URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2020, 20:42

Protest împotriva tăierilor de copaci de pe malul Crișului. Printre combatanți, mai mulți membri USR și PSD (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 50 de orădeni s-au strâns marţi, pe Podul Sfântul Ladislau, pentru a protesta împotriva tăierilor de arbori realizate în timpul administraţie Bolojan. Manifestarea a pornit de la igienizarea făcută de ABA Crişuri luni, pe malul Crişului Repede, iar printre combatanţi s-au aflat şi reprezentanţii ai partidelor PSD şi USR, care au criticat aspru administraţia locală.

Comunicatul minciunii

Protestul, programat la ora 17, a fost anunţat de universitarul şi ecologistul Orlando Balaş, înainte cu doar câteva ore, în urma acţiunii de igienizare a malului între Podul Intelectualilor şi Podul Sf. Ladislau. Balaş susţine că, pe lângă scoaterea din râu a buştenilor plutitori, a copacilor uscaţi sau doborâţi de vânt, a fost şi o acţiune de defrişare.

"Sunt în curs aşa-zise acţiuni de curăţenie ale ABA Crişuri. Cu această ocazie s-au tăiat câteva sălcii care nu erau uscate. S-a ales această perioadă tocmai pentru că arborii nu au frunze, să fie mai puţin sesizabil", a acuzat Balaş (foto).

Pe mal au rămas numeroase resturi lemnoase (foto), care, a arătat ABA Crişuri luni, au fost lăsate la uscat. 

"Am văzut în presă că igienizarea Crişului Repede se face cu drujba, cu buldozerul şi cu cablul de oţel. Nu mi se pare normal, oricine se va uita va vedea de fapt, care este rezultatul", a spus şi ecologistul Florin Budea. 

Alături de el s-au adunat mai mulţi orădeni care ţineau în mâini afişe cu mesaje precum "20.000 de arbori tăiaţi în Oradea între 2008 – 2020! Lăsaţi Oradea verde", "Stop defrişării Oradiei!" sau "O lume fără copaci e o lume viaţă, aer, apă, animale, plante" şi "Stop deforestation and let us breathe" ("Opriţi defrişările şi lăsaţi-ne să respirăm!") cele din urmă fiind realizate de eleva Antonia Tăşnade, de la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.

Printre participanţi s-a numărat şi orădeanul Valentin Leucuţa, care a prezentat şi mai multe fotografii realizate de el pe parcursul mai multor ani, când mai mulţi copaci au fost tăiaţi sau toaletaţi. "În 12 ani de Bolojan Oradea a pierdut circa 22.000 - 23.000 de arbori. Oraşul este mult mai urât fără ei", a spus, între altele, Leucuţa.

PSD şi USR

Pe pod au ajuns şi câţiva membri ai unor partide politice, mai exact cei de la PSD şi USR, care i-au criticat şi ei pe reprezentanţii administraţiei locale.

"Ar trebui să avem un regulament foarte bun, nişte specialişti şi ar trebui să ne pese de fiecare copac. Pentru fiecare tăiere există o explicaţie: «am avut aviz», «erau un pericol pentru cetăţeni», «erau pericol pentru maşini»... Şi aşa rămânem fără câteva zeci de copaci, cu promisiunea că se vor planta alţii", a spus USR-istul Flavius Bunoiu. 

Cei mai numeroşi au fost PSD-iştii, care au venit în frunte cu fostul europarlamentar Emilian Pavel, consilierul local Liviu Sabău Popa şi fosta şefă PSD Diaspora, Lilla Debelka.

"Mi-am adus aminte de anul 2008, când inclusiv domnul primar Bolojan protesta împotriva PDL-ului de atunci, când tăiau arborii din faţa Bisericii cu Lună. Iată că la 12 ani distanţă a preluat exact aceleaşi practici. Îi invit pe orădeni să vadă ce înseamnă igienizare în timpul administraţiei Bolojan", a declarat Pavel.

Evenimentul s-a încheiat după circa o oră, iniţiatorul Orlando Balaş promiţând că va mai organiza astfel de evenimente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
No sa vedem
Câți v-ați înscris pt marea împădurire ?? De comentat toți îs buni.
Postat 27 Februarie 2020, 00:51 de Sandu2100
...
Pentru că unii dintre noi observăm mediul înconjurător, orașul nostru și activiștii diverselor cauze și fără ca să ne fie arătați cu degetul în toiul unei isterii mediatice, concluziile noastre au valoare de bun simț! Astfel am observat arborii bătrâni înainte să fie tăiați și i-am văzut căzuți în apă, dezolanți, neîngrijiți și plini de gunoaie... Am văzut printre protestatarii de pe Pod elevi cu atitudine civică, ecologiști de oraș și politruci tip hienă. Primii sunt inocenți și naivi, cei de-ai doilea sunt comozi și fac ecologie duminica și doar în oraș pe străzile asfaltate, iar ultimii (...) au o poftă insațiabilă de populism. În concluzie recomandăm tuturor să procedeze corect, să susțină ecologia deoarece este esențial să trăim într-un mediu curat, dar să nu refuze curățenia, ordinea, dezvoltarea condițiilor de trai și renovarea monumentelor orașului. Pentru aceasta recomandăm copiilor și ecologiștilor de duminică să fie atenți la îngrijirea arborilor de peste tot din oraș, astfel încât aceștia să fie toaletați periodic (așa ca la Viena, Paris, Londra,etc) pentru ca să nu ajungă prea curând niște putregaiuri căzute în albia Crișului sau în capul cetățenilor, iar politrucilor de oportunitate le cerem să apere mediul de peste tot din țară, adică de exemplu să înceteze furtul și colaborarea cu hoții și să repună radarul pădurii în funcțiune, care era o aplicație prin care adevărații cetățeni cărora le pasă puteau semnala furtul de lemne. Acest radar al padurii a fost retras de catre Guvern în urmă cu vreo trei ani deoarece reclamațiile prea numeroase obligau autoritățile să intervină și astfel tăierile pădurilor virgine din România scădeau dramatic... Azi avem proteste pe Podul Ladislau din Oradea și defrișări masive în toți codrii țării. Who´s bad?
Postat 26 Februarie 2020, 11:55 de decalog
Poluarea
Pe cand un protest pt.poluarea din Oradea puternică mai ales dimineaț si seara si mai ales in zona Real Episcopia unde este posibil sa se arda deseuri toxice importate ?
Postat 26 Februarie 2020, 11:08 de Ducustrigacucu
Acuma are PNL director la ABA ...
... așa că, ar putea să betoneze malul de-a lungul și de-a latul pe sub pod !?! Nu de alta dar, de 12 ani încoace nu a fost în stare să "tragă" un pietonal și o pistă pentru biciclete, ca să se plimbe tot orădeanul, pe jos la pas, din Rogerius până la Aquapark !?!
Postat 26 Februarie 2020, 08:45 de CrisDumi
Ar trebui
Ar trebui lasate sa creasca si liane..ca sa se poate deplasa anumiti maimutoi din copac in copac...
Postat 26 Februarie 2020, 08:37 de zorro
Incredibil.
Ce-i interesant că acum 4-5 ani când au defrișat o pădure tânără pe malul Peței (unde s-au făcut blocurile Prima) nu i-am văzut pe nici unul dintre iluștrii din imagine, greu să se deplaseze plus că acolo nu aveau expunere, aici pe pod în centru dă bine la cameră. Apropo, “copacii” din fața Bisericii cu Lună, (arbori se zice nu copaci dacă tot sânteți ecologiști) nu au fost tăiați în 2008 ci înaintea începerii lucrărilor la Piața Unirii, erau stejari și au fost tăiați fără autorizație, ați mai pierdut o ocazie să-l atacați pe Bolojan.
Postat 26 Februarie 2020, 07:00 de oradeaveche
Mamavoastra
Sa te uiți bine la poza Nr 7 . Până atunci MU13USR. Si înscrie-te la plantatul național. Până atunci taci draq din guriță.
Postat 26 Februarie 2020, 00:44 de Sandu2100
BAIH COMENTARILOR
Deci comentarile astea, ma pis pe toate partidele politice cat timp nu isi fac treaba. Asa, acuma ca am trecut peste politizarea asta inutilă. COPACII AIA NU ERAU PUTREZI, ERAU ALBI, ALBI PE INTERIOR. DE ANI DE ZILE MA UIT LA EI SI NU AVEAU NIMIC. Asa ca mama naibii, * carnatul toti cei care taiati copaci in oradea in prostie, macar de i-ati muta.
Postat 26 Februarie 2020, 00:32 de Mamavoastra
Ce chestie
Câți dintre ăștia care striga stop defrișări , sau înscris pe liste ca voluntari la marea împădurire ???? Eu m-am înscris din prima zi, dar fac asta de mult timp, e un hobby. Câțiva vecini acu 2 ani strigau că se taie prea mult in Oradea, la o furtuna un copac a cazut pe mașina unuia. Nu după mult timp acești oameni căutau copaci in zona care ar fi putrezi, eu i-am învățat cum se deosebește un copac pe moarte și unul bun. Într-o zi plantam doi copaci in jurul blocului , se ăștia uitau la mine că fac munca patriotică degeaba. Am dat cu hârlețul după ei, și după un timp au plantat și ei
Postat 25 Februarie 2020, 22:15 de Sandu2100
oradeaveche
Așa este , sa făcut toaletarea zonei, dar sa tăiat și doi copaci unu din poza se vede clar că era putred, și am fost sa vad.
Postat 25 Februarie 2020, 22:07 de Sandu2100
Nu-i chiar așa.
Am fost de față, s-au tăiat ramurile uscate și cele care erau crescute sau căzute în apă. Cum toaletarea nu s-a făcut demult volumul de masă lemnoasă de pe mal pare mult. Însă uitați-vă cu atenție, majoritatea e plin de nămol deci a fost scos din apă.
Postat 25 Februarie 2020, 21:38 de oradeaveche
Hercules
Domnu inginer peisagist igienizare se face desigur și cu cablu din otel și drujba și nu tre sa fii mare specialist sa îți dai seama ca un arbore din ala poate avea câteva sute de kg fiind desigur și plin de apa umiditate iar salcia stand în apa retine foarte multa apa deși ea nu are rădăcini fiind căzută în apa nu ați învățat la facultate apoi cum naiba crezi ca poate ridica, pe urma trage afara din apa apoi transporta ditamai lemnul plin de apa dacă nu îl sectioneaza , ca or fi tăiat ei și ceva lemn sănătos greu de spus desigur am spus de multe ori pe aici ca taie în draci copaci înlocuindu-i cu beton și pavaj iar vara te i-a nebunia. Poate ne spui tu cum altfel ar putea scoate copaci din apa și transporta??? apoi de politicieni numa de bine.
Postat 25 Februarie 2020, 21:10 de sss
20000 ::::))))
De unde a scos USR asta??
Postat 25 Februarie 2020, 21:04 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON