URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2021, 18:31

Exproprierile din Nufărul, anulate de Tribunalul Bihor, care acuză Primăria de "exces de putere"!

Exproprierile făcute de Primăria Oradea în cartierul Nufărul, pentru a muta locurile de parcare din faţa blocurilor din Bulevardul Dimitrie Cantemir în spatele lor, au fost anulate de Tribunalul Bihor, care a acuzat Primăria de "exces de putere".

"Trebuia să caute locuri fără construcţii"

Instanţa a declarat nelegală Hotărârea de Consiliu Local 753 din 2019 privind coridorul de expropriere aferent proiectului "Regenerare urbană – spaţii verzi, accesuri rutiere şi spaţii de parcare în perimetrul strada Nufărului, strada Nojoridului, strada Leonardo da Vinci, strada Ciheiului" şi a anulat-o în parte.

Potrivit sentinţei, date încă de la sfârşitul anului trecut, măsura se aplică doar celor şapte proprietari afectaţi care au dat municipalitatea în judecată.

Reclamanţii Aurel Galea, Viorica Pop, Constantin Dumitru, Aurel Ştef, Maria Tonţ, Dorel Checiu şi Călin Pinta, cu proprietăţi în perimetrul străzilor Nufărului, Nojoridului, Leonardo da Vinci şi Ciheiului au arătat, prin avocat, că Primăria ar fi trebuit să recurgă la exproprieri pentru a amenaja locuri de parcare locuitorilor blocurilor din Bulevardul Dimitrie Cantemir doar în ultimă instanţă.

"Primăria Oradea ar fi trebuit să analizeze în principal varianta construirii de parcări în zonele libere de construcţii din aria cercetată, ar putea exista varianta unei parcări supraetajate, care să deservească toţi locuitorii zonei, şi din perspectiva edificării în zonă a unor alte locuinţe individuale şi blocuri de locuinţe", au arătat reclamanţii. Aceştia au susţinut că soluţia ar fi "mai avantajoasă economic şi ar dovedi grija administraţiei locale faţă de banul public".

N-au făcut PUZ

Reclamanţii au mai arătat că pentru a iniţia proiectul de regenerare urbană care modifică Planul Urbanistic General al municipiului, Primăria era obligată să realizeze, în prealabil, un Plan Urbanistic Zonal. Acesta ar fi trebuit supus unei proceduri de consultare publică a locuitorilor din zonă şi apoi aprobat de Consiliul Local.

"Observăm forţarea termenului de «regenerare» într-o operaţiune de expropriere ilegală a unor imobile pentru construire de parcări. Este evidentă intenţia autorităţii locale de a construi parcări pentru rezidenţii de la blocurile învecinate, după cum rezultă şi din articolele de presă", au scris reclamanţii.

A fost exces de putere...

Tribunalul Bihor le-a dat câştig de cauză expropriaţilor. Printre altele, judecătorul a reţinut că Primăria nu a făcut toate demersurile prevăzute de lege înaintea exproprierii imobilelor. "Instanţa constată că pârâta nu a făcut dovada întocmirii Planului Urbanistic Zonal pentru zona supusă regenerării urbane", se menţionează în sentinţă.

În plus, potrivit instanței, municipalitatea ar fi trebuit să apeleze la exproprieri doar ca ultimă formulă, după ce ar fi epuizat alte variante de amenajare a unor noi parcări.  "Instanţa apreciază că nu mai este necesar a se pronunţa asupra criticii referitoare la oportunitatea declanşării procedurii de expropriere a imobilelor în litigiu în sensul că autoritatea publică pârâtă, neanalizând în principal varianta construirii de parcări în zonele libere de construcţii din aria cercetată, a acţionat cu exces de putere", se menţionează în sentinţă.

În consecință, Tribunalul Bihor a declarat HCL 753 ca fiind nelegală şi a dispus anularea ei în parte, în ceea ce priveşte imobilele reclamanţilor.

"Vom face recurs"

Contactat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta, a spus că doar şapte orădeni din cei 24 expropriaţi în Nufărul au dat Primăria în judecată, iar o parte dintre ei s-ar fi răzgândit ulterior.

"Coridorul de expropriere cuprinde patru tronsoane cu 39 de poziţii. Parte din amplasamente se află în proprietatea Statului Român sau a Municipiului Oradea, iar 24 de poziţii, din care 17 ocupate de construcţii, aparţin unor proprietari privaţi. Dintre aceştia, şapte proprietari au atacat în instanţă decizia de expropriere, iar în urma sentinţei în primă instanţă, procedura de expropriere a acestora a fost suspendată", a spus Birta.

În ciuda sentinţei nefavorabile municipalităţii, primarul spune că aproape jumătate din proprietarii expropriaţi au căzut la pace cu Primăria. "Trei dintre proprietari şi-au ridicat banii şi au anunţat că renunţă la proces, pentru că sunt mulţumiţi cu sumele primite. În momentul de faţă mai sunt doar patru persoane faţă de care a fost suspendată hotărârea de expropriere", a spus Birta.

Primarul a afirmat că Primăria va ataca sentința la Curtea de Apel Oradea.

Florin Birta a amintit că municipalitatea este nevoită să facă exproprieri pentru a putea muta locurile de parcare din faţa blocurilor din Bulevardul Dimitrie Cantemir în spatele lor. În faţa blocurilor, urmează să se extindă zona pietonală şi să se amenajeze piste pentru biciclete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Unde-i lege nu-i tocmeala
Atentie primarie! Lucrurile vor merge departe. Nerespectarea legii, neaplicarea sentintei judecatoresti este grava in plus, „Regenerare urbană” este, un termen care ține de urbanism și care denumește, redarea în folosință publică a zonelor urbane neglijate, cu îmbunătățirea calității vieții orășenilor nicidecum favorizarea unui grup restrans sau a infractorului.In final se va ajunge iar la pierderea a mare parte din banii de finantare europeana din proiectul frumos dealtfel privind zona Cantemir -Nufarul. Pentru nerespectarea legislatiei de urbanism se poate ajunge si la DNA pentru abuzuri de servici grave. Nu as vrea sa fiu in locul unor oameni din primarie. Ar fi bine sa respecte legea. La un moment dat si noi contribuabilii ne vom supara si vom intreba cum sau folosit banii nostrii "modul de cheltuire eficienta a banului piblic" si mare jale poate fi.
Postat 19 Februarie 2021, 03:50 de scarbit
In loc de concluzie
Primaria poate avea dreptate in anumite cazuri de expropriere: case darapanate,izolate intre blocuri etc. Primaria are puterea de a absorbi finantari europene care sa schimbe in bine aspectul orasului.Chiar daca anumite exproprieri se vor dovedi a fi fost facute cu dedicatie pentru vreun dezvoltator imobiliar,orasul are de cistigat. Singura problema este impacarea cu expropriatii.Adica suma sa acopere valoarea,deranjul,emotiile.Faceti 3 evaluari independente:una primaria,una expropriatul si una un tert.Luam in calcul cele mai apropiate doua valori si aplicam un coeficient x1.5, x2. Banul in cont. Simultan primaria pune la dispozitie o locatie echivalenta unde omul sa existe cu boarfele lui pina isi rezolva problema locativa.Eventual intermediaza un apartament intr-un bloc nou construit(model comunist)la un pret preferential,ca are pirghiile necesare...Si buldozerul e totusi om,la urma urmei
Postat 18 Februarie 2021, 09:23 de excalibur
Multumim,Bolojan
Asociatia Municipiilor din Romania va initia un proiect de lege prin care se propune exproprierea in regim de urgenta si pentru operatiuni de regenerare urbana, amenajarea spatiilor verzi si renovarea cladirilor de patrimoniu, a declarat pentru HotNews.ro Ilie Bolojan, primarul orasului Oradea si presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania. Proiectul ar urma sa fie depus la Parlament dupa jumatatea lunii noiembrie. Exproprierea rapida se practica in prezent pentru drumuri, cai ferate si retele de utilitati. "Exista doua legi care reglementeaza exproprierea. O lege care reglementeaza exproprierea generala in Romania, spre exemplu o primarie poate sa exproprieze orice fel de activ pentru un proiect public, de exemplu pentru un parc, dar trebuie sa stea pana se termina procesul intre cel care este expropriat si Primarie, pana instanta stabileste pretul definitiv. O alta prevedere se refera la exproprierea rapida, cea pentru drumuri, cai ferate, retele de utilitati, nu pentru parcuri, de exemplu. Adica s-a evaluat terenul, s-au virat banii in cont, iar din momentul acela autoritatea foloseste terenul, iar cetateanul se poate adresa instantei daca este nemultumit, dar nu poate sa blocheze exproprierea. Aceasta lege speciala ar trebui extinsa in Romania si pentru spatii verzi si pentru proiecte de regenerare urbana", a explicat Bolojan.[]https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22073763-asociatia-municipiilor-pregateste-proiect-lege-care-permita-exproprierea-rapida-pentru-operatiunile-regenerare-urbana.htm]
Postat 18 Februarie 2021, 09:10 de excalibur
Cum traducem in romana: "Cogito,ero sum" ="Expropriez,deci exist"
Viceprimarul Florin Birta a prezentat proiectul votat de deliberativul local anterior ședinței, într-o conferință de presă. A insistat că demolarea de case pentru amenajarea de locuri de parcare după blocuri poate fi etichetată „regerenare urbană”: „În momentul în care demolezi o casă dintr-un cartier este regenerare urbană”. Când i s-a atras atenția că „regenerare urbană” a devenit o etichetă pe care edilii orădeni o aplică, mai nou, pe orice demolare, vicele a replicat că „până acum trei ani nu aveai voie să faci exproprieri decât pentru drumuri, nu aveai voie să faci exproprieri pentru locuri de parcare. Acum există acest termen legal de regenerare urbană”. „Regenerare urbană” este, totuși, un termen care ține în principal de urbanism și care denumește, de fapt, redarea în folosință publică a zonelor urbane neglijate, cu îmbunătățirea calității vieții orășenilor. Ori niște loturi de parcări sunt, în fapt, zone aproape moarte din punct de vedere al interacțiunii sociale sau al creșterii calității vieții. Birta a mai insistat că abia „după ce vor fi construite parcările supraetajate din zonele centrale vom începe să construim parcări etajate în zonele din cartiere. Pentru o parcare de acest fel, la fel ca pentru una la sol, e nevoie de spațiu. În cartiere nu sunt spații decât dacă am fi expropriat acele case”.
Postat 18 Februarie 2021, 08:56 de excalibur
!?
pentru primar oricum cetatenii astia sunt doar numere, a preluat nepasarea de la precedentul, nu-l leaga nimic de loc. problema esentiala nu e cuantumul despagubirii ci fortarea proprietarilor. vrei, nu vrei, te muti. nu pentru ca se construieste un spital, ci o parcare.
Postat 18 Februarie 2021, 06:13 de User anonimizat
Eu vad altfel lucrurile! Poate gresesc, da' nu cred!
Daca si la CAO hotararea de la tribunal ramane batuta in cuie, oradenii vor avea niscai probleme. Stiu, formula ar fi primaria+consiliul, dar ati auzit sa raspunda vreodata primarul si consilierii?! Never! Prin desfiintarea hcl-ului lucrurile revin la starea initiala. Ce s-a demolat sa fie recladit, banii primiti sa fie restituiti, dac-or mai fi! Si tot balamucul se va sparge oin capul, pardon, in buzunarele noastre! In caz ca vor castiga si la CAO jalbasii vor deschide al doilea proces, pt. daune. P.S. Felicitari pt. aceasta izbanda, chiar partiala, dlui av. Cristi RUSU!
Postat 18 Februarie 2021, 05:42 de pinonel
o alta nuanta importanta din stire
3 din cei 7 care au mers la judecata au acceptat pretul exproprierii, multumiti de suma. Ori a marit primaria pretul, ori a durat pana sa isi vada valoarea evaluata, dar e si pe de-o parte imbucurator sa auzi ca oamenii primasc un pret cinstit dat fiind deranjul. Si daca tot am ajuns la oameni multumiti, atunci de ce nu ar putea face si o negociere directa initial, poate unii ar vine si mai ieftin si mai usor. Oricum, cu parcarile pe structura metalica, japoneze, automate, s-ar putea obtine numarul de locuri si pe un spatiu mai restrans, si fara cladiri supraetajate de beton de multe milioane de euro.
Postat 17 Februarie 2021, 23:55 de unu
:::))))
Acum ar trebui primăria să spună că nu se m-ai fac exproprieri , sa vezi ce își dau pumnii în c...e ăștia :::))))
Postat 17 Februarie 2021, 23:53 de Sandu2100
"Primarul Florin Birta a spus că doar şapte orădeni din cei 24 expropriaţi în Nufărul au dat Primăria în judecată" !?!
Așa că, celelalte 17 familii care nu au făcut aceleași demersuri juridice ... urmează a le demoleze casele, după mintea de "netetminat" al ediului. Iar cele 7 case rămase în picioare o să pună în evidență, pe orizontală, parcarea ce se va face în jurul lor !?! Nicidecum că se va lua în considerare ce spune instanța, de a studia printr-un PUZ legal aprobat o variantă optimă ... și nicidecum că orice abuz împotriva oamenilor din partea unei autorități locale, frizează chiar legea penală !?! Un astfel de tip de edil, care are de gând să abuzeze în continuare, nu ar avea ce căuta în primărie, pentru că o instituție de acest fel este creată ca să facă bine locuitorilor, nu să se poziționeze împotriva lor !?! În afară de faptul că e și un caz penal deja - prin nerespectarea procedurilor legale în domeniul urbanistic și prin abuzul de putere (în serviciu) constatat - edilul acestui oraș ar trebui pur și simplu dat afară din clădirea PMO, pentru că are o atitudine sfidătoare la adresa orădenilor și a legii !?! DNA să vină și să-l ia ...
Postat 17 Februarie 2021, 20:42 de CrisDumi
se executa
Adevarul e undeva la mijloc, dar hotararile judecatoresti trebuie executate. Insa raman uimit cat diletantism: sa te pui sa expropiezi, sa demolezi si sa faci o asa mare lucrare cum va fi in Cantemir, fara PUZ ? Cum se dau aprobarile astea totusi?
Postat 17 Februarie 2021, 18:53 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON