URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Decembrie 2021, 12:30

Valtryp vrea să se extindă în viitoarele parcuri industriale din județ. Firma orădeană are comenzi până la finele anului 2030! (FOTO / VIDEO)

La 26 de ani de la înființare, o firmă din Oradea cu capital 100% românesc, Valtryp, care furnizează subansamble pentru constructori auto de prestigiu la nivel mondial, a ajuns să știe cât va produce în fiecare lună din următorii 9 ani!

Având comenzi până în decembrie 2030, compania Valtryp își plătește majoritatea muncitorilor cu peste 1.000 euro lunar și continuă să facă angajări, ba chiar vrea să se extindă cu capacități de producție în orașele din Bihor unde autoritățile județene vor realiza parcuri industriale.

În ciuda pandemiei

Mici sau mari, numeroase firme au fost serios afectate și în al doilea an al pandemiei de problemele de tot felul, de la cele de ordin sanitar până la cele logistice și economice, cauzate de întreruperea lanțurilor de aprovizionare și scumpirea materiilor prime și energiei.

Specializată în producția de volane îmbrăcate în piele și în lemn pentru constructori auto precum Jaguar, Mercedes, BMW, Porsche, Skoda, Toyota, Volvo și altele, compania Valtryp din Oradea este, însă, într-o situație atipică, în sens pozitiv.

Anul acesta, chiar dacă pe plan mondial producția auto a scăzut semnificativ, mai ales din cauza crizei de semiconductori, firma orădeană a ajuns să-și majoreze la peste 2 milioane euro cifra de afaceri, cu 20% peste cea anul precedent și cu o zecime mai mare față de anul 2019.

Secretul? Calitatea producției și respectarea termenelor de livrare au adus comenzi până în 2030, fiind pentru prima oară în cei 27 ani de activitate când compania are comenzi pentru 9 ani. „Comenzile sunt deosebit de bune, noi avem asigurat planul de producție până în decembrie 2030. După 26 de ani de activitate, este prima dată când am primit astfel de comenzi, și acest lucru spune, de la sine, mult”, arată directorul Valeriu Trip (foto).

Peste doi ani, din aprilie 2024 până la finele anului, de pildă, Valtryp va produce 12.000 de volane, 112.000 peste un an, 390.000 de volane în 2026, 545.000 în 2027 și așa mai departe.

Respect pentru angajați

Esențială pentru reușită este dezvoltarea resursei umane. După ce în 2019 compania s-a mutat în parcul industrial Eurobusiness II, într-o fabrică realizată printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 11,6 milioane lei, în 2020, în plină pandemie, Valtryp și-a crescut numărul de angajați, ajungând în prezent la 190. Și încă mai are în plan, după cum afirmă directorul Valeriu Trip, angajarea de noi salariați, până la un total de 350, din care 100-120 anul viitor.

Problema forței de muncă este, de altfel, cea mai importantă, afirmă managerul, așa că firma își respectă angajații oferindu-le condiții de lucru și venituri atractive, cu salarii nete care în cazul celor mai productivi muncitori ajung și la 9.000 lei, oamenii fiind plătiți în acord individual, după cât de mult și de bine lucrează.

La asta se adaugă și suplimente de-a lungul anului, începând de la premii de sărbători (Paște, Crăciun, Ziua Femeii), până la sprijin pentru copii la începerea anului școlar ori ajutoare în evenimentele, mai fericite sau mai puțin fericite, din familiile angajaților.

„De 10 ani lucrez aici. Sunt suficient de mulțumită încât să vin în fiecare zi cu plăcere la muncă”, afirmă o muncitoare. O alta este angajată de 16 ani și, deși locuiește în Ungaria, face zilnic naveta 40 de kilometri, pentru că – spune ea – merită.

Extindere în județ

Volumul mare de comenzi și stabilitatea planurilor de producție determină firma să ia în calcul nu doar angajarea de noi muncitori în Oradea, ci și extinderea în județ, afirmă Mihaela Blaga (foto), director adjunct Valtryp.

„Luând în considerare faptul că avem nevoie de forță de muncă din ce în ce mai multă și ținând cont de planurile Consiliului Județean de a dezvolta parcuri industriale în Beiuș, Ștei, Aleșd și Marghita, ne dorim să ne facem puncte de lucru în aceste parcuri și să oferim locuri de muncă oamenilor din aceste zone”, spune directorul adjunct.

Cu energie proprie

Alături de stabilizarea personalului, o altă provocare este și pentru Valtryp, ca dealtfel pentru toate firmele care activează în producție, cea a costurilor energetice. Scumpirea electricității, de pildă, a făcut ca în luna noiembrie factura firmei să depășească suma de 30.000 lei, de aproape trei ori mai mare decât cea de 11.000 lei din aceeași lună a anului trecut.

Anticipând scumpirea, la începutul anului Valtryp a depus în cadrul programului Electric Up un proiect în valoare de 100.000 euro pentru montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul fabricii, acesta fiind aprobat în luna iunie, fapt care va permite ca de anul viitor aproximativ 65 – 75 % din necesarul de energie electrică să fie acoperit tot din producția proprie.

De altfel, spune Valeriu Trip, fondurile europene sunt o șansă de care ar putea profita numeroase firme românești: „Recomand tuturor să profite și să acceseze fonduri europene. Sunt foarte sincer, fără fondurile europene nu reușeam să construiesc fabrica la aceste standarde. O făceam, dar la standarde mai modeste...”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@unu
Care capital autohton ? nu ai citit ultimul paragraf ? e vorba de fonduri europene !"De altfel, spune Valeriu Trip, fondurile europene sunt o șansă de care ar putea profita numeroase firme românești: „Recomand tuturor să profite și să acceseze fonduri europene. Sunt foarte sincer, fără fondurile europene nu reușeam să construiesc fabrica la aceste standarde. O făceam, dar la standarde mai modeste...”. Europenii platesc taxe uriase si banii se duc in Romania ! pentru ca Romania sa se dezvolta si romanii sa aiba salarii cit de cit mai aproape de Europa .Rezultatul ? romanii voteaza cu AUR si PSD care injura Europa !
Postat 21 Decembrie 2021, 02:51 de richard
Bravo Valtryp
Capital autohton, antreprenoriat local, angajati platiti dupa performanta. O firma de scucces pentru economia regionala si nationala.
Postat 20 Decembrie 2021, 15:36 de unu
Ma cuprinde o tristete iremediabila...
...ca nu pot bravii romanasi sa poata imbraca volanele in piele si lemn, la cite autoturisme Jaguar, Mercedes, BMW, Porsche etc. sunt necesare viitorilor favoriti ai sortii. Omenirea si-a rezolvat toate problemele, mai putin aceste volane care stau la coada pina in 2030...
Postat 20 Decembrie 2021, 13:27 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON