URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2022, 19:40

Firma faptelor bune: Valtryp oferă o bursă lunară de 1.000 lei unui băiat zecist din Oradea, imobilizat în scaun cu rotile (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ora de educaţie tehnologică de joi va rămâne în memoria lui Toni şi a mamei sale, Violeta, ca una specială. Aceştia i-au întâlnit, la şcoală, pe coordonatorii firmei Valtryp, care de o bună bucată de vreme îi oferă micului orădean o bursă lunară de 1.000 lei pentru perfomanţa sa şcolară. 

Reporterii BIHOREANULUI au asistat la întâlnirea dintre cele două familii şi vă spune cum a ajuns cunoscuta companie orădeană să ajute un băiat de 13 ani cu dizabilităţi.

O idee veche

Bursa "Valtryp", al cărei scop este sprijinirea elevilor cu probleme de sănătate, a fost ideea directoarei adjuncte a companiei, Mihaela Blaga, fiica managerului Valeriu Trip. "Familia noastră şi-a dorit de mulţi ani să ajute copiii sau adulţii cu diferite afecţiuni. În ianuarie anul trecut am decis să creăm această bursă, care, la sugestia fiicei mele, a primit numele firmei", a explicat tatăl.

Ca să dea viaţă acestei idei, Valeriu Trip l-a contactat, la începutul anului, pe directorul Liceului Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, preotul Radu Rus, pentru a-l ajuta să găsească un elev care să merite bursa. "Când am aflat povestea lui Antonio Nagy şi a mamei sale, Violeta, care îl însoţeşte zilnic la şcoală, am fost impresionat. Am hotărât că el este alesul. Până acum am trimis în fiecare lună bursa, şi retroactiv, pe ianuarie", a relatat administratorul companiei orădene.

Iniţial, managerii îşi propuseseră să sprijine băiatul timp de un an. Dar planurile s-au schimbat, joi, când şefii de la Valtryp l-au întâlnit pe elev, în timpul orei de educaţie tehnologică.

Muncă pentru performanţă

"Reprezentanţii firmei Valtryp, care sunt de multă vreme prieteni ai şcolii, au venit astăzi aici pentru a-l cunoaşte pe Antonio, elevul nostru, pe care au decis să-l premieze cu o bursă de performanţă şcolară", le-a explicat directorul colegilor lui Toni.

După ce Valeriu Trip le-a spus elevilor să-şi urmeze visurile pentru a avea succes, Toni a fost invitat să discute separat cu administratorii companiei, pentru a se împrieteni. Dezinvolt şi cu zâmbetul pe buze, elevul le-a povestit acestora că îşi doreşte să fie profesor de istorie şi că munceşte mult pentru a fi zecist.

"În timpul liber îmi place să joc şah, să citesc cărţi de istorie şi basme. Am noroc că prind lecţiile din clasă, dar concurenţa e mare. Mai sunt colegi în clasă care învaţă foarte bine", a spus băiatul, vizibil emoţionant de prezenţa jurnaliştilor.

El a mărturisit şi că gestul familiei Trip l-a surprins şi că nu ştie deocamdată la ce va folosi banii, dorindu-şi pentru început să-şi cumpere doar câteva rechizite noi. 

Sprijinul lui Toni

Mama sa a povestit apoi cum a ajuns Toni într-un scaun cu rotile.

"Pe la 2 ani mi-am dat seama că ceva nu e în regulă cu el. I-am făcut analize, l-am dus la doctori, iar când avea 4 ani, la Cluj, mi s-a spus că suferă de atrofie musculară spinală de tip 3, o boală care evoluează rapid și atacă mușchii corpului. Medicii mi-au zis că va ajunge în scaun cu rotile. Treptat, în fiecare an, am văzut că Toni merge tot mai greu, iar după 6 ani i-am luat şi un cărucior. Din clasa I deja nu a mai avut forţă... Musculatura lui s-a atrofiat tot mai rău, iar acum s-a extins şi la mâini", a povestit Violeta Mureșan, care participă şi ea la orele de la şcoală, ajutându-l pe Toni să scrie şi să ridice mâna.

Până să primească bursa, cei doi au trăit din alocaţie şi din indemnizaţia de însoţitor pentru persoane cu dizabilităţi a mamei, de 1.700 lei lunar.

Pentru toată viaţa

Cele două familii s-au împrietenit repede, au stabilit să se întâlnească şi acasă la Toni, iar la final Valeriu Trip a făcut un anunț-bombă: a decis că îl va susţine toată viaţa pe băiat!

"Astăzi, după ce l-am cunoscut personal, am luat hotărârea de a-l ajuta să-şi mobileze camera cum vrea el. Mi-am schimbat planul şi în ce priveşte acordarea bursei. Pe tot parcursul vieții această bursă va merge în contul său. Vom fi alături de el şi în cazul în care va avea nevoie de o operaţie şi cu tot ce se poate. Ne bucurăm că l-am întâlnit şi că putem să-l sprijinim. Pe viitor ne gândim să oferim mai multe burse", a mai spus directorul.

"Sperăm că modelul nostru va fi preluat şi de alte firme din judeţ, care îşi pot permite să premieze copiii care au nevoie de susținere", l-a completat fiica sa, Mihaela Blaga.

Companie de succes

Compania Valtryp nu se află la prima faptă de acest gen. Anul şcolar trecut, împreună cu Biserica cu Lună din Oradea, a oferit premii în valoare de 200 lei pentru 27 de elevi fruntași de la Liceul Roman Ciorogariu.

Valtryp este o firmă cu capital 100% românesc care, din 1995, livrează volane îmbrăcate în piele şi în lemn pentru producători auto de prestigiu din întreaga lume, precum Mercedes, Porsche, Volvo şi Jaguar, iar în pandemie a reușit să-şi extindă producţia cu o cincime, beneficiind de comenzi până în decembrie 2030.

În 2019 compania s-a mutat în parcul industrial Eurobusiness II, într-o fabrică modernă, realizată din fonduri europene, iar în curând se va extinde şi într-un parc industrial din judeţ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON