URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2022, 16:22

Lucrările la pasajul din Calea Sântandreiului provoacă ambuteiaje pe Centura Oradea: „Crește iarba sub mașină!” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șoseaua de centură a Oradiei nu mai este o alternativă la circulația prin zona centrală blocată de lucrările la pasajele subterane din Piața Gojdu.

O singură bandă pe sens...

Începând de săptămâna aceasta, circulația pe inelul ocolitor se desfășoară cu greutate, având în vedere lucrările la pasajul suprateran peste sensul giratoriu și linia ferată din Calea Sântandreiului.

Restricționarea circulației la o singură bandă pe sens face ca la ore de vârf blocajele din zonă să se întindă până în sensurile giratorii din Calea Aradului și Cazaban.

„Blocajele au început de câteva zile, de când în zona sensului giratoriu se circulă pe o singură bandă. Cum pe aici trec toate TIR-urile, care nu au voie să intre în Oradea, dimineața când merg copiii la școală și după-amiaza, când vin orădenii de la muncă, se circulă bară la bară”, povestește un riveran.

Șoferii orădeni sunt revoltați. „Nu mai poți circula nici prin oraș, nici pe șoseaua de centură. După-amiaza, începând cu ora 15, coada de mașini se întinde din Calea Sântandreiului până în Cazaban, și dincolo de Crișul Repede, pe strada Podului. La fel, ca să ajungi, pe centură, din Calea Aradului în Sântandrei, îți ia 45 de minute sau chiar o oră. Stai în trafic până îți crește iarba sub mașină”, spune directorul Camerei Taximetriștilor, Bihor, Iosif Rad.

Folosiți ruta alternativă!

Reprezentanții administrațiilor locale din Oradea și Sântandrei, localități ai căror locuitori sunt afectați de lucrări, spun că deranjul era inevitabil.

„Lucrările se desfășoară pe șoseaua de centură. Nu au cum să nu deranjeze traficul”, a declarat BIHOREANULUI primarul de Oradea, Florin Birta.

Reprezentanții celor două primării recomandă participanților la trafic care doresc să meargă spre Sântandrei sau să vină dinspre comună spre Oradea, să folosească noul drum amenajat în prelungirea străzii Cazaban.

„Ca să evit sensul giratoriu din Calea Sântandreiului, de câte ori merg sau vin de la Oradea folosesc noul drum din Cazaban. Ieri însă și aici am așteptat foarte mult în trafic”, a precizat primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuș.

Aglomerația pare să se permanentizeze. „Azi dimineață, la ora 7:20, coada de mașini pe drumul de Oradea începea de lângă școala din Sântandrei. Cine nu pornește dimineața mai devreme de acasă nu are cum ajunge la timp”, zice Mărcuș.

Două luni de chin...

Lucrările din Calea Sântandreiului deschid șantierul viitorului drum de legătură cu autostrada A3.

„Aici este punctul zero al viitorului drum de legătură cu autostrada. Pasajul, care va semăna cu cel din Calea Aradului doar că va fi mult mai lung, va supratraversa sensul giratoriu și linia ferată în prelungirea actualei șosele de centură”, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL, șeful Secției de Drumuri Naționale Oradea, Train Bulzan.

Potrivit inginerului, șantierul va afecta traficul auto cel puțin de-a lungul toamnei.

„Perioada critică va fi în următoarele două luni, până când constructorii vor fora piloții de la fundațiile pasajului. După ce va fi ridicată suprastructura construcției, vom încerca să revenim la cele două benzi pe sens, chiar dacă una dintre ele va fi mai îngustă”, a spus Bulzan.

19 kilometri de drum

Construcția legăturii cu autostrada, ca o centură extinsă a Oradiei, cu două benzi pe sens, a fost atribuită firmei austriece Strabag pentru suma de 545,9 milioane lei fără TVA.

Termenul de execuție a celor aproape 19 kilometri de șosea este de 30 de luni, din care 6 luni pentru proiectare și 24 pentru execuție.

Începută în Calea Sântandreiului, centura extinsă a Oradiei va înainta pe câmp pentru a traversa Crișul Repede printr-un pod în zona localității Sântion.

Drumul, cu două benzi pe sens, va supratraversa șoseaua și calea ferată care duc spre Ungaria în zona comunei Borș și se va lega în nodul rutier de la viitoarea autostradă la 2,5 kilometri de graniță.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Oradeanbihor
Îți ceri scuze țăranilor din munca câmpului ::::))))) bai nebunule pai tu ii faci toată ziua țărani, și ii faci pe toți țărani, tu te dai mare Orășan . Vai de capul tău.
Postat 22 Septembrie 2022, 13:00 de Sandu2100
@ sandu
Degeaba ai ajuns la oras, tot un taran prost ai ramas.. nu esti demn de satul din care tragi (imi cer scuze taranilor adevarati care traiesc din munca campului)
Postat 22 Septembrie 2022, 11:50 de oradeanbihor
Strabag ii o firma serioasa, dar aici nu e nicio logica
Ador sa vizualizez totdeauna videoclipurile facute despre santierele Strabag, ca ei chiar lucreaza cu ritm sustinut, in mare parte e deja gata traseul, mai lipsesc pasajele si podurile si abia au inceput acuma 6 luni... cand firma de casa langa Piata Cetatii abia a facut jumatatea pasajului in mai mult de 1 an... Dar nu inteleg, de ce n-au facut prima data bretelele laterale care vor duce la sensul giratoriu final sub pasaj si in mijloc ar avea firma suficient loc unde sa faca lucrariile si n-ar trebui sa ingusteze centura la o banda pe sens. Langa Tiger Amira au inceput sa asfalteze, dar de ce nu a fost primul pas sa muta acolo cele 2 benzi? Acuma 2 saptamani a zis primarul sa mearga toata lumea cine stie pe centura sa ocolim Centrul Civic, iar acuma sa ocolim centura, dar unde? "Drumul expres" e full, Decebal, Onestilor si pana acuma a fost, Mestesugariilor iarasi...
Postat 22 Septembrie 2022, 07:21 de cititor_
Oradeanbihor
Ți se pare de exprimare, nu ești obișnuit cu orașul, în rest e bine, vezi și tu lumini , beculete, drumuri, pasaje , poduri , lume bună, cafenele etc.
Postat 21 Septembrie 2022, 22:57 de Sandu2100
@ sandu
De dragul conversatiei, daca tot te simti orasean (nu esti), atentie la exprimare. Vorbesti ca de la coada vacii (gramatica, bat-o vina).
Postat 21 Septembrie 2022, 22:18 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Nu ma înțeleg, cu țăranii ca tine. Dacă erai Orășan știai ce jalnic arata Oradea in urma cu 14 ani. Dar tu fiind vinitura nici nu a contat pt tine . Ai venit cu flotant și acum ai impresii de Orășan . Du-te amu la furat mă.
Postat 21 Septembrie 2022, 20:58 de Sandu2100
@ sandu
Țărane, să ne intelegm: locuiesc in Oradea, m-am nascut in Oradea. Idioti si vinituri ca tine, sa faceti bine sa va pastrati parerile pentru cand va faceti selfie cu dealul Ciuperca sau la aquapark.
Postat 21 Septembrie 2022, 20:28 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Amu te superi ca nu mai poți ajunge la Giris in 15 minute :::::))))) încearcă sa te muti la Palota ești mai aproape. Poate îți baga Bolojan tren pe acolo, asa cum TDS spunea ca vrea sa bage tramvai pe Universității ::::))) dreptate o avut TDS doamne iartă-l dar nuna 0.08% ca amu trece tramvaiul peste pe Universității :::::)))) dar depinde cum le înțelegi. La tine in sat e bine și așa, vorba Românului " le stie pe toate " ::::)))))
Postat 21 Septembrie 2022, 19:43 de Sandu2100
niste tampiti
In loc sa finalizeze bretelele de ocolire au blocat trecerea prin intersectie, handicapati mintal si managerul de proiect si constructorul, incompetenti!
Postat 21 Septembrie 2022, 19:40 de scortosul
@ sandu
doar tu si consatenii tai va faceti selfie cand ajungeti la oras
Postat 21 Septembrie 2022, 18:53 de oradeanbihor
:::::))))))
Comentează ăștia amu, dar peste 2 ani o să-și facă selfie cu noul drum, mândrii de ei.
Postat 21 Septembrie 2022, 18:35 de Sandu2100
Lipitorul de afise
Daca intre doua afise lipite, birtasu ar mai fi participat la un nenorocit de curs de project management, fie el si online sau la fara frecventa, si-ar fi dat seama de haosul pe care urma sa il provoace, inainte sa suprapuna toate aceste lucrari. Cred ca in afara de scoala de partid, taranu nu prea are multe scoli.
Postat 21 Septembrie 2022, 18:13 de oradeanbihor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON