URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Mai 2021, 17:16

Urmează demolarea! Primăria Oradea a câştigat definitiv procesul intentat de expropriaţii din Nufărul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a dat câştig de cauză Primăriei în procesul intentat de şapte familii de orădeni care urmau să fie expropriate de case și terenuri pentru ca municipalitatea să poată muta în spatele blocurilor maşinile parcate în bulevardul Nufărul-Cantemir, aflat în reabilitare.

"Vor fi notificaţi!"

Sentinţa, definitivă şi executorie, a fost dată la începutul lunii, cu votul a doi judecători din trei, unul dintre ei făcând opinie separată.

"Curtea de Apel a desfiinţat sentinţa Tribunalului Bihor, potrivit căreia Primăria ar fi făcut abuz de putere, ne-a dat câştig de cauză, aşa că urmează să reluăm procedura suspendată la intentarea procesului", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Din cele şapte familii care s-au opus exproprierii până la urmă au mai rămas în proces doar patru, trei proprietari preferând să încaseze banii puşi de Primărie în cont şi să îşi caute alte locuinţe.

"Cei patru proprietari vor fi notificaţi cu data şi ora la care se va merge cu evaluatorul la faţa locului pentru a se stabili corect valoarea despăgubirii pe care o vor primi. Cu această ocazie ei vor putea menţiona toate elementele constitutive ascunse ale imobilelor care ar putea influenţa preţul", a declarat Cristian Popescu, adjunctul directorului Popa.

Termen: 1 septembrie!

Odată comunicat municipalităţii preţul imobilelor de către evaluator, procedura va intra în linie dreaptă. "Suma alocată despăgubirilor va trebui aprobată de Consiliul Local, după care, în următoarea etapă, se vor emite deciziile de expropriere, se vor consemna banii în conturile familiilor, iar cei care vor face dovada proprietăţii vor putea să îi ridice pentru a-şi cumpăra alte imobile", a spus Popescu.

La fel ca vecinii lor care au renunţat la proces, expropriaţii vor avea termen până la 1 septembrie să îşi găsească alte locuinţe şi să se mute pentru ca Primăria să le poată dărâma imobilele.

Pe amplasamentul eliberat, municipalitatea va amenaja spaţii verzi, căi de acces şi locuri de parcare pentru maşinile locuitorilor bulevardului Nufărul – Cantemir, aflat în plin proces de reabilitare pe bani europeni.

„Exces de putere”

Cel mai mare val de exproprieri de după revoluție a fost anunțat de fostul primar Ilie Bolojan încă din anul 2019. În total, municipalitatea vrea să dărâme 20 de case și să exproprieze mai multe terenuri din străzile Grădina cu Fragi, Jules Verne, Episcop Nicolae Popovici și Liszt Ferenc.

Acțiunea a stârnit nemulțumirea proprietarilor, iar șapte familii dat Primăria în judecată. Reclamanții au arătat că municipalitatea ar fi trebuit să recurgă la exproprieri doar în ultimă instanță, dacă nu ar fi găsit terenuri libere în zonă pe care să ridice o parcare supraetajată.

La sfârșitul anului trecut Tribunalul Bihor a declarat nelegală Hotărârea de Consiliu Local 753 din 2019 privind coridorul de expropriere aferent proiectului "Regenerare urbană – spaţii verzi, accesuri rutiere şi spaţii de parcare în perimetrul strada Nufărului, strada Nojoridului, strada Leonardo da Vinci, strada Ciheiului" şi a anulat-o în parte.

Instanța a arătat că Primăria ar fi trebuit să analizeze amplasamentele libere din zonă și să exproprieze casele orădenilor doar dacă nu ar fi avut altă variantă. „Neanalizând în principal varianta construirii de parcări în zonele libere de construcţii din aria cercetată, a acţionat cu exces de putere", a stabilit Tribunalul Bihor, decizie „întoarsă” acum de Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Judecătorii care nu judecă
Eu cred că în urma acestei decizii este clar că în unul din cele două sentințe a fost o părere subiectivă și nu o decizie bazată pe o lege. Când aud de o sentință x, care dă dreptate unei părți și la apel o sentință total opusă care zice aceleiași părți, "ai greșit barosane, du-te acasă" mă ia cu greață la stomac. Bine că au salarii "babane", pensii pe măsură și în plus și pensii speciale! Cine nu știa, ei au două pensii, cea normală și încă o pensie specială.
Postat 11 Mai 2021, 06:51 de Vio_427
Bravo, Bihoreanule.
Când e vorba de infracțiunile comise de judecători ștergi comentariile. Infractori, băi Simai. Niște infractori toți cei care nu respectă Constituția și garantarea proprietății dobândite licit, de la magistrat la jurnalist și de la primar la președintele statului. Complici toți la infracțiuni comise cu legea în mână. Legi proaste făcute de idioți.
Postat 11 Mai 2021, 06:50 de KP
RE: Bravo, Bihoreanule.
Nu am șters niciun comentariu. În schimb, sfatul e să-ți controlezi limbajul, căci următoarea suspendare s-ar putea permanentiza. Ești agresiv în exprimări, faci atacuri la persoană, poate ai treabă și noi te reținem...
Postat 11 Mai 2021, 11:15 de Moderator
Oradeanbihor
Nimic din ce spui nu e adevarat
Postat 10 Mai 2021, 22:50 de Sandu2100
Piedici
E clar, casele acelea erau o "piedica" in calea dezvoltarii orasului.. Sunt curios ce se va intampla cand acesti mari "ctitori", se vor intetsecta cu un bloc care e prea vechi sau are prea putine etaje sau poate ca are locatari datornici la CET ori care nu si-au platit impozitele.. O sa fie expropriati? Pentru un apartament, o sa primeasca bani de o garsoniera sau o casa la țară??? Cutia pandorei e deschisa.. scapa cine poate..
Postat 10 Mai 2021, 22:38 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON