URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
25 Septembrie 2022, 18:08

Imagini spectaculoase: Cum arată de sus lucrările la drumul de legătură dintre centura Oradea şi Autostradă (FOTO / VIDEO)

Asociaţia Pro Infrastructură, cea mai activă organizaţie non-profit specializată în monitorizarea proiectelor majore de reţele de transport, a postat vineri pe canalul propriu de YouTube imagini spectaculoase filmate din dronă cu şantierul la viitorul drum de legătură dintre Centura Oradea şi Autostrada A3.

„Constructorul s-a mobilizat exemplar”

După cum se vede din imagini, muncitorii au început săpăturile la viitorul pasaj peste sensul giratoriu şi calea ferată de la ieşirea din Oradea spre Sântandrei, şi avansează destul de rapid către malul Crişului Repede.

În plus, constructorul a realizat cea mai mare parte a lucrărilor de terasare, a început lucrările la podeţele de pe traseu şi este în diferite faze de realizare a piloţilor foraţi care vor susţine viitorul pod peste Crişul Repede în dreptul localităţii Sântion şi viitorul pasaj care va supratraversa în zona localităţii Borş şoseaua şi calea ferată care duce în Ungaria.

"Constructorul s-a mobilizat exemplar. Până la predarea lucrării mai are la dispoziţie un an şi două luni, dar dacă va păstra actualul ritm va termina chiar mai repede", a declarat miercurea trecută pentru BIHOREANUL, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Oradea, Traian Bulzan.

Două luni de „deranj”

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările la pasajul de şoseaua de centură, punctul de unde începe drumul de legătură cu autostrada au provocat începând de săptămâna trecută ambuteiaje pe inelul ocolitor al oraşului.

Situaţia este cu atât mai deranjantă cu cât traficul auto în oraş este restricţionat de lucrările la viitoarele pasaje subterane din Piaţa Cetăţii şi Piaţa Gojdu iar şoferii au rămas fără alternativă.

Potrivit inginerului Traian Bulzan, lucrările vor afecta traficul cel puţin de-a lungul toamnei.

"Perioada critică va fi în următoarele două luni, până când constructorii vor fora piloţii de la fundaţiile pasajului. După ce va fi ridicată suprastructura construcţiei, vom încerca să revenim la cele două benzi pe sens, chiar dacă una dintre ele va fi mai îngustă", a declarant acesta.

Lucrare de 545,9 milioane lei

Construcţia legăturii cu autostrada, ca o centură extinsă a Oradiei, cu două benzi pe sens, a fost atribuită firmei austriece Strabag pentru suma de 545,9 milioane lei fără TVA.

Termenul de execuţie a celor aproape 19 kilometri de şosea este de 30 de luni, din care 6 luni pentru proiectare şi 24 pentru execuţie.

Începută în Calea Sântandreiului, centura extinsă a Oradiei va înainta pe câmp pentru a traversa Crişul Repede printr-un pod în zona localităţii Sântion.

Drumul, cu două benzi pe sens, va supratraversa şoseaua şi calea ferată care duc spre Ungaria în zona comunei Borş şi se va lega în nodul rutier de la viitoarea autostradă la 2,5 kilometri de graniţă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5904 RON
  • 1 EUR = 4.9255 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON