URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2023, 16:00

Primăria Oradea vrea să asfalteze 50 de străzi pe an. Vezi aici în câți ani ar putea fi asfaltate toate arterele!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit evidențelor municipalității, tot a treia stradă din Oradea este nemodernizată, fiind acoperită cu pietriș sau chiar pământ. Dintre cele 935 de străzi orădene, un număr de 684 de artere, reprezentând 73,2% din total, sunt asfaltate, iar 251 (26,8%) sunt și acum nemodernizate.

Termen: cinci ani!

„În Oradea sunt 684 de străzi modernizate și au rămas 251 de străzi nemodernizate. Având în vedere că, de acum înainte ne dorim să modernizăm circa 50 de străzi pe an, toate arterele din oraș ar putea fi asfaltate în următorii 5 ani”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, joi, în cadrul unei conferințe de presă pe tema raportului de activitate al Direcției Tehnice pentru anul 2022.

Practic, municipalitatea intenționează să își tripleze volumul de muncă având în vedere că în anul 2021 în Oradea au fost modernizate doar 12 străzi, iar în 2022 un număr de 15.

Printre altele, anul trecut s-au asfaltat străzi precum Pionierilor, Trotușului, Ion Alexi, Dealului, Moviliței, Ciucașului, Ioan Pop Reteganul și Viilor.

La această oră, municipalitatea are în diferite faze de implementare 45 de obiective de investiții, de la asfaltări la construcții de pasaje.

Se lucrează pe zone

Viceprimarul Marcel Dragoș a afirmat că municipalitatea abordează lucrările pe zone, astfel încât impactul acestora să fie cât mai mare, iar deranjul cât mai mic.

„În anii trecuți s-a finalizat modernizarea străzilor din Ioșia, s-a intrat în cartierul Episcopia, a urmat zona de dealuri, iar acum au început lucrările în cartierele Tineretului și Grigorescu”, a spus Dragoș. Potrivit viceprimarului, cartierul Tineretului umează să fie asfaltat integral în cel mult 3 ani.

În ceea ce privește arterele încă nemodernizate, Marcel Dragoș a spus că ritmul de lucru depinde foarte mult de modul în care va fi rezolvată în prealabil problema rețelelor de apă și canalizare din subteran.

„Sper să fie aprobat prin POIM proiectul Companiei de Apă Oradea de extindere a rețelelor de canalizare și apă, iar după aceea să le putem da în lucru”, a declarat viceprimarul.

La această oră, municipalitatea are în lucru străzi cum ar fi Eugen Potoran, Eugen Groza și Boda Oskar din cartierul Grigorescu, Caișilor, Piersicilor, Gheorghe Pituț din zona Oncea, Denis Diderot, Bethlem Gabor și Victor Papilian din zona Tokai.

Vezi aici raportul de activitate al DMPFI pe 2023:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
sandu taximetristu
Si ce are cartea taximetristilor cu strazile asfaltate? Oradea e ca un sat , stii ca Brasovul are 97% din strazi asflatate. De ce te bucuri ca din 700 sunt asfaltate 400, si dupa 20 de ani avem tot atatea neasfaltate. Avem o administratie de doi bani, un primar ocupat sa distruga nu sa cladeasca
Postat 04 Februarie 2023, 16:09 de Mihaita
Rusine
Bine ca se asfaltează caisilor si piersicilor. Și beldiceanu strada principala nu. Mai asfaltați câteva străzi la porumb.sa crească mai bine
Postat 03 Februarie 2023, 22:44 de Ninu
baga sandu minciuna!
Propaganda tu o faci, te-ai dat de gol ca ce te bucuri ca voi veti castiga in 2024, foarte bine ca te bucuri, doar esti o sluga de-a gastii, asta tie scopul in viata sa dai din gura minciuni si propaganda. Hai odata scrie-ne strazile alea din Episcopia asfaltate cele 120 de strazi dintr-un total de 50. Vezi, asta e propaganda voastra, minciuna, la fel cum minte Birta, prins cu minciuna de enspe ori
Postat 03 Februarie 2023, 12:51 de adi13
adi13-bolnăvel
Ești tu pe propagandă, in rest e bine.
Postat 03 Februarie 2023, 10:27 de Sandu2100
@sandu
Iar minti sandu? Iar vii cu cifre de acum un secol? Oricum o iei tot 300 strazi ca la tara sunt. Tot incompetenti si mincinosi sunteti, la gasca voastra ma refer
Postat 03 Februarie 2023, 09:03 de adi13
La cât de asfaltat e creierașul edililor, nu clar pentru toată lumea că le-a rămas mintea la nivelul claselor primare?
În 5 ani, spun "neterminații" că vor asfalta și cele 251 de străzi nemodernizate. Ei bine, la cum se lucrează în domeniu, după trecerea acestor ani va fi nevoie de reparații și la celelalte 684 de străzi, urmare uzurii curente, pe care primăria afirmă acum că sunt deja modernizate. Un calcul simplu arată că ciclul refacerilor la cele 935 de străzi, presupunând că trama va fi aceeași, este nevoie de intervenții punctuale timp de 15 ani. Apoi, tot așa ciclic, azi termini a 935-a stradă și trebuie să revii la prima ... ceea ce arată că, în Oradea nu va fi vreodată lipsă de lucrări la reparația străzilor. Ia să schimbe planul acesta făcut "pe genunchi" și să mai facă o pauză în vehicularea de trăznăi și să gândească la nivelul unui mandat spre exemplu, spunând simplu că în decursul a 4 ani va aduce Oradea la nivelul secolului XXI în materie de străzi perfect circulabile, spații verzi de recreere la tot pasul și acoperind tot orașul, precum și o administrație publică locală care nu strică liniștea interioară și echilibrul locativ al niciunui cetățean. 3 (trei) ținte cu totul, care să transforme urbea într-unul cu adevărat civilizat.
Postat 03 Februarie 2023, 07:53 de KP
Desigur...
Asfaltarea dacă se face tot așa de calitate ca până în prezent , atunci totul este clar , peste 1-2 ani iar se vor reasfalta străzile la cât se fură din calitate , se pot face cantitativ străzile , poate ne faceți niște străzi mai pufoase.
Postat 02 Februarie 2023, 22:53 de Morometul
:::::))))))
In 2004 Oradea avea cred ca 700 de străzi din care 400 asfaltate. Era o carte în perioada ai cu harta și numere de bloc, taximetriștii foloseau cartea respectivă.
Postat 02 Februarie 2023, 20:01 de Sandu2100
nici o lucrare de calitate in Oradea - pinochio birta si piticii din pnl dorm bustean
pe clujului spre crisu si apoi pe stefan cel mare e jale cu capacele de canal si gropile din asfalt. imbecili mai mari ca in oradea la capitolul asfaltari publice nu gasesti nicaieri! spre cinstea acestui partid cu minte negru-beton care conduce orasul de peste 15 ani si care nu sunt in stare sa faca absolut nici o lucrare de calitate in oras! totul este spoiala, de fatada, ca vorbim de drumuri, de cladiri, de amenajari parcuri, etc.
Postat 02 Februarie 2023, 19:07 de roger
Străzi
Majoritatea străzilor din oraș sunt varză. Pline de gropi și denivelări. Să nu uităm de celebrele capace de canalizări. Interesează pe cineva că ne rupem zilnic mașinile? Sigur NU!
Postat 02 Februarie 2023, 17:49 de xcpdq
50 pe an e o estimare prea optimista, nu cred ca vor reusi
si nu e vina doar a lor: pana la urma depind de alte companii, ba de apa-canal, ba de gaz, electrica, digi! Aceeasi promisiune ca in 5 ani s-ar asfalta toate vine din 2 in 2 ani. Pe de-o parte e adevarat ca apar strazi noi, cartiere noi, Grigorescu si altele. Dar e de apreciat ca in vatra veche a orasului nu mai sunt strazi neasfaltate, in Iosia, Episcopia... Ne-au trebuit 30 de ani de la revolutie, si totusi se vede nitel progres in urma. Ar fi interesant in raport de aflat de cati ani e cea mai veche strada, sau cati locuitori pe metru patrat de asfalt la strazile care au ramas in coada prioritatilor. Daca sunt 2 case pe deal, la 2 km una de alta, si mai e si strada noua, e de inteles in parte ca ai de asteptat mai mult decat daca e o strada noua in cartierul de blocuri de la Prima Decebal sau de la Universitate, unde sunt 1000 de locuitori si 300 de apartamente.
Postat 02 Februarie 2023, 17:48 de unu
Oradea offroad
Decebal : de la Emanuel la piata Decebal Stefan cel Mare: :sensul dinspre Transilvaniei spre gara Eroul Necunoscut urcare dinspre Decebal Si putem continua cu lista de hârtoape
Postat 02 Februarie 2023, 17:31 de Jianu
De 10-15 ani aceleasi promisiuni
Asta o auzim in fiecare an, tot asta ne spune ca in 2-3 ani sunt asfaltate
Postat 02 Februarie 2023, 16:09 de adi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON