URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2020, 15:35

Jaf incredibil în subordonatele CJ Bihor: Angajaţi mulţi şi gras plătiţi, din rândurile UDMR şi PSD, care nu au finalizat nici proiecte cu finanţare de la Guvern! (VIDEO)

Bazinele didactice pentru înot din oraşele bihorene, cu care s-a lăudat fosta conducere a Consiliului Judeţean, sunt abia la stadiul de fundaţii, deşi trebuiau finalizate de luni întregi şi au existat bani pentru ele, iar centrala pe biomasă de la Săcueni este defectă de câteva luni în condiţiile în care oricum consuma mai mult decât produce.

Sunt noi dezvăluiri ale actualei conduceri a CJ Bihor, care a descoperit că, în schimb, structurile subordonate ce se ocupau de aceste proiecte erau pline cu clientelă de partid care şi-a luat la timp salariile grase.

Economie de milioane

Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, a doua etapă de reorganizare a unor instituţii subordonate, ale cărei detalii le-a prezentat vicepreşedintele Călin Gal, responsabil cu Direcţia Economică, acesta descriind un tablou halucinant în ce priveşte câteva dintre structurile „externalizate”, unde s-au consumat sume mari de bani fără nicio finalitate sau, mai rău, cu rezultate care au produs mari pagube judeţului.

Gal a afirmat că în cele trei săptămâni scurse de la preluarea funcţiei a pregătit rectificarea bugetului CJ existent, prilej cu care a descoperit că „anumite sume au fost alocate spre instituţii în proporţii mult peste cele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea”, precum şi pentru structuri care teoretic se ocupau de anumite activităţi care în realitate nu s-au desfăşurat, la  toate fiind necesară reorganizarea.

Rezultatul, a subliniat vicepreşedintele, va fi o economie de 5,85 milioane lei pe anul viitor, care se adaugă celor 1,2 milioane euro economisiţi prin înjumătăţirea angajaţilor din aparatul propriu al CJ.

„Tunsoarea” a doua

Gal a arătat că în a doua etapă de reorganizare a structurilor „satelit” ale CJ au fost vizate aşa numitele Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, precum Ecoland şi Ecolect, Agenţia de Dezvoltare Durabilă şi Agenţia de Management a Destinaţiei, dar şi societatea de Parcuri Industriale a judeţului, după ce deja alte două structuri au fost desfiinţate în prima etapă, şi anume Direcţia Social-Comunitară, „care nu avea obiectul de activitate pentru care a fost înfiinţată”, şi Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar.

Astfel, la SC Parcuri Industriale Bihor SA (care nici după patru ani nu a reuşit să realizeze un parc industrial funcţional în tot judeţul) personalul a fost redus cu 62,5% (din 8 angajaţi rămân 3), la Ecoland cu 44% (din 18 rămân 10), la Ecolect cu 60% (din 9 rămân 3), la ADD cu 58% (din 12 rămân 5), iar la AMD cu 86% (din 15 rămân 2).

Prin desfiinţarea DSC (deja efectivă, fiind concediaţi toţi cei 9 angajaţi, inclusiv directoarea Szatmari Beata, UDMR) şi Fundaţiei Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar (efectivă de la 31 decembrie, până atunci fiind concediaţi 7 din cei 9 angajaţi), economiile sunt de 3 milioane lei pe anul viitor, iar prin restructurarea celorlalte - de 2,850 milioane lei, a spus Gal, bani care vor fi direcţionaţi spre investiţii.

Şefi politruci

Per total, personalul acestor „sateliţi” ai CJ a fost redus de la 80 la 25 salariaţi. Până în prezent, şefii acestor structuri nu au fost schimbaţi din funcţii, la Fundaţia Euroregiunea fiind vorba despre Bogdan Hossu (PSD), la SC Parcuri Industriale Bihor SA de Simon Adrian (concomitent şi consilier personal al fostului preşedinte UDMR-ist al CJ, Pasztor Sandor), la Ecoland de Călin Vesa (fostul șef al Direcției Vamale, pus de fostul vicepreşedinte PSD-ist Ioan Mang, căruia i-a și nășit fiul), la Ecolect de consilierul judeţean PSD Bujor Chirilă, la ADD de Vitalyos Barna (UDMR), iar la AMD despre Banto Norbert (UDMR).

Gal a precizat că se vor face noi economii în continuare, inclusiv prin mutarea înapoi în spaţiile CJ a acestor structuri externe, pentru care în prezent se plătesc chirii exorbitante, de mii de euro lunar, în diverse locuri din oraş, la persoane private, plus cheltuieli de întreţinere.

Centrală pe butuci

Cele mai relevante exemple privind felul în care fosta conducere a CJ a ascuns că aceste structuri externe nu îşi fac treaba, dar în schimb au avut organigrame supraîncărcate, sunt ADI Ecoland, care administrează o centrală pe biomasă din Săcueni care trebuie să producă electricitate (dar a produs anul acesta în valoare de doar 56.105 lei, la cheltuieli de 6 milioane lei), şi ADD, care administrează proiectele pentru realizarea de bazine didactice de înot în oraşele din judeţ, cu finanţare de la Guvernul României (asigurată 100%, însă bazinele fiind în marea lor majoritate abia la stadiul de fundaţii, deşi trebuiau finalizate de câteva luni).

Gal a arătat că Ecoland a avut 18 angajaţi, dintre care 2 pe posturi de conducere, iar la staţia pe biomasă de la Săcueni erau 7 angajaţi, în timp ce în birourile din Oradea au fost 11 angajaţi, „unii de acolo nici nu îi cunoşteau pe cei de aici”.

Întrucât această centrală pe biomasă a fost construită cu fonduri europene (la iniţiativa fostului vicepreşedinte Alexandru Kiss), iar închiderea proiectului pentru care s-au luat banii este prevăzută abia în iulie anul viitor, angajaţii de la Săcueni vor fi păstraţi, iar cei la Oradea au fost răriţi.

„Această centrală nu are absolut niciun venit. De câteva luni nu mai funcţionează”, a dezvăluit Călin Gal, menţionând cauza, şi anume defecţiuni tehnice, dar şi faptul că, în schimb, tot bugetul pe acest an, de 6 milioane lei, a fost cheltuit.

Bani pe „rahat”

Vicepreşedintele CJ a explicat că staţia de la Săcueni a fost făcută să producă electricitate din dejecţii (conform reţetei, în proporţie de 20%), porumb şi secară (80%), chiar dacă în zonă nu există materia primă necesară (pentru a cărei obţinere este necesară cultivarea a 400 hectare de teren), în timp ce dejecţiile sunt „asigurate” de ţigani care le aduc cu căruţe, deşi conform proiectului ar fi trebuit achiziţionate prin licitaţii electronice. „Plătim dejecţii, în loc să primim noi bani că se aduc dejecţii la noi”, a spus Gal.

Acesta a explicat că staţia ar fi trebuit să producă anual 4.457 MW, dar în primul an după punerea în funcţiune (2016) a produs doar 3.680, în 2017 doar 3.000, la fel ca şi în următorul an, pentru ca anul trecut să ajungă la doar 2.200, iar anul acesta abia la 229 megawaţi.

În condiţiile în care un MW costă 245 lei, asta înseamnă că în tot anul 2020, staţia de la Săcueni a produs doar în valoare de 56.105 lei, având 7 angajaţi la faţa locului şi încă 11 în birourile din Oradea.

De notat că şefă la ADI Ecoland a fost iniţial consilierul judeţean PSD Stela Babău, iar după ea Călin Vesa, fost şef al Regionalei Vamale Oradea, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, apropiat al preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang.

Gal a punctat că pentru a repune în funcţiune staţia de la Săcueni ar fi nevoie, în prezent, de o sumă cuprinsă între 300.000 şi 400.000 euro, pentru achiziţia unor utilaje şi echipamente.

Bazine la pământ

O altă structură externă cu care vicepreşedintele CJ Bihor a ilustrat felul în care sub vechea conducere angajaţii au luat salarii fără să-şi facă treaba este Agenţia de Dezvoltare Durabilă (cu 15 angajaţi, din care vor rămâne 5, doi urmând să aibă doar câte o jumătate de normă).

Gal a explicat că această ADI avea ca principală menire, fixată de fosta conducere a CJ, construirea a 9 bazine de înot în cele 9 oraşe din judeţ, însă niciunul nu este finalizat, cu toate că „în cont există toţi banii alocaţi” în anii trecuţi de Guvern, şi anume 35,725 milioane lei, majoritatea fiind la stadiul de fundaţie, în schimb cheltuielile pentru construirea lor fiind actualizate de câteva ori.

La Beiuş, a exemplificat vicele CJ, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 30 octombrie 2019 şi bazinul trebuia dat în funcţiune de o lună, dar este abia la stadiul de fundaţie, deşi s-au plătit în avans constructorului 1,7 milioane lei încă la începerea lucrărilor, iar de atunci i s-au mai decontat bani.

La Marghita, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în iulie 2019 şi bazinul trebuia să fie gata astă-vară, dar este la stadiul construirii unor ziduri, la fel ca la Valea lui Mihai şi Ştei. Singurul bazin unde lucrările sunt ceva mai avansate este cel din Săcueni, unde potrivit lui Gal se lucrează la „faianţări interioare”, deşi trebuia să fie finalizat încă din luna februarie a acestui an, şi la Nucet, unde însă nici vorbă să se apropie de finalizare, deşi trebuia dat în funcţiune tot în luna februarie a anului curent.

De menţionat că la conducerea ADD a fost pus fostul primar al comunei Cetariu, Vitalyos Barna (UDMR), dar şi că, la fel ca în cazul Ecoland, toţi angajaţii şi-au primit la timp şi integral salariile.

„O gaură neagră”

Pe de altă parte, Gal a specificat că toate lucrările la bazinele de înot, cu excepţia celui de la Salonta, au fost contractate cu o singură firmă, Costavoc SRL. „Vom lua măsuri de urgentare a lucrărilor în vederea finalizării lucrărilor, dacă vom avea cu cine, dacă nu, vom aplica măsurile prevăzute în contracte”, a spus Bolojan, referindu-se la penalităţile de întârziere, despre care, însă, Gal a arătat că au fost prevăzute în contracte „aşa încât să nu deranjeze”.

De altfel, Bolojan a caracterizat activitatea structurilor externe ale CJ Bihor tocmai reorganizate că „a fost o gaură neagră pentru judeţul Bihor”, având în vedere că adevăratul scop a fost, pur şi simplu, ca protejaţii celor două partide care au condus CJ, UDMR şi PSD, să aibă „locuri de muncă”, plătite generos, fără a face nimic, chiar şi atunci când existau bani pentru atingerea obiectivelor.

Invitaţie pentru procurori

Întrebat de BIHOREANUL ce anume l-a recomandat, de pildă, pe fostul vameş şef Călin Vesa ca să fie numit la şefia Ecoland, responsabil de centrala electrică pe biomasă de la Săcueni, Bolojan a sugerat că aceasta trebuie pusă celor care i-au semnat numirea, adică fostului preşedinte al CJ Pasztor Sandor şi vicepreşedintelui Ioan Mang, care era şi preşedintele ADI Ecoland. „Nu noi suntem cei care trebuie să răspundem la astfel de întrebări”, a spus Bolojan.

De asemenea, întrebat dacă va face plângeri penale la Parchet (având în vedere că faptele descrise pot fi considerate infracţiuni de abuz în serviciu sau, în cel mai uşor caz, de neglijenţă în serviciu), actualul preşedinte al CJ a afirmat că „în momentul de faţă nu avem elemente de genul acesta, avem elemente de management prost, asta e cât se poate de clar”. „Dacă să ţii 18 oameni angajaţi şi să livrezi într-un an 200 de MW, vă daţi seama cât s-a lucrat. Trageţi dvs concluziile”.

BIHOREANUL a aflat că fostul şef al Regionalei Vamale Oradea, Călin Vesa, care a participat, între altele, și la acţiuni ale PSD, a fost numit la şefia Ecoland după demisia fostei consiliere judeţene PSD Stela Babău.

Aceasta a avut loc în august 2019, după ce asupra lui Babău au planat suspiciuni de conflict de interese, deoarece în calitate de consilier judeţean vota bugetele Ecoland, dar nu a fost niciodată adusă la cunoştinţa publicului de fosta conducere a CJ Bihor, după cum Pasztor şi Mang nu au anunţat niciodată că l-au pus în locul ei pe Vesa.

În galeria de documente puteţi vedea situaţia personalului existent şi a celui care va rămâne în structurile recent reorganizate, precum şi stadiul întârzierilor lucrărilor la bazinele didactice de înot gestionate de ADD.

Vezi mai jos întreaga conferință de presă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
LA ,, GĂURI NEGRE" ATÂT LA NIVEL LOCAL CÂT SI NAȚIONAL SUNT PROFESIONIȘTI PSD ȘI UDMR!!!!AR FI BINE SĂ NE PREZENTAȚI TOATE HOȚIILE ȘI GOLĂNIILE LUI MANG-PASZTOR &CO DIN ULTIMII 4 ANI!!!!!!
Cred cu tărie că HOȚIA și PROSTIA caracterizează PSD și UDMR în județul Bihor!Chiar dacă ne-au furat 4 ani de zile și au burdușit instituția consiliului județean cu toată prostimea (slugile credincioase) de partid acum vin din nou cu TUPEU sa ceară votul bihorenilor pentru a merge la un loc călduț in parlament.Acesti domni vor sa capitalizeze drame ale poporului (gen pandemia sau cazul piatra neamț) pentru a păcăli din nou poporul român.Dar ne-a ajuns 30 de ani cu acest genocid PSD -UDMR.Bihorenii le-au oferit o lecție la alegerile locale și se pare că nu au inteleso.Continuam lecția de politică prezentata de popor în 6 decembrie.
Postat 19 Noiembrie 2020, 23:13 de User anonimizat
Citizen
Se vorbește dar cu jumătate de gură, doamne ferește să vorbești de rău de liberali. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/nu-ratati-noul-bihoreanul-tiparit-promotor-al-austeritatii-ilie-bolojan-aloca-sporuri-generoase-oamenii-sai-implicati-in-proiecte-europene-157170.html
Postat 19 Noiembrie 2020, 18:27 de User anonimizat
Oare.....
Oare despre angajatii din Primarie ,care aproape toti sunt pile si cunostinte si care cel putin jumate din ei sunt in plus si lucreaza nimic pentru banii primiti,de ce nu vorbeste nimeni ? Sau , despre angajatii politiei locale ,care dau amenzi cu dedicatie,lucreaza si ca agenti imobiliari si sunt mana in mana cu firmele de defrisare ,de la care isi primesc partea dupa banii incasati din defrisari....de ce nu vorbeste nimeni...?
Postat 19 Noiembrie 2020, 17:34 de Citizen
Ce-i drept nu-i minciuna
Amu ce-i drept nu-i minciuna: toate firmele astea deconcertate ...concentrate pe bugetul CJ mustesc de pupili si pepule care freaca fiecare ce are. Am constata ca decand a ajuns bolovan la sefia CJ surplusul de personal platait regeste(miseleste) de la buget parca li s-au furat masinile de lux(mertane, audi, bmw,.... ca wv nu era de nasul lor) nici nu mai vin la servici(nu munca) cu ele, vin pe jos sau sunt adusi de intretinatori sa nu se vada ce trai pe vatrai aveau. 70% sunt surplus si inca mai trebuie scuturata din greu organigrama CJ, inca nu ai ajuns fa firmele cu mult personal, astea verificate pana acum sunt firimituri, sa vezi cand ajunci la alea cu sute de angajati. Spor bolovane ca asta sigur o faci bine, in rest mai comunicam!!
Postat 19 Noiembrie 2020, 17:13 de scortosul
Adrian Criș
Îmi erai mai drag când relatai disperarea pandemică, de când te-a dus drăguțu tău la CJ ești privat de plăceri.
Postat 19 Noiembrie 2020, 17:06 de User anonimizat
deci centrala ECO de biomasa, pe fonduri europene
din proiectare a fost proiectata sa produca financiar mai putin decat consuma. Hotie marca UDMR-PSD!, desi e ecologica si finantata european.
Postat 19 Noiembrie 2020, 16:38 de unu
Lenesi
Vrem sa vedem salariile acestor elemente ale naturii in parte
Postat 19 Noiembrie 2020, 16:18 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON