URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2024, 10:32

Pușculița Oradiei: Anul 2024 aduce cel mai mare buget din istoria orașului. Pe ce merg banii?

Pușculița Oradiei: Anul 2024 aduce cel mai mare buget din istoria orașului. Pe ce merg banii? foto generic, Visit Oradea
Pușculița Oradiei: Anul 2024 aduce cel mai mare buget din istoria orașului. Pe ce merg banii? DE FĂCUT! Cea mai mare investiție a Oradiei pentru 2024 o constituie construirea unui nou corp energetic în incita CET-ului, în locul vechiului cazan pe gaz. „Până la 15 februarie va fi închis contractul pentru proiectare și execuție, pentru ca la începutul lunii iunie să înceapă lucrările efective. Termenul este strâns, fiindcă investiția trebuie finalizată până la sfârșitul acestui an”, spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a publicat miercuri pe portalul propriu, www.oradea.ro, un proiect de buget pentru anul 2024 în valoare de aproape 3 miliarde lei. "Pentru anul 2024 avem cel mai mare buget din istoria postdecembristă, care se ridică la 2,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă aproximativ 600 milioane euro", spune primarul Florin Birta.

În premieră pentru ultimii ani, bugetul local va fi dezbătut public cu orădenii care doresc să facă propuneri într-o întâlnire anunţată pentru data de 1 februarie, la Primărie.

Cu 4% mai mare

Bugetul Oradiei îşi continuă trendul ascendent din ultimii ani. "Bugetul local, de 2,9 miliarde lei, cunoaşte o creştere de 4% faţă de execuţia anului trecut, care s-a încheiat la 2,3 miliarde lei", spune primarul Florin Birta.

Creşterea se bazează în primul rând pe încasările în valoare de 337 milioane lei la care municipalitatea orădeană se aşteptă de pe urma cererilor de rambursare depuse în 2023 în cadrul proiectelor europene puse în operă şi plătite din banii oraşului, dar şi pe lucrările în valoare de 150 milioane lei programate cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau pe impactul inflaţiei.

De menţionat că bugetul local orădean este mai mare decât cel al altor municipii similare ca mărime ori putere economică pentru că, spre deosebire de acestea, cuprinde şi alocările făcute de la bugetul central pentru instituţiile spitaliceşti.

Eduard Florea"Oradea a făcut obiectul unui proiect pilot de preluare a unităţilor sanitare în cadrul procesului de descentralizare a acestora. Nu ştiu să fie altă administraţie locală care să fi preluat toate spitalele. Din acest motiv, noi avem în plus în buget circa 900 milioane lei care reprezintă bani pentru spitale", explică directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea (foto).

Cresc costurile "de funcţionare"

În total, bugetul local pentru 2024 prevede venituri de 2,8 miliarde lei, la care se adaugă excedentul rămas din anul anterior, în valoare de 114 milioane lei.

"Excedentul bugetar a fost în creştere în primul rând pe fondul blocării plăţilor, care a fost dispusă de Guvern la sfârşitul anului trecut. Primăria a încheiat anul cu facturi neachitate în valoare de 30 milioane lei, la care se adaugă sume de încă 30 milioane lei cerute la plată de partenerii contractuali ai oraşului încă din primele zile ale anului 2024", a spus directorul.

Pentru anul acesta, municipalitatea orădeană şi-a programat cheltuieli în valoare totală de 2,92 miliarde lei. Din această sumă, 1,64 miliarde lei vor fi pentru acoperirea cheltuielilor operaţionale, care susţin funcţionarea instituţiei.

"Cheltuielile operaţionale vor fi anul acesta cu 32% mai mari, pe fondul eforturilor depuse pentru rambursarea datoriei publice. Avem de plătit 195 milioane lei cu titlu de rate, comisioane şi dobânzi şi vrem să rambursăm 70 milioane lei în cadrul liniei de credit angajate în 2023 pentru buna desfăşurare a lucrărilor pe proiecte europene", spune Florea.

În plus, pe fondul inflaţiei, au crescut costurile cu lucrările şi serviciile pe care municipalitatea vrea să le comande, precum şi cuantumul subvenţiilor care vor trebui acordate către OTL, pentru transportul în comun, ori către Termoficare, pentru compensarea preţului gigacaloriei.

Grup energetic, spital, reţele...

Diferenţa de 1,28 miliarde lei o vor reprezenta investiţiile. "Bugetul de investiţii al oraşului este, potrivit proiectului, unul mare, undeva la nivelul planului de anul trecut (n.r. - când oraşul avea în lucru multe proiecte europene)", explică directorul Eduard Florea.

De departe, cea mai mare investiţie a Oradiei pentru anul 2024 o constituie construirea unui grup energetic nou în locul vechiului cazan pe gaz, în valoare de 117 milioane lei, urmată de ridicarea viitorului spital de boli infecţioase din strada Vlădeasa (98 milioane lei pentru anul acesta) şi închiderea lucrărilor cuprinse în cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare (87 milioane lei).

Apoi, printre multe altele, Compania de Apă Oradea şi-a propus înlocuirea reţelelor de canalizare menajeră care subtraversează Crişul Repede în zona Sovata (6 milioane lei), reabilitarea canalizării pluviale de pe strada Evreilor Deportaţi (4,5 milioane lei) şi construirea unui sediu nou în parcul industrial de pe strada Ogorului (2 milioane lei), iar OTL şi-a programat pentru anul acesta reabilitarea liniei de tramvai din strada Transilvaniei (2 milioane lei).

Faceţi propuneri!

Pentru prima dată, după o pauză de mai mulţi ani, impusă şi pe fondul restricţiilor din timpul pandemiei de Covid-19, municipalitatea orădeană va supune dezbaterii publice proiectul de buget în cadrul unei întâlniri cu orădenii.

Florin Birta"Eu mi-am preluat mandatul de primar în octombrie 2020, de atunci nu s-au mai putut ţine dezbateri pentru că a venit pandemia. Nici legea nu prevede obligatoriu organizarea unei consultări publice pe marginea bugetului, ci doar prezentarea lui, dar am decis să organizăm o dezbatere pentru toţi cei interesaţi că poate nu toată lumea are acces la internet", spune primarul Florin Birta (foto).

Dezbaterea bugetului este programată pentru 1 februarie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei, cea în care se ţin şi şedinţele Consiliului Local.

"Cei care au propuneri pe marginea proiectului de buget sunt aşteptaţi la consultarea publică. Dacă acestea vor fi asumate de Primărie, angajaţii municipalităţii vor căuta soluţii să le încadreze în buget, iar decizia efectivă va aparţine Consiliului Local", spune Birta.

Potrivit anunţului, doritorii pot face propuneri în scris pe marginea proiectului de buget până pe 8 februarie, pe adresa Primăriei Oradea situată în strada Piaţa Unirii 1, prin email la adresa primarie@oradea.ro, ori să le depună direct la Centrul de informaţii publice de la parterul palatului administrativ al oraşului.

Având în vedere corespondenţa numeroasă a Primăriei, pentru a fi identificate mai uşor, materialele înaintate de orădeni ar trebui să poarte menţiunea: "Recomandare privind Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024". Pentru că până la urmă orădeanul propune şi recomandă, dar tot Primăria dispune...


"Priorităţile care stau la baza proiectului de buget pentru 2024 sunt cofinanţarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă, acoperirea datoriei publice, continuarea contractelor multianuale deja angajate şi susţinerea serviciilor publice"

Florin Birta



DE FĂCUT! Cea mai mare investiție a Oradiei pentru 2024 o constituie construirea unui nou corp energetic în incita CET-ului, în locul vechiului cazan pe gaz. „Până la 15 februarie va fi închis contractul pentru proiectare și execuție, pentru ca la începutul lunii iunie să înceapă lucrările efective. Termenul este strâns, fiindcă investiția trebuie finalizată până la sfârșitul acestui an”, spune primarul Florin Birta


ACCENT PE INVESTIŢII
44%

din bugetul local pe 2024 va fi alocat pentru investiţii, procent care ar creşte la 61% dacă din bugetul local ar fi eliminate sumele alocate de la bugetul central strict pentru funcţionarea spitalelor orădene


VENITURI ÎN SCĂDERE
Bucureştiul "bagă mâna"!

În ciuda creşterii de buget ca urmare a decontării plăţilor făcute anul trecut de Oradea pe proiectele europene, a investiţiilor prin PNRR şi a inflaţiei, veniturile proprii, singurele pe care se poate baza oraşul pe termen lung, sunt în scădere. "2024 este al doilea an din istorie în care oraşul are venituri proprii în scădere, ceea ce mă nemulţumeşte foarte mult", spune directorul economic Eduard Florea.

Guvernul a regândit modul de alocare a veniturilor din Impozitul pe Venitul Global către administraţiile locale şi a diminuat sumele care se întorc în plan local. "Simt ca şi cum Bucureştiul ar fi băgat mâna în buzunarul orădenilor", spune Florea.

Deşi a fost menţinut procentul de 63% din IVG care se întoarce în plan local, începând din acest an la stabilirea sumei de returnat nu vor mai intra veniturile din impozite, pensii, dividende, câştiguri la jocuri de noroc şi dobânzi. Pentru Oradea, reducerea, de 3%, va reprezenta undeva la 12 milioane lei.

În urma negocierilor dintre reprezentanţii administraţiilor locale şi cei ai Guvernului, aceştia din urmă au promis pentru 2024 compensări ale acestor sume. Dar este doar o amânare...

Vezi mai jos cum arată bugetul Oradiei!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@jijijiupanu
Corect. Astia nu vor sa asfalteze strazile pentru nimic in lume. Sa ai o treime din oras ca la sat, si sa te lauzi ca ai depasit Viena , asta da tupeu. Iar 90% din strazi arata mai rau ca in nu stiu ce sat uitat de lume.
Postat 30 Ianuarie 2024, 06:14 de sanduivanov
Banii vor merge conform planului stabilit de "tribul birtinezilor" ...
... pe orice lucrări și către orice firmă privată din siajul liberal deja consacrat de 15 ani încoace, pentru a realiza un parandărăt cât mai mare, ce trebuie împărțit între pușculița de la sediul central, cea de la sediul județean și cele locale, respectiv buzunarele decidenților care fac și desfac proiectele după bunul plac al liderilor PNL Bihor. Anul acesta electoral are deja stabilit pe Bihor suma totală estimată pe la 10.000.000 LEI. Așa se vorbește prin secretariatele "neterminaților" ... așa vă spun și vouă mai departe.
Postat 29 Ianuarie 2024, 15:02 de KP
stim pe ce NU merg banii
Sigur nu merg banii pe 1) cele aprox 25%-30% dintre strazile orasului fara un minim de utilitati 2) politie locala care sa opreasca invazia de cersetori si vandalismele fara numar 3) refacerea strazilor care desi au utilitati si asfalt sunt intr-o stare deplorabila 4) in general lucruri care sunt pe agenda publica a cetatenilor
Postat 29 Ianuarie 2024, 11:42 de jijijupanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON