URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2020, 13:00

Primarul din Aleşd: Vor fi 3 variante de lucru pentru centura Aleşd. Ocolirea completă a oraşului nu este fezabilă

Primarul din Aleşd: Vor fi 3 variante de lucru pentru centura Aleşd. Ocolirea completă a oraşului nu este fezabilă Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan (foto dreapta) a decis să încheie un parteneriat cu CNAIR, pentru realizarea cât mai curând cu putinţă a unui drum de ocolire pentru oraşul Aleşd. "Dacă acest tren trece prin gară, s-ar putea să nu ne urcăm în el", spune primarul din Aleşd, Ioan Todoca (foto stânga), convins că prietenul şi colegul lui de partid va găsi soluţia cea mai bună pentru această investiţie

După ce câțiva zeci de localnici din Aleşd s-au adunat în stradă, marţi seară, nemulţumiţi că viitoarea şosea de centură ar urma să traverseze un cartier de case din sudul oraşului, primarul Ioan Todoca susţine că această variantă este doar una de lucru.

Varianta iniţială este "megalomană"

"Decizia se va lua la CNAIR (n.r. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), unde vor fi dezbătute trei variante: aceasta, care acum a scăpat în public, cea veche şi încă una la care lucrează Consiliul Judeţean Bihor. CNAIR va face o analiză cost-beneficiu şi probabil va ţine cont şi de nemulţumirile oamenilor", a declarat primarul Todoca, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Varianta veche (foto jos) de care vorbeşte edilul, realizată încă din 2006, prevede ocolirea Aleşdului în totalitate, prin partea de sud, dar şi a satului Tinăud, şi presupune construcţia a trei poduri peste Crişul Repede şi a unui viaduct uriaş. Pentru această soluţie, CNAIR a câştigat în 2019 o finanţare de 220 milioane de lei. În plus, varianta aceasta a fost cuprinsă în Planul Urbanistic General al oraşului Aleşd (în galeria de documente), aprobat în 2012, un motiv în plus de nemulţumire pentru localnicii care văd că autorităţile se orientează spre alte soluţii.

Todoca susţine însă că tocmai costurile ridicate determină ca acest proiect să fie greu de realizat. "Este un proiect megaloman, o variantă care trece prin cinci UAT-uri şi prevede un viaduct care el singur costă dublu faţă de o variantă simplă şi scurtă a şoselei. Proiectul are finanţare în POIM, că e cuprins în masterplan-ul pe Transporturi, dar la valoarea asta cine ştie când se va face", a declarat Todoca. Altfel spus, Aleşdul are nevoie de o variantă ocolitoare mai ieftină, dacă vrea ca investiţia să se realizeze cât mai curând.

Traseu vechi centură Aleşd

"Nu va fi drum de viteză"

Primarul a mai spus că oamenii nemulţumiţi nu trebuie să se îngrijoreze de aglomeraţie şi nici să se gândească la proiectul drumului ocolitor ca la şoseaua de centură a Oradiei.

"Dacă va trece prin cartier, într-adevăr, pe strada Octavian Goga va fi trafic mai mare, dar nu va fi o circulaţie mai mare decât avem acum pe strada Tudor Vladimirescu (n.r. din zona centrală, adiacentă DN 1). Nu va fi o şosea de viteză, cu patru benzi, ci vorbim de un drum cu două benzi şi limită de 50 de km/h, făcut doar ca să decongestioneze traficul. În plus, când Autostrada Transilvania va fi gata, în Aleşd vom mai avea o treime din traficul din prezent", a declarat Todoca.

Edilul a mai spus că drumul nou, în varianta scurtă (foto jos), care îi nemulţumeşte pe oameni, va crea zone de dezvoltare în Aleşd, pentru că la intrarea în oraş dinspre Oradea trece pe lângă liniile de înaltă tensiune şi va permite dezvoltarea unei zone rezidenţiale, iar pe tronsonul dinspre Peştiş oferă acces într-o viitoare zonă rezidenţială, de case.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Unu
Nu sunt lingau si nici scandagiu, si da am votat PNL. Nu am insultat un oras
Postat 19 Noiembrie 2020, 16:06 de Sandu2100
@sandu - dupa cum ti-a atras atentia si Neutryno
Sa trag aer 1 minut sa nu te blastam in public, ci sa fiu politicos... Deci...Nu fi lingau & scandalagiu care sa insulti un oras intreg pentru ca tu esti spalat pe creier. Si eu personal cu toata familia am votat cu Bolojan, cu Todoca, cu PNL, si cunosc votanti PNL care au participat la protest, si tot cu Bolojan, Todoca si PNL ar vota maine din nou, dar pentru asta tot au dreptul sa petitioneze, protesteze pasnic si atraga atentia asupra unor dezbateri publice si nu isi pun creierul in dulap doar ca sustin o anumita echipa. (PS. Alesdul e "un fief liberal")
Postat 19 Noiembrie 2020, 15:01 de unu
Intelighenție.
De aia îi zice centură ocolitoare că ocolește localitatea. Stați liniștiți, s-ar putea să aveți și pasaje în viitor, nu se justifică, dar, trebuie cheltuiți banii cu firmele prietene, dă-i în sloboz pe cetățeni.
Postat 19 Noiembrie 2020, 08:38 de User anonimizat
Alo Aleșdu
După 30 de ani v-ați trezit și voi că vreți centură, acuma vi se face și o refuzați, pai atunci stați în sărăcia voasta de țărani cu simțul proprietății, și vă uitați la Orade. Mă țăranilor și comuniștii și democrații cand trebuie făcut, se face, despăgubiri primești la fel din fiecare sistem. Nu stă România la mila Aleșdului, care aveți pământ în zonă nu așteptați să vă îmbogăți, Aleșd nu e Pipera, dacă ai dat 10€ pe mp ești fraier că ai dat , sa te bucuri dacă primești 5€ mp despăgubire și îți asumi faptul că ai fost fraier, și după aia in colo creste prețul. Iar dacă va place sa va terminați timpul în intersecție la Profi ( sau in curba ) macar numărați mașinile, faceți și voi ceva util.
Postat 19 Noiembrie 2020, 00:12 de Sandu2100
Turbogiratie forever
Dupa ce se vede pe harti, pare a fi o turbogiratie.E scornita de insusi profetul in buricul orazii,1km pierdut de n-mii vehicule zilnic. Acum pe faras,va deveni tunel.Ca sa nu ne pierdem buna dispozite,iata ce bomba cu ceas zace ingropata de pandemie si asteapta detonarea,vizavi de lotus,oradea: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/20-de-case-rase-primaria-oradea-pregateste-in-cartierul-nufarul-cel-mai-mare-val-de-exproprieri-de-dupa-comunism-151430.html & https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/merg-inainte-cu-exproprierile-din-nufarul-primul-lot-e-format-din-noua-proprietati-1565615/ . Drum bun...
Postat 18 Noiembrie 2020, 20:46 de excalibur
care este a treia varianta?
in articol vorbeste domnul asa zis cupidon de a treia varianta in lucru....de ce nu se prezinta si varianta aceasta? rog redactia sa ceara prezentarea ei...sa stie si taranii din cartierele de case ...taranii la care primaria le a aprobat constructia de case in cartier rezidential....nu langa centura....oamenii astia....taranii astia cum le spuneti multi dintre voi au muncit pt a reusi sa si cumpere teren si sa-si faca o casa sa traiasca linistiti ca copiii lor pot merge la scoala pe drum de cartier nu pe centura....se pot plimba pe strada in cartier nu pe centura...ca pot merge cu bicicleta pe drum in oras...nu pe centura....din curte sa iasa in drum de cartier...nu pe centura...toti oamenii astia nu si au construit case prin magie cu bani furati sau ceruti cota parte la investitiile pe banii nostri ai tuturor....da....centura care ocoleste orasul necesita mai multi bani si nu mai raman pt buzunarele edililor....mai bine stricam viata catorva zeci de familii...nu? ce mai conteaza viata lor...important pt domnul cupidon colaboratorul securitatii sa mute traficul de pe e60 pe o alta strada paralela , pe partea cealalta a blocurilor....iar pt domnul bolojan pe care nu il intereseaza si daca trece peste cadavre, important este ca poate sa spuna ca a facut centura la alesd.... Dumnezeu nu doarme.....toata bunastarea oferita de domnul primar si domnul Bolojan acestor familii sa le-o dea Dumnezeu copiilor si nepotilor domniilor lor!
Postat 18 Noiembrie 2020, 20:31 de ioana-gha
Centura printre case?
Centura printre case? O varianta bolovanoasa de centura ocolitoare. Se urmareste doar ocolirea centrului? O aiureala din start!
Postat 18 Noiembrie 2020, 18:45 de scortosul
Ce oraș ocoleste strada Todocului?
Ca nu se ocoleste Alesd. Se ocoleste numai biserica noua si piata. Tot prin oras trece drumul. Nu pe langa.
Postat 18 Noiembrie 2020, 17:45 de WinDoss
Eram convins
Ca ajungi la asa ceva. Frumoasa educatie ai primit! Bune si argumentele tale.
Postat 18 Noiembrie 2020, 15:34 de Neutryno
Neutryno
Ti se pare , de la foame
Postat 18 Noiembrie 2020, 15:16 de Sandu2100
Marmota invelea ciocolata
Toate scrierile tale de aici au un substrat penelist, se vede de la o posta. Nu faci deosebire intre gospodarii locali din echipa dl Bolojan, pentru care am tot respectul, si golanasii de la Bucuresti. Asta inseamna ca esti de-al casei.
Postat 18 Noiembrie 2020, 15:05 de Neutryno
Neutryno
Vorbesc in numele meu, nu in numele PNL
Postat 18 Noiembrie 2020, 14:54 de Sandu2100
Rar așa probă de tembeli aleșdanii care l-au votat pe "turnătorul" Todoca !?!
În loc să fie acum la pușcărie, pentru că a declarat în fals neapartenența la lista de informatori ai fostei Securități, habarnistul Todoca e la primărie și vorbește de nefezabilitatea ocolirii, în întregime, a Aleșdului. El e la fel ca toată prostimea de acum a consiliului județean, care a votat în unanimitate realizarea unei "alei expres" după modelul străzii E. Teodoroiu de la noi, empiric denumită după autorizare "drum expres de ocolireva orașului Oradea" !?! Aleșd poate fi ocolit, cu legăturile necesare la E60, de la pasajul suprateran către Holcim mergând pe lângă cele trei firme de pe aliniamentul pârâului artificial al Hidroelectrica (privatizat întretimp) și care iese dincolo de valea Boteanului fix către DN1!?! Nu trebuie decât asfalt destul ... că traseul nu deranjează chiar pe nimeni, se depărtează la max. 7 km de Aleșd și rezolvă printre altele mai multe terenuri "industriale" ale unor societăți comerciale care au sediile pe acest traseu. Iar cu ocazia asta, de la cartierul de case vizate până la acest traseu ... rămâne taman teren pentru ca să răsară, la un moment dat, un parc industrial care să se plaseze între Aleșd și Aștileu, cu impact major de absorbție a forței de muncă din zonă !?! Doar că, nu e Todoca interesat de soarta zonei, cât de valoarea terenului personal aflat după casele afectate acum, cu actuala propunere, amplasat la curba traseului proiectat să iasă după oraș în E60 !?!
Postat 18 Noiembrie 2020, 14:44 de CrisDumi
Unul ca tine
Face la ora actuala un mare deserviciu PNL-ului. Ne arata o fata oribila a sustinatorilor fanatici.
Postat 18 Noiembrie 2020, 14:41 de Neutryno
Neutryno
Nu-mi e rusine
Postat 18 Noiembrie 2020, 14:34 de Sandu2100
Sandu
Cât de mizerabil trebuie să fii ca să faci așa o postare. Să-ți fie rușine!
Postat 18 Noiembrie 2020, 14:32 de Neutryno
protestatarii au dreptate
macar n-o numiti 'Centura', ci doar "se construieste un drum nou in interiorul orasului" . Intre timp, in Tinaud este cate un accident mortal odata la 2 ani.
Postat 18 Noiembrie 2020, 14:17 de unu
Alo Alesdu
Centura aia o sa fie un drum nou, no nu ca la Orade, si care aveti pamant in zona, o sa creasca preturile 100€ mp. Sa va bucurati ca se face. O sa faca loc si pt boschetarii care se aduna in centru, sa se adune pe centura , poate isi cauta ceva fete la produs
Postat 18 Noiembrie 2020, 13:22 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON