Consiliul Local Oradea a aprobat, vineri, doar cu voturile aleşilor PNL, declanşarea procedurii de expropriere pentru mai multe case, construcţii de alte tipuri şi terenuri de pe străzile Grădina de Fragi şi Liszt Ferenc, alocând, în urma unor raporturi de evaluare, suma de 800.000 de euro pentru despăgubirea proprietarilor.
Aceştia din urmă, sau cel puţin o parte dintre ei, sunt nemulţumiţi de sumele primite, susţinând că nu le vor asigura găsirea unor locuinţe similare celor din care Primăria îi alungă acum, pentru a pune în practică proiectul de regenerare urbană a zonei Cantemir - Nufărul.
Exproprieri de 800.000 euro
Concret - potrivit proiectului votat de cei 18 consilieri ai PNL în funcţie (în acest mandat PNL are 20 de consilieri, dar doi dintre ei, Aurel Căuş şi Adrian Duşe, şi-au dat demisia pentru a ocupa alte funcţii şi n-au fost încă înlocuiţi) - va fi expropriată o suprafaţă totală de 2.730 mp, cu mai multe terenuri şi 14 construcţii, dintre care 5 case (4 pe strada Grădina de Fragi şi una pe Liszt Ferenc).
În total, Consiliul Local a aprobat alocarea sumei de 3.928.984 lei (circa 806.000 euro) pentru despăgubirea proprietarilor care, în perioada următoare, vor trebui să-şi evacueze locuinţele. Suma de plată pentru fiecare proprietar în parte a fost stabilită de un evaluator autorizat, aşa cum prevede legea în astfel de cazuri.
Pentru parcări
"Noi am aprobat în trecut exproprierea a 4 tronsoane în zona Cantemir-Nufărul. Un tronson l-am expropriat anul trecut vizavi de Lotus Center, iar el a fost pregătit deja pentru începerea lucrărilor. În şedinţa de azi expropriem încă două tronsoane din cadrul acestui coridor. De ce facem asta? Aţi văzut că am început lucrările la proiectul Nufărul-Cantemir. Prin proiect, trebuie să asigurăm locuri de parcare celor care azi parchează între liniile de tramvai şi blocuri", a spus primarul Oradiei, Florin Birta, în plen, la prima şedinţă de CL care s-a ţinut în sala mare a Prefecturii din cauza lucrărilor de reabilitare din Primărie.
Proiectul de regenerare a zonei Nufărul-Cantemir, care va fi realizat pe fonduri europene, presupune, între altele, transformarea zonei de lângă bulevard, dintre liniile de tramvai şi primul şir de blocuri, într-un pietonală şi, pe alocuri, cu spaţii verzi. Astfel, locurile de parcare existente acolo vor fi mutate între blocuri, iar pentru a le face loc Primăria a recurs la exproprieri.
PSD: "Distrugeţi munca de-o viaţă a acelor oameni"
După vot, a menţionat Birta, sumele de bani - stabilite prin "evaluări realizate de evaluatori autorizaţi" - vor fi virate în conturile celor expropriaţi. "În termen de 6 luni de zile vor putea să folosească aceşti bani pentru a-şi găsi alte locuinţe şi a elibera locaţiile respective", a spus primarul Oradiei.
Subiectul a stârnit dezbateri în plenul Consiliului Local, provocate de consilierii PSD, în speţă de Emilian Pavel. "Nu credem în soluţia folosită de dvs. de a expropria acele case şi a distruge munca de-o viaţă a acelor oameni. Erau şi alte soluţii (n.r. pentru asigurarea locurilor de parcare)", a spus social-democratul. "Am vorbit şi cu expropriaţii la telefon. Cu vocea apăsată, o doamnă mi-a spus că mama ei când se va muta, se va muta probabil la Rulikowski (n.r. cimitirul din Oradea), pentru că din banii respectivi nu-şi vor putea cumpăra o locuinţă în condiţii similare", a continuat Pavel.
Stabilite de evaluatori, nu de Primărie
Totodată, consilierul PSD a avut întrebări legate de cum anume a ajuns evaluatorul independent la sumele alocate fiecărui teren şi fiecărei construcţii, întrebându-l pe directorul Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, dacă "a verificat" evaluările şi preţurile de pe piaţă.
Potrivit cifrelor din raport, faţă de suma standard, aprobată prin grila notarială valabilă în 2021, proprietarii vor fi despăgubiţi cu o sumă mai mare cu circa 25-30%.
Lucian Popa a caracterizat întrebările drept "tendenţioase", dar a explicat că Primăria Oradea nu poate, legal, să intervină în evaluările pentru exproprieri. "Evaluatorii au competenţa să stabilească valorile de expropriere. Valorile din ghid (grila notarială) sunt valorile minime pentru despăgubiri. Probabil evaluatorii le-au ridicat adaptându-le la preţul de piaţă", a spus directorul DPI.
Intervenind, primarul Florin Birta a spus că proprietarii au dreptul de a contesta în instanţă preţul stabilit de evaluatorii autorizaţi. "Dar nu ne cereţi nouă să facem ilegalităţi", l-a avertizat Birta pe Pavel, referitor la faptul că acesta a sugerat că Primăria ar trebui să verifice şi să intervină în stabilirea sumelor.
Prea puţin...
Cea mai valoroasă proprietate care urmează să fie expropriată de Primăria Oradea în acea zonă este o casă cu etaj, de peste 250 mp, de pe strada Grădina cu Fragi, împărţită în 3 apartamente, cu două bucătării şi o terasă mare.
Proprietarii vor primi pentru ea 230.000 euro, însă spun că preţul nu este unul echitabil. "Au stabilit nişte sume care nu ne permit achiziţionarea unor proprietăţi asemănătoare nici mie, nici vecinilor", a declarat Florica Florea (foto), proprietara casei, vineri, pentru BIHOREANUL.
Proprietara a susţinut că "pe strada Moţilor, pentru o casă care se poate împărţi în 3 apartamente, proprietarul cere 360.000 euro, iar pe Apateului, pentru o casă similară cu a mea se cer tot 360.000 euro".
Orădeanca spune că va contesta în instanţă valoarea stabilită pentru proprietatea sa. "Ne îndreptăm spre justiţia română. Dacă nici acolo nu vom găsi înţelegere, ne vom adresa justiţiei europene", a adăugat femeia, fostă profesoară în Oradea.
Florica Florea spune că suma pe care urmează să o primească nu acoperă pierderea pe care o va suferi. "Am muncit pentru asta şi părinţii mei, şi soţul meu cu mine, şi fiica mea. Poate ei sunt plini de bani şi pentru ei nu contează, dar pentru noi este...", a spus orădeanca.
În 2019, BIHOREANUL a scris că, pentru transformarea bulevardului Cantemir-Nufărul, Primăria pregăteşte cel mai mare val de exproprieri de după perioada comunistă în Oradea, fiind vorba în total de circa 20 de case şi mai multe terenuri.
Vezi dezbaterea pe tema exproprierilor din plenul Consiliului Local în filmarea de mai jos, de la minutul 53!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.