URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2021, 21:37

Spitalul Judeţean din Oradea va avea ambulatoriu nou. Investiţia, peste 57 milioane de lei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Clinic Judeţean din Oradea va avea un nou ambulatoriu, "lipit" de actuala clădire a unităţii spitaliceşti din strada Gheorghe Doja. Investiţia, suportată în proporție de 80,7% din banii orașului, iar restul din fonduri europene, se ridică la peste 57 milioane de lei şi presupune inclusiv dotarea cu aparatură și construirea unei noi secții de Anestezie-Terapie Intensivă.

Ambulatoriul se mută

Practic, actuala clădire va fi extinsă pe latura vestică şi nordică, ocupând o parte din accesul auto şi din parcarea din faţă, o porţiune din spaţiul verde existent şi drumul de acces în spatele terenului aferent imobilului.

Conform unui comunicat al municipalităţii, noul corp de clădire va adăposti practic ambulatoriul integrat al spitalului, în care funcţionează şi Serviciul Administrativ, situat azi pe strada Republicii nr. 37 din Oradea, şi va avea un regim de înălţime D+P+3E.

"Este nevoie de acest nou ambulatoriu pentru că cel actual nu oferă condiţii optime pentru cei care îi trec pragul şi, totodată, este necesar ca sediul administrativ să funcţioneze într-un spaţiu corespunzător. Dincolo de acest ambulatoriu va fi construită parcarea supraterană a spitalului, care va fi legată printr-un tunel de noua clădire. Când vor fi finalizate atât parcarea, cât şi ambulatoriul şi va fi executată integral reabilitarea termică, putem spune că spitalul va oferi condiţii la standarde europene", a precizat primarul Oradiei, Florin Birta, luni, într-o conferinţă de presă.

Suprafaţa construită a noii clădiri va fi de 5.491,22 metri pătrați, iar suprafaţa desfăşurată este de 30.290,10 metri pătrați.

Durata de execuţie este de 18 luni.

Cum va fi împărțit noul ambulatoriu

"La nivelul demisolului se propune extinderea zonei de acces principal în spital care să deservească zona de ambulatoriu cu o zonă de foaier, cu birouri internări/externări. De asemenea, se va amenaja o zonă vestiare pentru pacienţi şi cadre medicale, cabinete de consultaţii şi o zonă de acces separat, direct din exterior, pe latura vestică, pentru cabinetele de boli infecţioase şi pneumologie", explică informarea municipalităţii.

La nivelul parterului se doreşte amenajarea unei zone de policlinică - ambulatoriu, cu o legătură cu corpul B existent. La acest nivel se vor amenaja în zona centrală circulaţiile pe verticală, grupurile sanitare pentru pacienţi şi cadre medicale ş.a, mai arată Primăria.

Perimetral vor exista diverse spaţii destinate unor specializări precum: ortopedie, chirurgie, toracică/vasculară/cardiovasculară, medicină internă, endocrinologie, neurologie, cardiologie, neurochirurgie, chirurgie plastică, chirurgie şi urologie.

La nivelul etajului 1 se propune amenajarea unei zone de policlinică-ambulatoriu, organizată similar cu nivelul parterului, cu circulaţiile pe verticală, grupurile sanitare pentru pacienţi şi cadre medicale, camere curăţenie, oficiu de calcul- depanare şi statistică, organizate central, restul încăperilor fiind dispuse perimetral, legate printr-un coridor comun. Totodată, se vor amenaja diferite spaţii pentru specializări precum: gastroenterologie, oftalmologie, psihologie, oncologie, ORL, diabetologie şi alergologie.

Legătura cu restul spitalului se va realiza prin intermediul a trei lifturi şi o casă a scării.

Zona administrativă va funcţiona la nivelul etajului 2.

O nouă secție ATI

Proiectul prevede o secţie nouă ATI la etajul 3, organizată astfel: în zona centrală vor exista grupurile sanitare pentru pacienţi, aparţinători şi personal, depozite curăţenie, depozite echipamente şi două zone de supraveghere, dispuse la capete opuse, astfel orientate încât să permită vizibilitate către toate paturile.

Perimetral vor fi dispuse 22 de boxe cu câte un pat, realizate prin pereţi din sticlă pe structură metalică. Legătura cu restul spitalului se va realiza exclusiv prin pasarela propusă, care face legătură atât cu corpul B, cât şi cu corpul A existent.

Proiectul presupune şi dotarea cu aparatură şi mobilier medical, precum şi cu mobilier non-medical necesar desfăşurării activităţii ambulatoriului.

Valoarea totală a investiţiei este de 57.023.453,17 lei, TVA inclus, din care contribuția Primăriei Oradea va fi de 46 milioane lei, potrivit primarului Florin Birta.

Proiectul "Extindere ambulator Corp B Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea" cu cod SMIS 123666 este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritatea de investiţii 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale, Operaţiunea A – Ambulatorii şi din surse proprii bugetare, mai precizează reprezentanții municipalității.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo "geniilor".
Acum vor desființa și parcarea din fața spitalului, că nu se văd acolo decât câteva mașini, nu-i așa? Iar cei care vor să ajungă la spital o să parcheze "la domiciliu" și vir lua taxiul, dacă nu i-a dus mintea să extindă rețeaua de tranvaie până la "județean".
Postat 31 August 2021, 12:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON