URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2022, 15:44

Procurorul orădean Liviu Lascu, propus şef al Secţiei Militare a DNA: "Pentru mine e o provocare"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorul orădean Liviu Alexandru Lascu, şef al Parchetului Militar Cluj, ar putea prelua conducerea Secţiei Militare din Direcţia Naţională Anticorupţie. Propunerea a fost făcută de procurorul şef al DNA, Crin Bologa, şi va fi discutată de Consiliul Superior al Magistraturii. 

Potrivit datelor făcute publice de CSM, Liviu Alexandru Lascu ar putea prelua cu delegare şefia Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA. Propunerea urmează să fie discutată în şedinţa de marţi a Secţiei pentru procurori din CSM. 

"Pentru mine ar fi o nouă provocare această funcţie. Deocamdată este pe o perioadă determinată de 6 luni", a declarat Lascu, pentru BIHOREANUL.

Ofiţer, magistrat, profesor

În vârstă de 51 ani şi fost ofiţer de artilerie, colonelul magistrat Liviu Alexandru Lascu este doctor în drept, cu o lucrare care a tratat „Modalităţile de participare la comiterea crimelor date în competenţa instanţelor penale internaţionale", autor a numeroase articole despre procesele de la Tribunalele penale internaţionale pentru fosta Iugoslavie şi Ruanda, cu sediul la Haga. A fost delegat ca punct de contact al României la Reţeaua europeană EUROJUST - Secretariatul pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în perioada 2015-2016 şi este profesor de drept procesual penal la Universitatea Agora, din Oradea. 

Lascu a intrat în magistratură în 1999 şi lucrează ca procuror militar din februarie 2000, ocupând până 2020 funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului Militar Cluj, iar de atunci este prim-procuror al unităţii de parchet care anchetează faptele penale ale militarilor din 8 judeţe.

În 2017, el s-a clasat pe locul 2  la faza regională a concursului naţional de strategii de anchetă - la care participă procurori ai Parchetelor de pe lângă Tribunale, cei din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, respectiv procurori militari din Transilvania şi Banat -, în cadrul căruia echipele de procurori şi poliţişti implicaţi în soluţionarea unui caz sunt chemaţi să prezinte într-o formă atractivă modul în care au dus la capăt cercetările.

Candidat la CSM

Magistratul s-a înscris în competiţie cu o anchetă realizată împreună cu poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, care viza un pompier contrabandist din Salonta, Bogdan Dascălu, prins că a tranzacţionat peste 12.000 pachete de ţigări de contrabandă. Cazul, prezentat pe larg de BIHOREANUL, a fost rezolvat într-un mod inedit de anchetatori, care i-au pus sub învinuire şi pe clienţii fideli ai contrabandistului, între care şi 30 de cadre MAI şi MApN, obligaţi în final la muncă în folosul comunităţii, dar şi să vireze la bugetul statului banii daţi pe ţigările de contrabandă.

În acest an, Liviu Alexandru Lascu a candidat pentru un loc în noul Consiliu Superior al Magistraturii şi a strâns 139 de voturi, insuficiente, însă, pentru a fi ales.

În proiectul său, după cum a relatat BIHOREANUL, Lascu a făcut o analiză contondentă a problemelor generate în sistemul judiciar de scandalurile din CSM şi derapajele membrilor, venind totodată cu propuneri îndrăzneţe, ca de pildă reîmpărţirea teritorială a curţilor de apel şi a parchetelor de pe lângă acestea, astfel încât să nu mai existe jurisdicţii cu doar două judeţe, în timp ce altele au patru, dar şi transformarea judecătoriilor în secţii teritoriale ale tribunalelor (la fel şi a parchetelor), ca să nu mai existe discuţii cu privire la competenţele acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asta mai are 3 ani pana la pensie?
Pare destul de batran domnul tinand cont ca si in domeniul juridic oamenii se pensioneaza de tineri: https://romania.europalibera.org/a/%C8%9Bara-extremelor-de-la-procurorul-cu-16-000-de-euro-pe-lun%C4%83-la-4-milioane-de-pensionari-cu-1-500-de-lei/31126301.html Cand o sa apuce sa faca ceva deja va si iesii la pensie. Platiti taxe pr*stilor :)))))))))!
Postat 22 August 2022, 16:37 de Szaby_Oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON