URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2022, 18:45

Opoziția UDMR-PSD din Consiliul Județean Bihor și-a umflat mușchii pentru a treia oară în fața lui Bolojan: i-a „trântit” încă un proiect

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii UDMR și PSD au „picat”, la prima reuniune din acest an a Consiliului Județean Bihor, încă o propunere a președintelui Ilie Bolojan pentru care voturile reprezentanților PNL nu au fost suficiente.

După ce anul trecut s-a împotrivit vânzării vilei de protocol a PCR și înființării unui nou ansamblu folcloric în locul Ansamblului Crișana, desființat, opoziția a respins acum transferarea activelor fostei firme de Parcuri Industriale Bihor în patrimoniul județului.

Opoziție fără miză

Profitând de faptul că pentru acest transfer erau necesare, conform legii, voturile a două treimi din totalul aleșilor bihorenilor, iar liberalilor le lipsește un vot pentru a avea majoritatea absolută, cei 10 consilieri UDMR și PSD care au participat la ședința online de miercuri s-au pronunțat prin abținere, blocând astfel transferul.

E adevărat, miza este derizorie și formală: după ce SC Parcuri Industriale SA, la care CJ Bihor era „acționar”, a fost desființată anul trecut, iar administrarea parcurilor industriale ale județului încredințată Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, activele firmei trebuiau trecute în patrimoniul județului, ceea ce – deocamdată, cel puțin – nu se va întâmpla.

Este vorba despre două panouri publicitare a câte 4.095 lei bucata cumpărate pe vremea administrației UDMR-PSD, despre un sistem antiefracție în valoare de 2.135 lei pentru Parcul Industrial din Săcueni (încă inexistent), un sistem de supraveghere și antiefracție pentru Parcul Industrial din Tileagd, în valoare de 9.254 lei, un studiu de fezabilitate și un plan urbanistic zonal pentru viitorul parc industrial din Săcueni și un SF pentru viitorul parc din Tămășeu, precum și amenajări în valoare de 2,93 milioane lei făcute la Săcueni și de 4,72 milioane lei făcute la Tileagd.

„E mort, dar nu vor să-l îngroape”

Operațiunea de transferare a activelor era una strict contabilă, în condițiile în care oricum parcurile industriale ale județului sunt gestionate de ADLO, dar blocarea ei a prilejuit opoziției o mică satisfacție.

Culmea, pe Bolojan nu l-a deranjat votul consilierilor UDMR și PSD. „E mort, dar nu vor să-l îngroape. Asta e...”, a comentat președintele CJ Bihor cele 10 abțineri, a căror singură noimă este că opoziția a vrut să „marcheze” faptul că în continuare nu este de acord cu trecerea parcurilor industriale ale județului în grija ADLO, structură mult mai experimentată, care a gestionat cu succes cele trei parcuri industriale din Oradea.

70,5 milioane lei pentru investiții

Pe de altă parte, în aceeași ședință online de miercuri, consilierii județeni au aprobat în unanimitate, indiferent de apartenența politică, utilizarea excedentului bugetar pe anul 2021, în cuantum de 70,497 milioane lei, exclusiv ca sursă de finanțare pentru investiții.

Suma provine, după cum a explicat Bolojan, din economii făcute de CJ Bihor, din alocări financiare acordate județului de către Guvern în cuantum mai mare decât în anul 2020 și din neexecutarea tragerilor din liniile de credit contractate de fosta conducere a județului. „Toți acești bani îi vom folosi pentru investiții. Anul trecut au fost investiții mai mari decât în 2020, iar anul acesta vor fi investiții mai mari decât anul trecut”, a spus Bolojan.

Tot în unanimitate, aleșii bihorenilor au mai aprobat clasificarea ca drumuri județene – DJ 767 J și DJ 767 K – a viitoarei centuri a localității Biharia (6,1 kilometri) și a viitorului drum de legătură cu localitatea Paleu (3,15 km), astfel încât CJ Bihor să poată depune spre finanțare proiectul pentru construirea lor, cu fonduri din Programul Operațional Regional. „Cu această clasificare și cu proiectul tehnic pe care ar urma să îl primim de la Zona Metropolitană Oradea, cel mai probabil la finalul lunii februarie, ar urma să generăm procedura de expropriere și să organizăm procedura de licitație pentru realizarea acestor lucrări”, a spus președintele CJ Bihor.

Exproprieri pentru Aeroport

De asemenea, consilierii județeni au votat actualizarea sumelor ce vor fi plătite pentru exproprierile necesare realizării șoselelor de centură Beiuș și respectiv Aleșd, precum și drumului de legătură dintre Oradea și Sânmartin, conform noii grile a Camerei Notarilor pe anul 2022, precum și aprobarea culoarului de expropriere pentru proiectul de modernizare a infrastructurii aeroportuare, ce prevede între altele prelungirea cu 400 metri, de la 2.100 la 2.500 metri, a pistei, către localitatea Nojorid.

Concret, pentru proiectul în valoare de 27 milioane euro (din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare) ar urma să fie expropriate terenuri extravilane între 3 și 23.047 metri pătrați deținute de 52 proprietari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON