URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2020, 17:41

Consiliul Judeţean face noi pași pentru centurile comunelor din Zona Metropolitană Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar 6 zile după o reuniune convocată „de îndată”, CJ Bihor s-a întrunit luni într-o şedinţă extraordinară menită să aprobe noi paşi birocratici pentru realizarea drumurilor de centură ale comunelor din Zona Metropolitană.

Cu acelaşi prilej, au fost aprobate, tot în unanimitate, asocierea cu Agenţia de Dezoltare Regională Nord-Vest pentru implementarea proiectului şi capitolul Transporturi Rutiere al Strategiei de Dezvoltare a judeţului.

„Verde” pentru exproprieri

În mai puţin de trei sferturi de oră, cei 30 de consilieri judeţeni care au participat la reuniunea extraordinară de luni a CJ Bihor (4 fiind absenţi din diverse motive), au aprobat în unanimitate propuneri ale preşedintelui Ilie Bolojan ce vizează construirea unor drumuri de centură în ZMO, în prima fază fiind vorba despre cele din comunele Oşorhei, Sântandrei şi Nojorid, pentru care studiile de fezabilitate au fost deja făcute de Asociaţia ZMO şi Primăria Oradea.

Practic, consilierii au adoptat un „pachet” de opt hotărâri pentru preluarea de la cele trei comune, după finalizarea procedurilor de expropriere, a unor suprafeţe de teren cuprinse în culoare ce vor constitui viitoarele centuri ale celor trei comune, aşa încât proiectele acestora să fie realizate cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial Asistenţă Tehnică, în cadrul proiectului „Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea”.

Conform hotărârilor adoptate luni, după realizarea acestor centuri, ele vor fi clasificate în categoria DJ (drumuri judeţene). De menţionat că toate cheltuielile pentru exproprierile de terenuri vor fi asigurate de CJ Bihor.

Strategie pentru drumuri

Pe de altă parte, tot cu unanimitate de voturi, consilierii judeţeni au aprobat şi capitolul Transporturi Rutiere al Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului în perioada 2021-2027, considerat strategic pentru realizarea de noi drumuri în baza unor proiecte finanţate prioritar cu fonduri europene.

Potrivit proiectului adoptat, strategia sectorială a impus principii de eficienţă economică (beneficiile în urma construirii şi reabilitării/modernizării de drumuri să depăşească costurile investiţiilor), de sustenabilitate, de siguranţă şi de îmbunătăţire a conexiunilor cu alte drumuri (începând cu Autostrada Transilvania şi Drumul Expres Oradea-Arad, şi continuând cu toate celelalte categorii de drumuri, naţionale, judeţene şi comunale).

Aşa cum este şi normal, Strategia are prevederi referitoare la construirea drumurilor de centură şi de legătură în Zona Metropolitană Oradea, a unor centuri pentru Aleşd, Beiuş-Ştei, Marghita şi Valea lui Mihai (pentru Salonta urmând să funcţioneze ca atare viitorul Drum Expres Oradea-Arad), dar şi să fie modernizate celelalte categorii de drumuri. De asemenea, Strategia include şi viitoarele drumuri de legătură între Oradea-Sânmartin şi Paleu-centura Biharia.

În condiţiile în care alte UAT-uri vor depune şi câştiga alte proiecte, a precizat Bolojan, acestea vor fi incluse şi ele în Strategie.

Cu justificare de impact

Un alt proiect votat în unanimitate luni de consilierii judeţeni are ca obiect justificarea impactului construirii drumurilor de centură ale comunelor din ZMO asupra dezvoltării economice a judeţului (prin încărcătura de trafic).

Din acelaşi „pachet” de decizii adoptate în şedinţa extraordinară a CJ Bihor desfăşurată luni a făcut parte şi aprobarea acordului de parteneriat între această instituţie şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, în vederea implementării proiectului „Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea” (adică pentru realizarea drumurilor de centură ale comunelor şi drumurilor de legătură între acestea şi municipiul Oradea), ADRNV urmând să fie lider de proiect, de la pregătirea cererii de finanţare până la încheierea proiectului.

Documentaţia pentru proiectul „Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea” urmează să fie depusă la ADRNV până la 1 decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cine zice ala este!
Te declari pr*st (cu asta toti sunt de acord), dar vrei lamuriri. Mai fii sincer o data: crezi ca le-ai pricepe?!
Postat 17 Noiembrie 2020, 06:24 de ili3
CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel , two
Nu imi explicati de ce nu e bine sa se construiasca, aceste drumuri???? Eu sunt mai prost decat voi , si vreau parerea voastra::::))))
Postat 17 Noiembrie 2020, 00:33 de Sandu2100
Felicitări Bolojan
Da in ei ca pe hotii de cai
Postat 16 Noiembrie 2020, 20:11 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON