URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Noiembrie 2020, 14:58

Să ocolească! 760 de bihoreni au semnat o petiţie împotriva construcţiei unei şosele de centură prin oraşul Aleşd

Să ocolească! 760 de bihoreni au semnat o petiţie împotriva construcţiei unei şosele de centură prin oraşul Aleşd sursa foto: https://www.addjbh.ro/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O petiţie semnată de 760 de localnici din Aleşd şi satele vecine Tinăud şi Peştiş, împotriva amenajării unei şosele de centură prin sudul oraşului, a fost depusă, marţi, la Primăria Aleşd, şi expediată totodată către Consiliul Judeţean Bihor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Aşa cum au spus când s-au adunat ad-hoc pe o stradă din oraş, oamenii se împotrivesc soluţiei care prevede că şoseaua de centură ar traversa Aleşdul, şi cer ca noul drum să ocolească oraşul, dar şi satul vecin Tinăud, aşa cum, de altfel, prevedea un proiect mai vechi al CNAIR.

Respectivul proiect, cuprins şi în Planul Urbanistic General al oraşului, prevedea ocolirea prin sud a celor două localităţi, cu construcţia a două poduri peste Crişul Repede, dar este considerat de autorități prea scump și, deci, greu de pus în operă.

Totodată, în contextul în care primarul din Aleşd, Ioan Todoca, şi preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, au anunţat că investiţia ar avea trei variante de lucru, oamenii cer autorităţilor să demonstreze transparenţă şi să supună dezbaterii publice proiectele noi, care nu presupun ocolirea oraşului. Semnatarii petiţiei sunt de acord chiar cu o dezbatere online, ţinând cont de riscurile răspândirii Covid-19.

Cum vor reacţiona autorităţile în faţa solicitărilor oamenilor, este greu de anticipat. Săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, Bolojan a declarat că varianta veche a proiectului, "lungă, în valoare de peste 120 milioane euro, este nefezabilă", astfel încât pentru Aleşd sunt şi două variante mai scurte, "care nu vor depăşi 30-35 milioane euro", dar toate trei variantele "vor rămâne în analiză" până la sfârşitul lunii decembrie, când va fi stabilită varianta finală.

Bolojan a precizat că proiectul trebuie urgentat, deoarece CNAIR a obţinut acordul pentru finanţarea europeană a investiţiei, însă decontările se pot face până la 1 decembrie 2023.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sa ocoleasca
Dar sa majoreze taxele si impozitele cu 100%
Postat 25 Noiembrie 2020, 20:32 de Sandu2100
Ne meritam soarta din plin
Vrem modernizări drumuri sa fim mai apropiati de civilizatie modernă,dar cu cine... cu cei care crede ca a dat norocu peste ei,pana ieri planta un sac de porumb pe teren sau mai rău era plin de bosketi și azi dintr-o data valorează sute de mii de euro terenurile.
Postat 25 Noiembrie 2020, 19:50 de ProCivilizatie
760 de oameni cu capul pe umeri ...
... dovedesc astfel că Bolojan are un singur neuron pe creier. Cu Todoca ... îl împart pe rând !?!
Postat 25 Noiembrie 2020, 17:33 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON