URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2022, 20:20

Lecție de economie: Tineri manageri ai companiei orădene Valtryp, „curs” cu președintele Societății Academice de Management din România (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La invitația lui Valeriu Trip, directorul general al companiei orădene Valtryp, specializate în producția de volane în piele și în lemn pentru mărci auto de prestigiu din întreaga lume, economistul Ovidiu Nicolescu a ținut marți o „lecție deschisă” pentru tinerii manageri ai firmei gazdă.

Alături de universitari orădeni precum Ioan Horga (specialist în Relații Internaționale), Sorin Curilă (de la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației), Mircea Curilă (de la Protecția Mediului), dar și de președintele Consiliului Local al IMM, Ioan Mintaș, și de directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, Nicolescu le-a vorbit tinerilor manageri de la Valtryp despre trecerea de la economia bazată pe capital la economia bazată pe cunoștințe, cea în care cunoașterea este la fel de importantă ca resursele.

„Un manager de excepție”

Profesor emerit al Academiei de Științe Economice din București, președinte de onoare al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, președinte al Societății Academice de Management din România și autor al unor cărți despre managementul întreprinderilor mici și mijlocii, Ovidiu Nicolescu a mărturisit că, venind la Oradea, a dat curs unei invitații făcute de directorul general al Valtryp încă de acum trei ani și că a făcut-o „cu mare plăcere”.

„De Oradea mă leagă lucruri foarte frumoase”, a spus Nicolescu, arătând că apreciază felul în care a fost păstrat și reabilitat centrul istoric al orașului, dar și că aici a primit, cu mulți ani în urmă, din partea Universității locale, al doilea din cele șase titluri de Doctor Honoris Causa cu care a fost distins, precum și faptul că îl leagă o veche prietenie de Ioan Mintaș, prim-vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, ca și de proprietarul Valtryp, despre care a spus că „am avut privilegiul să-l cunosc în ultimii ani”, numindu-l „un manager de excepție și un om deosebit”.  

Cea mai importantă materie primă - cunoașterea

În prezența a cinci manageri de departamente din cadrul Valtryp, de la cel economic până la cel de producție, economistul a afirmat că societatea viitorului este una „a crizelor continue”, iar economia - una care tinde să treacă de la economia capitalistă la economia bazată pe cunoaștere, pe cunoștințe.

„Cunoștințele sunt acele informații care sunt aplicabile și care generează valoare adăugată. Nu toate informațiile generează valoare, iar lumea are nevoie nu atât de informații, cât de cunoștințe. Cunoașterea este cea mai importantă materie primă, nu petrolul, nu fierul, nu siliciul”, a spus profesorul Nicolescu, ducând mai departe ideea, pentru a o evidenția: „cunoașterea devine cel mai important capital și cel mai important avantaj competitiv”.

Management bazat pe colaborare

„Sistemul capitalist hârâie, nu vor mai exista în câteva decenii salariații ăia cu 7 clase, ci angajați cu cunoștințe, pe care nu le scot din cap decât dacă vor fi motivați”, a prezis economistul, invocând constatări din economii precum ale Chinei, Coreei de Sud, Hong Kong ori Singapore.

Ovidiu Nicolescu a afirmat că noul tip de economie va impune și un nou tip de management, unul bazat pe așa numiții stakeholders (membri ai grupurilor fără sprijinul cărora orice organizație ar înceta să mai existe), astfel că și managementul se va schimba: „Nu va mai fi un management de comandă, în care patronul comandă și toți subalternii execută, ci un management care presupune și negociere, pe colaborare cu cei din subordine”.

După o „prelegere” care a durat mai bine de o oră, cei prezenți au dezbătut diverse scenarii de evoluții economice, vorbind inclusiv despre crizele în desfășurare, de la cea determinată de pandemie până la cea energetică provocată de schimbările climatice și război.

Firmă de top

Înființată în 1995 de inginerul orădean Valeriu Trip, compania Valtryp funcționează din 2019 în Parcul Industrial II din Oradea cu aproape 400 de angajați, producând volane în lemn și în piele pentru constructori auto precum Jaguar, Mercedes, Porsche, Audi, Volvo, Toyota, BMW și alții, și s-a remarcat inclusiv prin cooptarea, în poziții de responsabilitate, în departamentele juridic și respectiv de resurse umane a unui tânăr orădean absolvent al unei universități de prestigiu din Marea Britanie, precum și a unei șefe de promoție a Universității locale.

În 2020, Valtryp era dublu premiată în Topul Național al Firmelor din România, nu doar pentru profitul brut, ci și pentru investițiile făcute în comunitate, în perioada pandemiei remarcându-se prin managementul performant, făcând chiar obiectul unei cărți de economie pe această temă. Unul dintre motive este că, datorită modului în care a fost condusă și onorării tuturor comenzilor la timp și în parametri de calitate ceruți de beneficiari, Valtryp are comenzi pentru producție până la finele anului 2030.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
economia bazata pe cunoastere, proprietate intelecuala, stiinta si tehnologie, a zis-o Reagan in 1980
si da, in prezent si viitor, angajatii nu dau randament daca sunt amenintati. Ci in economia bazata pe cunoastere managementul angajatilor se muta pe a-i motiva, nu ameninta cu demisii scrise in alb.. Adevarat si ca societatea viitorului este una „a crizelor continue”, asta e liberalismul economic, in capitalism, ai ani buni si ai ani rai, ai crestere economica, si ai crize in care se devalorizeaza fie banii/inflatia, fie imobiliarele.. stabilitatea aia socialista, e inca acolo ca ai ajutor de somaj, dar nu e ca ai un job pe viata, ai casa si masa gratis (dar nu ai masini noi sau vacante internationale, sau cola). Ai de unde alege, inclusiv produse care in urma cu cativa ani erau de lux, poti sa fii in concedii internationale, cu masini noi in leasing, pe picior mare in restaurante, si in chirie... in anii buni..
Postat 29 Iunie 2022, 00:58 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON