URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Februarie 2022, 18:49

Sprijin moral: Bihorul se „înfrățește” cu o comună de lângă Chișinău, în urma votului aleșilor din Consiliul Județean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor au aprobat, luni, un acord de colaborare cu comuna Băcioi, aflată în administrarea unui sector al Chișinăului, pentru a încuraja schimburi în domenii variate, de la administrație publică la cultură, educație și sport.

La reuniunea CJ Bihor, prima în format fizic din acest an, a fost reîntregită și componența acestui for, cu un nou reprezentant al PSD, și au fost adoptate și câteva decizii privind unele proiecte ale administrației județene.

Susținere și respect

La aproape doi ani după ce municipiul Oradea s-a „înfrățit” cu Băcioi, o comună cu peste 10.000 de locuitori aflată în administrarea Sectorului Botanica al Chișinăului, cei 35 de aleși din CJ Bihor au aprobat, la rându-le, un acord de colaborare în cadrul căruia diversele activități urmează să fie susținute financiar din bugetele locale și din cel al Guvernului Republicii Moldova.

Potrivit proiectului adoptat, acordul vizează colaborarea „reciproc avantajoasă” și obligația celor două părți de a identifica proiecte de dezvoltare comune în domeniile administrației locale, comerțului, agriculturii, mediului, culturii, sportului, sănătății, educației, asistenței sociale, turismului, dar și situațiilor de urgență.

„Prin acest proiect vrem să ne aducem un mic aport în semn de susținere și respect pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova”, a spus președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, precizând că administrația județeană o va susține pe cea a comunei basarabene inclusiv pentru a accesa finanțări.

Un nou consilier... vechi

Tot luni, încă în debutul reuniunii CJ Bihor, grupul celor 6 consilieri județeni ai PSD Bihor s-a reîntregit, după ce la începutul lunii ianuarie chiar liderul grupului, Felix Cozma, a renunțat la mandat pentru a prelua, pentru a doua oară, funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. După ce mandatul i-a fost validat de Tribunalul Bihor, următorul reprezentant PSD de pe lista de candidat la CJ Bihor de la scrutinul din 2020, salontanul Adrian Szatmary, a depus jurământul în fața celorlalți aleși.

Primul proiect pe care acesta l-a votat în actuala legislatură a fost rectificarea bugetului județului și instituțiilor subordonate pe anul 2022, principala modificare după adoptarea acestuia în forma inițială, pe data de 8 februarie, fiind că include și creditul de 100 milioane lei contractat între timp de la Banca Raiffeisen pentru finanțarea unor investiții.

Împăcare pe un parc industrial

Pe de altă parte, în ședința de luni aleșii bihorenilor au aprobat și transferul de active de la fosta societate Parcuri Industriale Bihor, lichidată prin divizare după ce gestionarea parcurilor industriale ale județului a fost preluat de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea.

După ce această propunere fusese respinsă în ianuarie cu voturile decisive ale UDMR și PSD, cei 6 consilieri UDMR motivând atunci că nu ar avea garanția realizării Parcului Industrial din comuna Tămășeu și se tem că aceasta va rămâne și fără terenurile alocate în acest scop, de data asta liderul grupului, Borsi Lorant, a afirmat că el și colegii săi au primit garanții privind continuarea proiectului din comună.

Decizii pentru Aeroport

Cu unanimitate de voturi, consilierii județeni au aprobat și prelungirea mandatului vicepreședintelui Călin Gal ca reprezentant al CJ Bihor în Adunarea Generală a Acționarilor la societatea Air Oradea, înființată anul trecut împreună cu Primăria Oradea, precum și a mandatului de membru în Consiliul de Administrație a lui Gheorghe Răcaru, „racolat„ de firma orădeană de transport aerian după ce a fost director al Tarom și al Blue Air.

Tot legat de activitatea de transport aerian, membrii CJ Bihor au votat și pentru închirierea prin licitație publică a unor spații din Aeroportul Oradea, așa încât în incinta acestuia să mai poată activa încă o firmă care să furnizeze carburanți aeronavelor care aterizează și decolează de aici.

Centura Sânmartin, plângeri respinse

Pe de altă parte, cu 23 voturi pentru, ale reprezentanților PNL, 6 abțineri din partea consilierilor PSD și 6 voturi contra ale UDMR, plenul CJ Bihor a respins două plângeri prealabile din partea unor persoane care au cerut anularea Hotărârii 4/2022 prin care pe 4 ianuarie a fost aprobat culoarul de expropriere în vederea construirii drumului de centură al comunei Sânmartin în baza parteneriatului dintre administrația județeană și CNAIR.

După cum rezultă din documentația de respingere a celor două plângeri, pe de o parte acestea au fost „tardiv formulate”, după termenul legal de de zile, iar pe de altă parte legal neîntemeiate. În cele două plângeri se susținea că exproprierile ar încălca „dreptul la viață privată și de familie” reglementat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar juriștii CJ Bihor au arătat că pretinsa încălcare nu este reală, „ingerința statului în viața privată și de familie” (realizată în acest caz prin exproprierea unor terenuri) nefiind o încălcare a Convenției dacă procedura prin care se realizează este prevăzută de lege, urmărește un „scop legitim” și este necesară pentru atingerea acestui scop legitim.

De altfel, indicatorii tehnico-economici pentru construirea noului drum de legătură între Oradea și Sânmartin au fost aprobați inclusiv de Guvern săptămâna trecută, iar CJ Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrării în decembrie 2021, înregistrând patru oferte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON