URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2023, 08:43

Procurorul militar orădean Liviu Lascu, trimis în judecată de Inspecția Judiciară. Motivul? A comentat pe Facebook despre Iohannis și șeful DNA

Procurorul militar orădean Liviu Lascu, trimis în judecată de Inspecția Judiciară. Motivul? A comentat pe Facebook despre Iohannis și șeful DNA foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorul militar orădean Liviu Alexandru Lascu, șeful Parchetului Militar Cluj, a fost trimis în judecată de Inspecția Judiciară pentru delict de opinie. Magistratului i se impută că a comentat pe Facebook despre președintele Klaus Iohannis și despre șeful DNA Marius Voineag.

Este vorba despre trei postări făcute în anul 2021 și în primăvara acestui an, după cum se arată într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

„Fapta procurorului LASCU ALEXANDRU LIVIU de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, la data sesizării delegat în funcția de procuror șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care în zilele de 21.10.2021, 6.03.2023 și 17.04.2023 a distribuit pe pagina personală de Faceebok Liviu Lascu trei articole de presă cu temă politică, la primul din ele adăugând și un comentariu propriu, întrunește elementele constitutive ale abaterii disciplinare justificate de către inspectorii judiciari”, se arată în documentul făcut public de G4Media.ro.

Conform sursei citate, procurorul orădean a postat pe Facebook editoriale ale jurnalistei Ioanei Ene Dogioiu, în care aceasta critica faptul că fostul şef al DNA Crin Bologa nu a mai fost propus pentru un nou mandat în fruntea parchetului anticorupţie, şi se exprima critic la adresa şefului statului Klaus Iohannis şi a actualului şef al DNA Marius Voineag. Cele două articole pot fi citite aici şi aici.

G4Media mai amintește și de excesul de zel dovedit de IJ, pentru așa numite delicte de opinie, în alte cazuri, ca de pildă al judecătorului Cristi Danileț, stabilit între timp la Oradea, al judecătoarei Crina Muntean, de la Tribunalul Bihor, sau de cel al procurorului orădean Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, anul trecut, Lascu a candidat, însă fără succes, la alegerile pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

În august 2022, el a fost propus șef al Secției Militare a DNA, ocupând această funcție din 1 septembrie 2022 până în 22 mai, anul acesta, după ce Secția de procurori din CSM a decis cu o majoritate de 4 la 1 încetarea delegării sale pe această funcție. Astfel, Lascu a revenit la șefia Parchetului Militar Cluj.

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat în trecut, colonelul magistrat Liviu Alexandru Lascu, 52 de ani, este doctor în drept, cu o lucrare care a tratat „Modalităţile de participare la comiterea crimelor date în competenţa instanţelor penale internaţionale", și autor a numeroase articole despre procesele de la Tribunalele penale internaţionale pentru fosta Iugoslavie şi Ruanda, cu sediul la Haga. Între altele, el a fost delegat ca punct de contact al României la Reţeaua europeană EUROJUST - Secretariatul pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în perioada 2015-2016 şi este profesor de drept procesual penal la Universitatea Agora, din Oradea. 

Lascu a intrat în magistratură în 1999 şi lucrează ca procuror militar din februarie 2000, ocupând până 2020 funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului Militar Cluj, iar de atunci, până în acest an, a fost prim-procuror al unităţii de parchet care anchetează faptele penale ale militarilor din 8 judeţe.

Între altele, în 2017, el s-a clasat pe locul 2  la faza regională a concursului naţional de strategii de anchetă - la care participă procurori ai Parchetelor de pe lângă Tribunale, cei din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, respectiv procurori militari din Transilvania şi Banat -, în cadrul căruia echipele de procurori şi poliţişti implicaţi în soluţionarea unui caz sunt chemaţi să prezinte într-o formă atractivă modul în care au dus la capăt cercetările.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
democratie?
ca-n comunism! nu poti avea propria parere, trebuie sa accepti ce ti se baga pe gat… perfect!
Postat 20 Noiembrie 2023, 18:47 de denis
Zanzibar
Cred că l-a afectat profund pe Iohannis. Era cât p-aci să nu se mai ducă în concediu prin Zanzibar. Dar pana la urma a trecut peste mândrie și s-a dus. Așa-s făcute legile că nici nu mai ai voie să gândești, ești anti-sistem. Și vacile rumegă mâncarea. Oamenii nu mai au voie să rumege nimic. Dar nu-i o problemă că țara e amanetată și vândută la preț de Rabla? Acolo nu s-au sesizat cei din serviciile secrete?
Postat 20 Noiembrie 2023, 13:31 de georgemarian
Instanța va constata că Inspecția Judiciară seamănă bine cu CNA.
Aceste instituții, care lucrează ocazional și doar la comandă, vor avea curând surpriza să se vadă în oglindă. Atunci se vor speria de ce vor vedea și o să se lamenteze că sunt prigonite politic.
Postat 20 Noiembrie 2023, 12:51 de KP
Si?!
Este (si) militar, Johannis e comandantul suprem al armatei! Se stie ca in armata nu exista democratie, exista doar un lant de comanda unica, relatia fiind superior-subordonat. Astea le stie orice militar. Voia sa critice, ok, isi depunea demisia (nu se poate pensiona cu pensie nesimtita, ii lipsesc unu-doi ani!) si devenind pulean critica mult si bine. P.S. Am comentat strict pe procedura.
Postat 20 Noiembrie 2023, 10:25 de pinonel
@cosmin5z
Din pacate DA! Si eu am avut aceeasi treaba cu USR :))) Tot legat de un comentariu pe facebook!
Postat 20 Noiembrie 2023, 10:00 de CFlorin
Lascu
Asta e motiv serios de trimitere in judecata? Nu are voie sa aiba opinii.....pe FB ?
Postat 20 Noiembrie 2023, 09:17 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON