URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2012, 16:23

Bătaie pe Colegiul Eminescu: Zeci de elevi de la "Szacsvay Imre" învaţă şi mănâncă într-o şcoală ce nu le aparţine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
O singură clădire cu două şcoli. Aşa se caracterizează situaţia unui imobil de pe strada Stănişoarei din Oradea, clădire care, teoretic, aparţine Colegiului Naţional Mihai Eminescu, dar în care, fără niciun temei juridic, învaţă şi mănâncă zeci de elevi de la Şcoala gimnazială Szacsvay Imre.

Situaţia i-a revoltat pe părinţii elevilor din clasele primare ale Colegiului, care au transmis o sesizare în acest sens Prefecturii, Primăriei Oradea şi Inspectoratului Şcolar Judeţean. Practic, părinţii cer autorităţilor să-i scoată din şcoală pe elevii de la Szacsvay, care n-au niciun drept să fie în respectiva unitate.

Hop şi ei

Modul în care cele două şcoli au ajuns să împartă o clădire e cel puţin ciudat. "Pur şi simplu, la o zi după ce a început şcoala, am aflat că clasa zero a şcolii Szacsvay Imre s-a mutat în clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu, deşi în acte clădirea figurează tot a Colegiului şi nu s-a dat nicio hotărâre care să permită mutarea", a declarat BIHOREANULUI Vasile Moza, reprezentantul părinţilor.

Asta poate că nici nu i-ar fi deranjat pe părinţi, însă situaţia s-a complicat după ce o încăpere din clădire s-a transformat în cantină pentru mai multe clase de elevi de la aceeaşi şcoală gimnazială. "Zilnic, câte două ore, vin copii să mănânce în şcoală, iar acest lucru perturbă procesul de învăţare al elevilor care sunt la ore. Vă daţi seama că e tămbălău pe coridoare când vin elevii la masă...", a mai spus Moza.

În plus, a mai completat bărbatul, sala în care elevii mănâncă nici nu este o cantină autorizată, acesta fiind şi motivul pentru care elevii Colegiului Naţional Mihai Eminescu mănâncă la cantina Inspectoratului Şcolar. "Nici părinţii lor (n.r. elevilor maghiari) nu sunt mulţumiţi de situaţie!", a mai spus orădeanul.

Părinţii cer autorităţilor să intervină şi să soluţioneze situaţia, acuzând că astfel se încalcă Hotărârea de Consiliu Local care prevede că imobilul de pe Stănişoarei e administrat exclusiv de Colegiul Eminescu.

tablita.jpgSituaţia este cu atât mai aberantă cu cât cei de la Szacsvay şi-au instalat şi tăbliţa cu numele şcolii pe clădire, cu toate că nu aveau absolut nici un drept!

Să rezolve autorităţile!

Abuzurile sunt confirmate şi de directoarea de la Eminescu, Maria Oniţa. "Pe motiv că nu au spaţii libere în şcoală, insistă cu încăpăţânare să mănânce acolo. Am sesizat de trei ori Sanepidul, în primul rând pentru că acea sală de mese e un pericol pentru copii, dar nu s-a întâmplat nimic", a declarat Oniţa BIHOREANULUI. Directoarea a reclamat problema la Inspectoratul Şcolar şi la Primărie, de unde a primit promisiuni că va fi rezolvată.

Nemulţumită de întreaga situaţie, Oniţa spune totodată că nu are ce face. "Eu nu pot să pun gardieni în jurul şcolii, căci, în fond, elevii n-au nicio vină. Această problemă trebuie soluţionată de autorităţi", zice directoarea, lăsând să se înţeleagă că nu-i chip să se înţeleagă cu directoarea de la Szacsvay Imre.

Potrivit unor surse neoficiale, se pare că directoarea în cauză, Pasztor Gabriella, ţine morţiş să recupereze clădirea pe care Primăria a repartizat-o Colegiului Eminescu, deşi numărul de elevi din şcoala pe care o conduce e destul de mic, astfel că şcolarii încap în celelalte două clădiri ale şcolii (una pe strada Mihai Eminescu, alta pe Tudor Vladimirescu).

Contactată de BIHOREANUL, Pasztor a garantat că va răspunde unor întrebări remise în scris, însă nu a mai făcut-o.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ISJ Bihor
inspectoratul scolar si primaria nu au nimic de comentat?tupeul e totusi fara limite la concetatenii nostri
Postat 04 Octombrie 2012, 10:06 de luky
abuzuri
pai nu se gaseste nimeni sa puna capac acestor abuzuri ? daca nu e scoala lor, ce cauta acolo ? sa-i trimiteti la plimbare. in nici o scoala nu intra strainii, cum vor si cand si cand au chef. vor sa puna mana, pe aceasta scoala ? nu exista portari sau paza la poarta ?
Postat 03 Octombrie 2012, 20:29 de Oradean
moza
vasile moza iest un TARAN PROST CARE SE BAGA AN SIAMA DUTE LA SAPA CU MATA MAI BINE
Postat 03 Octombrie 2012, 20:16 de vasile
*
..e doar un caz de proasta gestionare a invatamantului oradean, nicidecum o disputa interetnica; daca autorul articolului a facut aluzie la o astfel de disputa a gresit
Postat 03 Octombrie 2012, 17:16 de 0m
@lightman
@ligthtman. De ce nu mergi tu inapoi in Mongolia, acolo unde ti-e locul din toate punctele de vedere, **** ratat ?
Postat 03 Octombrie 2012, 16:56 de Roman
DR
Daca sunteti asa de sovinist, de ce mergi inapoi in moldaova de unde ati venit, aprope toti.
Postat 03 Octombrie 2012, 16:41 de Lightman
DR
Daca se scrie un articol, macar sa scrie adevarul! Copii nu la masa merg acolo ci functioneaza clasa 0, creat de un guvern incopentent!!!
Postat 03 Octombrie 2012, 16:38 de Lightman
Ia sa fi fost invers....
...sa fi intrat o clasa de elevi romani, in Romania, intr-o scoala in care invatau hunii.....se ajungea pana la UE... ce spun UE...ONU ! Ar trebui si romanii sa ia exemplul ungurilor din Salonta, cei care i-au mutat pe elevii romani afara din oras ! Eu zic sa-i mutati pe micii huni la Biharia, tot e liber spatiul ocupat de hanil....
Postat 03 Octombrie 2012, 16:32 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON