URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2022, 11:53

Cu „priza” la soare: Valtryp a devenit prima fabrică din Oradea independentă energetic (FOTO / VIDEO)

Cu „priza” la soare: Valtryp a devenit prima fabrică din Oradea independentă energetic (FOTO / VIDEO) ACOPERIȘ CU ENERGIE. Panourile fotovoltaice acoperă fabrica, ceea ce permite asigurarea din surse proprii a întregului necesar anual de electricitate. Inclusiv pentru încărcarea mașinilor electrice din parcare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Zicala i se potriveşte pe deplin şi unui întreprinzător din Oradea care s-a gândit să-şi producă singur energia de care are nevoie, cu mult înainte să se vorbească despre criza energetică şi să izbucnească războiul care o adânceşte, ba chiar şi înainte să înceapă construirea fabricii.

De două luni, fabrica Valtryp şi-a câştigat independenţa energetică, aşa încât produce mai multă electricitate decât foloseşte!

Pe plus

E suficient să-şi consulte telefonul şi află la orice moment cât economiseşte. Proprietarul şi directorul general al fabricii Valtryp s-a familiarizat rapid cu aplicaţia instalată pe dispozitiv, care îi furnizează toate rapoartele relevante, cu cifre şi grafice: cât curent a produs propriul sistem bazat pe panouri fotovoltaice, cât a consumat din producţia realizată, câtă energie electrică în surplus a debitat în reţea - la un anume moment, pentru o zi, o săptămână, o lună sau un an. 

Fabrica Valtryp din Oradea

"Astăzi, până la ora asta, am produs 379,79 kWh şi am consumat 604,7 kWh", constata Valeriu Trip marţea trecută, spre sfârşitul programului de lucru. Aparent, cifrele indică un raport modest, însemnând că aproape jumătate din electricitatea de care are nevoie fabrica trebuie. În realitate, deşi începând din octombrie producţia instalaţiei fotovoltaice scade pe măsură ce zilele se scurtează, pe un an de zile este în câştig.  

Dezvoltare continuă

"Pe parcursul unui an întreg ieşim pe plus, în sensul că ceea ce produce sistemul instalat la fabrică depăşeşte net cantitatea de energie electrică pe care o consumăm", spune directorul adjunct al Vatryp, Mihaela Blaga (foto). Concret, necesarul de consum pe un an este de 248,638 MWh, dar capacitatea de producţie este mai mare, de 254,229 MWh.

Mihaela Blaga şi Valeriu Trip

Tânăra este, de altfel, cea care a şi propus proiectul de "autonomizare" energetică a fabricii, chiar dacă tatăl său se gândise iniţial la un alt sistem, bazat nu pe o instalaţie fotovoltaică, ci pe una eoliană. "Am ajuns, însă, la concluzia că fotovoltaicele sunt mai eficiente", spune Valeriu Trip.

Orădeanul a înfiinţat firma în 1995, iar de atunci a dezvoltat-o continuu, ajungând unul dintre cei mai importanţi furnizori de volane îmbrăcate în piele şi în lemn pentru producători auto precum Jaguar, Mercedes, Porsche, Toyota, Volvo, Lancia, Audi etc. În pofida problemelor generate de pandemie, şi-a respectat contractele "la virgulă", primind astfel comenzi până în 2028. 

Fabrica Valtryp din Oradea

Capacitate suplimentată

Tot în pandemie a scris Mihaela Blaga proiectul pentru dobândirea independenţei energetice. Dacă în urmă cu câţiva ani Valtryp a accesat fonduri UE pentru a construi noua fabrică, de data aceasta a ţintit fonduri de la Administraţia Fondului de Mediu prin Programul Electric Up. 

"Pentru un sistem de producţie a energiei electrice cu panouri fotovoltaice AFM oferea 100.000 euro, sumă la care noi trebuia să adăugăm 20.000 euro. Am considerat că puterea instalată, de 120 kW, ar fi fost prea modestă, aşa că am suplimentat sistemul, cu o investiţie proprie de încă 48.000 euro, aşa încât să ajungem la o putere instalată de 212 kW", explică Mihaela. 

Fabrica Valtryp din Oradea

Tânăra a făcut singură proiectul, fără să apeleze la o firmă de consultanţă, şi l-a depus la AFM pe 2 februarie 2021. În aprilie era aprobat, în iunie a fost semnat contractul de finanţare, iar apoi Valtryp a angajat o societate specializată în fotovoltaice, DHElectric System, care a proiectat, realizat şi instalat anul acesta, pe 6 septembrie, sistemul de producţie al energiei din sursa solară.

După "lumină", căldura

Rezultatul e mai mult decât mulţumitor: în timp ce, calculată pe un an, media consumului orar este de 150 kWh, cea a producţiei de electricitate din sursă proprie este de 228 kWh. Facturile primite de firmă pentru curentul consumat de la furnizori - 19.701 lei pe septembrie, de pildă, la tarif de 1,08 lei/kW - vor deveni de domeniul trecutului îndată ce va putea valoriza certificatul de prosumator, pe care deja l-a primit, dar fără să poată încasa, deocamdată, contravaloarea energiei descărcate în reţea.

Motivul? "Pentru firmele din parcurile industriale, furnizorul de electricitate era Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care s-a retras, iar din vară avem un aşa-numit furnizor de ultimă instanţă, ce se schimbă de la o lună la alta", spune directorul adjunct Valtryp.

Valeriu Trip are, însă, planuri pentru a rezolva şi astfel de probleme. "Vrem ca toată electricitatea în surplus s-o folosim pentru încălzire, cu un sistem de pompe de căldură, pentru care vom semna curând un contract cu o firmă specializată". În felul acesta, după ce şi-a rezolvat "lumina", fabrica îşi va asigura şi o parte din căldură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON