URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2024, 10:18

Cum arată drumul de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania cu mai puțin de o lună înainte de inaugurare (FOTO/VIDEO)

Cum arată drumul de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania cu mai puțin de o lună înainte de inaugurare (FOTO/VIDEO) foto: Asociația Pro Infrastructură
Cum arată drumul de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania cu mai puțin de o lună înainte de inaugurare (FOTO/VIDEO) sursa foto Facebook / Asociația Pro Infrastructura

Constructorul Strabag face ultimele lucrări pe șoseaua de 19 kilometri, în cea mai mare parte cu profil de drum expres, care va lega centura Oradea de Autostrada Transilvania prin Biharia, cu termen de finalizare în a doua decadă a lunii următoare.

Au apărut noi imagini ale drumului pe care va fi cel mai important nod rutier din vestul României, conectând și ale drumuri aflate în execuție de către Consiliul Județean Bihor și CNAIR.

„Expresul de Oradea”

„Expresul de Oradea, în mai puțin de-o lună”, a titrat pe pagina de Facebook Asociația Pro Infrastructură o postare făcută miercuri pe propriul cont de Facebook, în deschiderea „noului sezon de filmări aeriene cu o vizită la Oradea pe legătura dintre centura existentă (girația Sântandrei) și Autostrada A3”.

Asociația Pro Infrastructura amintește că „cei aproximativ 19 kilometri, din care 13 km sunt pe profil de drum expres veritabil, pot fi inaugurați în perioada 20-25 martie, fix în termenul contractual”.

În prezent, potrivit filmărilor realizate, antreprenorul Strabag mai are de pus în operă doar elementele de siguranță și semnalizare (marcaje, indicatoare, parapete de protecție, iluminat) și diverse lucrări în afara părții carosabile, „așa că nu vedem niciun fel de obstacol în a-și onora termenul contractual”.

Reprezentanții ONG-ului arată că „acest proiect major pentru Oradea și regiune va fi, probabil, prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră”.


Foto: Asociația Pro Infrastructură

Și pe YoutTube, Marin Marian, un utilizator care postează adesea imagini cu șantiere de infrastructură din toată țara, a publicat unele noi (video jos) cu drumul de legătură dintre șoseaua de centură și autostradă.

De această dată, filmarea postată miercuri arată drumul parcurs cu mașina. 

O altă filmare, din dronă, postată de Marin Marian dezvăluie cum arăta șantierul în urmă cu două săptămâni:

Cel mai mare nod rutier

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul drumului de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania a fost inițiat de Primăria Oradea în 2018, în parteneriat cu CNAIR. Șoseaua pornește din actuala girație de pe Calea Sântandreiului și continuă aproximativ paralel cu calea ferată peste câmpurile dintre oraș și Sântandrei, traversând strada Bujac și apoi Crișul Repede cu un pod spectaculos, cu 8 deschideri. Drumul continuă către Calea Borșului, pe care îl traversează cu un pasaj suprateran, iar de acolo se îndreaptă spre Biharia, unde se va conecta cu Autostrada Transilvania.

Proiectul inițial a suferit două modificări în timpul execuției, fiindu-i adăugat un pasaj peste strada Bujac (drumul de legătură dintre Sântandrei și Oradea ce pornește din Calea Cazaban, construit în 2018 de Primăria Oradea), și amenajarea unei intersecții în zona Parcului Industrial din Șoseaua Borșului fără sens giratoriu, cu benzi suplimentare pentru descărcarea traficului atât spre Sântion, cât și spre strada Augustin Maior (din Parcul Industrial).

Valoarea contractului câștigat de Strabag este de 545,9 milioane de lei fără TVA, sursa de finanțare fiind fondurile UE prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

De menționat că noua șosea va colecta traficul spre ieșirea și respectiv intrarea din/în țară pe DN1 Cluj - Oradea, dar și de pe DN 76 Deva - Oradea și DN 79 Arad - Oradea, urmând să fie conectată, de asemenea, inclusiv cu Inelul Rutier Metropolitan, ceea ce va duce la reducerea numărului de vehicule care vor tranzita actuala centură a Oradiei.


Foto: Asociația Pro Infrastructură

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Foarte fain! Felicitari!
Excelenta si filmarea.
Postat 29 Februarie 2024, 22:52 de Riviera
@CivisUlpianum
Ce vrea sa spuna KP? Ca ciotul de autostrada dintre Bors2-Biharea e M4? Asta vrei sa ne spui si tu? Voi chiar sunteti dusi cu pluta. Gica contra!
Postat 29 Februarie 2024, 21:07 de Biggie
CivisUlpianum
Din păcate Bolojan nu are influența pe A3, că dealtfel era gata de mult.
Postat 29 Februarie 2024, 20:36 de Sandu2100
Ce vrea sa spună KP. .
Și are perfectă dreptate....Dacă te sui pe acest drum de legătură poți ajunge prin borș 2 și autostrada M4 până la Budapesta și de acolo mai departe la Viena sau la Biharia, deoarece în această parte a țării A3 nu există. Deci e mai corect sa spui ca face legătură cu M4 decât A3
Postat 29 Februarie 2024, 19:28 de CivisUlpianum
@KP
"Asta nu-i legătura cu A3 ... ... ci cu M4." Iar nu te-ai putut abtine. Ca sa fie legatura cu M4 ar trebui o noua trecere de frontiera. Dupa parerea ta va fi si un Bors 3 ca sa fie cum zici tu? Esti incurabil!
Postat 29 Februarie 2024, 12:14 de Biggie
Asta nu-i legătura cu A3 ...
... ci cu M4.
Postat 29 Februarie 2024, 11:45 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON