URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 13 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Iulie 2020, 19:26

Judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, suspendată din magistratură pentru un interviu. Vezi cu ce a deranjat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, suspendarea din funcţie pentru o perioadă de 6 luni a judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, trimisă în judecată disciplinară pentru declaraţii de presă defăimătoare la adresa unor colegi dar şi a avocaţilor Răzvan Doseanu şi Cristian Domocoş, cel din urmă fostul decan al Baroului Bihor și soț al șefei Tribunalului Bihor. 

Potrivit soluţiei publicate, pe scurt, pe pagina oficială a CSM, judecătoarea a fost sancţionată pentru "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu". Ea are dreptul să o atace cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar contestația suspendă executarea hotărârii.

Vânată de "reţele"

Crina Muntean a fost trimisă în judecată disciplinară de Inspecţia Judiciară ca urmare a unor sesizări făcute de avocaţii Răzvan Doseanu şi Cristian Domocoş după mai multe interviuri pe care judecătoarea le-a acordat anul trecut publicaţiei Newsweek, la scurt timp după ce Inspecţia a decis trimiterea ei în judecată disciplinară pentru alte abateri. Judecătoarea a pus situaţia ei pe seama unei "reţele de interese din justiţia locală", reactivate, printre altele, cu scopul de a obţine înlăturarea sa din funcţia de judecător de drepturi şi libertăţi.

Ea i-a nominalizat ca făcând parte din respectiva reţea pe avocatul Răzvan Doseanu, pe soţia acestuia, Loredana Doseanu, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, pe preşedinta Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş, şi pe soţul acesteia, avocatul Cristian Domocoş, fostul decan al Baroului Bihor.

"Există posibilitatea obiectivă ca aceste persoane să îşi procure avantaje  reciproc, disimulat sub demersuri administrative, sub pretexte de „normalizare“ a justiției, practic soţia avocatului Doseanu, doamna judecător Loredana Doseanu, să ofere soluții avantajoase avocatului Cristian Domocoş, soţul doamnei preşedinte Carmen Domocoş, iar președintele Tribunalului Bihor, doamna judecător Carmen Domocoş, „să ofere“ avocatului Răzvan Doseanu un judecător de drepturi şi libertăţi agreat de aceasta", a declarat Crina Muntean într-unul din interviurile publicate în Newsweek

Site-ul citat scrie că „Crina Muntean (47 de ani), judecătoare în cadrul Secției Penale a Tribunalului Bihor, secție pe care a condus-o în perioada 2009 – 2014, a dezvăluit, într-un interviu acordat în august anul trecut pentru Newsweek România, care sunt „reţelele de interese în justiţia locală“ care s-au activat împotriva ei, prin intermediul Inspecției Judiciare, după ce a deranjat un cerc sensibil din Bihor, format din avocați, judecători, oameni de afaceri, persoane sus-puse în instituțiile publice. Cu o experiență de 21 de ani în magistratură, Crina Muntean, care s-a alăturat, în ultimii doi ani și jumătate, demersurilor magistraților pentru apărarea justiției, a vorbit despre mecanismele de slăbire a statului de drept, despre problemele din sistem și despre câtă independență mai există în justiție”.

Interviu la Inspecţie

Ulterior publicării interviurilor, avocaţii Doseanu şi Domocoş au reclamat-o pe judecătoare la Inspecţia Judiciară, susţinând că aceasta a încercat, de fapt, să se victimizeze şi să prezinte opiniei publice situația sa disciplinară drept o activitate infracțională, încălcând flagrant obligaţia de rezervă pe care trebuie să o aibă orice magistrat. „Este evident că aceste interviuri ale judecătoarei Crina Muntean nu au alt scop decât decredibilizarea întregii justiţii de la nivelul Tribunalului Bihor şi a Curţii de Apel Oradea, dar şi de la nivel naţional”, a precizat, în sesizarea sa, avocatul Doseanu.

Potrivit rezoluţiei prin care Inspecţia Judiciară a dispus trimiterea Crinei Muntean în faţa Secţiei de Judecători în materie disciplinară, publicată de site-ul luju.ro, deşi statutul de magistrat nu o privează  pe judecătoare de dreptul la libera exprimare, ea avea obligaţia de a-şi prezenta opiniile cu moderaţie şi reţinere.

În schimb, declaraţiile judecătoarei, au arătat inspectorii, "generează grave îndoieli în ceea ce priveşte imparţialitatea sau chiar independenţa acestora, afectând demnitatea lor în profesie şi în societate şi actul de justiţie în general”, iar afirmaţiile ei, exprimările dar şi modalitatea în care le-a prezentat "constituie atât o manifestare contrară demnităţii funcţiei", cât şi "de natură a aduce atingere probităţii profesionale şi prestigiului justiţiei". 

Altă judecată

Judecătoarea Crina Muntean mai este judecată disciplinar într-un alt proces declanşat tot de Inspecţia Judiciară şi în care este acuzată că şi-ar fi manipulat colegii şi s-ar fi opus reorganizării Secţiei penale a Tribunalului Bihor, ignorând repetat cereri ca mpsurile preventive sau de supraveghere să fie judecate de toţi magistraţii acesteia.

În acest caz, relatat şi de BIHOREANUL, ancheta IJ a pornit iniţial la sesizarea avocatului Răzvan Doseanu, aflat în conflict cu DNA Oradea, care o considera pe judecătoare o apropiată a procurorilor anticorupţie şi parte a unui sistem care ar favoriza condamnările "clienţilor" acestora.

Concret, Doseanu a reclamat încălcarea de către Muntean a normelor legale care ar fi trebuit să determine în mod aleatoriu magistratul care judecă un dosar sau altul. Or, în perioada 1 ianuarie - 21 noiembrie 2018, Crina Muntean a fost singurul judecător de drepturi şi libertăţi al Tribunalului.

În acest din urmă proces, Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a fixat termen pentru continuarea judecății pe 23 septembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
?!
Inca una careia ii vom plati o caruta de bani! Noi, nu cei cu salarii/pensii nesimtite. ,,Pe scurt: pentru că a deranajat niște rețele mafiote din Bihor a fost reclamată la IJ că ar fi convins Colegiul de conducere al Tribunalului, nu e clar în ce fel, să fie singurul judecător de drepturi și libertăți și singurul care emitea mandate de interceptare, o practică uzuală și în alte instanțe. Adică acei judecători din colegiu erau ori retradati, ori cu pistolul la tâmplă ținut de Crina Muntean? Dacă numirea/delegarea a fost nelegală, de ce ea e vinovată și nu cei care au delegat-o? Inițial speța a fost clasată, clasare infirmată personal de Lucian Netejoru. Apoi Crina Muntean a explicat în presă ce s-a întâmplat, interviu pentru care s-a autosesizat inspectorul Baltag, soțul judecătoarei Baltag, membră a secției pentru judecători din CSM, secție care a admis acțiunea pe o cercetare inițiată de soțul Baltag și a suspendat-o pe Crina Muntean din profesie pentru 6 luni. Înțeleg că soția Baltag nu s-a abținut de la vot. Deci Crina Muntean este sancționată pentru libera exprimare, deși Decizia CEDO în cazul Kovesi confirmă în mod explicit dreptul la liberă exprimare al magistraților." (sursa: spotmedia, Ioana Ene DOGIOIU)
Postat 16 Iulie 2020, 15:38 de pinonel
Tipic pentru România
Mizeria din sistem (oricare ar fi el) trebuie ținută sub preș și oricine încearcă să ridice preșul, cade în disgrație.
Postat 16 Iulie 2020, 13:01 de Phoenix
Aparenta de imparțialitate este compromisă...
Soții avocați - soțiile judecătoare! Coincidenta sau nu, primăriile din Bihor fac coada la încheierea de contracte de reprezentare avocațiala cu unul dintre avocații de succes. Cei de la CSM și de la inspecția judiciara ar fi trebuit sa analizeze și fondul problemei, nu doar modul greșit în care problema a fost readusa în atenția opiniei publice! O justiție mercantila, negociata de afaceriști, nu este cu nimic mai buna decât una controlata de DNA!
Postat 16 Iulie 2020, 12:54 de Petcu
Rețele de interese în justiție sunt de pe vremea ante-decembristă !?!
Acum sunt la "maturitate" deja. Combinații și aranjamente de tot felul, care au provocat dezastrul profesional din prezent. Crina Muntean putea să vadă "rețelele" încă din vremea stagiaturii ei, nu la 47 de ani când mai are puțin și se poate pensiona cu plata "specială" a pensiilor necontributive pentru magistrați. Desigur că are dreptate în ceea ce afirmă, dar ea nu este "ușă de biserică" și a servit cu aplomb "Statul Paralel", la fel ca mulți alții ca ea ... care au participat din plin la separarea ideii de "dreptate" față de cea de "justiție" în ultimele trei decenii !?!
Postat 16 Iulie 2020, 06:36 de CrisDumi
jeguri
Mie mi se pare de bun simt ce a declarat doamna asta, necunoscuta mie pana acum. Insa dosul si domocosul s-au adresat unei structuri care nu ar trebui sa existe, interzicand unei persoane acuzate sa se apere sau macar sa-si exprime parerea. Halal justitie ...
Postat 15 Iulie 2020, 21:48 de oradea_mea_si_a_ta
Statul de drept in Romania nu-i slăbit
A fost creat slăbit de ILIESCU și ai lui ( exemplu CCR ) .
Postat 15 Iulie 2020, 19:52 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5873 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON