URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2021, 21:49

Bătăușii, după gratii: Primăriţa comunei Brusturi, Livia Bârlău, şi soţul acesteia, „săltați" cu polițiștii și reținuți pentru 24 de ore

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăriţa comunei Brusturi, Livia Bârlău, şi soţul acesteia, Petre Bârlău, au fost ridicaţi, miercuri, şi conduşi în faţa procurorului Ciprian Man de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru audieri, în dosarul penal deschis sub acuzaţia de tentativă la omor, ce vizează atacul extrem de violent asupra fostului procuror Ioan Bodogai, desfigurat în bătaie.

Peste 100 de zile de îngrijiri

Soţii Bârlău au fost ridicaţi în cursul după amiezii. La capătul mai multor ore de audieri, ei au fost reţinuţi în Centrul de Arest Preventiv al Poliţiei Bihor.

"Cei doi inculpaţi au fost reţinuţi ca fiind coautori la infracţiunea de tentativă la omor, constând în aceea că i-au aplicat părţii vătămate mai multe lovituri la nivelul capului şi membrelor, care i-au pus acesteia viaţa în pericol", a declarat miercuri seară BIHOREANULUI prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gligor Sabău.

Potrivit acestuia, leziunile provocate victimei necesită cel puţin 100 de zile de îngrijiri medicale.

Rămâne de văzut dacă, în cursul zilei de joi, procurorii îi vor prezenta pe soţii Bârlău în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă. 

Bătut cu cleștele de tăiat lanțuri

După cum BIHOREANUL a scris pe larg, incidentul s-a produs în după-amiaza zilei de 29 septembrie, într-un magazin de materiale de construcţii aparţinând primăriţei PSD Livia Bârlău şi soţului acesteia, unde Bodogai a fost bătut cu un cleşte de tăiat lanţuri, ajungând la spital plin de sânge, cu capul spart în trei locuri, cu braţele acoperite de plăgi şi cu piciorul rupt, pentru fixarea căruia medicii au fost obligaţi să-i monteze tije metalice.

Victima, care iniţial fusese prieten cu soţii Bârlău, a intrat în conflict cu ei în acest an, după ce primăriţa i-ar fi promis un post în Primărie şi nu s-a ţinut de cuvânt. Ca să se răzbune, fostul procuror s-a aliat cu consilierii din opoziţie, învăţându-i să scrie cereri de informaţii publice, ca să afle despre activitatea Primăriei, şi l-a reclamat pe soţul edilului la Direcţia Antifraudă, pe motiv că tot cumpără şi revinde tractoare pe OLX, fără a plăti taxe.

Bătut pentru o reclamaţie

De altfel, reclamaţia la Antifraudă ar fi provocat şi incidentul din 29 septembrie, după cum a declarat Bodogai, care pretinde că s-a dus la magazinul primarului ca să cumpere un burlan. "Bârlău m-a luat la întrebări, că ce mă f... grija de tractoarele lui, şi m-a înjurat". Văzându-l nervos, fostul procuror a dat să plece, dar patronul a blocat ieşirea, primăriţa a tras uşa, iar el a fost împins în magazin.

"I-am împins şi eu, să ies. Bârlău a apucat un cleşte de tăiat lanţuri, cu braţele de 20-30 centimetri, şi a început să mă lovească cu el, ca un taur turbat, minute în şir. Dădea ca şi cum tăia lemne cu un topor...", a declarat Bodogai BIHOREANULUI, susţinând că sub ploaia de lovituri şi-a pierdut cunoştinţa. Când şi-a revenit, soţii Bârlău au fugit, lăsându-l să zacă în sânge, aşa cum l-au găsit în final câţiva clienţi intraţi în magazin, dintre care unul a sunat la 112. Bărbatul respectiv l-a şi filmat, postând apoi înregistrarea pe Facebook.

"Am minţit"

Căutată de BIHOREANUL imediat după incident, primăriţa Livia Bârlău a refuzat să răspundă, postând în schimb o înregistrare pe contul de Facebook în care a pretins, în mod mincinos, că nici ea şi nici soţul ei nu ar fi fost de faţă la altercaţie.

Primăriţa şi-a spus o nouă versiune abia pe 13 octombrie, zi în care la Primăria Brusturi au descins procurori şi poliţişti din Oradea, pentru percheziţii într-un alt dosar penal, vizând fraude cu fonduri PNDL.

De astă dată, femeia a declarat ziarului că victima îi hărţuia de mai multe luni, iar în ziua altercaţiei ar fi intrat în magazin ca să îi întărâte, proferând ameninţări la adresa lor, dar şi că "arma" cu care fostul procuror a fost stâlcit în bătaie fusese smulsă chiar din mâna lui.

"Bodogai a apucat de cleştele de tăiat lanţuri. Au ajuns (n.r. - cei doi bărbaţi) pe jos, se tăvăleau şi trăgeau de cleştele ăla. N-am ştiut cum să-i despart şi să-l scot de acolo (n.r. – pe soţ), l-am scos pe o uşă laterală. Ne-am luat şi ne-am dus, am vrut să-l duc cât mai departe", a spus Bârlău.

Trecut furtunos

Soţii Livia şi Petre Bârlău nu sunt, însă, la prima acuză de agresiune, după cum a mai dezvăluit BIHOREANUL. În 2018, ei au fost bănuiţi că au comandat un atac mafiot împotriva unui consilier local ALDE, Ioan Roşu, bătut în faţa propriei case de persoane necunoscute, după ce i-ar fi cerut socoteală edilului pentru lucrări atribuite în secret şi a sesizat Garda Forestieră privind furturi din pădurea comunei, comise cu ajutorul soţului acesteia. În vara aceluiaşi an, altui consilier ALDE, Florian Cuc, îi fuseseră sparte ferestrele casei pentru că întrebase despre aceleaşi afaceri.

În primăvara acestui an, un alt localnic din Brusturi, Gheorghe Platona, s-a ales cu saivanul incendiat după ce a acuzat-o pe primăriţă că primise prin PNDL 662.000 lei pentru reabilitarea unei şcoli pe care însă a demolat-o, plus 14,55 milioane lei pentru înfiinţarea unei reţele de apă, dar a schimbat ilegal proiectul şi a autorizat lucrările cu acte falsificate, afacere pentru care acum este anchetată penal.

Victime "promovate"

Tot atunci, fiindcă a cerut explicaţii, consilierului PNL Radu Gavra i-a fost vandalizată maşina în faţa casei, ancheta nefiind nici acum soluţionată, localnicii bănuind că edilul şi soţul ei sunt protejaţi de poliţiştii din zonă. Asta şi pentru că, de pildă, pădurile composesoratului aflate în administrarea Asociaţiei de Pădurit şi Păşunat Ţigăneştii de Criş sunt "păstorite" de Maria Modog, nevasta unui controversat poliţist, Sandu Modog, judecat acum pentru purtare abuzivă. Femeia a fost impusă la conducere chiar de primăriţă şi prinsă apoi de membri că a devalizat asociaţia, vânzând animalele la o treime din preţul cu care fuseseră achiziţionate cu câteva luni înainte.

În schimb, în cazul fostului consilier Ioan Roşu, cercetările au fost oprite deoarece bărbatul şi-a retras plângerea după ce primăriţa l-a făcut consilier personal, la fel şi în cazul lui Florian Cuc, promovat acum ca administrator public al comunei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O merită
Ar trebui să se revolte sătenii împotriva lor să îi destituie forțat. Nu vrea nimeni penal în fruntea satului, dacă în fruntea statului nu poți face nimica să destitui penalii, măcar la scară mai mică să se facă ceva.
Postat 04 Noiembrie 2021, 14:22 de zsizsi
Primarita Brusturi
Mai rar asa mafioti......Cum isi permit atatea ilegalitati ?
Postat 04 Noiembrie 2021, 11:36 de cosmin5z
Adevărați pesedisti
Ăștia sunt spuma psd-ului!
Postat 04 Noiembrie 2021, 11:25 de Wtfman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON