URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Decembrie 2023, 17:45

Contra-cronometru: Constructorii noii policlinici a Spitalului Judeţean din Oradea au de finalizat lucrări de 9 milioane lei până la sfârşitul anului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii ambulatoriului Spitalului Judeţean din Oradea au de finalizat lucrări de 9 milioane lei până la sfârşitul anului, pentru ca municipalitatea să nu piardă finanţarea europeană.

"S-au finalizat lucrări de 2 milioane lei..."

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de construire a ambulatoriului au fost atribuite în luna septembrie unei asocieri de firme conduse de Precon Transilvania, controlată de patronul grupului Selina, Beniamin Rus, pentru suma 44 milioane lei, fără TVA.

Acestea se desfăşoară contra cronometru, pentru că din investiţia totală, suma eligibilă de 9 milioane lei, fără TVA, alocată prin Planul Operaţional Regional 2014 – 2020, trebuie cheltuită până la sfârşitul anului.

"Constructorul şi-a asumat execuţia lucrărilor finanţate din fonduri europene în cursul acestui an, pentru ca oraşul să nu piardă banii. Până în prezent s-au finalizat lucrări de circa 2 milioane lei", a declarat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Ovidiu Guler, care gestionează proiectul.

În ultimele două luni, așadar, executantul a pus în operă lucrări de 2 milioane lei, dar mai are de cheltuit de trei ori pe atât în următoarele trei săptămâni.

"Până acum constructorul a reuşit devierea de pe amplasament a vechilor reţele de curent electric, apă şi canalizare, şi a săpat toţi cei 177 de piloți foraţi ai fundației. În perioada următoare va trece la realizarea canalului tehnic şi a radierului viitoarei clădiri", a spus Guler.

Conform evidenţelor, stadiul fizic de execuţie a lucrărilor este undeva la 10%, acestea urmând să fie finalizate în prima parte a anului 2025.

Săpături pentru piloţii foraţi

Noua policlinică a Spitalului Judeţean, cu demisol, parter şi trei etaje, va fi legată printr-o pasarelă de clădirea parcării supraetajate, aflată și aceasta în lucru în imediata vecinătate.

Construirea parcării cu 516 locuri dispuse pe cinci niveluri (S + P + 2E + terasă) a fost atribuită în toamna acestui an unei asocieri de firme reprezentate de Drum Asfalt, patronată de acelaşi Beniamin Rus, şi Grup Construcţii Est, pentru circa 48 milioane lei.

"Înainte de toate, executantul s-a concentrat pe accelerarea lucrărilor la viitorul ambulatoriu, finanţate în parte din fonduri europene, ca să nu pierdem banii. În prezent, acesta amenajează cei 157 de piloţi foraţi ai viitoarei parcări, lucrare care urmează să se finalizeze până la sfârşitul acestei săptămâni", a declarat şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa, coordonatorul proiectului parcării.

După finalizarea săpăturilor, constructorii vor trece la consolidarea coronamentelor grinzilor şi pregătirea radierului peste care va fi turnat stratul de beton în 2025. "Lucrările ar trebui să se termine anul viitor", a explicat Popa.

Construcţia policlinicii şi a parcării supraetajate se desfăşoară în paralel, astfel ca executantul să poată amenaja pasarela ce va lega cele două clădiri pentru a facilita accesul pacienţilor şi personalului medical în Spitalul Judeţean.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON