URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2020, 11:35

Pentru cine este centura Aleşdului?

Pentru cine este centura Aleşdului? (foto: generic, sursa: business-review.eu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti.

Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!

Eu înţeleg zbuciumul aleşdenilor care îşi doresc cu ardoare o centură, cu condiţia să nu treacă pe sub fereastra lor. Asta îmi aduce aminte de protestele puse la cale de riverani când s-a construit Podul Carol din zona Sovata. Locatarii se plângeau că vor fi foarte multe noxe, uitând că prin devierea traficului în aval căpătau dreptul la viaţă şi cei din zona Decebal. S-a apelat atunci la tot arsenalul, inclusiv la ecologiştii de serviciu care deplângeau afectarea arealului şobolanului de PET din zona "pontoanelor".

Ştiu că aleşdenii şi-ar dori o centură gen Oradea-Odesa-Topa de Criş. Atunci sigur nu s-ar mai plânge niciunul. Aşa cum arată acum proiectul, nu e vorba de o centură 100%, ci de încă o şosea care să mai preia din traficul infernal din centrul oraşului. Cu puţină răbdare, însă, traficul se va reduce substanţial, odată cu finalizarea noii autostrăzi.

Un astfel de drum nu e destinat locuitorilor oraşului, ci şoferilor care vor străbate mai uşor Aleşdul. La fel cum drumul expres din Oradea nu este pentru locuitorii de pe strada Ecaterina Teodoroiu, ci exact pentru ceilalţi cetăţeni ai urbei. Aşadar, în alegerea traseului, edilii trebuie să aibă în vedere faptul că oricum nu-i poţi mulţumi pe toţi. Măcar să încerce să-i supere pe cât mai puţini.
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Scarbitule
Ma duc , ca independent
Postat 25 Noiembrie 2020, 12:38 de Sandu2100
E simplu!
La mijloc e sleahta de ,,dezvoltatori imobiliari" si de tot felul de sugaci, in special de la bugetul Oradiei, care s-au pripasit pe langa birtinez. Calareste birtinezul judetul, cresc si pretentiile camarilei!
Postat 25 Noiembrie 2020, 09:31 de ili3
La vot
Pentru insistenta, intransigenta, fermitatea si lupta ipotriva dusmanilor propun Sandu2100 pe lista PNL la senatul Romaniei, sa ne reprezinte cu aceiasi fermitate la nivel national. Totodata va propun de studiat articolul Partidul educă pe toți oamenii muncii în spiritul intransigenței și fermității în lupta împotriva dușmanilor interni și externi. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2605. Sandule2100 fii pozitiv.
Postat 25 Noiembrie 2020, 07:02 de scarbit
contragica666
Eu nu aștept anvelopa rea blocului de primăria, până să vina primăria mi-am amvelopat apartamentul înăuntru. E fain caloriferele îți dă căldură 47 de grade, afară e -8 înăuntru e 24 de grade
Postat 24 Noiembrie 2020, 22:39 de Sandu2100
sandu2100
Eu cred ca te plictisesti, altfel nu-mi explic insistenta in dezinformare. Zici ca nu imi renoveaza nimeni apartamentul. Nu e nevoie, e renovat, balcon inchis. Pe banii mei.Dar eu nu am vb niciunde de renovarea apartamentului meu, ci de anveloparea blocului, promisiune facuta de Bolojan personal la discutile cu locatarii. Ce blocuri sa muti pe Decebal? E distanta de zeci de metri, poate sute pana la pod.Am mai vb despre niste argumente de-a tale mai jos, le-am putut vedea valoarea. Cred ca vb pe langa subiect, sa te afli in treaba. In timpul asta, sunt oameni care sufera pt ca un politician a dat cu pumnul in masa sa se faca ceva si nu a vrut sa asculte si parerea altora.
Postat 24 Noiembrie 2020, 22:01 de contragica666
Quo vadis
Pentru cine nu a inteles sintagma " qui pro quo" ,se recomanda un alt elogiu recent,proaspat,total,scris de un absolvent de filologie,de data aceasta,nu de un inginer:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/revolutia-bolojan-160165.html]. Apoi meditam la lozinca "nimeni nu gindeste pentru tine"
Postat 24 Noiembrie 2020, 20:52 de excalibur
contragica666
Anveloparea blocurilor se desfasoara in Oradea, exista si fonduri europene, dar nu sa-ti renoveze apartamentul
Postat 24 Noiembrie 2020, 19:50 de Sandu2100
contragica666
Probabil ai auzit ca cineva a spus ca primaria iti va renova apartamentul, doar pt faptul ca trece pasajul pe acolo.
Postat 24 Noiembrie 2020, 19:48 de Sandu2100
Nu-s multi
da-s insistenti. Dragi tovarasi hateri, nu eu/noi am cerut sa ni se anvelopeze blocurile si inchide balcoanele, eu l-am inchis pe banii mei demult. Primaria s-a angajat sa faca aceste lucrari.De ce? Pt ca podul/pasajul nu respecta anumite cerinte -postdecembriste - de amplasament, siguranta in exploatare etc. De exemplu de ce pe centura s-au montat pereti antifonare de beton - nu i-au cerut locatarii, dar asa prevede normativul. Bun, deci EU nu am cerut, mi s-a promis.Si nu MIE personal, ci locuitorilor afectati, pt a nu fi supusi unui stres suplimentar nenecesar. Nu au facut, nu au de gand sa faca si sigur nu o vor face. Si atunci, alesdenii, ce siguranta vor avea ca lucrarile nu le vor afecta casele, viata? In Ungaria s-au facut centuri ocolitoare cam la toate satele, inaintea autostrazii. La distanta de localitate. Cand o casa/bloc va cadea din cauza traficului si a nerespectarii normelor - vezi Ciuperca, vezi cladirea de vis-a-vis de Finante - lucrari prabusite, bani aruncati, morti, raniti si fara responsabili, atunci imi veti da dreptate?
Postat 24 Noiembrie 2020, 19:19 de contragica666
CrisDumi
Nu ne-ai zis nimic de proiectul votat de Oradeni in piata independentei?? Tu esti specialista in constructii, peisajistica.
Postat 24 Noiembrie 2020, 19:01 de Sandu2100
contragica666
Se pot muta blocurile de pe decebal, ca sa fie la standard, dar noi am platit pt pasaj, nu ca sa ti se anvelopeze blocul si sa se inchida balconul, putem plati si pt balconul tau, dar apoi o sa vi cu pretentia sa ti se renoveze si baia , ca nu da bine cu balconu.
Postat 24 Noiembrie 2020, 18:59 de Sandu2100
cecentura
Ce centura ? Nu ati auzit ca de anul viitor se da liber la teleportare ? Nici dracu n-o sa mai aiba nevoie de drumuri. Asa ca mai bine sa le lasam asa cum sunt.
Postat 24 Noiembrie 2020, 18:13 de sssss
pt Neutryno
Sa inteleg ca doriti sa omorati si altii in loc sa-i salvati pe cei muribunzi? Nu prea inteleg logica. De ce sa ne anvelopeze blocurile si inchida balcoanele? Poate fiindca asa a promis, poate fiindca atunci cand am cumparat apartamentul nu aveam pod langa si constructorul ar trebui sa ia cf legii niste masuri antifonice, antipoluare si de distanta minima de locuinte, poate... poate...Da ce sa ceri la hateri?!
Postat 24 Noiembrie 2020, 17:39 de contragica666
Mircea Chirilă ... bați câmpii ca să ce ?!?
Singur o spui ... că "aleșdanii și-ar dori". După mintea ta nu contează ce își dorește aleșdanul ... ci doar cât poate risipi, fără niciun rost și niciun rezultat valabil pe termen lung, birtinezul !?! Gândirea asta, de UTC-ist ratat în capitalism, e fix precum cea tradițională la români ... "merge și așa". Mai penibil decăt atât poți încerca să fi ?!? Hai, acum ... pune-ți lătrătorii să zică ceva la adresa mea. Poate vrei o "centură" și pe strada Prunilor ... că am posibilitatea să-ți ofer ceva de genul ăsta, de ziua ta.
Postat 24 Noiembrie 2020, 16:42 de CrisDumi
Heiii, domnul cu sixsixsix
Oare nu au dreptul la viata si altii care locuiesc in oras? exact asta zice si autorul articolului. De ce sa va anvelopeze blocul si sa va inchida balcoanele? Eu nu pt asta platesc impozite. Niste bani in cont nu ati dori oare? Cer valuta preferati?
Postat 24 Noiembrie 2020, 16:32 de Neutryno
Licitația, mama democrației
Dacă mai interesează pe vreun factor politic să nu fie asemănat, până la identificare, cu comuniștii ar trebui să respecte democrația. Și ce este democrația, dacă nu punerea in practică a teoriei licitației? Bunăoară, pe 6 decembrie va fi marea licitație națională unde puterea va fi câștigată de către partidul care va reuși să aducă în urne cele mai multe monezi de schimb. Prețul de strigare pornește de la 5% în sus. Cel mai mult ne supără, nu faptul că suntem tratați ca niște monezi de schimb, ci faptul că ne schimbă voturile în alianțe postelectorale de interese proprii. Construirea unei infrastructuri rutiere nu ar genera atâta scandal dacă s-ar aplica și aici principiul democrației. Har Domnului, în Alesd nu sunt piedici geografice astfel încât niște minți profesioniste să nu poată identifica cel puțin două rute de ocolire a orașului. Odată aflate, mai rămâne ca majoritatea democratică a proprietarilor imobiliari a unei rute să concureze prețul de vânzare a celeilalte rutei. Dacă prețul este atractiv, pun pariu că vor aparea încă vreo două rute suplimentare oferite de alți doritori ca centura să treacă peste proprietățile lor, ba chiar și prin ferestrele lor.
Postat 24 Noiembrie 2020, 14:58 de FaBULA
serios?
asta e argumentul tau suprem? Nu mai ai alte argumente false? Eu nu am zis ca nu trebuia facut pod, am zis doar ca se puteau respecta niste promisiuni si lua niste masuri limitatoare, fara sa se puna in nici un fel in risc locatarii. Acum o sa imi spui ca si Ciuperca a fost o reusita? In acelasi ton pot sa iti spun ca sunt multe masuri care pot fi luate pt limitarea neplacerilor/pericolelor suportate de cei din zona, dar ca oamenii protesteaza pt ca nu mai au incredere in promisiunile politicienilor.
Postat 24 Noiembrie 2020, 14:33 de contragica666
contragica666
Esti tu specialist sau te dai???
Postat 24 Noiembrie 2020, 14:22 de Sandu2100
podul carol 2
ce vorbesti straine? Primaria a promis inchiderea balcoanelor pe banii primariei! Iar scumpul Bolo a grait - si poti sa verifici prin articole chiar din acest ziar - ca doar masini mici vor trece peste pod. Iar pe malul stang blocurile s-au facut la cativa zeci de ani dupa ce s-a construit vechiul pod Decebal, cel cazut in 198si ceva. Distanta e mai mica decat cea legala la data la care s-a construit, fiinca in 1970 nu existau/se respectau aceste norme, cfare azi sunt mai drastice. Dar daca dumitale preferi sa se contruiasca si azi in stil comunist, probabil ca e ok.
Postat 24 Noiembrie 2020, 14:12 de contragica666
contragica666
Primaria nu a promis asa ceva, inclusiv inchiderea balcoanelor, podul decebal pe malul stang e mai mica distatnta decat podul carol. Si podul decebal a fost construit la zeci de ani dupa ce au fost construite blocurile
Postat 24 Noiembrie 2020, 14:01 de Sandu2100
podul carol
Poate va aduceti aminte si promisiunile Primariei, cum ca nu vor trece decat masini mici (desi sunt inclusiv cateva linii de autobuz), ca vor fi doar cateva masini, ca va plati Primaria anveloparea blocului si inchiderea balcoanelor, etc.Nu mai intereseaza pe nimeni promisiunile neonorate, sunt istorie. Ce nu vreti dvs sa recunoasteti/intelegeti este ca distanta intre pod si blocuri este sub cea legala, ca apar fisuri in structura de rezistenta, ca poluarea este la cote ingrijoratoare pt cei cu copii, etc. La podul Decebal sunt zeci de metri intre blocuri si pod, iar pe malul drept erau asa de cand s-au contruit.Cand o sa se prabuseasca un bloc, probabil ca veti fi fericiti, aveti in sfarsit un subiect de "mestecat".
Postat 24 Noiembrie 2020, 13:23 de contragica666
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON