URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Noiembrie 2023, 12:50

Noi imagini de pe șantierul drumului dintre Autostradă și Centura Oradea: Ar putea fi dat în trafic până pe 20 decembrie (FOTO/VIDEO)

Noi imagini de pe șantierul drumului dintre Autostradă și Centura Oradea: Ar putea fi dat în trafic până pe 20 decembrie (FOTO/VIDEO) foto: Asociația Pro Infrastructură

Asociația Pro Infrastructură a publicat miercuri noi imagini de pe șantierul noului drum ce va lega Autostrada A3 și Centura Oradea.

Potrivit unei postări făcute pe Facebook, membrii organizației au realizat imaginile în cursul zilei de luni. 

„Cei 18,96 kilometri ai drumului care conectează Autostrada Transilvania (Biharia) de Centura Oradea (Sântandrei) pot fi daţi în trafic în 15-20 decembrie, înainte de termenul contractual, martie 2024. Secţiunea de aproximativ 13 km cu profil de drum expres dintre A3 şi DN1 are şanse reale, iar între DN1 şi Sântandrei sperăm să colaboreze vremea şi constructorul să ţină acceleraţia apăsată la maximum”, scrie API.

Sursa citată precizează că, dacă ar reuși, firma constructoare Strabag ar putea marca un „hat-trick” la Oradea. „Dacă reuşesc, va fi al treilea proiect consecutiv al celor de la Strabag inaugurat anticipat după pasajul Mogoşoaia de pe DNCB şi segmentul Ungheni-Târgu Mureş al Autostrăzii A3 din septembrie, respectiv decembrie 2021”, arată API, precizând și că „austriecii au şanse foarte, foarte mari să-şi treacă în palmares două recorduri absolute în decembrie: deschiderea unui lot de autostradă cu 9 (nouă) luni înainte de termen, 15,7 km pe A3 Cheţani-Câmpia Turzii, şi inaugurarea anticipată consecutivă a celui de-al patrulea proiect!”.

„Niciun alt antreprenor general nu a reuşit aşa ceva în ultimii 15 ani de când monitorizăm noi acest domeniu. Şi probabil că nici înainte”, se mai arată în postarea celor de la Pro Infrastructură.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în această vară, șantierul a fost vizitat inclusiv de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 

După cum se știe, proiectul a fost inițiat de Primăria municipiului în 2018, în parteneriat cu CNAIR, prevăzând construirea a peste 19,07 kilometri de șosea, din care 16 km cu profil de autostradă și 3 km cu profil de drum expres.

În luna august, în prezența ministrului, reprezentantul antreprenorului, inginerul Marius Mitrofan, arăta că stadiul de execuție al acesteia era de 70%, astfel că - deși termenul de finalizare prevăzut în contract este primăvara anului viitor - constructorul vrea s-o dea în folosință în luna decembrie a acestui an, cu tot cu cele două modificări ale proiectului inițial.

Așa cum ziarul nostru a arătat, este vorba de construirea unui pasaj peste strada Bujac (drumul de legătură dintre Sântandrei și Oradea din Calea Cazaban construit în 2018 de Primăria municipiului) și amenajarea intersecției din zona Parcului Industrial din Șoseaua Borșului fără sens giratoriu, ci cu benzi suplimentare pentru descărcarea traficului atât despre Sântion, cât și spre strada Augustin Maior (din Parcul Industrial).

Responsabilul Strabag a afirmat că, exceptând o întârziere în livrarea de grinzi și una cauzată de Guvern, construcția nu întâmpină nicio altă problemă. „Un singur lucru ne „agață”, legat de rețeaua de gaze, am avut probleme să obținem o Hotărâre de Guvern pentru exproprieri. Ne-a ajutat dl președinte (n.r. – Ilie Bolojan), dar încă n-a ieșit HG-ul”, preciza inginerul, referindu-se la faptul că trebuie făcute exproprieri suplimentare pe marginile șoselei pentru a se introduce rețea de gaz de-a lungul ei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Doar de la Oradea spre VEST, nu va fi niciodată sore RUSIA MU13PTN
Postat 01 Noiembrie 2023, 22:24 de Sandu2100
Pe 20 decembrie se taie panglica.
O să putem circula de la Oradea către "nicăieri".
Postat 01 Noiembrie 2023, 22:00 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON