte dintre protestatari poartă mască de protecţie, în vreme ce alţii nu.

La un moment dat, o femeie din mulţime a spus că "ar trebui să intram peste ei", înăuntru, la audieri. Însă a fost oprită de fosta jurnalistă din Baia Mare.

Un bărbat care avea pe spate o hârtie cu inscripţia "Am fost pacientul doamnei Groşan" le-a spus jurnaliştilor că de fapt este doar... empatic. Întrebat de reporterul BIHOREANULUI când anume a fost pacient şi ce afecţiune i-a tratat doamna doctor, bărbatul (video jos) a afirmat că de fapt nu i-a fost pacient, dar o susţine şi este alături de ea.

Pe de altă parte, doi bătrânei care spuneau că au fost trataţi de această doctoriţă de Covid şi ei, şi fiul lor, au declarat jurnaliştilor că doctoriţa le-a prescris tuturor Claritromicină şi alte două medicamente care, potrivit spuselor lor, au determinat vindecarea tuturor trei.

"De ce?"

La un moment dat, între manifestanţi au apărut pancarte tipizate, uniformizate, pe care scria "O susţinem pe Flavia Groşan".

Oamenii prezenţi s-au arătat miraţi şi indignaţi că reprezentanţii Colegiului Medicilor "se iau" de doctoriţa Groşan şi nu se discută alte probleme, discutând între ei sau strigând în faţa jurnaliştilor prezenţi. 

"De ce nu se mai vorbeşte despre infecţiile nosocomiale din spitale?", "de ce la ATI este aşa mic grad de supravieţuire?", "de ce numai după ora 22 mor oameni?" (n.r cu referire la faptul că după ora 22 nu mai ai voie să circuli), "de ce mai avem spitale, că-i putem pune (n.r. - pe pacienţi) pe marginea drumurilor să moară?", au fost câteva dintre întrebările adresate. 

"Ştiaţi că inhalăm cantitate dublă de dioxit de carbon?" şi "masca omoară omul sănătos", au întrebat două persoane, în vreme ce o altă susţinătoare a atenţionat că "dacă azi permiţi răul cel mic, o să se întâmple şi răul cel mare". "Să fiţi atenţi ce o să se-ntâmple în 5 ani. Suntem aici pentru că nu mai avem bun simţ, nu mai avem unitate în România", a spus aceasta, iar altcineva a adăugat: "Avem un sistem medical corupt, avem un sistem medical bolnav".

UPDATE, ora 14.20: Groşan a ieşit de la audieri

Doctoriţa Groşan a ieşit de la audieri în jurul orei 14.20, în ovaţiile celor prezenţi.

"Mergem mai departe, sunt lângă voi", a spus Groşan.

"Bravo, doamna doctor", a strigat unul dintre susţinători, pentru ca apoi mulţimea să scandeze numele ei: "Flavia Groşan, Flavia Groşan".

Doctoriţa a fost primită cu aplauze.

Aceasta a făcut o singură declaraţie jurnaliştilor prezenţi, spunând doar că "a fost o discuţie elegantă". 

Imagini live de la eveniment

UPDATE, ora 14.30: Se aşteaptă declaraţii de la Colegiul Medicilor

Cea mai mare parte dintre susţinătorii doctoriţei Flavia Groşan au plecat.

Au mai rămas circa 30 de persoane, care stau în faţa Colegiului Medicilor.

Se aşteaptă ca un reprezentant al Colegiului Medicilor să iasă în faţa clădirii şi să dea explicaţii cu privire la audierea de astăzi.

UPDATE, ora 14.55: "Ieşiţi afară"

În faţa Colegiului au mai rămas circa 10 susţinători ai doctoriţei Flavia Groşan.

Unii dintre aceştia strigă "Ieşiţi afară, doamna doctor", probabil cu trimitere la preşedinta Colegiului Medicilor, Carmen Pantiş.

De altfel, o parte dintre aceştia au intrat în clădirea care adăposteşte forul profesional, alături de jurnalişti.

Protestatarii vociferează şi cer să fie lăsaţi să asiste la discuţii. 

"Jos dictatura medicală, doamnă!", a strigat, din hol, un susţinător al Flaviei Groşan. "Criminalilor", a spus acelaşi, pentru ca apoi, lucrurile să se calmeze.

"Vrem să ascultăm în linişte", "Suntem plătitori de impozite", au spus aceştia, nedorind să plece, în ciuda faptului că reprezentanţi ai Colegiului au promis că vor ieşi în faţa lor să facă decalraţii.

Imagini live de la eveniment

UPDATE, ora 15.20: Fără nicio sancţiune

Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, a anunţat, după audiere, că medicul Flavia Groşan nu primeşte nicio sancţiune pentru declaraţiile controversate pe care le-a făcut în spaţiul public.

"În concluzie, aceasta (n.r. - dr. Flavia Groşan) nu primeşte nicio sancţiune şi această autosesizare a Colegiului Medicilor s-a terminat azi", a spus Pantiş.

Aceasta a subliniat că audierea pneumologului Flavia Groşan a fost făcută de Comisia de etică şi deontologie medicală şi a subliniat că "nu a fost o anchetă", ci doar "o discuţie amiabilă".

De asemenea, ea a subliniat că la Colegiul Medicilor nu a fost depusă nicio plângere pentru malpraxis şi a subliniat că, în cazul în care doctoriţa Groşan va continua "declaraţiile denigratoare la adresa medicilor" sau dacă va fi depusă o plângere de malpraxis, Comisia de Disciplină ar putea lua în calcul sancţionarea dr. Flavia Groşan.

Citiţi detalii în articolul: Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor: Doctoriţa Groşan nu primeşte nicio sancţiune! (VIDEO)


Ce i se impută Flaviei Groşan

Acuzele aduse medicilor din spitale, cum că îşi omoară pacienţii, au stârnit criticile organismelor profesionale, doctoriţa Flavia Groşan urmând să fie audiată la Comisia de Etică a Colegiului Medicilor Bihor, unde unii dintre cei peste 75.000 fani de pe Facebook ai doctoriţei îşi şi anunţaseră prezenţa, motivând că vor să protesteze în ziua "judecăţii".

Deşi consideră "încălcări grosolane ale deontologiei şi eticii medicale" afirmaţiile doctoriţei Flavia Groşan, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, a declarat BIHREANULUI că, în cursul zilei de luni, aceasta va fi doar chestionată de Comisia de Etică, pentru a-şi spune punctul de vedere referitor la încălcarea articolului 11 din Codul deontologiei medicale.

Conform acestuia, "grave încălcări ale deontologiei şi eticii medicale" înseamnă "recomandarea publică a unor tratamente nefundamentate ştiinţific şi respingerea publică, cu excepţia dezbaterilor din comunitatea medicală, a unor mijloace de diagnostic, tratament şi profilaxie recunoscute de comunitatea academică medicală".

Dr. Pantiş afirmă că dr. Groşan va trebui să lămurească de ce s-a pronunţat împotriva protocoalelor anti-Covid şi de ce a îndemnat pacienţii cu saturaţie redusă de oxigen să rămână acasă, sugerând că, dacă îşi va retracta afirmaţiile, poate să nu fie sancţionată în niciun fel.

De altfel, potrivit legislaţiei, Comisia de Etică nu decide nicio sancţiune, nici măcar o mustrare, această atribuţie aparţinând Comisiei de Disciplină, care însă nu a fost sesizată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Puțină istorie.
Sasi, bolșevic înseamnă majoritar, nefericită analogia cu o celulă anormală care este minoritară și a cărei dezvoltare stă la baza tumorei primare, care apoi se poate dezlipi și multiplica prin limfă sau sânge în alte țesuturi sau organe, metastaza. O analogie corectă era menșevică, minoritară, deși nu cred că o analogie istorică, politică, se potrivește. O fi PSDMR-ul sursa frustrărilor actuale, dar medicina e știință, nu!?
Postat 23 Martie 2021, 08:32 de User anonimizat
cancerul
Ideea este sa faci ordine. Uite, poti avea o pregatire teoretica generala in orice domeniu, insa e bine sa fie citite carti de la cap la coada. Iar pt detalii, deja trebuie domeniul aprofundat. Nu stiu daca citesti sau nu in limba engleza, dar literatura exista. Ce pot recomanda pt cei interesati de medicina in modul cel mai general, inclusiv cu legaturi cu alte specii de animale: "Why We Get Sick ...." de la Nesse, sau "Zoobiquity" de la Natterrson-Horowitz. Carti de polpularizarea stiintei, destinate publicului larg. Insa exista si multa literatura tradusa in limba romana. CANCERUL. Sa nu uitam de idee. Este o forma de revenire la unicelularitate. Sistemele multicelulare par stabile, insa aceasta stabilitate este frageda. Revenirea poate fi cauzata de factori epigenetici sau chiar de agenti patogeni (vezi virusul HPV - recomand cartile lui Frank Ryan sau carl Zimmer, despre rolul virusurilor in evolutia organismelor "mai complexe"). In alta ordine de idei, cancerul este cu noi de cand ii lumea. Inclusiv animalele preistorice au suferit de cancer. Una din cauzele numarului ridicat de bolnavi este ameliorarea conditiilor de viata, cresterea sperantei de viata. Daca esti mancat de tigrul cu dinti sabie, greu mai mori si de cancer. Daca esti bolnav, slabit, tot esti mancat, sau mori. Insa societatea te tine in viata si chiar daca esti slab, poti avea o mare realizare: reproducerea si perpetuarea genelor tale... (vezi ipoteza neurologului Klawans despre Parkinsonism) si de aici am putea discuta pana la nesfarsit... dar trebuie sa ajung la servici...
Postat 23 Martie 2021, 08:15 de sasi
excalibur
Ai ramas plafonat in 95 cand erai platit in marci , ramai acolo, si jeleste dupa vremurile alea. Nu ne deranja cu prostiile tale nostalgice, si interpretari din 95
Postat 23 Martie 2021, 02:59 de Sandu2100
a la ratatouille
Sigur nu sunt medic,comentez de pe margine,chibit.Poate ca ideile nu-mi sunt convergente ...lipsa de lectura, la timp si in timp.O singura observatie,si consideram subiectul incheiat. Din ce-am citit eu,cancerul e o multiplicare necontrolata a unor celule deviante,care si-au modificat adn-ul.Sau le-a fost modificat,sub actiunea factorilor externi sau interni.Sistemul imunitar sta in permanenta de paza si anihileaza celulele deviante,considerate nocive .Mai contribuie si sistemul limfatic. [ *Granulocitele – distrug bacteriile cu care intra in contact organismul *Limfocitele – distrug virusurile care cauzeaza infectii, numite si soldatei *Monocitele – asimileaza si digera particulele straine, numite si gunoier ]. Deci, o disfunctie a sistemului imunitar, pe linga expunerea la patogeni externi,poate fi premiza unui cancer.Cind scade sistemul imunitar? Alimentatie proasta calitativ,insuficienta,conditii de viata proaste,expunere indelungata la noxe, stres,CONFLICT. Unii terapeuti zic ca e boala karmica,o neiertare, o apasare,o ura...CONFLICT EMOTIONAL.De la creier pleaca totul.Iar la final,ca sa-ti induc un conflict interior,benign,afla raspunsul la intrbarea : Cine a fost mai intii? Oul sau gaina? Raspuns corect: Evolutia. Da,evolutia e un atribut al creatiei
Postat 23 Martie 2021, 00:03 de excalibur
excalibur
Bravo, ai studiat si tu medicina in 2 luni pe GOAGLE ::::))))
Postat 22 Martie 2021, 21:32 de Sandu2100
vaccin anti-cancer
(nu-mi place sa am postari duble, dar prea repede am dat send si nu pot sa nu raspund la aceasta chestie) Nu exista. Nu poate exista. Cancerul este un termen general.. Grupeaza sute de boli, care un singur lucru au in comun: celulele anarhice, bolsevice, care nu vor sa accepte rolul lor in organism... Orice din cele insurite de tine, tot ce nu este "natural", creste speranta de viata. Daca am reveni la "natural", bine daca am apuca 40 de ani... N-are relevanta ce meserie am, insa cum deduc Tu sigur ca nu esti medic si nu prea ai treaba cu domeniul sanatate. Expui foarte multe idei aruncate a la ratatouille... ca sa intelegi un domeniu, trebuie putin aprofundat. O seara buna.
Postat 22 Martie 2021, 20:52 de sasi
@excalibur
ce creator? adica? ce high class? totul in sistemel biologice se seteaza si reseteaza evolutiv - mai ales cand poate actiona forta selectiei naturale. totul este petecit. asa lucreaza evolutia. recicleaza, face sa fie "merge bine si asa". orice caracter este subliminal, functioneaza la suboptim. ce domeniu invizibil? frank ryan, carl zimmer. pasteur si bechamp sunt istorie. altfel de ce ar exista cure de slabiri cu bacterii? avem mai multe celule bacteriene decat umane. probabil si mai multi virusi. insa atentie. comensalismul este fragil. prietenul de azi poate deveni patogenul de maine...
Postat 22 Martie 2021, 20:44 de sasi
@sasi
Ai terminat medicina.Nu stim cind,ce specializare.Se vede ca ai lins ceva literatura medicala.Nu stiu unde,daca profesezi.Nici specializarea.Medicina incepe cam de 250 ani.E grozava.La inceput empirica,pe baza de fler si proprie practica, acum e bazata pe microscop,analize, CT, RMN.La nivel foarte inalt e mai mult IT decit FMF.Chirurgia e mai mult inginerie,mecanica fina decit medicina .Ti-am dat exemplul cu Pasteur si Bechamp. Intram intr-un domeniu invizibil (greu vizibil).Sistemul imunitar al omului e o inginerie high class.A creatoruli,evident.Ne va trebui mult timp sa-l decodam si sa-l intelegem.BionTech,firma care a creat vaccinul pentru covid ,cu Pfizer, lucrau deja de citiva ani la un vaccin anticancer.Care urmeaza sa vina,covidul a deschis oportunitatea.Eu nu-i acuz de rele intentii.Doar ca e un domeniu neexplorat.Posibil o cutie a Pandorei.Doamna e foarte acuzata pentru afirmatia ca masca nu e chiar ok. Eu cred ca are dreptate. ORGANISMUL TREBUIE SA SE DESCURCE SINGUR. Orice sustinere artificiala,oxigen,medicamente,obiceiuri il debilizeaza.Adica se obisnuieste si derapeaza de la functionarea lui originala,autonoma. Medicatie constanta pe termen lung: dependenta, nu-si mai face efectul,necesita o noua medicatie mai puternica.Ia medicamentul cint esti intr-o criza.Pe termen lung, nu se stie...Deci,nu stiu ce efecte are oxigenul asupra creierului,probabil bune, dar organismul ajutat de oxigen inceteaza sa mai lupte pentru oxigen,cu propriii plamini, ceea ce duce la un colaps previzibil.E logic,inginereste,principiul cauza-efect...Best regards
Postat 22 Martie 2021, 16:20 de excalibur
@originals
Nu era nimic pro-PNL. Numai o analogie cu Veorica :) Putea sa fie si cu douamna Tucan :) dar momentan nu ne itereseaza ezoteria ...
Postat 22 Martie 2021, 15:37 de sasi
Politizare.
Sasi, puteai exclude politicul din enunț. Mai ales că am avut un premier ce-și “servea” miniștrii în plină stare de urgență, încălcând orice normă. Dar, se pare că de PNL numai de bine, ne vom lupta 100 de ani de acum încolo cu PSD-ul deși nu mai contează.
Postat 22 Martie 2021, 15:19 de User anonimizat
intro
OK. Chiar daca sunt dupa principiul, vreau dovezi pro sau contra, intorul zice cam tot. Pana acum eram interesat de datele clinice. Deja nu sunt. Vad un "medic", care nu numai ca nu este in stare sa poarta corect o masca chirurgicala, insa o si manevreaza necorespunzator. Incep sa ma conving ca douamna nu prea stie ce sunt agentii patogeni si crede ca se vad cu ochiul liber... chiar daca mimivursurile (dar si mamavirusurile) sunt relativ mari, aproape de marimea unor bacterii, tot incap in corpul amibelor... Exista protocoale ce necesita modificare, insa igiena tot igiena ramane. PSD-l cauta inlocuitoare in locul Vioricai...
Postat 22 Martie 2021, 14:34 de sasi
Clar
Daca cumva, cineva pana in ziua da astazi avea indoieli....de azi este clar SUNTEM O NATIE DE PROSTI.
Postat 22 Martie 2021, 13:57 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON