URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2019, 08:01

20 de case rase! Primăria Oradea pregăteşte în cartierul Nufărul cel mai mare val de exproprieri de după comunism (FOTO)

20 de case rase! Primăria Oradea pregăteşte în cartierul Nufărul cel mai mare val de exproprieri de după comunism (FOTO) VINE DEMOLAREA! Primăria pregăteşte pentru anul viitor şi următorul demolarea a patru loturi de case din spatele blocurilor de pe strada Nufărului. Municipalitatea intenţionează să îşi prindă în buget 1 milion de euro pentru plata despăgubirilor, sumă în mod evident insuficientă. Fiecare lot de case cuprinde măcar o vilă cu etaj, aşa cum se întâmplă în străzile Grădina de fragi (stânga), Jules Verne (mijloc) sau Leonardo da Vinci (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au răsărit după război, au supravieţuit sistematizării lui Ceauşescu, s-au reabilitat în timpul crizelor post-comuniste şi vor fi demolate pe mandatul primarului liberal Ilie Bolojan. Circa 20 de case situate între aliniamentele de blocuri de pe străzile Nufărului şi Leonardo da Vinci vor fi puse la pământ pentru a face loc parcărilor de domiciliu.

"E păcat, mai ales de casele care arată bine, dar nu avem de ales. Pentru a face funcţională cea mai circulată axă din oraş, Gară - Nufărul, trebuie să mutăm parcările de la stradă în curtea blocurilor, iar pentru asta suntem obligaţi să facem exproprieri", spune Bolojan.

Se mută!

Cel mai mare val de exproprieri de case din Oradea de după căderea comunismului a fost anunţat în treacăt, în cadrul unei conferinţe de presă de la jumătatea lunii august.

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) anunţase la acea dată că, tocmai "tăiate" de la finanţarea europeană de către Ministerul Dezvoltării, lucrările de reabilitare şi modernizare a străzilor Cantemir - Nufărului vor fi executate de municipalitate din bugetul local. Estimate la 11,4 milioane euro, lucrările vor implica, printre altele, închiderea ieşirilor dintre blocuri în bulevard, asfatarea carosabilului şi trotuarelor, înlocuirea firului de contact al tramvaielor şi amenajarea unei piste de biciclete cu două sensuri de mers, lată de 3 metri.

"Până la finalul anului 2021 bulevardul va fi amenajat. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară relocarea parcărilor de la şosea în spatele blocurilor, între străzile Nufărului şi Leonardo da Vinci", a declarat Bolojan. Măsura va implica demolarea imobilelor de aici. "Sunt patru zone în care se vor expropria în total cam 20 de case", a spus edilul.

"Ne-om pregăti de proces"

Florica Florea, pensionară OradeaVestea exproprierii i-a şocat pe proprietarii celor patru loturi de case de pe străzile Grădina cu Fragi, Jules Verne, Episcop Nicolae Popovici şi Liszt Ferenc. Cum, la 30 de ani de la căderea comunismului, nimeni nu se aştepta să mai fie demolat, în fiecare lot există măcar două vile cu etaj, modernizate. "Casa noastră a fost reabilitată acum cinci ani. Fiica mea a investit aici banii de pe un apartament cu trei camere şi, pentru că nu au ajuns, a fost obligată să ia şi un credit", povesteşte pensionara Florica Florea (foto), proprietarea celei mai elegante vile de pe strada Grădina de Fragi.

Casa cu etaj are trei apartamente cu două camere, trei băi, două bucătării, terasă mare şi tot confortul. "Aici au muncit trei generaţii, au renunţat la concedii şi şi-au luat credite", spune femeia. Familia nici nu lua în calcul vânzarea vilei. "Eu ştiu preţul de piaţă al casei. Înainte de reabilitare am primit pe ea 200.000 euro, dar nu ne era de vânzare. Nu înţeleg cum poate cineva să ne scoată acum afară cu de-a sila", spune Florea.

Vecinul său, Adrian Mut, care abia ce a terminat reabilitarea casei cu stratul final de culoare, nici nu se gândeşte să renunţe la ea. "Eu ce să zic? Acuma, că totul e nou, vor să ne demoleze! Ne-om pregăti de proces şi vom vedea ce va fi...", spune bărbatul.

Demolaţi pentru parcări

Proprietarii caselor sunt cu atât mai şocaţi cu cât au mai trecut prin această experienţă. "În anii ’80 am avut în mână hârtia de expropriere. Am tras de timp, aşteptând să se libereze băieţii din armată, să le poată da apartament, dar a venit revoluţia şi am scăpat", povesteşte pensionarul Florian Galea, proprietarul unei case din strada Episcop Nicolae Popovici. Bătrânul este foarte supărat. "Măcar Ceauşescu a spart căşile ca să facă blocuri, să dea apartamente la oameni, dar ăştia te demolează pentru parcări...".

Cea mai revoltată se arată, însă, Doina Dumitru, coproprietara unui bloc cu trei niveluri şi spaţii comerciale la parter (foto), ridicat după revoluţie la intersecţia străzilor Leonardo da Vinci şi Liszt Ferenc. "Nu înţeleg ce gândire e asta. Cum poţi să-mi demolezi căsoiul pentru care plătesc oraşului impozite de peste 4.000 lei pe an, ca să îi faci parcare unuia de la bloc care, cu maşină şi apartament la un loc, n-o să plăteacă 200 lei pe an?! Nu-i normal!".

Orădenii ameninţaţi cu demolarea spun că, în loc să le exproprieze casele, municipalitatea ar putea să ridice o parcare supraetajată în curtea blocurilor de lângă Adona sau, peste strada Nufărului, pe terenul liber de lângă Lotus Center. "Nu-i corect ca Primăria să dărâme case doar pentru ca ăla care stă la bloc să aibă parcare sub nas, cum iese din scară", spune femeia.

"Vor primi preţul de piaţă"

Argumentele orădenilor nu par să aibă, însă, efecte la primarul Bolojan. "Pentru orice primar este neplăcut să facă exproprieri, dar uneori pentru realizarea unor proiecte mari, cum este construirea unui drum expres, a unei linii de tramvai sau, în cazul de faţă, reabilitarea bulevardului Nufărul, nu ai de ales".

Edilul nu crede în soluţia unei parcări supraetajate. "Investiţia ar fi mai mare, pentru că tot ar trebui să facem exproprieri. Parcarea ne-ar costa cam 5 milioane de euro şi nici nu-i sigur că locuitorii blocurilor s-ar deplasa 400 de metri până la ea", zice Bolojan.

Singura promisiune pe care primarul le-o face expropriaţilor este că vor primi un preţ corect. "În şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul lunii septembrie vom aproba coridorul de expropriere, după care se va trece la evaluarea imobilelor. Oamenii vor primi preţul de piaţă pentru casele lor şi vor avea la dispoziţie şase luni să îşi cumpere alte locuinţe", spune edilul.

Preţul de piaţă este, însă, unul matematic. El nu ia în calcul faptul că proprietarul nu voia să îşi vândă casa, sacrificiile făcute pentru acest aceasta, investiţiile repetate, amintirile trăite aici şi valoarea lor sentimentală, planurile de viitor... Este doar un soi de consolare financiară a faptului că peste toate acestea va trece buldozerul.


CA-N COMUNISM
Sistematizarea lui Ceauşescu

Casele situate între aliniamentul blocurilor de pe străzile Nufăului şi Leonardo da Vinci au scăpat demolărilor făcute de comunişti în anii ’80. Atunci, pentru construirea blocurilor cu 1.217 apartamente a fost demolată o suprafaţă de 4.831 metri pătraţi de clădiri, încă noi, unele ridicate de nici zece ani.

Cristian Culiciu, istoric Oradea83 din cei 117 de coproprietari au contestat exproprierile. "Oamenii erau nemulţumiţi. Preţul despăgubirilor fusese plafonat la 80.000 lei, chiar dacă imobilul valora mai mult, iar numeroşi orădeni s-au plâns că evaluatorii le-au măsurat greşit suprafaţa, ca statul să le plătească mai puţin", povesteşte doctorul în istorie Cristian Culiciu (foto). Comuniştilor nu le-a păsat de suferinţa oamenilor. "Odată actele făcute, proprietarii aveau la dispoziţie câteva zile, maxim săptămâni, ca să se mute".

Istoricul este de părere că, deşi scăpate de primele demolări, cele 20 de case vizate de administraţia Bolojan n-ar fi supravieţuit nici sistematizării comuniste. "Pentru multe case se făcuseră deja demersuri de expropriere. Nu cred că rămâneau în picioare dacă nu cădea comunismul".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
45 Comentarii
Oradeanbihor
Da singur
Postat 13 Septembrie 2019, 21:43 de Sandu1206
@ sandu
Fraiere, satul meu se cheama Oradea (era oras pana sa apara unii ca tine pe aici).. al tau?
Postat 13 Septembrie 2019, 20:41 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Prostea, pud, PUZ , pug eliberează primăria in baza legislației naționale, oricum la tine in Sat nu trebuie
Postat 13 Septembrie 2019, 16:27 de Sandu1206
@ sandu
Fraiere, in Oradea blocurile noi se fac conform pud, puz, pug, autorizatii etc. eliberate de "specialistii" PMO. Cum draq sa dai in judecata dezvoltatorul pentru lipsa parcarilor subterane sau pentru ca a inghesuit blocurile mai ceva ca intr-un ghetou, cand acesta e mana in mana cu primaria?!? Cat despre povestile tale despre Bacau, ti-am mai apus: esti prea prost ca sa stii si altceva.
Postat 13 Septembrie 2019, 16:16 de oradeanbihor
cetateanbihorean
Sunt destule exemple și în SUA, unii vorbesc doar că sa se afle în treabă. Problema e că în România blocurile noi nu se fac cu parcare subterană. O parcare înseamnă infrastructura. Acei proprietari își vor lua despăgubiri sau pot ataca in instanta.
Postat 13 Septembrie 2019, 12:12 de Sandu1206
exemple
cauta pe google expropriation london, berlin, sau orice alt oras si vei gasi exemple... in canada s-a facut in edmonton expropriere pentru un parc
Postat 13 Septembrie 2019, 11:28 de cetateanbihorean
kiddo
In Sua nu cred ca am sa gasesc prea repede cazuri de exproprieri pentru parcare, pentru ca in Sua cand s-au proiectat orasele, le-au proiectat cu previziuni pe t lung, luand in calcul dezvoltarea economica viitoare. Fiind tara tanara, si intinsa, peste ocean s-au creat orase cu spatii generoase, cai de rulare largi, tot tacamul. In cazul nostru nu se expropriaza pentru a face loc de niste parcari ordinare, asa cum multi nu intelegeti, ci scopul este de a crea o artera moderna, aproape de o centura mica cu piste de biciclisti duble, trotuare, si parcari.
Postat 13 Septembrie 2019, 11:11 de cetateanbihorean
Sunt cativa
Sunt cativa pe aici abonati la bugetul pmo si sunt tari in clanta in sustinerea bolovanului si praduirea cetatenilor! Ciocu mic astia care traiti pe spatele nostru, din banii ostrii, din munca noastra din sanatatea noastra!
Postat 13 Septembrie 2019, 08:41 de scortosul
Oradeanbihor
Te poți muta la Bacău, acolo comentariile tale ar avea valoare
Postat 12 Septembrie 2019, 22:19 de Sandu1206
Oradeanbihor
https://www.bacau.net/primaria-bacau-va-distribui-gratuit-apa-potabila-si-nepotabila-care-sunt-locatiile/
Postat 12 Septembrie 2019, 22:19 de Sandu1206
@cetateanbihorean
Ai zis bine: interes national sau local. Aici trebuie bine definit termenul de interes local. Cel national este destul de clar. Repet: nu este posibil sa scoti o familie din casa pt a crea locuri de parcare. Cum te-ai simti tu? Pune-te in situatia lor. Sa zicem ca ai sotie si copii. Adultii...da-i naibii, daca ai prieteni in cartier, poti sa faci si sa primesti vizite si daca trebuie sa mergi in alta parte, eventual cu masina. Daca se rup relatiile, atunci nu ati pierdut nimic, nu erati prieteni, erati doar vecini! Ca ai investit bani si suflet sa-ti construiesti/modernizezi casa... da-o naibii, primesti bani in urma exproprierii. Cu deranjul cum stam? Pe asta cum il cuantifici? Ce faci daca nu gasesti in timp scurt un teren cu casa gata de locuit? Cumperi un apartament ca solutie provizorie? Daca ai cumparat un apartament, cum faci ca nu mai ai bani de teren si casa? Neuronii pierduti si consumul tau nervos poti sa le evaluezi in bani? Sunt prea multe necunoscute! Trecem la copii! Cu copii e altceva, ei nu inteleg lucrurile astea. Au prieteni in cartier, merg la scoala din zona, au viata lor. Am exemplul unui vecin de-al meu mutat la casa de la bloc. Baiatul lui a ajuns sa-i spuna ca-l uraste pt ca s-au mutat. Nu cunostea pe nimeni, nu avea prieteni, i s-a naruit lumea. Ai un exemplu din Europa sau SUA-Canada de exproprieri pt locuri de parcare? N-am timp de google dar daca gasesti tu, pune link-ul. O sa ma faci sa-mi inghit vorbele. :)
Postat 12 Septembrie 2019, 20:49 de Kid
@ cosmin
Ce nu ai inteles tu ca locatar/proprietar la bloc, este faptul ca proprietatea ta se delimiteaza strict la cei patru pereti ai tai si ar mai trebui sa intelegi ca dreptul de proprietate e sfant. Sunt convins ca majoritatea acelor case au fost construite inaintea blocurilor din vecinatate, asa ca hai sictir!
Postat 12 Septembrie 2019, 19:42 de oradeanbihor
Kid
In Sua daca ai mandat/ ordin judecatoresc, si tu te opui, mergi la inchisoare. Cum crezi ca s-au creat autostrazile urbane? Prin jonglarea proprietatilor de pe traseu? Ma indoiesc. Peste tot e la fel, daca investitia este de interes national, sau local, legea da dreptul autoritatii centrale sau locale sa exproprieze.
Postat 12 Septembrie 2019, 16:48 de cetateanbihorean
Si ar mai fi
Tot la intersecția străzilor Leonardo da Vinci si Liszt Ferenc ar mai fi de demolat si cele doua case din colțul opus celor propuse. Acolo probabil însă va fi mult mai greu deoarece într-una din case este ceva pentru etnicii maghiari si atunci sigur va ieși spectacol cu “discriminarea maghiarilor”. Aici dacă s-ar demola ar fi pacat de familia de romi care cred ca recent au cumpărat casa chiar de pe colț. In Nufărul mai sunt câteva case pierdute în curțile interioare dintre blocuri. Dacă tot începeți sper sa aveți curaj sa continuați si cu acestea. Doamne ajuta! Iar pentru doamna Florica Florea: dacă ați băgat in renovare (sa nu uitam ca la renovare nu intra si mobilarea ) valoarea unui apartament cu trei camere adică undeva la 50.000 € si nu a ajuns atunci dati-mi voie sa va spun ca ați fost furată sau vreți dumneavoastră acum sa furați la despăgubiri.
Postat 12 Septembrie 2019, 14:55 de Cosmin123
Felicitări - o decizie excelentă
“Cea mai revoltată se arată, însă, Doina Dumitru, coproprietara unui bloc cu trei niveluri şi spaţii comerciale la parter (foto), ridicat după revoluţie la intersecţia străzilor Leonardo da Vinci şi Liszt Ferenc.” - stimată doamna sa sti ca si noi locuitorii din zona am fost si încă suntem revoltați de mizeria de “casoi” pe care dumneata plătești DOAR 4000 de lei impozit anual. Clădirea respectiva nu se încadrează deloc bine in peisaj si dacă ar fi sa ne luam după vorbele din cartier in acea “casoaie” pe vremuri nu chiar îndepărtate se practica prostitutia girata chiar de unele patrule de “milițieni” care inoptau acolo. Iar casa portocalie de lângă acest “casoi” a fost inițial ABC apoi bar si care a SUA încet încet disperarea proprietarilor de lângă care au foat nevoiți sa se mute din cauza atmosferei create de personajelor ce se perindau prin acest local. Ambele clădiri nu ar fi trebuit nici măcar sa primească autorizație de construcție dar funcționarii onesti de pe vremea primarului Filip rămân onesti cât timp nimeni nu ii întreabă de legalitatea emiterii acestor autorizații. Pana la urma acolo s-a ocupat un trotuar si se obturează vizibilitatea auto la intrarea in intersecție . Sper ca demolarea lor sa se fac cât mai repede
Postat 12 Septembrie 2019, 14:40 de Cosmin123
Sigur ca putem
toti sa ne expunem parerile dar concluziile mele sunt urmatoarele:1. Bolojan va face ce va vrea el atata timp cat este primar. Daca i-a intrat ceva in cap...pa, la revedere! Merge pana la capat! 2 Singurele pareri care conteaza cu adevarat sunt cele ale persoanelor prinse in proiectul de demolare. Noi, ceilalti elucubram mai mult sau mai putin pe marginea subiectului, bucurandu-ne in sinea noastra ca nu suntem noi cei in cauza. Treaba se numeste ipocrizie! 3 Legea care permite exproprierile case de locuit versus locuri de parcare este o tampenie mai mare decat cei care au votat-o si ar trebui atacata la CC, la ONU, la UEFA, la NATO si la mai cine vreti voi si anulate acele articole de lege care permit abuzurile. 4 Pana nu ia cineva taurul de coarne, asemenea abuzuri vor continua in Oradea! As vrea sa-l vad eu pe Bolojan primar intr-un oras din SUA. Oricare! Proprietarul cu pusca in mana pe peluza si buldozeristii la poarta! Oare ce credeti ca s-ar intampla?
Postat 12 Septembrie 2019, 12:54 de Kid
@ sandu
S-a umflat rișcașu in tine? :) Aproape că m-ai impresionat cu povestile si sfaturile tale. Din satu' tau ai vazut toata lumea si cu toate astea ai aterizat la Oradea. Cred ca meriti titlul de cetatean de onoare al acestui oras. Totusi iti recomand sa mai dai pe la scoala putin, poate reusesti sa vomiti mai elegant pe unde iti expui elucubratiile.
Postat 12 Septembrie 2019, 07:23 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Și amândoi sunt țărani, dar unul face treabă.
Postat 12 Septembrie 2019, 00:45 de Sandu1206
Oradeanbihor
Vorbește și tu cu Doseanu poate se reprofilează pe Bolojan, cu DNA a dat chix.
Postat 12 Septembrie 2019, 00:44 de Sandu1206
Oradeanbihor
N-ai bani sa te piși in centru ( cu toate că e gratis ) , și tu ne spui ca mergi la București sau Budapesta la o gustărică. Marș mă de aici jegosule. Dacă erai orădean știai că nu sa făcut mai nimic din 1988 până în 2008 , și tu vi sa ne spui ce???? Umbla în lume să vezi cum sta treaba , apoi învață istoria orașului sa vezi cum sta treaba.
Postat 12 Septembrie 2019, 00:41 de Sandu1206
Oradeanbihor
In Londra se demolează case pt că nu mai sunt in concordanta cu stilul arhitectural, în NYC se demolează pt a face loc străzilor și parcărilor, în Paris se demolează pt a face metrou, și FRAIERII ca tine vin să ne spună ce?????
Postat 12 Septembrie 2019, 00:30 de Sandu1206
Oradeanbihor
Scuza-ma, dar tu te plângi de orice, nu eu
Postat 12 Septembrie 2019, 00:26 de Sandu1206
@ sandu
La cât esti de prost ai putea sa te faci prim ministru, ba chiar si primar, totul e sa perseverezi.
Postat 11 Septembrie 2019, 23:20 de oradeanbihor
excalibur
Să te muți la Vaslui e mai bine. Ar fi o onoare pt Oradea ca tu sa pleci, și să mai iei câțiva cu tine.
Postat 11 Septembrie 2019, 23:17 de Sandu1206
Oradea uber alles
Problema se trage de la CJ, care nu a vrut sa cedeze aeroportul primarului.Stiut fiind ca la o anumita etate si volum existential,simti nevoia sa te dai cu avionul tau,pilotat de profesionisti(tiriac) sau,mai grav,pilotat de tine insuti(harrison ford).Aceasta propensiune a degenerat proportional cu frustrarile aviatiei oradene si se materializeaza acum sub o forma aparent mai usoara,dar cu efecte colaterale grave.Se numeste buldozerism, in medicina si este un efect secundar al altei maladii,numita dezvoltare.Nu stim cum e mai bine: sa-i luam un buldozer sau sa-i dam un buldozer...
Postat 11 Septembrie 2019, 22:55 de excalibur
Oradeanbihor
Tu le ai pe toate, parcare, casa , mașină, eviți traficul, te dai că ești orădean, dar te plângi că un țăran.
Postat 11 Septembrie 2019, 21:39 de Sandu1206
@ sandu
Da, si eu as limita numarul de masini in Oradea, strict la o masina pe familie/locuinta si doar daca dovedesti ca esti proprietar si platesti taxe in Oradea (adica nu vinitura, care isi ia talpasita cand e greu)
Postat 11 Septembrie 2019, 20:48 de oradeanbihor
@ sandu
Fraiere, am parcarea mea (proprietate privata) drumurile prin oras le evit la maxim, fac ceva pe opiniile tale de lingau de doi bani.
Postat 11 Septembrie 2019, 20:45 de oradeanbihor
Atâția FRAIERI care nu știu pe ce planeta trăiesc
As propune sa se limiteze numărul mașinilor in Oradea . Oare și atunci ar comenta FRAIERII? Dar bine înțeles ăștia ( CrisDumalau, EXCALIBUR, oradeanbihor, scortosul ) se plâng că nu sunt locuri de parcare, că e trafic , că se demolează apoi pt parcări și străzi. Oare pe voi va poate mulțumi Dumnezeu????
Postat 11 Septembrie 2019, 20:09 de Sandu1206
Dummy
Lasa atacurile la persoana, postac platit de licheaua de Mang! Cat iei la postare? 25 de lei?
Postat 11 Septembrie 2019, 18:43 de cetateanbihorean
Re: cetateanbihorean
După mintea ta de tăntălău habarnist, în ceea ce înseamnă să muncești o viață și să vină apoi un politruc retardat să ți-o întoarcă la final pe dos, sărăcindu-te fără vreun scop urbanistic viabil ... orașele europene care au străzi unde nu se pot parca mașini, din cauza dimensiunii venite din istorie, trebuie demolate, nu-i așa !?! Gândești cu anusul, precum diliul șef care ar trebui alungat cu pietre, nu comentat doar ca să i se găsească argumente inutile !?! Mai informează-te cu privire la soluțiile găsite în materie, de supraaglomerările urbane din Germania sau Japonia, din Anglia sau Honk Kong ... că altfel rămâi tembel precum birtinezul !?! Apoi ai dreptul să bați câmpii ... în cunoștință de cauză !?!
Postat 11 Septembrie 2019, 18:03 de CrisDumi
lumea
e intr-o continua schimbare. A analiza unele masuri total nepopulare doar din perspectiva celor afectati este gresita si trunchiata. Trebuie avuta imaginea de ansamblu, cu bune si intotdeauna cu rele. Sincer, chiar nu as dori la nimeni asa ceva si admit ca-ti trebuie cojones sa iei asemenea masuri. Eu n-as indrazni. Dar timpul, astrptarile, modernitatea, cultura, moda, ne-au prins fin urma si pe noi, stat fost socialist, unde inainte asteptarile se rezumau la nevoi de baza- hrana, locuinta, loc de munca. Acum acem nevoie de piste de bicuclete, parcari pentru cele 2 masini/ familie, parc in fata blocului, mall, centura orasului, ssla sport, aeroport, autostrazi, spitale moderne, samd. Chiar credeti ca orasul poate ramane la fel cum a fost conceput pt anii 70 comunisti(nici macar pt standardul capitalist al anilor 70), si noi sa ne simtim bine in orasul acesta? Raspundeti cu sinceritate. Eu cred ca nu. Peste tot in marile orase ale lumii s-au construit la nevoie proiecte mari( autostrazi, sali sport, stadioane, aeroporturi, etc) care au necesitat pentru binele societatii un dram de sacrificiu. Daca se poate alege o varianta mai buna, sa se scoata inainte, dar aceste necesitati noi trebuie satisfacute, ori orasul acesta va ramane in urma, isi va pierde atractivitatea care o mai are.
Postat 11 Septembrie 2019, 17:09 de cetateanbihorean
......
O rezolvare cat de cat echitabila, ca tot are primaria teren berechet. Se identifica o parcela de teren cu utilitati (daca nu sunt, se rezolva) si li se atribuie tuturor expropriatilor cate un lot, intre 500 si 1000 mp. Pe aceste loturi se ridica locuinte. Cat de mari, cu/fara etaj, etc, etc. Important e ca oamenii sa fie multumiti, dar nici daca a avut o casa cu doua camere sa primeasca una cu patru si nici daca a a vut una cu patru sa-i dea una cu doua. P.S. Ma intreb, cum e posibil sa ,,modernizezi" UPU fara sa ai spatiu pe principiul ca ,,las' ca este in zona"?! Cum s-au construit blocurile astea fara parcare?! Sau principiul mai sus enuntat era avut in vedere?! P.S1. Sa nu uitati ca acest amendament, cu exproprierea vrei, nu vrei, il are ca tata pe dl deputat usl ioan cupsa, iar ca nas pr dl primar bolojan!
Postat 11 Septembrie 2019, 17:06 de pinonel
cetateanbihorean
Nu văd nici o diferență între demolarea palatelor de pe Independenței de către comuniști și demolarea caselor de către liberali, principiul aplicat este același, lărgire/modernizare. Să nu uităm că un rând de case central, inclusiv cea turcească, sânt pe o listă a vizionarului pentru a face loc unei piste de biciclete.
Postat 11 Septembrie 2019, 16:03 de User anonimizat
nu
Nu stiu cat se mai poate adapta la solutia economica a lui NC, care a gandit solutia aducerii taranilor de la tara, i-a ingramadit in blocuri inguste, fara spatii verzi si parcari intre ele, doar ca sa scuteasca pamantul necesar agriculturii, punand necesitatile oamenilor pe loc secund... Solutia lui Bolojan, buna-rea, fata de pasivitatea celorlalti edili din tara care n-au curajul sa ia taurul de coarne si se fac ca nu vad. Nu stiu cum sa ne mai adaptam la orase concepute pentru max 10 masini la mia de locuitori? Sau la lipsa spatiilor verzi, a ingustimii strazilor si bulevardelor? Toate facute cu zgarcenie si fara gust, orice nivel de previziune arhitecturala sau bun simt? Sau vrei sa sacrificam un oras intreg
Postat 11 Septembrie 2019, 14:58 de cetateanbihorean
@ cetatean
Daca orasele sunt asa cum sunt, de fapt cum le-a "sistematizat" Ceausescu, inseamna ca trebuie sa le demolam, sa le reconstruim de la 0? Hai sa ne adaptam la ce avem, evetual extindem orasul pe orizontala. Oricum se va ajunge la o limita la un moment dat si atunci ce facem? Expulzam localnicii ca sa le facem loc si altora?
Postat 11 Septembrie 2019, 14:31 de oradeanbihor
Multumiti lui Ceausescu
Pentru ca orasele din Romania s-au gandit cu dosul, nefiind proiectate pentru sec XXI, ci poate pentru necesitatile anilor 70, cu un numar foarte mic de masini. Bolojan e de vina ca n-a venit cu o solutie mai ingenioasa, o parcare SF in aer ca sa nu deranjeze pe nimeni. Normal ca pentru cei vizati e o drama, pentru oras ar ajuta la cresterea conditiilor de transport, viata. N-as vrea sa fiu primar, pentru ca in Romania fiecare oras mare ar avea nevoie de retusuri aspre ale arhitecturii, care dor si sunt total nepopulare. PS: Pentru populisme incercati sa-l contactati pe Pasztor/ Mang de la PSD.
Postat 11 Septembrie 2019, 13:38 de cetateanbihorean
mda...
Inteleg necesitatea unei exproprieri la proiectele mari, cum zice primarul, dar in conditiile in care oferi pretul de piata +50-100%, trebuie sa existe un drept de proprietate. Pe de alta parte, nu as numi constructia unei parcari un proiect mare, hai sa fim seriosi. Trebuie sa pricepem odata, ca orasul este pentru oameni, nu pentru masini. Scoateti masinile la periferie si dezvoltati transportul in comun si pistele de biciclisti. PS Oare cum a reusit CFRul sa primeasca chirie pentru terenul drumului expres, care chiar este un proiect mare, iar prostimea vede doar buldozerul?
Postat 11 Septembrie 2019, 13:24 de seth
?
?
Postat 11 Septembrie 2019, 11:41 de oradeanbihor
"Vreo 20 de case.."
Ăsta nici macar nu stie numarul exact de case pe care le va demola. Asta inseamna tot atatea familii stramutate. Inteleg ca vor fi despagubiti la "pretul pietei" dar asta inseamna ca oricand, orice oradean se poate astepta sa fie stramutat obligat-fortat de actuala asministratie! Si daca i se pare mult 5 mil. pentru o parcare noua.. de ce ar accepta oradenii sacrificii si plata unor despagubiri care oricum per total se vor apropia de pretul parcarii.
Postat 11 Septembrie 2019, 11:41 de oradeanbihor
Oradea mai este a oradenilor?
In ultimul timp oradenii sunt tratati cu sictir, ba si turistii cred ca sunt vazuti mai bine, de catre edil. Cu toate astea sunt atat se orbiti de "realizarile: nebunului (sindromul Stockholm) incat chiar au impresia ca ăsta o fi un fel de Mesia pentru oras si ca tot ce e bun e meritul lui iar tot ce nu e bun, e meritul nostru, pentru ca existam
Postat 11 Septembrie 2019, 11:18 de oradeanbihor
Dezvoltarea costa
1.000.000 € : 20= 50.000€. Deci fiecare isi poate cumpara un apartament vechi.Daca se muta in alesd,beius,salonta mai ramin si cu ceva bani de zugravit.Sa retinem ca sunt in oras cladiri care si-au renovat fatada intr-un milion de euro,via contabilitate pmo, iar acoperisul greco-catolic a papat deja 2 milioane.Pe principiul: "Totul noua,restul voua"
Postat 11 Septembrie 2019, 10:19 de excalibur
Dar blocurile care îngustează ditamai artera cu multe benzi auto, linie de tramvai, de biciclete și trotuare ...
... nu le ia în calcul nimeni pentru a fi demolate ?!? Diliul șef o să-și rezerve pensia specială pentru plata despăgubirilor ce vor fi onorate în lungi procese cu niște orădeni buni contribuabili !?! În mod normal, dacă instanțele ar fi cu capul pe umeri ... judecătorii ar trebui să impună tribului de demolatori, cu Bolo în frunte și haita lui de consilieri locali, controale psihiatrice !?! Apoi, judecători cu mintea limpede, trebuie să ceară păreri din partea unor urbaniști cu experiență, care au capacitatea de a fundamenta contrariul inițiativei de a diminua fondul locativ privat al orașului !?!
Postat 11 Septembrie 2019, 09:38 de CrisDumi
NO, asata este campanie electorala!
No, cand tot spun ca bolovan face si drege doar pentru cei ce stau la bloc exploatatd tot oradeanul ce sta la casa nimeni nu credea! Ei uite demolatorul sef nu mai are ce face cu porcoiul de bani adunatri din taxe si impozite de la tot amarasteanul oradean sa ii scarpine in k.r pe votantii care stau la bloc, nu numai ca le suportam incalzirea, reabilitarea termica a proprietatii adr acum le platim si parcarile cu casele noastre! Brava bolovane de la lucrari idioate si prost facute treci la faza a doua: DEMOLAREA! Da de ce nu demolezi tu ceva blocuri vechi si inghesutie ca sa faci loc la parcari? Ca si ceasca iti doresti electorii bine inghesuiti, bine suptavegheati si bine manipulati. pnl=psd=alde=udmr=MIZERIE= lipsa de respect fata de cetatean.
Postat 11 Septembrie 2019, 09:14 de scortosul
Vreau primar născut și crescut aici cu respect pentru loc nu o vinitură prepotentă ce nu respectă pe nimeni și nimic.
Liberal fiind probabil s-a inspirat din Napoleon al-III-lea la Paris sau Franz Iosif la Viena, care au transformat radical fețele orașelor respective. Păstrând proporțiile ăia nu erau liberali deși paradoxal veneau după o oarecare liberalizare, 1848-49. Liberal nu e nici primaru, doar un frustrat din comunism cu aventurile lui prin internatele orașului, mulat pe un oraș continuu mutilat demografic și estetic.
Postat 11 Septembrie 2019, 08:32 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON