URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Septembrie 2022, 18:08

Imagini spectaculoase: Cum arată de sus lucrările la drumul de legătură dintre centura Oradea şi Autostradă (FOTO / VIDEO)

Asociaţia Pro Infrastructură, cea mai activă organizaţie non-profit specializată în monitorizarea proiectelor majore de reţele de transport, a postat vineri pe canalul propriu de YouTube imagini spectaculoase filmate din dronă cu şantierul la viitorul drum de legătură dintre Centura Oradea şi Autostrada A3.

„Constructorul s-a mobilizat exemplar”

După cum se vede din imagini, muncitorii au început săpăturile la viitorul pasaj peste sensul giratoriu şi calea ferată de la ieşirea din Oradea spre Sântandrei, şi avansează destul de rapid către malul Crişului Repede.

În plus, constructorul a realizat cea mai mare parte a lucrărilor de terasare, a început lucrările la podeţele de pe traseu şi este în diferite faze de realizare a piloţilor foraţi care vor susţine viitorul pod peste Crişul Repede în dreptul localităţii Sântion şi viitorul pasaj care va supratraversa în zona localităţii Borş şoseaua şi calea ferată care duce în Ungaria.

"Constructorul s-a mobilizat exemplar. Până la predarea lucrării mai are la dispoziţie un an şi două luni, dar dacă va păstra actualul ritm va termina chiar mai repede", a declarat miercurea trecută pentru BIHOREANUL, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Oradea, Traian Bulzan.

Două luni de „deranj”

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările la pasajul de şoseaua de centură, punctul de unde începe drumul de legătură cu autostrada au provocat începând de săptămâna trecută ambuteiaje pe inelul ocolitor al oraşului.

Situaţia este cu atât mai deranjantă cu cât traficul auto în oraş este restricţionat de lucrările la viitoarele pasaje subterane din Piaţa Cetăţii şi Piaţa Gojdu iar şoferii au rămas fără alternativă.

Potrivit inginerului Traian Bulzan, lucrările vor afecta traficul cel puţin de-a lungul toamnei.

"Perioada critică va fi în următoarele două luni, până când constructorii vor fora piloţii de la fundaţiile pasajului. După ce va fi ridicată suprastructura construcţiei, vom încerca să revenim la cele două benzi pe sens, chiar dacă una dintre ele va fi mai îngustă", a declarant acesta.

Lucrare de 545,9 milioane lei

Construcţia legăturii cu autostrada, ca o centură extinsă a Oradiei, cu două benzi pe sens, a fost atribuită firmei austriece Strabag pentru suma de 545,9 milioane lei fără TVA.

Termenul de execuţie a celor aproape 19 kilometri de şosea este de 30 de luni, din care 6 luni pentru proiectare şi 24 pentru execuţie.

Începută în Calea Sântandreiului, centura extinsă a Oradiei va înainta pe câmp pentru a traversa Crişul Repede printr-un pod în zona localităţii Sântion.

Drumul, cu două benzi pe sens, va supratraversa şoseaua şi calea ferată care duc spre Ungaria în zona comunei Borş şi se va lega în nodul rutier de la viitoarea autostradă la 2,5 kilometri de graniţă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON