URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2022, 18:15

Oradea finanțează cu 100.000 euro amenajarea unui parc în Republica Moldova

Oradea finanțează cu 100.000 euro amenajarea unui parc în Republica Moldova foto: primariabacioi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi la propunerea primarului Florin Birta cofinanțarea cu 100.000 euro a unui proiect privind amenajarea unui parc cu teatru de vară și arteziană în comuna înfrățită Băcioi, suburbiei a capitalei Chișinău din Republica Moldova.

Un parc pentru Băcioi

Potrivit primarului Florin Birta, Consiliul Județean Bihor va cofinanța investiția, la rândul său, cu 100.000 euro dintr-un total de 800.000 euro la cât este estimată lucrarea.

„Am avut o discuție de principiu cu președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, iar în proxima ședință a Consiliului Județean, după parcurgerea etapelor prevăzute pentru încheierea acordului de colaborare și a acordului de finanțare, se vor aproba și acolo fondurile necesare”, a declarat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

100.000 de euro şi de la CJ

Potrivit edilului, investiția, estimată la circa 800.000 euro, va fi finanțată în proporție de 50% din bugetul comunei Băcioi și 25% din bugetul Guvernului Republicii Moldova, diferența de 25% urmând să fie acoperită prin alocări ale municipiului Oradea și Consiliului Județean Bihor.

Fostul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, acum președinte al Consiliului Județean Bihor, a vizitat comuna Băcioi în februarie 2020 pentru a cunoaște problemele cu care se confruntă. O lună mai târziu, Consiliul Local Oradea a aprobat înfrățirea municipiului cu comuna cu 12.000 de locuitori, suburbie a capitalei Chișinău din Republica Moldova.

(foto: bacioi.md)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Noaptea mintii
Noi stam cu caloriferele pe eco și becul stins, ca să donam bani prin parcurile altor tari? Pai mai tata, voi sunteți sănătoși la cap? Și asa țineți draq toate becurile aprinse prin tot orașu și centuri anapoda. Pai eu nu va dau bani ca să dați altora sau sa faceți risipă? Va credeți ceva Becali? Donați-va salariile și profiturile din firmele de partid. Si când vine dracu războiul vreți sa va puneți mana în cur și o luați la fuga? Ma rog și aprind lumânări în biserica sa nu apucati sa fugiți nici voi și nici familiile voastre, marlanilor.
Postat 28 Februarie 2022, 17:53 de Marcelo1989
Liberalii orădeni sunt nebuni.
Dacă tot are orașul nostru excedent bugetar și vrea să doneze bani unei comune din R. Moldova, nu ar fi cazul să repare zecile de străzi desfundate și lăsate de izbeliște atâția ani și ani? Or, să cofinanțeze tariful energiei, că luna asta a ajuns curentul la 0,90 lei/kwh, cu toată logoreea liberală de compensare cu 0,60 lei/kwh și de reducere TVA și accize la gaze și electricitate. Nu cred că Oradea, după lege, are dreptul să facă donații unei comune dintr-o altă țară. Ar trebui, în mod sigur, să aibă clar stabilit prin L215 și Legea Finanțelor Publice, atributul de finanțator. Așa cum o UAT nu are dreptul să finanțeze direct un club de fotbal, tot așa nu are dreptul să împrăștie cu bani publici o altă localitate sau proiect din afara ariei administrative. Curtea de Conturi trebuie să intervină imediat, iar DNA să-i ia la purecat pe edilii liberali, cu prefect cu tot și care permite neatacarea în contencios a unei asemenea hotărâri.
Postat 26 Februarie 2022, 10:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON