URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2020, 21:47

Zeci de localnici din Aleşd au ieșit în stradă, nemulţumiţi de traseul viitoarei şosele de centură din oraş (FOTO / VIDEO)

Zeci de localnici din Aleşd au ieșit în stradă, nemulţumiţi de traseul viitoarei şosele de centură din oraş (FOTO / VIDEO) foto: Alesdonline.ro
Zeci de localnici din Aleşd au ieșit în stradă, nemulţumiţi de traseul viitoarei şosele de centură din oraş (FOTO / VIDEO) sursa foto: alesdonline.ro

Câțiva zeci de localnici din Aleşd s-au adunat, marţi seară, pe o stradă din oraş, nemulţumiţi de traseul viitoarei şosele de centură. Încă în fază de proiect, drumul ar urma să treacă la mică distanţă de case, ceea ce îi deranjează pe oameni.

Aleşdenii sunt nemulţumiţi şi că proiectul nu le-a fost prezentat în detaliu, primarul Ioan Todoca publicând doar pe propria-i pagină de Facebook câteva fotografii de la o vizită a preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, în oraş, cu menţiunea că împreună au „creionat” traseul viitoarei şosele. O hartă exactă nu a fost făcută publică, însă oamenii susţin că au aflat că şoseaua va trece printr-un cartier de case din sudul oraşului.

Să ocolească, nu să traverseze!

„Ieri (n.r. luni) un prieten a fost la primar, a zis că-i trece drumul prin mijlocul serelor şi i-a zis primarul că nu-l interesează”, s-a plâns un bărbat. Alţii au spus că traseul viitoarei centuri le străbate casele, iar ei se opun exproprierii, convinşi că despăgubirile nu vor fi juste.

Localnicii mai cer ca viitorul drum să ocolească nu doar Aleşdul, ci şi satul Tinăud, care aparţine oraşului. „Centura trebuie să fie afară, nu la 300 de metri de blocuri şi de case”, a spus un alt bărbat, completat de o femeie care s-a plâns că viitoarea şosea va trece la 5-6 metri de casa ei.

De asemenea, cei adunaţi în stradă au reclamat că edilul nu le răspunde apelurilor telefonice, pentru a lămuri detaliile proiectului şi pentru a le asculta doleanţele.

Traseu centură Aleşd  

Petiţie pentru autorităţi

Întâlnirea în stradă a aleşdenilor a fost întreruptă de un poliţist, care le-a spus că adunările publice sunt interzise din cauza pandemiei de Covid-19, iar dacă vor să-şi continue demersul civic fără să fie amendaţi, ar face bine să comunice prin telefoane sau pe internet.

Oamenii au fost de acord să meargă spre case, dar înainte au semnat o petiţie pe care o vor trimite la Primăria Aleşd şi la Consiliul Judeţean Bihor.

Citită de unul dintre nemulţumiţi, petiţia precizează că semnatarii cer ca şoseaua de centură să ocolească toate casele din Aleşd şi Tinăud. În caz contrar, aleşdenii spun că vor încerca să blocheze proiectul.

În şedinţa Consiliului Judeţean de luni, aleşii bihorenilor şi-au dat votul pentru demararea procedurii de constituire a unui parteneriat cu Compania Naţională de Administraţie a Infrastructurii Rutiere, pentru investiţia „Variantă de ocolire Aleşd-Sud”. Nici hotărârea CJ Bihor nu cuprinde vreo menţiune privind traseul şoselei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
tarani? tampiti?...bravo voua orasenilor!
toti cei care ii face-ti tarani, tampiti si jigniti in tot felul ...voi dati dovada de toate apelativele acelea.....de proasta crestere si necivilizatie.....de aceea suntem noi romanii in lumea a treia....pt ca majoritatea suntem prost crescuti, necivilizati si nu stim sa respectam nimic! Nu pentru ca cerem un drep si ne spunem doleantele si venim cu propuneri prin care sa fie respectata toata lumea!
Postat 18 Noiembrie 2020, 20:53 de ioana-gha
Români încearcă...
Mai ciume ca noi nația de romani nu îți trebuie,dacă ne da cumva statu sute de mii de euro căci nu mai pot planta porodici și castraveți,sau îmi plătește un teren de o suta de ori mai mult decât valoarea reala.
Postat 18 Noiembrie 2020, 13:29 de ProCivilizatie
Democratie
Cu democratia nu se fac pasi inainte!! Nu ajungi nicaieri daca tii cont de toti frierii!!
Postat 18 Noiembrie 2020, 09:30 de AnaConda
inainte de a comenta toata lumea, documentati-va...
documentati-va apoi comentati! alesdenii sunt deacord cu centura....cu planul care este facut si aprobat de cativa ani de zile in care centura trece pe langa oras cum e si normal pt o centura....dar acuma ei sunt nemultumiti pt ca s-a modificat in ultimul moment planul asazisei centuri si s-a mutat prin oras printr-un cartier de case noi....cartier care in PUZ-ul orasului apare ca si zona rezidentiala si in care sunt construite case noi cu proiecte aprobate dupa PUZ-ul orasului, terenurile sunt parcelate pt locuinte, la fel este si linia de curent, canalizarea, apa....casele deja construite, proiectele de case care sunt deja facute ....toate sunt aproape de drum...pt ca pana acuma se stia zona ca o zona noua de case.....si proiectul centurii pe langa oras ....in apropierea zonei unde sunt cateva fabrici, balastiere, statii de asfalt...pt asa ceva s-au dat autorizatiile de la primarie pana in acest moment. Oamenii vor doar sa se respecte proiectul si planul facut deja si care nu deranjeaza pe nimeni, toata lumea era deacord.
Postat 18 Noiembrie 2020, 08:36 de ioana-gha
Ciuma galbena se intinde repede!
Sa stie si bihorenii ce stiu demult oradenii: se demoleaza/construieste CUM/UNDE interesele o cer! Cum care interese?! N-ati auzit de Ali-Baba si cei 40 de hoti? Sub bagheta birtinezului basmul a devenit realitate!
Postat 18 Noiembrie 2020, 06:01 de ili3
Oradeanbihor
Nu ai avut interzis la nimic, capul tau e interzis la receptionarea mesajelor. In rest ai avut totul pe tava.
Postat 18 Noiembrie 2020, 02:27 de Sandu2100
@ sandu
Cu bolovan 12 ani ca primar am avut interzis la gaze. Cu asta am spus tot. Da nu-i bai! Las sa se bucure si țăranii de pe sate (care l-au votat) de "binefacerire" administratuei liberale: de amu" oa curge nuna" lapte si miere pă legheleu, iară tu ii avee gaz la poartă. Bucura-te prunc :)
Postat 18 Noiembrie 2020, 01:20 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Taranule nici acum nu stii tu ce e ala drum de centura ,::::))))) pai la facut Bolojan de mult sa te dai si tu pe el . Te obliga Bolojan sa-ti faci BUDA-n casa, sa tragi apa :::::)))))) te obliga sa-ti bagi gaz pe gratis ::::))))
Postat 18 Noiembrie 2020, 01:05 de Sandu2100
Râsu, plânsu
S-au bucurat taranii din Alesd ca au semafoare in oras? s-au bucurat! Nu conteaza ca traficul e gatuit.. Au votat taranii din Alesd penele la CJ? Au votat! O cunostinta din Alesd incerca sa ma convinga de "binele" de care avem parte in Oradea cu bolovan ca primar.. noa sa-l văd amu'! :)
Postat 18 Noiembrie 2020, 00:14 de oradeanbihor
PÂNĂ ACUM URLAȚI DUPĂ CENTURĂ, ACUM VĂ DERANJEAZĂ PROGRESUL!!!! PÂNĂ UNDE AJUNGE PROSTIA ÎN ROMÂNIA???!!!???
Incredibil!!!!! Până acum nu a băgat nici dracu 4 ani de zile zona Aleșd in seamă și acum când dl Bolojan dorește să implementeze acest proiect ,plus multe altele care vor urma(gen introducerea gazului care pe langa confort va crește și valoarea imobilelor din raza orașului) se trezesc niste tâmpiți sa protesteze.Pai va meritați soarta idioților sa rămâneți în aceeași sărăcie și să vă încălziți cu lemne carate in spate până la etajul 4 după un astfel de comportament...așa ca la oraș!!!!
Postat 17 Noiembrie 2020, 23:42 de User anonimizat
Sinmartin reloaded
Acu vreo 5 ani era gata sa se faca un drum nou Oradea Sinmartin.Facut studiu fezabilitate,calcule -vreo 4.5 mil €, studiu geo.Drumul pornea din curba din felix,de la vapor, venea peste cimpuri pina la intrarea din 1 mai,apoi pe linga calea ferata pina la giratoriu de la praktiker.Pina aci ok, surpriza era ca drumul prevedea o supratraversare ,peste si printre pensiuni.Era si o varianta mai scumpa,cu pasarela mai lunga,peste terenurile fratilor micula,dar nu a fost pe placul tiranului.Pe motiv de zgircit si avocati frati.Remember aci:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/drum-fara-prioritate-primaria-oradea-si-cea-din-sinmartin-nu-se-inteleg-pentru-un-drum-nou-135995.html]...[https://oradeaindirect.ro/noul-drum-de-legatura-dintre-oradea-si-sanmartin-ii-revolta-pe-proprietarii-din-zona/]...[https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/drumul-nou-oradea-baile-1-mai-baile-felix-scandal-si-exproprieri-in-sinmartin-2-185638/]. E clar ca centurile OCOLITOARE se fac obligatoriu pe linga case,prin curti, cu exproprieri, ca asa am invatat noi in manualul de DEZVOLTARE. E bine ca dezvoltarea loveste zona alesd,locul unde a descalecat voinicul. Succes
Postat 17 Noiembrie 2020, 23:34 de excalibur
Poiu
Probabil ai dreptate, am uitat ce este in partea dreapta:::::))))) nu am mai fost de 30 de ani in tiganie si daca bine imi aduc aminte acolo era si piata de cai. Bine ca se face centura, si nu sa-i mai vada nimeni pe smecherii din centru din curba::::::))))))))
Postat 17 Noiembrie 2020, 23:31 de Sandu2100
Nu ala e baiul, Sandule
Cati au constructiile suta la suta legalez cu toate avizele? Stii ce era acolo pe vremuri (acu vreo 20 de ani)? Teren agricol. Au rasarit casele in speranta ca dau de izvoarele termale ce alimenteaza ștrandul si hoo! incalzire gratis, piscine, etc. Mai la sud putin, inainte de cris e plin de constructii improvizate, cotete si gainarii, ghici: neautorizate, au oamenii cate o fasie 2 de teren, inguste. Unele poate ca au dobandit autorizatii mai recent. Baiul e ca e si o casa de militian nu departe si de aoclo se vor aprinde, plus casa de prunc de fost miltian si ceva c8ii smecherasi (bine, azi nu mai sunt c8ii), de aia "bombardieri" la ei pe scara blocului (in X-urile din zona). Pe aia ii doare si aia scot prostimea in strada. De ce crezi ca e zona mult in urma privind dezvoltarea? Toti se opun si nu inteleg un proiect strategic, nu au viziune si nici asteptari mari ci se complac in situatie. Cam ca si aia din Baita, Stei, Vascau, Beius si multe alte localitati, unde toti se plang si unu nu face nimic constructiv.
Postat 17 Noiembrie 2020, 23:12 de poiu
Sigur PZD ia scos in strata pe astia
Drumul de centura Alesd se face pe la budapesa
Postat 17 Noiembrie 2020, 22:45 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON