URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2017, 08:06

S-au "ars"! Mai mulţi pompieri din Salonta, tovarăşi cu TIR-iştii sârbi în contrabanda cu ţigări

S-au 'ars'! Mai mulţi pompieri din Salonta, tovarăşi cu TIR-iştii sârbi în contrabanda cu ţigări SĂLTAŢI. "Tutungeria" plutonierului major Bogdan Dascălu (stânga) de la Detaşamentul de Pompieri din Salonta s-a închis astă-primăvară, când poliţiştii DGA din Bihor l-au săltat şi dus în faţa procurorilor militari, alături de principalul lui client, maistrul militar Alin Laza (dreapta), de la UM 01099 Brad
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primăvară, pe 6 aprilie, în zori, poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor şi colegii lor din Hunedoara descindeau, sub coordonarea unui procuror al Parchetului Militar Cluj, în percheziţii în mai multe localităţi din cele două judeţe. Conform singurei informaţii date publicităţii, acţiunea făcea parte dintr-o anchetă ce viza "cadre militare suspectate de implicarea în activităţi de contrabandă cu ţigări din Ucraina".

Despre cine era vorba s-a aflat acum, când ancheta a ajuns la final. Afacerea a fost pusă pe picioare de un pompier salontan, trimis în faţa instanţei după ce şi-a recunoscut vinovăţia. Plutonierul major Bogdan Dascălu, de la Detaşamentul de Pompieri Salonta, este acuzat că în patru luni, cât a fost monitorizat, a tranzacţionat peste 12.000 pachete de ţigări, printre clienţii fideli numărându-se 30 de cadre MAI şi MApN pe care anchetatorii vor să le oblige acum la muncă în folosul comunităţii, dar şi să vireze la bugetul statului banii daţi pe ţigările de contrabandă!

Pompier întreprinzător

Filaje, interceptări, investigatori sub acoperire... Procurorii militari şi poliţiştii DGA s-au folosit de toate tehnicile investigative în cea mai recentă anchetă realizată pentru dovedirea unor contrabandişti în uniformă. Cercetările au fost declanşate ca urmare a unor informaţii culese de poliţiştii anticorupţie din Bihor, conform cărora pompierul salontan Bogdan Dascălu, în complicitate cu prietena sa, Adela, între timp devenită soţie, precum şi cu doi civili, Zetocha Zdenek şi Jambor Ileana, cumpărau ţigări netimbrate de provenienţă ucrainiană şi le revindeau în Salonta şi împrejurimi. Evident, cu "adaos comercial", tot "la negru".

Afacerea era amplă, aveau să afle procurorii, care au declanşat imediat cercetările, delegându-i pe poliţiştii DGA să urmărească reţeaua. Dascălu era client statornic al unor şoferi de TIR sârbi care tranzitau zona Salontei în drum spre Ucraina, iar la întoarcere îi furnizau, tot la 2-3 zile, câte 30-40 de cartuşe cu ţigări. "În Ucraina iei cu 1,5 lei un pachet de ţigări bune, Kent, Davidoff... Aici ajunge la 12-15 lei, în funcţie de marcă. E o afacere foarte rentabilă, chiar dacă ţigările se vând prin 3-4 intermediari", au povestit BIHOREANULUI surse din anchetă.

Contrabandă în familie

Dascălu cumpăra de toate:  Davidoff, Marlboro, Pall Mall, Kent, Rothmans, Ashima, Marble... Ţigările îi erau predate în locuri de întâlnire din apropierea Salontei: în parcarea complexului Millenium, la Ancora, în faţa pizzeriei Sosta. "Când era de serviciu şi nu putea merge la întâlniri îşi trimitea prietena, fratele sau tatăl. Dar negocierile le purta el, prin telefon, pentru că era singurul care cunoştea limba sârbă", spune unul dintre anchetatori.

Ulterior, ţigările erau distribuite, în câteva ore, prin Salonta şi împrejurimi, dar şi în unitatea de pompieri unde lucra subofiţerul, iar printr-un amic de-al său din Ciumeghiu, Alin Laza, maistru militar, erau livrate şi ofiţerilor şi subofiţerilor din UM 01099 Brad.

În total, în perioada în care a fost monitorizat, Dascălu a cumpărat peste 12.100 pachete de ţigări, pentru care a plătit 25.010 euro, revânzându-le cu un adaos mediu de 20%, care i-a asigurat un profit de cel puţin 5.000 euro.

Protecţie de la colegi

Afacerile erau de notorietate printre şefii şi colegii lui Dascălu, care nu doar că îl tolerau, ci îl şi protejau. La anchetă, chiar subofiţerul a recunoscut acest lucru, acceptând de altfel să încheie cu procurorii militari, pe 17 august, un aşa-numit acord de recunoaştere a vinovăţiei, care teoretic îi asigură o pedeapsă mai uşoară, scutindu-l şi de o condamnare prin proces.

De altfel, actul sintetizează informaţiile obţinute anterior de anchetatori prin interceptări şi filaje: "Plutonierul Ionel Gavriş, coleg de serviciu cu inculpatul, a desfăşurat la sfârşitul anului 2016 şi în primele luni ale anului 2017 activităţi de livrare de pizza de la localul Melody. Întrucât în localul respectiv mai intrau lucrători de Poliţie, la rugămintea inculpatului, Gavriş l-a informat despre prezenţa acestora în zonă, în scopul evitării eventualelor controale pe timpul cât efectua transporturi de ţigări provenite din acte de contrabandă".

În document e descris şi rezultatul percheziţiilor declanşate pe 6 aprilie acasă la Dascălu, de unde anchetatorii au ridicat 32 de cartuşe de ţigări Marble şi 22.850 lei. De asemenea, actul arată şi că, după descinderi, "înmuiat" de procurori, subofiţerul şi-a denunţat furnizorii, acceptând chiar să participe la o acţiune de flagrant, în cadrul căreia să preia de la un TIR-ist sârb 30 de cartuşe Davidoff, în parcarea restaurantului Millenium.

Fumatul dăunează...

Recunoscându-şi vinovăţia pentru contrabandă în formă continuată, Dascălu a "negociat" cu procurorii o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare, plus 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, obligaţie pe care s-o execute în cadrul Primăriei Salonta ori la Parohia ortodoxă "Înălţarea Domnului" din oraş.

Totodată, subofiţerului i se confiscă echivalentul celor 25.010 euro investiţi în cumpărarea ţigărilor, precum şi profitul realizat, plus încă 141.193 lei reprezentând accize, taxe vamale şi TVA neîncasate la bugetul de stat, suma fiind stabilită de ANAF, care s-a constituit parte civilă în dosar.

Un acord de recunoaştere similar a semnat, pe 6 septembrie, şi maistrul militar Alin Laza, căruia procurorii i-au stabilit tot 2 ani de închisoare cu suspendare, 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Ciumeghiu şi confiscarea a 12.540 lei folosiţi pentru achiziţia ţigărilor de contrabandă, plus 780 lei, profitul obţinut din revânzarea lor.

La muncă!

Procurorii militari au identificat peste 50 de clienţi ai contrabandiştilor, între care şi  30 de cadre militare din Salonta şi din oraşul hunedorean Brad. Comandantul Detaşamentului de pompieri Salonta, maiorul Dorel Mătiuţ, de pildă, avea pretenţia ca ţigările să-i fie livrate la domiciliu. "Inculpatul i-a înmânat ţigările fie direct, fie prin intermediul unor colegi care au transportat diferite cantităţi de la sediul ISU Salonta până în satul Talpoş, la domiciliul ofiţerului", arată procurorii.

Deşi puşi sub urmărire penală, în final toţi clienţii reţelei au scăpat fără nicio pată în cazier, anchetatorii dispunând faţă de ei soluţii de renunţare la urmărirea penală. Dar, pentru că toţi ştiau despre provenienţa ilicită a ţigărilor, i-au sancţionat impunându-le să achite contravaloarea ţigărilor şi să presteze între 30 şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, în funcţie de numărul pachetelor cumpărate.

Fiind vorba de o sancţiune administrativă, militarii vor rămâne în funcţii, cu excepţia lui Dascălu care, dacă propunerea procurorilor va fi aprobată de judecători, va fi dezbrăcat de uniforma "murdărită" cu tutun. De altfel, partenerul său de afaceri, Alin Laza, nici nu a aşteptat să fie dat afară, plecând de bună voie, în această vară, printr-o demisie "de onoare"...


PROTEJAŢII DIN PIAŢĂ
"Mâine, după 9, plouă"

Procurorii militari au finalizat şi anul trecut un dosar ce viza militari şi poliţişti orădeni implicaţi în contrabanda cu ţigări, dar ca protectori ai bişniţarilor. Conform rechizitoriului, în baza cărora au fost trimişi în faţa Tribunalului Militar Cluj, jandarmii Cosmin Monenci şi Cantemir Groza ţineau "de şase" comercianţilor de ţigări netimbrate din Piaţa Cetate, anunţându-i înaintea unor razii. "Mâine, după 9, plouă", "Trec şi pe la voi balaurii" ori "Vezi că te vizităm", aşa îi preveneau ei, codificat, pe vânzători.

În cazul lui Monenci nu au existat dovezi că ar fi luat mită, motiv pentru care a semnat un acord de recunoaştere şi s-a ales cu o pedeapsă de  1 an şi 3 luni de închisoare, amânată pe un termen de încercare de 2 ani. Despre Groza, în schimb, procurorii spun că ar fi primit în câteva luni cel puţin 5.750 lei şi 62 cartuşe de ţigări în schimbul informaţiilor oferite, fiind trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată.

În dosar au fost implicaţi şi doi subofiţeri ai Poliţiei Oradea: agentul Ionuţ Şipoş a fost inculpat pentru neglijenţă în serviciu, iar Vasile Mihale pentru abuz în serviciu, după ce s-a stabilit că îşi cumpărau de la pieţari alimente şi ţigări "la promoţie". Mihale, de pildă, cumpăra două pachete de Kent cu doar 10 lei, preţul real fiind 29 lei. Totuşi, pentru că nu au obţinut dovezi că ar fi promis ceva în schimbul "discount"-ului, procurorii au renunţat la urmărirea penală împotriva ambilor poliţişti, punându-i doar să achite cheltuieli judiciare şi să frecventeze cursuri organizate de DGA. Doar, doar le intră anticorupţia la cap...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON