URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2021, 17:03

Efectele fenomenului Groșan: Pacienți Covid care nu pot respira se prezintă la Urgențe în Oradea și refuză oxigenul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, afirmă că după mediatizarea cazului doctoriţei Flavia Groşan, care a declarat că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale, personalul de la Urgenţe are mari dificultăţi să convingă pacienţii de necesitatea administrării oxigenului, chiar dacă aceştia abia respiră.

O dezvăluire în acest sens fusese făcută şi de preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, imediat după discuţiile "elegante" avute cu doctoriţa Groşan.

"Mari probleme"

"Au fost azi dimineaţă pacienţi Covid care aveau nevoie de oxigenoterapie cu flux mare, au avut mari probleme colegii din UPU ca să-i lămurească să accepte oxigenoterapia", a declarat dr. Carmen Pantiş la finalul conferinţei de presă în care a anunţat că doctoriţa Flavia Groşan nu a fost sancţionată, chiar dacă a încălcat două articole din Codul Deontologic al Medicilor, privind denigrarea colegilor şi referitor la "protocoale de tratament" pe care le aplică deşi nu au fost validate ştiinţific.

"Şi alţi colegi din ţară au început să aibă mari probleme", a mai adăugat dr. Pantiş, legat de efectele "fenomenului Groşan", admiţând că "răul a fost făcut" prin afirmaţiile acesteia despre caracterul dăunător al administrării oxigenului şi Heparinei la bolnavii Covid.

"Ne-a implorat să nu-i dăm oxigen"

Contactat de BIHOREANUL, medicul şef al UPU-SMURD din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea, dr. Hadrian Borcea (foto), a confirmat, luni, spusele doctoriţei Pantiş, precizând că pacienţii au început să refuze oxigenoterapia încă de joia trecută, la o zi după afirmaţiile făcute de doctoriţa Flavia Groşan.

"Doamna dr. Pantiş o fi aflat abia acum, dar asta se întâmplă de joia trecută. Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă. Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen".

Întrebat cum a fost rezolvat cazul, dr. Borcea a spus că pacientul a fost lăsat să îşi dea seama singur că nu putea respira fără oxigen. "Colegele mele, văzând că refuză oxigenul, l-au lăsat în pace. Au zis "Ok, nu vreţi? Bine, staţi 5 minute liniştit". După 5 minute, neputând respira, omul şi-a pus singur masca de oxigen".

"O psihoză"

Şeful UPU-SMURD a caracterizat situaţia generată de "fenomenul Groşan" ca fiind "tristă, pur şi simplu tristă", pentru că "oameni în stare gravă fără cunoştinţe medicale sunt învăţaţi să refuze ajutorul medical, fiind convinşi că acesta le face rău".

Dr Hadrian Borcea a afirmat că şi în urmă cu două săptămâni, după ce medicii din Spitalul Judeţean Sibiu au fost acuzaţi că ţin legaţi pacienţii nemotivat şi aceştia mor contenţionaţi, au existat şi la UPU-SMURD Bihor asemenea reacţii: "Am avut pacienţi care au refuzat şi simpla aplicare a unui leucoplast pe branulă, spunând că se simt legaţi".

"Este o psihoză pe care nu mi-o imaginam, dar care face extrem de mult rău, în primul rând pacienţilor, pentru că ei suferă, nu cei care le transmit să refuze asistenţa medicală sau, mai rău, să considere că aceasta le este vătămătoare", a spus dr. Borcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Kaletra a fost scos din protocol CovID
Ceva comentarii domnu Doctor? Pacienti care au refuzat Kaletra ati avut?De ei nu spuneti nimic?De ce l-ati scos din protocol?Din aprilie 2020 existau studii care spuneau ca nu e bun si are efecte adverse grave.Cine raspunde de acest tratament gresit sau oxigenul da bine acum?Trist.
Postat 22 Martie 2021, 21:42 de spaima_trepadusilor
Sasi
Bolojan nu mai conteaza ca nu-i baga in seama :::))) as vrea un protest din partea lor sa nu se faca centurile, curatenie , Oradea-Arad etc ::::)))) Oamenii astia nu au fost ascultati niciodata , pt nu are rezonanta mentalitatea lor, dar cu social media se cred ascultati. Eu am avut ocazia sa stau de vorba cu nebuni de la Nucet si Socola in anii 90 atunci nu exista covid si Bill Gates, dar rula fimul X FILES, Mulder and Scully::::)))) pt ei Titanicul inca pluteste dar guvernele lumii ascud asta::::)))) Mai tragic e ca APA , AERUL si Fraierul nu or sa moara niciodata. Cert e ca imi lipseste CrisDumi :::::)))) cu astia ma plictisesc
Postat 22 Martie 2021, 21:28 de Sandu2100
analfabeti fucntional
Vad ca se aduna si aici... pe FB e plin. Social media = locul unde prostii realizeaza ca nu sunt singuri. Cred ca problemele politice (pro/contra Bolojan) vor ajunge pe locul secund, aparand inamicul comun... prostia omeneasca...
Postat 22 Martie 2021, 21:03 de sasi
Tool
Incearca la NUCET, o relaxare
Postat 22 Martie 2021, 20:27 de Sandu2100
@Tool
Citesc comentariul tau si ma intristez cand realizez cat de josnic si penibil esti. Sa injuri in halul in care o faci tu oamenii care isi risca viata in fiecare zi ca sa salveze alte vieti, e pur si simplu halucinant. Tu faci parte din categoria aia de urmaritori ai lui Sosoaca care se inarmeaza cu toate ineptiile si tampeniile pe care le citesti pe facebook. "Intr-o zi veti fi linsati cu totii"? Serios? Esti idiot? Poate putin cretin? Eu iti doresc din toata inima ca data viitoare cand te vei imbolnavi sa apelezi la biserica sau la sosoaca, si nu la medici.
Postat 22 Martie 2021, 19:36 de marius_ro
Criminalilor
Asta tot voua vi se datoreaza. Oamenii nu sunt sceptici de la Grosan incoace. Protocoalele voastre criminale care sunt aceleasi in toata lumea face victime dupa victime. Toata lumea stie ca a intra in spital e ca un joc de ruleta ruseasca. Umflati numerele de cazuri ca sa va primiti banii indirect de afara, panicati lumea cot la cot cu media, se moare de incompetenta, ticalosie, interese materiale, infectii intra spitalicesti, din ignoranta si mai ales din superficialitate. Acceptati acest protocol fara sa va clintiti, va e frica sa nu cumva sa ve pierdeti locurile de munca asta in cazul in care sunteti suficient de destepti sa va dati seama ca ceva nu e in regula. Ati ajuns ultimii servitori ai sistemului si asta numai din cauza voastra. Au ajuns spitalele institutii controlate de catre ministerul de interne iar oamenii nu au dreptul sa-si puna intrebari despre ce se intampla cu adevarat? Sa va fie rusine. Asa ca nu mai cautati vinovatii afara. Intr-o zi veti fi linsati cu totii cand adevarul va iesi la iveala. Nu mai e mult pana atunci.
Postat 22 Martie 2021, 19:02 de Tool
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON