URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2023, 09:00

Compania de Apă Oradea vrea să îşi construiască un sediu nou în strada Ogorului, de 11 milioane euro!

Compania de Apă Oradea vrea să îşi construiască un sediu nou în strada Ogorului, de 11 milioane euro! Consiliul Local Oradea a aprobat un studiu de fezabilitate pentru construirea unui sediu nou pentru Compania de Apă Oradea în locul celui situat în strada Duiliu Zamfirescu, în spatele clădirii Primăriei Oradea.

Compania de Apă Oradea vrea să îşi construiască un sediu nou în strada Ogorului, în locul celui din strada Duiliu Zamfirescu. Consiliul Local a aprobat joi studiul de fezabilitate al investiţiei în valoare de 55 milioane lei, echivalentul a 11 milioane euro. Investiţia, cu termen de execuţie de trei ani, a fost aprobată cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL. Consilierii UDMR şi PSD au votat împotrivă.

Un sediu de milioane

Cu privire la oportunitatea construirii unui nou sediu, în nota de fundamentare apare o singură propoziție, la „generalități”, care spune: „În contextul dezvoltării rapide a societății, respectiv datorită existenței spațiului insuficient desfășurării corespunzătoare a activităților, se propune construirea unui sediu nou pentru Compania de Apă Oradea, respectiv amenajarea de locuri de parcare”.

Potrivit studiului de fezabilitate, viitorul sediu din strada Ogorului va avea un regim de înălţime cu demisol, parter şi trei etaje.

"Clădirea propusă va avea trei corpuri, C1, C2, C3, în formă de L în plan, având dimensiuni maxime de 85 metri lăţime şi 63,35 metri lungime. De jur împrejurul clădirii, la nivelul terenului, se vor realiza trotuare de protecţie, respectiv curţi de lumină şi zona demisolului. Aceasta va avea o înălţime de + 14 metri la atic", se menţionează în document.

Alăturat construcţiei ar urma să fie amenajate în total 84 de locuri de parcare pentru parcul auto al CAO.

Deoarece compania nu dispune de cele 11 milioane euro necesare construcţiei noului sediu cu toate facilităţile, conform hotărârii de Consiliu Local, "finanţarea obiectivului de investiţie se va realiza din bugetul local al municipiului Oradea sau din alte surse legal constituite".

"Vă rog să retrageţi proiectul!"

Costurile mari ale investiţiei într-un sediu nou pentru CAO, în condiţiile în care în Oradea există încă zone în care compania are de reabilitat sau extins reţele, a stârnit nemulţumirea consilierilor opoziţiei.

"Vorbim despre 11 milioane euro, sumă pe care CAO nu o are", a protestat liderul grupului UDMR, Szabó József, care a susţinut că operatorul ar trebui să se concentreze înainte de toate pe extinderea reţelelor şi îmbunătăţirea serviciilor.

"Eu cred că aceşti 11 milioane euro ar trebui să îi cheltuim pe orădeni şi după aia pe un sediu pentru CAO în parcul industrial. E o risipă de bani. Vă rog să retrageţi (n.r. acest proiect de HCL)", i-a cerut Szabó primarului Florin Birta.

Faceţi reabilitări de blocuri şi reţele!

De aceeaşi părere a fost şi pesedistul Liviu Sabău Popa. "Cu cei 55 milioane lei am putea să reabilităm 70 de blocuri cu patru etaje pentru 5.000 de orădeni sau să asigurăm apa şi canalizarea pentru toate cartierele care se află acum în dezvoltare în Oradea".

Social-democratul a subliniat că investiţia nu se justifică. "CAO are sediu funcţional în spatele clădirii Primăriei, un punct de lucru cu sute de metri pătraţi de teren în strada Clujului, altul pe Calea Borşului, în care tocmai a investit 8 milioane lei, şi fostul sediu al Termoficării din strada Jean Calvin, spaţiu care stă neînchiriat de ani de zile", a explicat pentru BIHOREANUL Liviu Sabău Popa.

În ciuda protestelor, în final, investiţia a fost aprobată, fără alte argumentaţii din partea Primăriei sau a reprezentanţilor CAO, cu 15 voturi din partea grupului PNL în vreme ce opoziţia UMDR-PSD a votat împotrivă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@kid
De acord cu tine. I am votat pe astia de 4 ori la rand. Totusi, la momentul acesta votez pe ORICINE altcineva are ceva sanse. Daca ne-am aduna mai multi macar 4 ani sa avem o sansa la o viata normala. Nu exclud varianta de a fi mai rau de fapt. Dar chiar atata nesimtire si lipsa de respect fata de cetatean si problemele lui trebuie sa fie blamate cu un vot in cel mai scurt timp.
Postat 22 Decembrie 2023, 15:34 de jijijupanu
Tara arde si babele se piaptana
... de nesimtiti! Punct! @excalibur, de ce ai crede tu ca ei vor fi sanctionati la vot? Ok, tu vrei sa-i sanctionezi, eu vreau sa-i sanctionez dar pe cine pui stampila? Cand vad buletinul de vot imi vine sa-l mestec si sa-l inghit!
Postat 22 Decembrie 2023, 15:09 de Kid
pana unde merge aceasta nesimtire??!
Pina la urna de vot...
Postat 22 Decembrie 2023, 14:26 de excalibur
@Robert
Foarte adevarat ce ai scris dar NICI NU DEZVOLTA RETELELE!!! totul se face doar prin poim. abia s-au apucat de poimul din 2014 :))))). Cetatenii sa astepte cu decadele tot felul de fonduri. Ei sa si faca sediu de 11 mil de euro din banii nostri…Plus acel profit de care vorbea excalibur mai jos TOT DIN BANII CETATENILOR. Totusi, pana unde merge aceasta nesimtire??!
Postat 22 Decembrie 2023, 13:46 de jijijupanu
..........
Și cum se plângea Birta cu puțin timp în urmă că domne e o obligație să creștem tarifele că așa ne-am angajat când am luat creditul pt dezvoltarea rețelelor.Un nou exemplu despre cum instituțiile primăriei îi tratează pe orădeni ca resursa de exploatat și nicidecum ca pe cetățeni pe care trebuie sa-i servească.Dar asta e acum urâtă rău amintidu-mi ce salturi au făcut tarifele iar ei se lăfăie în bani.Revoltator!
Postat 22 Decembrie 2023, 13:03 de Robert
Un fleac...
Alo, propaganda! 14 163 530lei a fost profitul in 2022.[ https://www.listafirme.ro/compania-de-apa-oradea-sa-54760/ ] Ce, ati crezut ca-si fac sediu din banii vostri? Nu tata, firma e prospera, investitiile se fac din fonduri europene, lucreaza cu nepalezi... Iar daca nu va convin cele mai mici tarife din tara la apa , canal, termoficare , va puteti muta la vaslui sau teleorman. Vinzi apartamentul cu 60.000€, pui jos 3% pentru specialii patriei. La notar in palma, cu chitanta... cam 2000€. Hai, grabiti-va , ca e oferta, miine va fi si mai scump...
Postat 22 Decembrie 2023, 11:42 de excalibur
nesimtire crasa
Avem sute de strazi in Oradea fara apa si/sau canalizare!!! Si astia isi fac sediu de 11 milioane de euro??? Credeti ca in vreun oras din vest e de conceput asa ceva?
Postat 22 Decembrie 2023, 09:17 de jijijupanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON