URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Noiembrie 2023, 12:03

Du-mă acasă, tren-tramvai!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.

Ilie Bolojan a clocit acest proiect „pe burtă”, să nu afle și alții, nu neapărat pentru că și alte orașe ar dori așa ceva, ci pentru că precis s-ar găsi binevoitori să-i pună talpă. Din acest motiv, designul traseelor s-a făcut fără o consultare publică. Dar acum, că totul a ieșit la iveală, orădenii trebuie să-și dea cu părerea despre un proiect de 230 milioane euro ce va avea un impact major asupra vieții lor.

Proiectul evident că va crea nemulțumiri, fiindcă nimănui nu-i convine să-i dispară locuri de parcare, să aibă încă o sursă de zgomot și aglomerare. Dar dacă-l privim doar ca pe o etapă în dezvoltarea orașului, tren-tramvaiul se anunță benefic pentru Oradea.

Mă întreb de ce nu are curaj primarul să mute breteaua de la Gară de pe Lacul Roșu pe strada Transilvaniei; în fond, îi e totuna de unde-i vin înjurăturile. Avantajul ar fi că pe strada Transilvaniei linia de tramvai ar deservi o grămadă de orădeni, de la Centură până dincolo de Piața Rogerius și zona blocurilor de pe strada Ștefan cel Mare.

Prelungirea liniei până la Aeroport putem să o vedem ca pe o etapă intermediară, până ducem transportul în comun la Nojorid. Iar linia până la Toboliu nu trebuie să o considerăm neapărat un mijloc de a aduce navetiștii la Oradea, ci și o posibilitate pentru orădeni de a merge la țară, dacă vor să-și cumpere o căsuță de weekend.

Ar fi multe de spus despre acest proiect. Primăria ar face bine dacă ar deschide un forum de discuții, sunt convins că s-ar degaja idei multe și valoroase.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
chirilă, ești jenant de lingau
Atâția bani pe o prostie maxima! Aș înțelege poate daca s-ar face niste linii de troleibuz(asta că sa fi ecologic și de o mie de ori mai ieftin), dar sa folosești niste linii de tren vechi spre Felix și Cheresig pe trasee unde s-a mai incercat și nu a mers nici dracu sau să faci altele noi spre Borș și aeroport e culmea risipei de bani. Abia așteaptă nebunii sa umple Calea Borșului și restul direcțiilor, cu pasarele sau tuneluri in dreptul fiecărei stații, asta ca sa fie nebunia totala, marea dezvoltare(nu pt. noi ci pt. firmele abonate). Prostia se vede și cu legătură de pe Lacul Roșu, când ai legătura paralela pe Olimpiadei la nici 200m. Suntem printre f.putinele reședințe de județ în care nu exista autobuze electrice, oare de ce? Pentru că Apolodor din Birtin nu se poate lauda cu ceva simplu și normal, la el totul trebuie sa fie ieșit din comun și pe bani f.f.multi! Sper că de la anul gașca asta de amatori din PMO și CJ sa nu mai aibă majoritate să-si poată vota toate tâmpeniile.
Postat 30 Noiembrie 2023, 21:24 de m70
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON