URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2020, 17:13

Bolojan prezintă noutăți importante despre noile șosele de centură care vor fi construite în Bihor

Bolojan prezintă noutăți importante despre noile șosele de centură care vor fi construite în Bihor foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat noi detalii despre drumurile de centură care vor fi realizate pentru comunele din Zona Metropolitană Oradea, subliniind că săptămâna viitoare instituţia pe care o conduce va aloca banii necesari primăriilor pentru exproprierea terenurilor ce vor fi afectate, dar şi despre şoselele de centură ale oraşelor Aleşd şi Beiuş-Ştei, precizând că pentru fiecare există trei variante de trasee.

Bolojan a anunţat şi că drumul de centură Sânmartin va ocoli întreaga staţiune Băile Felix, aşa că proprietarii de pensiuni nu au motive să se teamă de demolări.

În linie dreaptă

Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi, Bolojan a afirmat că toate documentaţiile pentru realizarea proiectelor tehnice pentru drumurile de centură ale comunelor Oşorhei, Sântandrei şi Nojorid (pentru care studiile de fezabilitate au fost deja întocmite de asociaţia Zona Metropolitană Oradea, a municipalităţii) au fost depuse la Agenţia Regională de Dezvoltare Nord-Vest de la Cluj, cea cu care CJ Bihor a încheiat un acord de parteneriat pentru construirea celor trei noi căi rutiere, care să fluidizeze traficul rutier în Oradea şi în împrejurimi.

"În şedinţa Consiliului Judeţean de joia viitoare vom aloca sumele pentru ca cele trei unităţi administrativ-teritoriale să demareze exproprierile de terenuri pe cele trei culoare de circulaţie", a spus Bolojan, adăugând că "până la sfârşitul anului viitor vom avea proiectele tehnice şi exproprierile făcute, aşa încât în primăvara anului 2022 cel târziu să înceapă lucrările efective".

Responsabilităţi partajate

În ce priveşte viitoarele şosele de centură ale oraşelor Aleşd şi Beiuş-Ştei, pentru care CJ urmează să încheie un acord de parteneriat cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), de la care a şi preluat aceste proiecte tergiversate de peste 10 ani, Bolojan a precizat că "am stabilit modul de colaborare cu primăriile așa încât să fie finalizate până la sfârşitul anului 2023", deoarece acestea sunt finanţate din bani europeni, iar termenul limită pentru decontare este 1 decembrie 2023.

În paralel, a spus preşedintele CJ, vor fi încheiate şi acorduri de colaborare cu primăriile Aleşd şi Beiuş, precizând că "vom partaja responsabilităţile", în sensul că după ce vor fi stabilite traseele, acestea vor trebui să se ocupe de studiile topografice, geologice şi hidrografice pentru terenurile pe care vor fi construite cele două şosele de centură.

Câte trei variante

În condiţiile în care câţiva localnici din Aleşd au şi desfăşurat un protest bazat pe zvonurile conform cărora aici şoseaua de centură ar urma să treacă prin apropierea unui cartier, Bolojan a anunţat că "vom avea câte trei variante de traseu" atât pentru drumul din fostul său oraş, cât şi pentru cel din Beiuş-Ştei.

Preşedintele CJ a precizat că varianta veche, "lungă, în valoare de peste 120 milioane euro, este nefezabilă", astfel încât pentru Aleşd sunt şi două variante mai scurte, "care nu vor depăşi 30-35 milioane euro", dar toate trei variantele "vor rămâne în analiză" până la sfârşitul lunii decembrie, când va fi stabilită varianta finală, după care vor începe studiile topografice, geologice şi hidrologice, "aşa încât până la 1 mai să avem studiile de fezabilitate aprobate, cu toate avizele necesare".

Documentaţiile urmează să fie aprobate de plenul CJ Bihor, apoi de Comisia Tehnică a Ministerului Transporturilor, de Comisia Interministerială care dă undă verde acestui tip de investiţii de infrastructură, urmând ca în final să fie emisă o Hotărâre de Guvern pentru exproprierea terenurilor pe care vor trece cele două şosele de centură.

Bolojan a subliniat că procedurile au un calendar strâns deoarece ambele proiecte au finanţare europeană, dar ultima decontare poate fi făcută doar până la 1 decembrie 2023, deci la această dată cele două şosele trebuie să fie finalizate.

Centură pe lângă Băile Felix

Preşedintele CJ Bihor a prezentat şi stadiul proiectului pentru viitorul drum de centură al comunei Sânmartin, pentru care deja a convenit cu primarul acesteia modificarea vechiului proiect de traseu, aşa încât şoseaua nu va mai ieşi în staţiunea Băile Felix în dreptul pensiunii Noblesse şi nu vor fi necesare exproprieri din terenurile unor pensiuni, ci va ocoli întreaga staţiune, de la centura Oradiei până pe DN 76 în dreptul benzinăriei US Oil. Altfel spus, centura comunei Sânmartin va avea un traseu prelungit cu 5 km faţă de cel iniţial, urmând să se întindă nu pe 7, ci pe 12 km.

Şi în acest caz, a specificat Bolojan, Primăria comunei va suporta "cheltuielile pregătitoare", adică cele pentru studiile topografice, geologice şi hidro. În legătură cu acest drum de centură, preşedintele CJ a spus că finalizarea este estimată pentru sfârşitul anului 2024.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
clntdr
Și am fost coleg cu tine , ai uitat sa menționezi
Postat 20 Noiembrie 2020, 21:01 de Sandu2100
CrisDumi
Unde mai punem că a fost internat la psihiatrie pe vremea studenției, ceea ce explică caracterul labil conversațional, cine a stat mai mult de 60 de secunde cu dânsul pe argumente contrare, știe asta.
Postat 20 Noiembrie 2020, 18:05 de User anonimizat
clntdr
Am o relatie speciala cu CrisDumi
Postat 20 Noiembrie 2020, 13:52 de Sandu2100
Sanda
Aaa, acum se leagă, tu ești provocatorul de servici pe aici, mă speriam că ți s-a întărit de la mine.
Postat 20 Noiembrie 2020, 13:48 de User anonimizat
ioana-gha
CrisDumi e o frustrata data afara din primaria Oradea. Rolul ei era sa duca un pahar de apa calda la etaj
Postat 20 Noiembrie 2020, 13:33 de Sandu2100
Re: ioana-gha ...
... este o impresie faptul că Bolojan minte din când în când !?! Mass media "cumpărată" și/sau "obedientă" l-a ajutat enorm cu asta !?! Pot să-ți spun, cunoscându-l de aproape trei decenii când a venit să-l facem membru de partid ... că tipul e mincinos deja experimentat, laș destul și lipsitvde caracter !?! E fals și atâta timp cât e susținut de niște "interlopi" cu stele pe umeri ... nu se arată !?! Îl știu însă nevestele (două până acum) și cunoscuții de ani și ani ... că prieteni n-are la ce fariseu este de fapt !?!
Postat 20 Noiembrie 2020, 13:19 de CrisDumi
Ok.
Sper că știe ce înseamnă o centură, ocolește o localitate, mă îndoiesc de maestrul expropierilor.
Postat 20 Noiembrie 2020, 05:18 de User anonimizat
ioana-gha
Ar trebi vazut ce autorizatii exista in zona, si daca exista un plan de parcelare autorizat
Postat 19 Noiembrie 2020, 19:48 de Sandu2100
Inteleg ca trebuie facut repede sa nu se piarda banii
si ca ar fi doar un nou drum orasenesc interior pe fonduri europene. Dar atunci sa nu ii zica "drum de centura", sa nu fie implicat CNADR si Ministerul Transporturilor, ca sa ramana usa deschisa si pentru o reala centura pe viitor, sa nu se zica peste 5 ani ca tocmai ce s-a facut centura si nu e nici o problema.
Postat 19 Noiembrie 2020, 19:37 de unu
rectificare
Pentru stimatul Domn Presedinte al Consiliului Judetean care ori a uitat de unde a plecat ori minte lumea pe fata , ceea ce nu credeam ca ii sta in fire, dar acum in campanie electorala e posibil orice, l-as ruga sa corecteze ceea ce a declarat....proiectul despre care este vorba in alesd si cu care oamenii nu sunt deacord trece prin MIJLOCUL cartierului de case si nu IN APROPIEREA unui cartier cum spune dansul! trece la distante de 2, 3, 5...metri distanta de usa caselor unora dintre case ....sau prin mijlocul unor curti si gradini....curti si gradini care in totalitate au cate 500 m patrati...deoarece tot terenul din zona este parcelat pt case de locuit....in parcele de cate aprox 500 metri patrati
Postat 19 Noiembrie 2020, 19:16 de ioana-gha
Sandu
Suci, cu un i, plăvane.
Postat 19 Noiembrie 2020, 17:48 de User anonimizat
Centura Felix
Foarte binevenita, dar Laza se poate sucii oricand
Postat 19 Noiembrie 2020, 17:39 de Sandu2100
nu-i treaba...
Nu-i treaba politrucilor sa comenteze preturile, treaba lor este sa faca caiete de sarcini corecte si achizitiile sa fie bine intemeiate pe documentatii pertinente, corecte facute de specialisti nu de pepuli!
Postat 19 Noiembrie 2020, 17:21 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON