URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tătucul şpăgarilor

Directorul Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, a fost trimis în arest preventiv pentru că i-a protejat, contra cost, pe şpăgarii de la Serviciul de Expertiză Medicală.

Procurorii DNA susţin că din mita strânsă de la pensionarii de boală fiecare dintre cei cinci medici "experţi" îl cadorisea pe director cu sume între 250 şi 700 euro, de sărbători şi de ziua lui, la care şeful Serviciului, Vasile Sălăjan, plusa săptămânal cu o "cotizaţie" regulată, doar pentru a fi lăsaţi să "producă" în continuare.

La mâna UDMR

Deşi Ilie Bolojan şi Mircea Mălan le-au adus un scor record, liberalii ar putea conduce Bihorul numai cu UDMR, care după un eşec istoric este măcinată de conflicte interne şi înclină balanţa spre PSD.

În timp ce "veteranii" maghiari ar continua alianţa cu PNL pentru un post de vicepreşedinte la CJ şi unul de viceprimar în Oradea, "lupii tineri" vor să renunţe la aceasta pentru a face, doar la nivelul Consiliului Judeţean, o coaliţie cu PSD şi ALDE, dorită şi de şefii celor trei formaţiuni, Kelemen Hunor, Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu.

Invazia maghiară

Profitând de lipsa de experienţă şi de capital a antreprenorilor locali, companiile maghiare se extind în vestul României.

Firme ungare specializate în domenii variate, de la turism şi comerţ până la agricultură şi construcţii, îşi consolidează prezenţa în România, valorificându-şi avantajul experienţei, al puterii financiare şi al bazinului de clientelă furnizat de etnicii maghiari.

Şantaj online!

Un tânăr de 20 de ani din Tileagd a silit o adolescentă să-i facă un sex oral, a filmat "partida", iar pentru că fata a refuzat o "dublă", a distribuit filmuleţul pe Facebook.

Reclamat de părinţii adolescentei, Claudiu Baciu a fost arestat şi trimis în judecată de procurorii DIICOT Oradea pentru pornografie infantilă prin sisteme informatice şi act sexual cu un minor.

Faceţi valuri!

Ajuns la a patra ediţie, Swimathon Oradea vrea să mobilizeze încă o dată comunitatea locală pentru susţinerea a 18 proiecte caritabile, sociale şi educative.

Maratonul de înot organizat anual de Fundaţia Comunitară Oradea are tot mai multă priză în rândul localnicilor, companiilor locale şi naţionale, toţi participând prin mişcare şi contribuţii băneşti la succesul cauzelor propuse.

ORADEA NOASTRĂ

Cere şi ţi se va da!

Campania electorală a fost un prilej bun pentru orădeni să vorbească direct cu primarul. Înainte de a câştiga cel de-al treilea mandat, Ilie Bolojan a avut peste o sută de întâlniri în cartierele oraşului, ascultând ce au oamenii de spus şi explicându-le ce doreşte să facă în continuare. La fiecare întâlnire cetăţenească, edilul le-a cerut apropiaţilor săi să noteze riguros pretenţiile oamenilor şi să caute rapid soluţiile.

În total, orădenii au ridicat peste 300 de probleme, arătându-se nemulţumiţi, de pildă, de duhoarea emanată de ferma de porci Nutrientul, de calitatea apei de la robinete ori de câinii pe care vecinii lor îi cresc în apartamente.

În Cetate, adunarea!

Licitaţiile au fost adjudecate, contractele de închiriere vor fi semnate săptămâna aceasta, în cel mult o lună meseriaşi din industria ospitalităţii vor readuce freamătul în fortificaţia orădeană.

"Am închiriat hostelul, magazinul de antichităţi, bistro-ul şi cafeneaua din Cetate şi am desemnat un câştigător pentru cea de pe dealul Ciuperca. În cel mult o lună toate localurile vor fi deschise. Privaţilor nu le convine să plătească chirie Primăriei fără să aibă încasări", spune Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar.

INTERVIU

Directorul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, Răzvan Dumbravă: „În 10 ani, Bihorul va deveni realmente un judeţ turistic”

În toamna anului trecut, Bihorul a devenit primul judeţ care şi-a înfiinţat o Agenţie de Management al Destinaţiei, după moda vest-europeană. Având ca fondatori Consiliul Judeţean Bihor, Salvamont Bihor şi Universitatea din Oradea, AMD Bihor are menirea să identifice modalităţile cele mai eficiente pentru creşterea numărului de turişti. Şi mai important, spune directorul agenţiei, Răzvan Dumbravă, este ca vizitatorii să descopere tot judeţul, nu să vină doar la o baie în Felix sau pentru o gură de aer curat în Padiş.

Originar din Târgu Jiu, dar stabilit în Oradea după un periplu prin Timişoara, unde a fost activist de mediu şi fondator al unei asociaţii de profil, Dumbravă spune că Bihorul trebuie să-şi scoată în prim-plan toate bogăţiile, pentru că succesul turistic al judeţului va veni tocmai din promovarea lui ca un pachet complet şi complex.

TIME OUT

Vremea cavalerilor

Cavaleri medievali pregătiţi să-şi demonstreze puterea, domniţe elegante şi meşteşugari pricepuţi vor popula, la finalul acestei luni şi la începutul celei următoare, fortăreaţa orădeană.

Începând cu această ediţie, municipalitatea îşi propune să revitalizeze Zilele Cetăţii şi să le transforme într-o veritabilă sărbătoare cu specific medieval, cu demonstraţii de lupte, jonglerii, acrobaţii călare, concerte şi spectacole de teatru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON