URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Octombrie 2017, 13:14

Procurorii din Ardeal s-au „bătut” în strategii de anchetă: Bihorul a luat 3 din cele 6 premii aflate în joc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii din Bihor au cules trei dintre cele 6 premii acordate la faza regională a concursului naţional de strategii de anchetă desfăşurat în perioada 13-15 octombrie la Alba Iulia.

Este vorba despre o competiţie la care participă procurori ai Parchetelor de pe lângă Tribunale, cei din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, respectiv procurori militari din Transilvania şi Banat, în cadrul căreia echipele de procurori şi poliţişti implicaţi în soluţionarea unui caz sunt chemaţi să prezinte într-o formă atractivă modul în care au dus până la capăt cercetările.

La concurs pot fi înscrise dosare ce privesc fapte de evaziune fiscală, contrabandă, corupţie ori spălare de bani, iar la Alba Iulia au participat peste 40 de cauze. Din Bihor, au fost înscrise patru anchete, dintre care trei s-au întors cu premii.

Locul 2 a fost acordat procurorului militar Liviu Lascu (foto stânga) şi poliţiştilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, pentru ancheta în cazul pompierului contrabandist din Salonta, Bogdan Dascălu, prins că, în decurs de patru luni, cât a fost monitorizat, a tranzacţionat peste 12.000 pachete de ţigări de contrabandă. Cazul, prezentat pe larg de BIHOREANUL, a fost rezolvat într-un mod inedit de anchetatori. Aceştia i-au pus sub învinuire şi pe clienţii fideli ai contrabandistului, între care şi 30 de cadre MAI şi MApN, obligaţi în final la muncă în folosul comunităţii, dar şi să vireze la bugetul statului banii daţi pe ţigările de contrabandă.

Cele două locuri 3 din competiţie au revenit tot unor magistraţi bihoreni. Unul a fost adjudecat de procurorul Gheorghe Berce (foto centru), de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor pentru cele două profesoare universitare de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, dovedite că vindeau examene studenţilor. După cum se ştie, cele două au primit deja un verdict la Tribunalul Bihor, unde au fost condamnate la închisoare cu suspendare şi au interdicţie de a preda, vreme de 5 ani.

"Se prezintă o sinteză a cazului, de la sesizare şi până la finalizare, o cerinţă fiind şi modul de mediatizare. În total, sunt 11 criterii de punctare, cel mai important fiind modul de lucru. Se punctează în principal modul de lucru", a explicat procurorul Gheorghe Berce care anul trecut a ocupat locul 1 la faza naţională a concursului, cu ancheta în cazul medicilor corupţi de la Serviciul de Expertiză Medicală a Casei Judeţene de Pensii Bihor.

Cel de-al doilea premiu 3 i-a revenit procurorului Alin Leucea (foto dreapta) de la Curtea de Apel Oradea care, tot împreună cu poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, a descâlcit un caz inedit de evaziune fiscală comis de firma Sao Time SRL şi patronii acesteia, Lucskai Cincă Istvan respectiv Lucskai Cincă Olimpia. Timp de cinci ani, în perioada 2010-2015, cei doi soţi au trimis, formal, lunar în delegaţii în străinătate mai bine de o treime din angajaţi. "Valoarea delegărilor fictive se ridica, lunar, la peste 250.000 lei. În cei 5 ani, s-a adunat în jur de 2 milioane de euro. Inculpaţii susţineau că din banii pe diurnă şi transport au completat, "la negru", salariile angajaţilor", a explicat procurorul general al Parchetului Curţii, Aurel Mascaş.

La competiţia regională de la Alba Iulia au participat procurori de la Parchetele de pe lângă Curţile de Apel Oradea, Cluj Napoca, Timişoara, Cluj, Braşov şi Târgu Mureş respectiv de la cele 15 Parchete judeţene arondate, inclusiv cele Militare.

Cei trei procurori vor participa, cu anchetele câştigătoare, la faza finală a concursului naţional de strategii de anchetă care se va desfăşura în perioada 13-15 noiembrie, la Braşov.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON