URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2013, 09:23

Chit că e săracă, la Universitatea din Oradea nu vor fi "transformări radicale"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La aproape o lună de la debutul anului universitar, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, cifrele care caracterizează instituţia. Potrivit rectorului, Universitatea are 20.641 de studenţi la toate nivelele, adică licenţă, masterat, doctorat, rezidenţiat ori la Departamentul de Pregătire Didactică. Din aceştia, 556 sunt studenţi străini.

La studii de licenţă, Universitatea are 3391 de boboci. "Sunt facultăţi care, în urma admiterii vară-toamnă, cumulat, au peste 600 de studenţi noi, la licenţă şi masterat: Protecţia Mediului are 640, Ştiinţe Econoice 628, iar Ştiinţe Socio-Umane 607", a declarat Bungău. Dintre specializările care şi-au ocupat în întregime locurile disponibile pentru anul I, rectorul a menţionat Medicina, Dreptul, Silvicultura şi Psihologia, la polul opus fiind specializări precum Tehnologia tricotajelor şi confecţiilor (cu 15 studenţi admişi), Design (10 studenţi) ori Peisagistică (20 de studenţi). În acelaşi timp, sunt specializări care nu mai au niciun student în anul I, rectorul Bungău exemplificând cu Arte Plastice, Geografie şi Ecologie.

De asemenea, Universitatea are 1.664 angajaţi, din care 1.091 personal didactic, iar 553 nedidactic. "La 1 ianuarie 2011, Universitatea avea 1.909 de angajaţi, din care 1.228 personal didactic, iar 681 nedidactic. Astfel, în doi ani, personalul Universităţii s-a redus cu 15%. Sigur, şi numărul de studenţi s-a redus foarte mult, de la peste 24.000 la 20.641", a declarat Bungău.

Rectorul a încercat să creioneze şi viitorul Universităţii, mai cu seamă că, după cum se ştie, instituţia stă prost din punct de vedere financiar, având veniturile tot mai mici, comparativ cu cheltuielile. "Nu vor fi nişte transformări radicale. (...) Vom continua acest trend de a promova programele în limba engleză, vom continua să desfiinţăm programele cu un număr mic de studenţi, vom încerca să îmbunătăţim structura unor facultăţi din punct de vedere al numărului de departamente", a spus rectorul. Din punct de vedere financiar, însă, rectorul a precizat că nu poate spune mai nimic, pentru că încă este o necunoscută finanţarea de la Minister pentru anul 2013. În prezent, Universitatea nu ştie exact câţi bani va primi de la Bucureşti până la finele acestui an. "Trebuie să avem grijă de aceşti bani şi să continuăm să facem economii. E singura noastră soluţie", a spus rectorul.

De asemenea, Bungău vrea să susţină cât mai multe proiecte de cercetare cu finanţare europeană, bazându-se că va fi promovată o lege care prevede că finanţarea acestor proiecte se va face din bugetul Ministerului, nu al Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Barney
se teme ca un * in ploaie! Decat sa-si bata capul sa mai salveze ceva din corabia ce se ineaca cu riscul de a fi debarcat inainte de vreme, prefera sa profite cat mai poate si mai are din ce si sa astepte cuminte sfarsitul mandatului. Nici nu e de mirare. Ce a construit el singur in viata lui? A preluat ce i-a lasat tatucul.
Postat 25 Octombrie 2013, 18:17 de dumitrascu sever
Studentele vor suspina si Cupa o vor ridica
Rentabilizarea e divertisment curat, ape are Crisul, dar caiacul de competitie , poate fi facut sau achizitie, in echipa toti studenti bogati pot sa traga anul canotati, dati si cupa ca la Oxford si banii de bilete va vor fi la bord.
Postat 24 Octombrie 2013, 20:27 de bihohorici
sa traiti bine !
Nu Bunga, ci "micutu" si echipa sa traiasca bine ...
Postat 24 Octombrie 2013, 18:03 de Ion
reces
Bunga si echipa sa o duca bine, cat mai bine si in rest sa traga aia multi si ...
Postat 24 Octombrie 2013, 18:00 de babu
mai taiati din salariile NESIMTITE
Mai taiati din salariile de zeci de milioane, nu cred ca sunt 3-4 profesori care isi justifica salarii de 80-100 de milioane in aceasta Universitate de rang 2, deci sar putea face economii, fara sa jupuiti studenti, oricum daca o tineti asa cu taxe mai mari la unele specializari ca si la Cj sau Tim veti ramane cu 5000 de studenti in 5 ani si atunci sa va vad ... sorboneilor ... oricum remarcati sa sunteti pe drumul cel bun .... in coborare sau mai degraba cadere libera ....
Postat 24 Octombrie 2013, 11:14 de jon
Stiam
Nici nu ne-am gandit ca vor fi schimbari......
Postat 24 Octombrie 2013, 10:02 de soso
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON