URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2024, 18:31

Au împărţit 3 miliarde lei! Cel mai mare buget de până acum al Oradiei a fost adoptat fără propunerile opoziţiei

Bugetul local al Oradiei pentru anul 2024, în valoare de aproape 3 miliarde lei, cel mai mare de până acum, a fost adoptat vineri, în şedinţă extraordinară a Consiliului Local, fără să cuprindă alocări pentru propunerile orădenilor sau cele ale opoziţiei.

Cu întârziere de o oră...

Împărţeala bugetului oraşului pentru anul 2024 s-a hotărât cu votul consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR au preferat să se abţină.

Dezbaterile din plen, anunţate pentru ora 14, au fost precedate de discuţii prelungite în şedinţele comisiilor de specialitate, care nu au caracter public, şi care au durat aproape două ore, fapt pentru care şedinţa extraordinară a început cu doar câteva minute înainte de ora 15.

În cadrul discuţiilor pe comisii, desfăşurate în lipsa primarului Florin Birta, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, precum şi reprezentanţii societăţilor subordonate municipalităţii orădene, de la Compania de Apă până la Oradea Transport Local, au oferit clarificări pe marginea întrebărilor ridicate de consilierii locali.

După cum era de aşteptat, cele mai multe clarificări au fost cerute de reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR, care au pus întrebări cu privire la destinaţia fondurilor alocate de la bugetul local şi a mărimii acestora.

Discuţiile prelungite au atins pe alocuri inclusiv un ton ridicat, fapt pentru care preşedintele de şedinţă, Teofil Filimon, l-a atenţionat pe social-democratul Liviu Sabău Popa: "Vă rog să nu mai vorbiţi peste mine!".

"Nu votaţi politic!"

Începută cu o întârziere de aproape o oră, şedinţa în plen a durat doar 32 de minute, interval în care consilierii locali au votat fără comentarii 27 dintre cele 28 de proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi.

Bugetul local al Oradiei pentru anul în curs, în valoare de aproape 3 miliarde lei, a fost singurul discutat efectiv.

Majoritatea întrebărilor au fost ridicate de reprezentanţii PSD, Adrian Madar şi Liviu Sabău Popa, care au reluat în plen propunerile transmise în scris pe marginea proiectului de buget chiar dacă reprezentanţii municipalităţii formulaseră deja un răspuns la acestea în finalul materialului supus dezbaterii.

De altfel, în şedinţa de comisii, reprezentanţii municipalităţii i-au asigurat pe consilierii locali că toate solicitările au fost analizate şi au primit răspuns, chiar dacă nu şi finanţare.

Printre altele, pesedişii au cerut: majorarea subvenţiilor la gigacalorie, realocarea sumelor destinate construirii unui sediu nou pentru Compania de Apă Oradea către extinderea reţelelor de apă şi iluminat public, construirea unui pod pietonal în strada Beiuşului şi alocări de fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor.

"Vă rog să votaţi nu în conformitate cu linia partidului, ci cu justeţea acestor proiecte", le-a cerut pesedistul Adrian Madar liberalilor.

"Subvenţia la gigacalorie va scădea treptat!"

Primarul Florin Birta şi-a notat toate cererile pesediştilor şi a dat răspunsuri punctuale, fără să se ascundă după directorii săi.

Birta a eliminat din start orice posibilitate de reducere a prețului încălzirii. În prezent, orădenii plătesc 397 lei pe gigacalorie, sumă la care bugetul local contribuite cu o subvenție de 68 lei.

"Nu avem cum să majorăm subvenţia", a spus primarul de Oradea, care a arătat că, dimpotrivă, "în următorii ani o vom reduce treptat".

De altfel, această măsură a şi fost cuprinsă la cererea Ministerului Dezvoltării într-o hotărâre de Consiliu Local din noiembrie 2023, iar termenul limită este anul 2032. "Toate oraşele din România vor trebui să reducă subvenţiile alocate, nu să le crească", a explicat primarul.

"Şcoala" CAO

La fel, Birta a refuzat să dea curs cererii de realocare a banilor ceruți de CAO pentru construirea unui sediu nou în parcul industrial din strada Ogorului.

Estimat la circa 11 milioane euro, viitorul sediu, format din trei corpuri de clădire, va avea demisol, parter și trei etaje.

"Este un sediu necesar. Vrem ca toate diviziunile CAO, acum răspândite prin oraş, să fie reunite într-un singur loc", a spus Birta.

Actualul sediu al CAO, situat pe strada Duiliu Zamfirescu, ar putea găzdui săli de clasă. "În perioada următoare vor intra multe şcoli în reabilitare şi avem nevoie de spaţii pentru a nu-i ţine pe elevi să înveţe printre schele", a precizat edilul.

Rămâne cum am stabilit...

Un refuz tranşant a primit şi propunerea pesediştilor de construire a unui pod pietonal peste Peţa în continuarea străzii Beiuşului, paralelă cu Bulevardul Dimitrie Cantemir, pentru ca riveranii să aibă acces la staţia de tramvai din Aleea Salca.

"Am măsurat distanţa de la capătul străzii Beiuşului până în Bulevardul Dimitrie Cantemir, sunt 180 de metri până la staţia de tramvai", a replicat Birta, arătând că "această investiţie nu se justifică" pentru că "nu putem face pod peste Peţa tot la 200 de metri".

De asemenea, primarul a respins propunerea finanţării reabilitărilor de blocuri de la bugetul local. "Încercăm să le reabilităm pe fonduri europene", a zis el, arătând că "ar fi păcat să folosim bani de la bugetul local câtă vreme avem această posibilitate".

Conform hotărârii de buget adoptate vineri, "puşculiţa" oraşului se va ridica în 2024 la aproape trei miliarde de lei.

Concret, Oradea se va baza pe venituri la 2,81 miliarde lei, la care, adăugând excedentul bugetar de anul trecut, Primăria a prognozat cheltuieli de 2,93 miliarde lei.

Vezi mai jos bugetul local pe anul 2024:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@KP
"Este surprinzător și dezamăgitor să vezi jurnaliști care, după atâția ani, nu înțeleg ce este politica și ce este abordarea partinică." Pentru tine nu e surprinzator sa-ti vezi abordarea partinica? Nu ai postari, zici tu lipsite de politica, din care sa nu lipseasca "nenorocitii de liberali care distrug orasul". Intreb din nou, chiar ne crezi prosti? Pana unde poate merge nesimtirea?
Postat 11 Februarie 2024, 15:38 de Biggie
KP
Oradeanii si Bihorenii nu voteaza politic, voteaza omul, dar cetățenii sunt conștienți ca daca nu le dai la alesi majoritate ii votezi degeaba
Postat 10 Februarie 2024, 12:28 de Sandu2100
"Nu votați politic" este una și "nu votați cu linia partidului" e cu totul altceva.
Este surprinzător și dezamăgitor să vezi jurnaliști care, după atâția ani, nu înțeleg ce este politica și ce este abordarea partinică. Prin definiție, politica este știința guvernării. Cum să interpretezi că s-ar fi spus "nu votați politic", când tocmai politic, în sensul bunei guvernări, se cere votul deliberativului ce poartă denumirea de Consiliul local al municipiului Oradea în acest caz !?! În rest, e clar că opoziția este suficient de matură să nu voteze împotriva unei liste de propuneri fără acoperire financiară certă, preferând să se abțină și să-și lase adversarul politic să viseze, pe banii altora și care nu se știe câți vor fi.
Postat 10 Februarie 2024, 09:07 de KP
"ma abtin"
Ce desert turcesc. Adica nu pot sa decid eu daca e da sau nu? Ma abtin? Asta e dreptul pentru care au murit saracii oameni in 89? Dar ei sunt impliniti: electoratul nu o sa zica vreodata ca m-am opus, dar partidul nu o sa zica vreodata ca am acceptat. Trebuie sa fii total lipsit de coloana vertebrala sa te abtii la un vot. Dar urla toti ca la alegeri sa.nu se abtina electoratul ci sa decida intre cativa aspiranti la ciolan, aspiranti ce se vor abtine. Ati trimis oameni acolo sa se abtina. Este un cuvant pentru ei: DEGEABA! Pai zi mai tata, yey sau ney, chiar daca nu ai majoritate, deschide pie hole-ul ala ca nu iei creampie!
Postat 10 Februarie 2024, 08:14 de poiu
E o diferenta…
prin pnnr (acopera toata suma) erau despuse peste 400 de cereri in 2022. Prin por (proprietarii platesc 25%) in ciclul anterior (2014-2020) s-au finantat 43, receptionat 12! Eu fac doar un rezumat al articolului de la vremea respectiva ce coincidea cu avantul pnnr, ar fi intersant unul la zi. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/renovare-in-bloc-peste-400-de-blocuri-din-oradea-vor-sa-se-reabiliteze-energetic-pe-bani-europeni-170962.html
Postat 09 Februarie 2024, 22:55 de User anonimizat
@spizhl
as specula ca motivatia primariei e mai degraba faptul ca lumea nu se inghesuie, asociatiile de proprietari nu isi conving toti locatarii sa isi dea semnatura si sa puna la coplata lor. Ca daca programul cerut de PSD e sa plateasca primaria nu 60% din reabilitare, ci 100%, asta e altceva. Cred ca si primaria vede ca sunt fonduri europene disponibile si o lentoare chiar si programele externe, astfel ca exista riscul ca lumea sa se inscrie la un program local, lasand axa europeana nefolosita, banii neatrasi. Poate ar fi solutii de compromis in care primaria mai suplimenteaza programul european cu ceva contributie locala, pun si locatarii contributia lor, si poate se face ceva in plus (nu doar scartz si tencuiala), ci acoperis verde, sau altceva habar n-am.
Postat 09 Februarie 2024, 22:32 de unu
Reabilitarea condominiilor…
unii traiesc intr-un univers paralel. In ritmul in care se reabiliteaza (por ‘21-‘27), vor fi gata la sfantu asteapta! Plus ca administratia le prioritizeaza pe cele la bulevard, artera. Daca vor fi si sumpraimpozitate, n-as vrea sa fiu in pielea locatarilor. Avand in vedere lentoarea, nu ma mir ca oamenii se agata de orice speranta. Propunerea de a se reabilita de la buget e legitima, dar avand in vedere prioritatile administratiei e pura naivitate sa crezi ca e fezabil. In fosta DDR s-au reabilitat prin program guvernamental, si nu doar de fatada (un polistiren si o culoare). In fine, alta lume si e evident ca se preia doar modelele care convin. Bugetul acopera nevoile comunitatii, nu ale individului. Pacat ca nu sunt finantari pentru reabilitarea mentalitatii: “cum sa se faca din banii mei daca eu nu beneficiez”.
Postat 09 Februarie 2024, 22:00 de User anonimizat
e respectabil ca a raspuns primarul punctual si argumentat la fiecare cerere
si a masurat distanta pana la pod. Nu e PR si empatie de fatada in cuvinte, dar e respect si empatie dovedita fata de partidele de opozitie, chiar daca le refuzi, le spui nu, si nu le accepti propunerile. Frumos dle Birta!
Postat 09 Februarie 2024, 19:33 de unu
concret, amanam si nu dam bani de la bugetul local ptr reabilitarea blocurilor
cat timp exista bani europeni, sa se inscrie lumea in programele acelea. Dupa ce inchide UE pusculita si nu mai va fi axa de izolari blocuri, atunci mai discutam. Cu grija UE ptr mediu si eficienta energetica, nu vad sa dispara curand axa europeana, asa ca cine vrea, se poate, dar cu acte in regula. Nu le plac PSD-istilor fondurile europene ca sunt auditate
Postat 09 Februarie 2024, 19:31 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON