URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2021, 20:20

Primăria Oradea face exproprieri masive de case şi terenuri în Nufărul, cu 800.000 euro. Proprietarii sunt nemulţumiţi (FOTO / VIDEO)

Consiliul Local Oradea a aprobat, vineri, doar cu voturile aleşilor PNL, declanşarea procedurii de expropriere pentru mai multe case, construcţii de alte tipuri şi terenuri de pe străzile Grădina de Fragi şi Liszt Ferenc, alocând, în urma unor raporturi de evaluare, suma de 800.000 de euro pentru despăgubirea proprietarilor.

Aceştia din urmă, sau cel puţin o parte dintre ei, sunt nemulţumiţi de sumele primite, susţinând că nu le vor asigura găsirea unor locuinţe similare celor din care Primăria îi alungă acum, pentru a pune în practică proiectul de regenerare urbană a zonei Cantemir - Nufărul. 

Exproprieri de 800.000 euro

Concret - potrivit proiectului votat de cei 18 consilieri ai PNL în funcţie (în acest mandat PNL are 20 de consilieri, dar doi dintre ei, Aurel Căuş şi Adrian Duşe, şi-au dat demisia pentru a ocupa alte funcţii şi n-au fost încă înlocuiţi) - va fi expropriată o suprafaţă totală de 2.730 mp, cu mai multe terenuri şi 14 construcţii, dintre care 5 case (4 pe strada Grădina de Fragi şi una pe Liszt Ferenc).

În total, Consiliul Local a aprobat alocarea sumei de 3.928.984 lei (circa 806.000 euro) pentru despăgubirea proprietarilor care, în perioada următoare, vor trebui să-şi evacueze locuinţele. Suma de plată pentru fiecare proprietar în parte a fost stabilită de un evaluator autorizat, aşa cum prevede legea în astfel de cazuri. 

Pentru parcări

"Noi am aprobat în trecut exproprierea a 4 tronsoane în zona Cantemir-Nufărul. Un tronson l-am expropriat anul trecut vizavi de Lotus Center, iar el a fost pregătit deja pentru începerea lucrărilor. În şedinţa de azi expropriem încă două tronsoane din cadrul acestui coridor. De ce facem asta? Aţi văzut că am început lucrările la proiectul Nufărul-Cantemir. Prin proiect, trebuie să asigurăm locuri de parcare celor care azi parchează între liniile de tramvai şi blocuri", a spus primarul Oradiei, Florin Birta, în plen, la prima şedinţă de CL care s-a ţinut în sala mare a Prefecturii din cauza lucrărilor de reabilitare din Primărie.

Proiectul de regenerare a zonei Nufărul-Cantemir, care va fi realizat pe fonduri europene, presupune, între altele, transformarea zonei de lângă bulevard, dintre liniile de tramvai şi primul şir de blocuri, într-un pietonală şi, pe alocuri, cu spaţii verzi. Astfel, locurile de parcare existente acolo vor fi mutate între blocuri, iar pentru a le face loc Primăria a recurs la exproprieri. 

PSD: "Distrugeţi munca de-o viaţă a acelor oameni"

După vot, a menţionat Birta, sumele de bani - stabilite prin "evaluări realizate de evaluatori autorizaţi" - vor fi virate în conturile celor expropriaţi. "În termen de 6 luni de zile vor putea să folosească aceşti bani pentru a-şi găsi alte locuinţe şi a elibera locaţiile respective", a spus primarul Oradiei.

Subiectul a stârnit dezbateri în plenul Consiliului Local, provocate de consilierii PSD, în speţă de Emilian Pavel. "Nu credem în soluţia folosită de dvs. de a expropria acele case şi a distruge munca de-o viaţă a acelor oameni. Erau şi alte soluţii (n.r. pentru asigurarea locurilor de parcare)", a spus social-democratul. "Am vorbit şi cu expropriaţii la telefon. Cu vocea apăsată, o doamnă mi-a spus că mama ei când se va muta, se va muta probabil la Rulikowski (n.r. cimitirul din Oradea), pentru că din banii respectivi nu-şi vor putea cumpăra o locuinţă în condiţii similare", a continuat Pavel.

Stabilite de evaluatori, nu de Primărie

Totodată, consilierul PSD a avut întrebări legate de cum anume a ajuns evaluatorul independent la sumele alocate fiecărui teren şi fiecărei construcţii, întrebându-l pe directorul Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, dacă "a verificat" evaluările şi preţurile de pe piaţă.

Potrivit cifrelor din raport, faţă de suma standard, aprobată prin grila notarială valabilă în 2021, proprietarii vor fi despăgubiţi cu o sumă mai mare cu circa 25-30%. 

Lucian Popa a caracterizat întrebările drept "tendenţioase", dar a explicat că Primăria Oradea nu poate, legal, să intervină în evaluările pentru exproprieri. "Evaluatorii au competenţa să stabilească valorile de expropriere. Valorile din ghid (grila notarială) sunt valorile minime pentru despăgubiri. Probabil evaluatorii le-au ridicat adaptându-le la preţul de piaţă", a spus directorul DPI. 

Intervenind, primarul Florin Birta a spus că proprietarii au dreptul de a contesta în instanţă preţul stabilit de evaluatorii autorizaţi. "Dar nu ne cereţi nouă să facem ilegalităţi", l-a avertizat Birta pe Pavel, referitor la faptul că acesta a sugerat că Primăria ar trebui să verifice şi să intervină în stabilirea sumelor. 

Prea puţin... 

Cea mai valoroasă proprietate care urmează să fie expropriată de Primăria Oradea în acea zonă este o casă cu etaj, de peste 250 mp, de pe strada Grădina cu Fragi, împărţită în 3 apartamente, cu două bucătării şi o terasă mare. 

Proprietarii vor primi pentru ea 230.000 euro, însă spun că preţul nu este unul echitabil. "Au stabilit nişte sume care nu ne permit achiziţionarea unor proprietăţi asemănătoare nici mie, nici vecinilor", a declarat Florica Florea (foto), proprietara casei, vineri, pentru BIHOREANUL

Proprietara a susţinut că "pe strada Moţilor, pentru o casă care se poate împărţi în 3 apartamente, proprietarul cere 360.000 euro, iar pe Apateului, pentru o casă similară cu a mea se cer tot 360.000 euro".

Orădeanca spune că va contesta în instanţă valoarea stabilită pentru proprietatea sa. "Ne îndreptăm spre justiţia română. Dacă nici acolo nu vom găsi înţelegere, ne vom adresa justiţiei europene", a adăugat femeia, fostă profesoară în Oradea. 

Florica Florea spune că suma pe care urmează să o primească nu acoperă pierderea pe care o va suferi. "Am muncit pentru asta şi părinţii mei, şi soţul meu cu mine, şi fiica mea. Poate ei sunt plini de bani şi pentru ei nu contează, dar pentru noi este...", a spus orădeanca. 

În 2019, BIHOREANUL a scris că, pentru transformarea bulevardului Cantemir-Nufărul, Primăria pregăteşte cel mai mare val de exproprieri de după perioada comunistă în Oradea, fiind vorba în total de circa 20 de case şi mai multe terenuri.

Vezi dezbaterea pe tema exproprierilor din plenul Consiliului Local în filmarea de mai jos, de la minutul 53!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
.....
,,Proprietarul poate contesta doar despăgubirea primită, nu şi exproprierea în sine. În cazul în care nu este de acord cu valoarea stabilită de Primărie, trebuie să lase banii neatinşi în cont, să conteste evaluarea, să se mute în chirie şi să aştepte finalul unui proces care va dura cu anii." Ce ziceti, dom' ing. Lupsa, sunteti multumit de cum ati modificat legea exproprierii pt. ,,cauza de utilitate publica"?! Cititi cam cum merf treburile! Ticalosia birtinezului & gasca are la baza un calcul cinic. Demolez 5 case, pierd 20 de voturi. Pe terenul respectiv torn niste asfalt si cu o cheltuiala minima impusc doi iepuri dintr-un foc: castig 100 de voturi si-i mai si taxez pe fraieri! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/nimic-mai-mult-oradenii-cu-case-demolate-se-plang-ca-primaria-ii-despagubeste-cu-sume-derizorii-151724.html
Postat 31 Ianuarie 2021, 05:54 de pinonel
O spune un evaluator, fost "prieten" cu primăria ... recent "pensionat" pentru că nu a putut ține în viață "preteșugul" !?!
Casa din imaginea de sub titlu este înregistrată la finanțele locale ca având o vechime de 24 de ani (înlocuind prin refacere o fostă construcție din 1984), cu o suprafață construită desfășurată de 296 mp (P+E) și un teren aferent de 386 mp, aflată în zona B de impozitare !?! Valoarea totală de ÎNLOCUIRE (similar construcție și teren) este de 322.600 Euro !?!
Postat 30 Ianuarie 2021, 18:09 de CrisDumi
Ce comparatie face doamna
Direct pe strada Motilor in plin centru vrea . In iosia gaseste si la 150000
Postat 30 Ianuarie 2021, 16:08 de Sandu2100
Cât de "neterminat" poți fi, ca edil ori consilier local ...
... să expropriezi case cu oameni pe verticală, pentru a face loc mașinilor ca să aibă unde sta pe orizontală ?!? Nefiind o acțiune de utilitate publică, în înțelesul legilor care garantează proprietatea ... cei vizați pot cere, pentru evacuarea locuințelor, ce și cât vor de la inițiator, pentru că orice judecător dintr-o instanță de contencios va trebui să "demoleze" hotărârea emisă de către consiliul local !?! Pe de altă parte, asta merită acest oraș nerecunoscător celor care au fost oameni și edili în același timp ... să vadă ce înseamnă de fapt "liberalismul", cea mai tembelă și antiumană doctrină politică de pe orice loc al planetei. Nicio valoare în bani nu compensează efortul psihic și fizic al celui care își face o casă, pentru viață ... iar "neterminații" nu au capacitatea de a înțelege asta !?!
Postat 30 Ianuarie 2021, 11:09 de CrisDumi
Tipic romanesc.
Nici daca ar primi 2.3 Milioane Euro pe acel "castel" nu ar fii multumiti.
Postat 30 Ianuarie 2021, 09:41 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON