URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2019, 18:33

Bătaie de joc în Consiliul Local Oradea: Expropriații din zona Cantemir au fost lăsați să vorbească doar după ce hotărârea a fost luată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbateri halucinante în ședința de Consiliu Local de joi. Orădenii din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, ale căror case urmează să fie demolate, au fost lăsați să pledeze împotriva exproprierilor abia la sfârșitul dezbaterilor, după ce hotărârea a fost deja luată.

Votat fără discuții!

Consiliul Local a aprobat cu 19 voturi pentru, din partea grupurilor PNL și UDMR, coridorul de expropriere aferent lucrărilor de utilitate publică privind proiectul de regenerare urbană care implică amenajarea de spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul delimitat de străzile Nufărului, Nojoridului, Leonardo da Vinci și Ciheiului. Hotărârea a fost adoptată pe bandă rulantă și fără discuții.

După cum BIHOREANUL a mai scris, 20 de case situate pe acest amplasament vor fi demolate pentru ca pe locul lor să fie mutate parcările din fața blocurilor de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, care vor fi dezafectate în cadrul unui proiect de reabilitare a zonei, cu extinderea zonei pietonale.

„Valoarea proiectului se ridică la 15 milioane lei plus TVA, din care valoarea efectivă a lucrărilor este de 3,8 milioane lei, diferența fiind alocată exproprierilor”, a declarat viceprimarul Florin Birta (foto) în conferința de presă care a precedat ședința în plen.

Odată aprobat coridorul de expropriere, proprietarii caselor vizate vor fi contactați de evaluatorii angajaţi de Primărie, pentru stabilirea despăgubirilor pe care le vor primi. Primul lot de case urmează să fie demolat în toamna anului viitor, iar cel de-al doilea în 2021.

Pe acest amplasament, municipalitatea va amenaja 310 locuri de parcare în curtea blocurilor din Bulevardul Dimitrie Cantemir, în locul celor circa 400 de parcări care vor fi desființate de cealaltă parte, către stradă.

Metoda „mucles”

Vizibil afectați de intenția municipalității, șase proprietari de case s-au prezentat la ședința de Consiliu Local pentru a-și face cunoscut punctul de vedere. După cum era și normal, orădenii au cerut să fie lăsați să vorbească înaintea dezbaterii proiectului de hotărâre, pentru a putea influența, măcar teoretic, decizia consilierilor, lucru care nu s-a întâmplat însă.

„Conform procedurii, cetățenii pot lua cuvântul la punctul Diverse de pe ordinea de zi, care se discută la sfârșitul ședinței”, a declarat pentru BIHOREANUL Ligia Oala, consilier în cadrul secretariatului Consiliului Local.

Orădenii au fost obligați să urmărească dezbaterile din sală, asistând neputincioși la adoptarea coridorului de expropriere care prevede demolarea caselor lor, înainte de a-și putea spune punctul de vedere. „Păi bine că ne ascultă și pe noi ce avem de spus după ce au hotărât să ne demoleze casele...”, a comentat unul dintre orădeni.

„Găsiți alte soluții!”

În scurta lor luare de cuvânt, orădenii au pledat, în fața unor consilieri gata plictisiți, pentru identificarea unor soluții de reamenajare a zonei care să nu presupună demolarea caselor lor.

„Nu mi se pare normal să aud din presă că voi fi expropriată. Cred că se puteau găsi și alte variante. Peste drum de mine este Lotus Center, cu destul loc pentru amenajarea de parcări, mai sunt parcările care nu aparțin de Lidl, imediat lângă, în spate la parcul Salca este iar un teren liber. Să se facă acolo parcări”, a cerut Doina Dumitru (foto), proprietara unei case înaltă cât un bloc în amplasată la intersecția străzilor Leonardo da Vinci și Liszt Ferenc.

În plus, femeia a cerut Consiliului Local ca vocea orădenilor afectați de exproprieri să fie ascultată. „L-am ales pe domnul primar Ilie Bolojan, dar nu mi se pare normal să mi se dărâme casa pentru parcare și spațiu verde. Dacă tot plătim taxe și impozite, să se ia în considerare și voința noastră”.

Poziția femeii a fost întărită și de vecina sa, Dorina Gal. „Vă rog să analizați situația caselor din Nufărul. Nu e normal să treceți la exproprieri. Dacă veniți să vedeți ce case sunt acolo, cred că nici dumneavoastră, dacă ați fi în locul nostru, nu v-ar conveni să fiți expropriați. Noi, sau mai bine spus părinții noștri, am mai trecut deja în anii 80 printr-o astfel de situație”, a spus Gal.

Tupeu de consilier

Consilierii locali au ascultat luările de cuvânt ale orădenilor, tăcuți și fără reacție, cu o singură excepție. Culmea populismului, UDMR-istul Kis Gabor (foto) s-a întors de la masa dezbaterilor cu fața la protestatari pentru a-i asigura de suportul său. „Știu prin ce treceți din experiență personală, pentru că și familia noastră a fost expropriată în Nufărul”, a spus Kis.

Consilierul a încercat să paseze întreaga responsabilitate asupra hotărârii în seama liberalilor. „Cele 18 voturi (n.r. câte are PNL) nu reprezintă tot Consiliul Local. Vă adresați nouă, dar inițiativa nu ne aparține”, declarat consilierul, care i-a îndemnat scurt pe orădeni: „Adresați-vă primarului și viceprimarilor”.

Poziția lui Kis, care a spus chiar că a propus identificarea altei locații pentru amenajarea de parcări, este cu atât mai greu de înțeles cu cât grupul UDMR, deci inclusiv el, a votat alături de PNL, fără niciun comentariu, proiectul de hotărâre.

Când viceprimarul Florin Birta i-a arătat după ședință UDMR-istului că grupul din care face parte a adoptat această hotărâre, Kis a dat vina pe neatenție. „E adevărat. Am votat, dar trebuia să votez împotrivă”, a spus consilierul.

Proiectul merge înainte...

De altfel, după încheierea ședinței, dezbaterile, mult mai încinse decât în plen, s-au mutat pe holul din fața sălii mari. Orădenii i-au cerut viceprimarului Florin Birta o întrevedere pentru a-și susține cauza.

„Fiul meu a venit din Anglia și a investit în această casă tot ce a câștigat. A pus gresie nouă, a amenajat tot, nu văd cum o să despăgubească Primăria toate astea”, a afirmat Doina Dumitru. Femeia a spus că familia ei trăiește o dramă. „De o săptămână, de când am aflat, nu mai pot să dorm. Soțului meu i s-a făcut rău. E internat în spital”, a spus femeia.

Viceprimarul Florin Birta a ascultat poziția reclamanților fără a le face, după modelul Bolojan, niciun fel de concesii. „Pot să vă mint, să spun că nu se vor face aceste exproprieri, dar n-ar fi adevărat. Proiectul va merge înainte”, a spus Birta

Viceprimarul a reluat asigurările făcute de municipalitate în mod repetat că expropriații vor fi despăgubiți în mod corect. „Din cele 16 milioane de lei, cât s-a alocat proiectului, 13 milioane de lei sunt pentru exproprieri. Această valoare este însă estimativă. Evaluatorul nu a fost încă în casele dumneavoastră. După ce va merge, dacă va stabili sume mai mari, suma alocată despăgubirilor va fi majorată”, a spus viceprimarul.

Birta le-a spus orădenilor că, în cazul în care vor fi nemulțumiți de valoarea despăgubirilor, vor avea la dispoziție posibilitatea contestării sumelor în justiție, iar municipalitatea va achita sumele stabilite de instanță. Desigur, din banii orădenilor...

Citeşte pe aceeaşi temă:

20 de case rase! Primăria Oradea pregăteşte în cartierul Nufărul cel mai mare val de exproprieri de după comunism (FOTO)

Nimic mai mult! Orădenii cu case demolate se plâng că Primăria îi despăgubeşte cu sume derizorii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Bibliografie
(www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/platesti-sau-pleci-dupa-12-ani-fara-nicio-majorare-chiriile-locuintelor-de-stat-din-oradea-au-fost-brusc-triplate-151109.html). E vorba despre acelasi oras, aceeasi primarie,acelasi pacient...Nu e bataie de joc, e doar un oras trecut pe persoana fizica
Postat 28 Septembrie 2019, 10:33 de excalibur
Ala-bala-portocala
In articolul trecut era vorba de 1 milion € pentru despagubiri,chiar in titlu.Acuma cetim ca ar fi 13 milioane lei.Ori e pe baza de jurnalism ,ori e pe baza de pronosport marca PMO.Deci, refacem calculul, ponderat: 13.000.000:20=650.000 lei. WOW=136.000€.Incepe sa arate mai bine exproprierea.Bun,sa zicem ca expropriatii vor fi multumiti si vor pleca la casele lor(!).Intrebarea care urmeaza este daca cetatenii orazii sunt de acord cu irosirea acestei sume, pentru "regenerarea urbana a lu' ilie"? Cu banii astia,putem cumpara la pretul pietei,un numar de apartamente cu 2 camere, pentru medici,studenti,saraci,IT-isti etc. Acest numar este: 13.000.000:4,75=2.737.000 € .Impartim la 50.000€/bucata si obtinem 54 de apartamente sociale.In schimb noi facem 50 locuri de parcare.Sau cite vor fi? 100? Exista ceva organ de control in institutiile astea? Ceva curte de conturi? Ceva cenzori? Ceva absolventi de ASE?Ceva profesori de fizica?
Postat 27 Septembrie 2019, 23:05 de excalibur
Sănduțo ...
... ar putea fi, spre exemplu, gestul tău de a te arunca din "turnul primăriei" după prânz, în oricare zi din perioada când se ține Festi "Fall" !?!
Postat 27 Septembrie 2019, 16:05 de CrisDumi
excalibur
Tu ești haiducul lui Dosi PFA sau cum ??
Postat 26 Septembrie 2019, 23:54 de Sandu1206
Haiducii lui Saptecai
Nici o sansa cu procese,petitii,tribunale,contestatii,Microsoft word si imprimante A4.Alea-s pentru lumea civilizata.Domniile fanariote bugetare din romania se rezolva prin metoda Tudor Vladimirescu.In contextul in care tara nu mai are politie ,nici armata, miscarea populara se va putea numi chiar revolutie.Pina atunci,demolarile sunt pe persoana fizica...
Postat 26 Septembrie 2019, 22:16 de excalibur
CrisDumi
Ce înțelegi tu prin utilitate publică???
Postat 26 Septembrie 2019, 21:13 de Sandu1206
Oradeanbihor
Doar Zewa
Postat 26 Septembrie 2019, 21:09 de Sandu1206
@ sandu
Relax, bolovan merge la ciolanu' de la judet la anu. Cat despre recomandarea ta, daca ai fi urmarit ce se intampla cu exproprierile in Orades, ai sti ca te poti sterge la qur cu ea.
Postat 26 Septembrie 2019, 20:47 de oradeanbihor
Dai primăria in judecată
Îți plătești un evaluator și mergi la tribunal
Postat 26 Septembrie 2019, 20:33 de Sandu1206
excalibur
Tot Bolojan la anul. USR nu are ce căuta aici, nici PSD, nici UDeMeReu etc
Postat 26 Septembrie 2019, 20:32 de Sandu1206
Atentie aplaudaci!
Nu se stie cand va vine randul... la demolat!
Postat 26 Septembrie 2019, 20:30 de oradeanbihor
Stati linistiti...
...la locurili voastre.Toate astea se intimpla in timpul guvernarii PSD.Sa avem nitica rabdare pina la alegeri,la anu'.Nu va mai sta nimeni in calea Buldozerului ...
Postat 26 Septembrie 2019, 19:55 de excalibur
miselie in forma continuata!
din pacate expropiatii nu au nici o sansa impotriva pmo-bugetarilor caci justitia este in colaborare directa cu organul statului, chiar acum functionatii din Parcul Traian capata pe spranceana un subpasaj de acces directect la locul de munca din partea bolovanului.
Postat 26 Septembrie 2019, 19:28 de scortosul
Atenție! Realizarea unor spații de parcare în locul unor imobile cu destinații de locuințe ... nu este cauză de utilitate publică !?!
Orice judecător cu capul pe umeri și mintea la prevederile legii, va putea constata acest aspect ... iar hotărârea nelegală a municipalității poate fi ușor contestată de către potențialele "victime" ale acesteia !?! Prefectul are în acest caz obligația să ia act de situație și să sesizeze instanța de Contencios Administrativ, dar și să informeze Guvernul României pentru ca acesta să ia măsuri de amendare a legislației în domeniu !?! Pe de altă parte, cei afectați de demersul municipalității, au posibilitatea depunerii unei plângeri penale pentru abuz în serviciu împotriva primarului și consilierilor locali ... pentru nerespectarea procedurii de consultare publică, refuzul acordării dreptului de pre-contestare și încălcarea legislației privind exproprierile pentru cauze de utilitate publică !?! Iar mass media locală ar trebui să se "trezească" și să ia atitudine, în defavoarea "neterminaților" ce "murdăresc" calitatea de aleși locali !?!
Postat 26 Septembrie 2019, 19:25 de CrisDumi
El este Norocel Popescu, cel care vi-a semnat exproprierea!
Reamintire: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-16/anonymus-anti-norocel-directorul-adjunct-de-la-aio-acuzat-ca-e-corupt-si-face-afaceri-cu-locuintele-primariei-122918.html
Postat 26 Septembrie 2019, 19:14 de continental
I se spunea Buldozerul
Observati cu atentie textul :"coridorul de expropriere aferent lucrărilor de utilitate publică din privind proiectul de regenerare urbană". Conceptul de "regenerare urbană" este opera distinsului presedinte AMR,care a reusit sa-l vire in parlament,aflat intr-o stare de staza,si iaca LEGEA.Pina nu e prea tirziu,ar trebui sa ne punem intrebarea daca Bihorul are reprezentanti in Parlament.Iar daca nu,ar putea fi o buna ocazie pentru o intrunire cetateneasca in piata unirii.“Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult celor puţini”
Postat 26 Septembrie 2019, 18:58 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON